Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Οι εκλογές δεν αποτελούν… λεπτομέρεια



Αν διαβάσει κανείς την επιχειρηματολογία και τη ρητορική πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπών παραγόντων του δημοσίου βίου, όπως εκφέρεται το τελευταίο διάστημα, θα τείνει να πιστέψει ότι η Δημοκρατία, το πολίτευμα που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε στην Αρχαία Αθήνα ο Περικλής, μάλλον έχει… ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Μάλλον βρέθηκε κάτι καλύτερο και περισσότερο αντιπροσωπευτικό ως πολίτευμα. Στο οποίο μάλιστα, οι εκλογές… είναι λεπτομέρεια. Περισσεύουν. Αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, που μάλιστα ξορκίζεται ως «αχρείαστη εξέλιξη», αντί να συνιστούν τη μόνη ανεκτή λύση στα εθνικά αδιέξοδα. Ανεξαρτήτως εποχής και συνθηκών.
Είναι εξοργιστικό να βλέπεις και να ακούς ορισμένους να προσεγγίζουν τις εκλογές περίπου ως… συμφορά για τη χώρα. Και να προσπαθούν να εδραιώσουν την επιχειρηματολογία τους σε έωλες βάσεις, ακόμη και στο… κόστος της εκλογικής αναμέτρησης, ή της αναστάτωσης που θα προκαλέσει στην ομαλή πορεία της καθημερινότητας.
Σε αντίθεση με τις παραπάνω «αφηγήσεις», η Δημοκρατία παραμένει ζωντανή και στο χέρι μας είναι να ανανεώνουμε τα κύτταρά της. Οι δε εκλογές αποτελούν το μοναδικό «ισοδύναμο» της Δημοκρατίας, το οποίο δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα να μπει σε ζυγαριά.
Εκλογές λοιπόν. Για να εκφραστεί ο λαός, ακόμη και δια της μειωμένης συμμετοχής του. Εκλογές, για να πάρει η ελληνική κοινωνία την απόφαση ευθύνης της πορείας της χώρας προς το μέλλον. Εκλογές…

Statesmen.gr

Tι θα κάνει ο κ. Παπαδήμος με τη Ferrostaal και τον Γιλμάζ



Share
Φωτιά στον Έβρο


Η γερμανική Δικαιοσύνη, ως γνωστόν,  επέβαλε πρόστιμο ύψους 140 εκατ. ευρώ στη  Ferrostaal, επειδή  έδωσε  μίζες  62 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και  Πορτογαλία για  παραγγελίες υποβρυχίων τύπου 214.
Στη δική μας την περίπτωση, η παραγγελία αφορούσε σε 4  υποβρύχια.  Για τα υποβρύχια αυτά πληρώσαμε με προκαταβολικά, το 75% του συνολικού κόστους, δηλαδή  δις ευρώ!  Η ειδησεογραφία των ημερών έλεγε ότι έπρεπε να καλύψουμε «άμεσες ανάγκες της εθνικής άμυνας».
Ήταν τόσο ….άμεσες οι ανάγκες, που από τα τέσσερα υποβρύχια έχουμε παραλάβει μόνο  ένα και αυτό χωρίς οπλικά συστήματα! Μάλιστα, όπως, μου αποκάλυψε κάποιος που γνωρίζει, αυτό το νέο υποβρύχιο ηττήθηκε κατά κράτος από τα παλαιότερα σε κάποιες ασκήσεις!

Οι Γερμανοί, λοιπόν, που δυο χρόνια τώρα μας παραδίδουν μαθήματα …ηθικής και φερεγγυότητας, απεδείχθησαν απέναντι μας ανήθικοι (αφού έδωσαν μίζες για να πάρουν μια δουλειά), αλλά και αφερέγγυοι, (αφού αν και πέρασαν δέκα χρόνια δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει  την παραγγελία). Παρά το γεγονός οτι έχουν ήδη εισπράξει 2 δις!

Αντιλαμβάνομαι ότι ήταν Χριστούγεννα και η κυβέρνηση μας δούλευε με χαλαρώτερους ρυθμούς, οπότε αναμένω την τοποθέτησή της στις επόμενες ημέρες.

Δεύτερον, χτές  ο πρώην Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, απεκάλυψε ότι Tούρκοι πράκτορες έκαιγαν ελληνικά δάση. Αφού έκαναν αυτό, δικαίως μπορούμε να υποπτευθούμε ότι μπορεί να έκαναν και χειρότερα.
Επειδή η είδηση έσκασε Χριστουγεννιάτικα, δεν είχα την απαίτηση να αφήσουν της …γαλαπούλες και να πάνε στα υπουργεία για ανακοινώσεις, αλλά από αύριο, θα περιμένουμε αντιδράσεις. Θα έχουν το χρόνο να σκεφθούν και ώριμα!

