Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πιέσεις Ομπάμα στους Ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση χρέους



 Οι κ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπλέι συναντήθηκαν με τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση στο θέμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Για συνεργασία κάνει λόγο το κοινό ανακοινωθέν.


Συναντήσεις με το πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις ανησυχίες που προκαλούν τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις προς τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε η Ε.Ε. να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, προκειμένου να αποφευχθεί μετάδοση της κρίσης και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Η Ευρώπη χρειάζεται να δράσει «τώρα» με δύναμη και αποφασιστικότητα για να επιτεθεί στην κρίση του χρέους, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανησυχεί μήπως η αναταραχή στην ευρωζώνη βλάψει την αργή οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ. «Είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη να κινηθεί με δύναμη και αποφασιστικότητα τώρα, ιδιαίτερα με τις νέες κυβερνήσεις στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία».
Μετά την ιστορική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες προχώρησαν σε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο αναφέρεται πως «έχουμε δεσμευτεί να εξασφαλίσουμε ότι η εταιρική σχέση μας φέρνει μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια στα 800 εκατομμύρια πολίτες μας, καθώς και να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού, για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για απασχόληση και την ανάπτυξη, ιδίως σε αναδυόμενους τομείς», ανέφεραν οι δύο πλευρές στην κοινή δήλωση. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την εμπορική και επενδυτική σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε, ακόμα ισχυρότερη».
Επιπλέον, ο κ. Ομπάμα βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία και τον αντίκτυπό της στις αγορές, ενώ ενισχύονται οι αμφιβολίες για τις εξαγωγές και την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.
Στη συνάντηση του Ομπάμα με Ρομπέι και Μπαρόζο συζητήθησαν επίσης η αναταραχή στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική καθώς και η λήψη μέτρων από κοινού σε βάρος του Ιράν.
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσιγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.
Παρ' όλα αυτά η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι «πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε», όπως ανέφερε ο Μπαρόζο, που πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είναι «στρατηγικοί εταίροι».
Ο Ομπάμα ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση για να συζητηθεί «ένα ευρύ φάσμα» θεμάτων κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP, AP

Σάλος από τις καταγγελίες για καταθέσεις βουλευτών στην Ελβετία



Διευκρινήσεις ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής οι γαλάζιοι βουλευτές Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ελβετικού κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδης, σχετικά με την ύπαρξη μεγάλων καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών σε τράπεζες της Ελβετίας.

Σάλος από τις καταγγελίες για καταθέσεις βουλευτών στην Ελβετία
Ο κ.Ζησιάδης, μιλώντας σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του Mega, δήλωσε ότι κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας η οποία φέρεται να ισχυρίστηκε ότι έχει προτείνει από το 2005 στην ελληνική κυβέρνηση μια φορολογική συμφωνία αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν απαντήσει. Με αφορμή την απάντηση της υπουργού, ο κ.Ζησιάδης εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι "οι πιο πολλοί βουλευτές, δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία".
Οι κ.κ.Γιακουμάτος και Τζαβάρας υπέβαλαν ερώτηση και προς τον υπουργό Οικονομικών αλλά και με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλλαν προς τον ίδιο, ζητούν να μάθουν αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του κ. Ζησιάδη ότι από το 2005 οι ελβετικές αρχές έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση μια φορολογική συμφωνία.
Ο κ. Πετσάλνικος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Ζησιάδη για να του ζητήσει σχετικές διευκρινήσεις και αναμένεται και νέα επικοινωνία τους.
Σε γραπτή απάντησή του προς τους δυο βουλευτές τους ενημερώνει ότι ήδη ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, Βαγγέλης Αργύρης έχει ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο κάθε διαθέσιμο στοιχείο για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα τα οποία τυχόν προέκυψαν από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών.


Ethnos.gr

Χρυσοφόρα deal με μυστηριώδεις οίκους για συμβουλές "κουρέματος"!