Πως  θα αντιδρούσε μια  σοβαρή κυβέρνηση:
Όσον αφορά στη Γερμανία, θα κατήγγειλε τη σύμβαση, θα επέστρεφε το τυφλό υποβρύχιο και θα ζητούσε πίσω τα 2 δις που κατέβαλλε, εντόκως. Επιπλέον, η θα ανακοίνωνε την άμεση προσφυγή στα αστικά δικαστήρια για αποζημιώσεις και στα ποινικά για ποινικές καταδίκες όλων των εμπλεκομένων.

Όσον αφορά στην Τουρκία, θα καλούσε σήμερα το Πρέσβη της Τουρκίας και θα ζητούσε άμεσα διευκρινίσεις  για τις αποκαλύψεις Γιλμάζ, ενώ θα δρομολογούσε καταγγελίες και προσφυγές  σε βάρος της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα. Επιπλέον, θα κοστολογούσε όλες τις ζημιές που υπέστη η χώρα κατά την περίοδο δράσης των Τούρκων πρακτόρων προκειμένου να εγείρει αστικές αποζημιώσεις.

Αυτά και άλλα περισσότερα, θα έκανε μια σοβαρή κυβέρνηση.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει η δική μας.
Φοβούμαι  την …νήσσαν, αλλά ας ελπίζουμε να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα, μέρες που είναι


Antinews

Για τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών



Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφέρεται στο μήνυμα των Χριστουγέννων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος
Τονίζει, μεταξύ άλλων πως τίποτε, ακόμη και η πιο μεγάλη τραγωδία, δεν μπορεί να νικήσει την ελπίδα. Το μήνυμα των Χριστουγέννων μεταφέρουν όλοι οι ηγέτες της Ορθοδοξίας στους πιστούς.
Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφέρει:
«Τα φετινά Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές. Μα το άστρο της Βηθλεέμ έρχεται να φωτίσει και πάλι τη ζωή μας. Να μας θυμίσει ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Ότι ο Θεός “λύτρωσιν απέστειλεν τω λαώ αυτού”. Και ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει στρέφει τα μάτια του στον φτωχότερο και ενδοξότερο θρόνο του σύμπαντος, στην ταπεινή φάτνη. Και βλέπει εκεί φως μέγα.
Δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι ο σύγχρονος βίος απειλείται όλο και περισσότερο από θλίψεις και δοκιμασίες. Ο κόσμος μας ζει το τέλος μιας εποχής και βιώνει την αγωνία ενός απειλητικού και αβέβαιου αύριο.
Μέ τα μάτια στραμμένα στο φως των Χριστουγέννων, θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους και τον καθένα προσωπικά, με όση δύναμη διαθέτω, ότι ο Θεός μας αγαπά όλους και κανείς δεν στερείται το δικαίωμα στην ελπίδα.
Η χαρά που αναβλύζει από τη μεγάλη εορτή της γεννήσεως του Χριστού δεν είναι απλώς μια συναισθηματική εκτόνωση, αλλά οφείλεται στην επίγνωση ότι “εν τούτω εφανερώθη η αγάπη του Θεού εν ημίν, ότι τον Υιόν αυτού τον μονογενή απέσταλκεν ο Θεός εις τον κόσμον ίνα ζήσωμεν δι’Αυτού” (Ιωαν.4,9).
Χριστούγεννα σημαίνει, ότι οι λύπες, οι δοκιμασίες, οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, ακόμα και οι τραγωδίες που μας πληγώνουν, δεν μπορούν να νικήσουν την ελπίδα. Διότι η αγάπη του Θεού σήμερα γίνεται άμεσα ψηλαφητή αφού ο Χριστός γεννήθηκε για να μας λυτρώσει από τις αληθινές αιτίες των δεινών μας: την αμαρτία και τον θάνατο.
Να γιατί είναι τόσο θλιβερό και ανάρμοστο οι άρχοντες του κόσμου τούτου να δρουν και να αποφασίζουν για τη ζωή μας σαν να μην γεννήθηκε ο Χριστός. Διότι από όπου εκδιώκεται ο Χριστός, όπου δεν Του παραχωρείται τόπος να γεννηθεί, όπου η διδασκαλία Του περιφρονείται, εκεί επικρατούν η εκμετάλλευση, η απληστία, η αλαζονεία και η μικροψυχία. Εκεί ο άνθρωπος ευτελίζεται και απαξιώνεται. Και τότε εμφανίζονται τραγικές οι συνέπειες, όπως η εξουθένωση και η εκμετάλλευση των φτωχών και των αδύναμων, οι οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι και οι καταστροφές.
Σήμερα η χαρά και η ελπίδα χτυπούν και πάλι τη θύρα της καρδιάς μας. “Χριστός γεννάται, δοξάσατε!”.
Ανέτειλε ο Ήλιος της δικαιοσύνης! Οι δοκιμασίες και οι δυσκολίες δεν μπορούν να μας καταβάλλουν. “Ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστιν Χριστός Κύριος…” (Λουκ. 2,10-12).
“Χριστός γεννάται” και μας καλεί να κάνουμε ξανά την εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού τρόπο ζωής και αντίδοτο στις θλίψεις.
Ας ενώσουμε, λοιπόν, τα χέρια και τις καρδιές μας για να εμποδίσουμε να γίνεται ο κόσμος μας κόλαση, ψάλλοντας χαρμόσυνα: “Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία”.