Αν αυτό δεν λέγεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος και ασέλγεια στο σώμα των Ελλήνων πολιτών πως λέγεται; Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν στους μυστηριώδεις οίκους που διαπραγματεύθηκαν (;) το ελληνικό χρέος το ελληνικό δημόσιο, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι ακόμα και του δημοσίου από σήμερα είναι άνεργοι.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νομικού γραφείου Hamilton το οποίο εισέπραξε 6 εκατ. ευρώ για εργασία ... τεσσάρων ημερών!
Επίσης, εκείνη η Lazard που εμφανίστηκε πριν δύο χρόνια στην Ελλάδα ως επιλογή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλου για να παράσχει συμβουλές ... διαχείρισης της προαποφασισμένης πώλησης των ΕΝΑΕ στον Ισκαντάρ Σάφα, φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχει βρει το μήνα που θρέφει τους άλλους έντεκα: Σε κάθε χρυσοφόρα δουλειά, κατά ένα περίεργο τρόπο, είναι μέσα!
Έτσι λοιπόν, πάνω από 40 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο στους δυο ξένους οίκους ( LAZARD FRERES και CLEARY GOTTLIEB STEEN HAMILTON ) για τις νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που θα παράσχουν κατά τις διαπραγματεύσεις στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι κατά τα λοιπά είναι ένα εγγλέζικο νομικό γραφείο και μια γαλλική επενδυτική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, ύστερα  από αποφάσεις του ΟΔΔΗΧ ( 188- 20/9 /2011 ) το νομικό γραφείο Hamilton θα λάβει τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ – εφόσον το έργο ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου. Η απόφαση στο φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης  είναι της 2ας Νοεμβρίου 2011  και υπογράφεται από τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη.

Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο ενέκρινε την απόφαση να πληρώσει 6 εκατ. ευρώ, εφόσον το έργο ολοκληρωνόταν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου όταν η απόφαση για το «κούρεμα» στην Ευρώπη λήφθηκε στις 27 Οκτωβρίου! 
Μόνο για τέσσερις ημέρες, το εγγλέζικο γραφείο έχει εξασφαλίσει αμοιβή 6 εκατ. ευρώ! Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αμοιβή για χώρες που δεν έχει εκπροσώπηση το Νομικό γραφείο ( λ. χ Ιαπωνία ) φθάνει έως τις 750 χιλιάδες ευρώ.
Στην περίπτωση παράτασης των διαπραγματεύσεων το ανώτατο όριο ορίστηκε σε 1,5 εκατ. ευρώ ανά μήνα! Σε ότι αφορά στον γαλλικό επενδυτικό οίκο Lazard – την οποία άλλοι των χρεώνουν στον Χ.Παμπούκη και άλλοι στον Ε.Βενιζέλο – αυτή θα λάβει αμοιβή ίση με το 0,015% επί του ονομαστικού χρέους.

Στην περίπτωση της πλήρους ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων οι Γάλλοι τραπεζίτες θα λάβουν το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Και τα ελληνικά ταμεία, δηλαδή ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, θα χάσουν από τις "συμβουλές" τους 12 δισ. ευρώ!
Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται, έστω και ψίγματα ελληνικής ψυχής να έχουν απομείνει μέσα τους που πληρώνουν τέτοιες πράξεις από το αίμα του ελληνικού λαού...






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

MEΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ



Με ιδιαίτερα θετικές τάσεις πραγματοποίηθηκαν τη Δευτέρα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και την άνοδο των αγορών στην Ασία, καθώς επικρατεί αισιοδοξία αφενός για την ικανοποιητική έναρξη των εορταστικών αγορών στις ΗΠΑ, και αφετέρου για την πορεία της κρίσης χρέους στην...
Ευρωζώνη, μετά τις φήμες ότι το ΔΝΤ ετοιμάζει πακέτο διάσωσης για την Ιταλία. Πάντως, το ίδιο το ΔΝΤ διέψευσε τις πληροφορίες ότι διεξάγονται σχετικές σηνομιλίες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,87%, ενώ στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 5,81%. Ισχυρή άνοδο παρουσίασε και η αγορά στη Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης DAX κέρδισε 3,14%.


Fimotro

Αρχειοθήκη ιστολογίου