Te-ra-stio

Ο αισχρός ρόλος των ΜΚΟ – κυνική ομολογία της Ουάσιγκτον.




  Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com

Ηυπόθεση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ/ΝGΟ) δικαιολογημένα ενοχλεί πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου το «φαινόμενο» λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς ορθώς θεωρείται ως μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση στα εσωτερικά κρατών. Οι ΜΚΟ/ΝGΟ επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις καταγγελίες του Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, ενώ στην Ελλάδα διαβάσαμε τις αποκαλύψεις για το «πάρτι» που γινόταν από τους αρμοδίους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι κατασπάραξαν τα «απόρρητα ταμεία» με ύποπτες χρηματοδοτήσεις οργανώσεων κηφήνων. Και έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης να έχει υποψίες για όσους διετέλεσαν υπουργοί, διότι εάν ήταν καθαρός ο τρόπος διανομής των χρημάτων, δεν θα κατέστρεφαν τα παραστατικά. 
Όπως έγραψα πολλές φορές, το φαινόμενο ξεκίνησε από την Αμερική και βασικά οι ΜΚΟ/ΝGΟ δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα «Κινήματα Ειρήνης» που είχε στήσει σε όλο τον κόσμο η ΕΣΣΔ. Η σκέψη ήταν να ενισχύονται με αμερικανικά δολάρια οργανώσεις σε χώρες-στόχους, βασικά για να προωθούν και να επιβάλλουν την αμερικανική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Ηταν (και είναι) 
«οχήματα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καθοδηγούνται από την USΑΙD και τις κατά τόπους πρεσβείες των Ην. Πολιτειών.
Μέχρι το δημοψήφισμα για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, οι αμερικανικές ενισχύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν απόρρητες, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικοί νόμοι απαιτούν διαφάνεια. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο στην Κύπρο από την κατά λάθος(;) διαρροή της έκθεσης Νathans, άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα. Αρχικά οι Αμερικανοί παραδέχθηκαν αόριστα και με αρκετή δόση ασάφειας ότι χρησιμοποίησαν τα χρήματα «για την επαναπροσέγγιση και την επανένωση της Κύπρου», αλλά στη συνέχεια μέσα από έγγραφα αποδείχθηκε ότι διατηρούσαν τέσσερα είδη ταμείων, ένα εκ των οποίων αφορούσε «πολιτικές δραστηριότητες» στο νησί.
Μετά την περίπτωση της Κύπρου, όπου άνοιξαν μία τρύπα και πέταξαν μέσα εκατομμύρια δολάρια, πληροφορηθήκαμε ότι μέσω ΜΚΟ/ΝGΟ διοχέτευσαν χρήματα στην Παλαιστίνη, στη Γεωργία, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες. Ομως, η βασική χώρα-στόχος (ήταν και παραμένει) η Ρωσία. Ο Πούτιν, που δεν είναι και ο ίδιος ο πιο δημοκρατικός άνθρωπος στον πλανήτη, έχει απόλυτο δίκιο να φωνάζει, διότι έχει αποδείξεις, αν και μετά την κατάθεση του Φίλιπ Γκόρντον στο Κογκρέσο στις 14 Δεκεμβρίου, δεν τις χρειάζεται… Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ενώπιον των μελών της Υποεπιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ότι οι ΗΠΑ «από το 2009 έχουν δώσει περίπου 160 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη προγραμμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, για την κοινωνία των πολιτών, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, της χρηστής διακυβέρνησης και τις δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες». Αφού παραδέχθηκε και την οικονομική ενίσχυση ρωσικών ΜΜΕ, πρόσθεσε ότι «πιο πρόσφατα, η χρηματοδότηση των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη ανεξάρτητης παρακολούθησης των εκλογών».
Ο Αμερικανός υφυπουργός ήταν όντως αποκαλυπτικός και δεν έκρυψε τα λόγια του, που ξάφνιασαν τους γερουσιαστές, με δεδομένη την αντίδραση και τις καταγγελίες του Ρώσου προέδρου. Ο κ. Γκόρντον τόνισε πως «ως μέρος της στρατηγικής (των ΗΠΑ), η κυβέρνηση έχει διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο για μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την υποστήριξη ρωσικών ΜΚΟ/ΝGΟ που έχουν δεσμευθεί σε μια πιο πλουραλιστική και ανοικτή κοινωνία». 
Για όσους προωθούν τα συμφέροντα κρατών στην Αμερική, ο νόμος απαιτεί να καταχωρηθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως «πράκτορες» (agents) ξένων συμφερόντων. Ομως, τα μέλη των ΜΚΟ/ΝGΟ στις χώρεςστόχους είναι για τους Αμερικανούς «μαχητές της ελευθερίας». Είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό…
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Ασχολήθηκε άραγε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κατά την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, με δύο ανοικτά θέματα, που την αφορούν και τα οποία είναι πολύ σοβαρά; Αναφέρομαι στο θέμα του οίκου δημοσίων σχέσεων και στο ζήτημα της πρεσβευτικής κατοικίας, που εάν δεν επιδιορθωθεί άμεσα, το κόστος θα πολλαπλασιαστεί. Για το θέμα του οίκου, φέρει μεγάλη ευθύνη η κ. Μαρκουλλή, η οποία πληροφορούμαι ότι το «πάγωσε» προφανώς για να παραμείνει η προηγούμενη κατάσταση, που θεωρήθηκε αποτυχημένη. Οσον αφορά στην πρεσβευτική κατοικία, να θυμίσω ότι για όσο διάστημα δεν επιδιορθώνεται, οι Κύπριοι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν 20 χιλιάδες δολάρια το μήνα για την κατοικία που νοικιάστηκε για τον νυν πρέσβη…
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Η κ. Μαρκουλλή επέλεξε να μην συναντηθεί με τους ανταποκριτές των κυπριακών και των ελληνικών εφημερίδων. Γιατί; Προφανώς ήθελε να αποφύγει απαντήσεις για τις επαφές της στην Ουάσινγκτον. Δεν βλέπω άλλο λόγο…
http://www.philenews.com/digital/

"Μαχαίρι" έως 500 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους



Μειωμένα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς από την Τρίτη ενεργοποιείται το ενιαίο μισθολόγιο. Σε δύο δόσεις οι περικοπές. Διαβάστε αναλυτικά και δείτε παράδειγμα (Vid)


Έως και 500 ευρώ το μήνα θα είναι η μείωση αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από την Τρίτη ενεργοποιείται το ενιαίο μισθολόγιο και θα λάβουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας με μείωση που ξεπερνά το 25%.
Όπως μετέδωσε το Μέγκα, η ενιαία Αρχή πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχει καταχωρίσει στο αρχείο της σχεδόν όλες τις μισθολογικές καταστάσεις των υπαλλήλων, με βάση και τη βαθμολογική τους μεταβολή και η καταβολή της μισθοδοσίας θα αφορά σχεδόν όλους τους υπαλλήλους σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα στην περίπτωση που η μείωση των αποδοχών που θα προκύψει από το ενιαίο μισθολόγιο ξεπερνά το 25%, οι επιπλέον περικοπές θα κατανεμηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις το 2012 και το 2013.οι περικοπές θα κατανεμηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις το 2012 και το 2013.
 
Ήδη από τον Νοέμβριο στο ενιαίο μισθολόγιο έχουν ενταχθεί οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Για παράδειγμα ένας υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, που λάμβανε 1.405 ευρώ το μήνα, θα χάσει ένα σημαντικό μέρος του μισθού του, που θα φθάσει τα 945 ευρώ. Όμως επειδή αυτή η μείωση φτάνει το 33%, στις 27 Δεκεμβρίου θα αφαιρεθούν από το μισθό τα 351 ευρώ (25%) και θα φτάσει τα 1.054 ευρώ, ενώ το 2012 και το 2013 θα αφαιρεθούν τα υπόλοιπα 110 ευρώ σε δύο δόσεις.
Το "μαχαίρι" στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα ολοκληρωθεί και από επιπλέον μειώσεις, που θα γίνουν με την εκκαθάριση μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου καθώς θα συμπεριληφθεί και ένα μέρος των περικοπών, που αντιστοιχούν στο Νοέμβριο, μιας και το μισθολόγιο ισχύει αναδρομικά.
Έτσι αν για παράδειγμα οι μηνιαίες απώλειες με το ενιαίο μισθολόγιο φθάνουν για έναν υπάλληλο τα 300 ευρώ, στο εκκαθαριστικό του Δεκεμβρίου θα συμπεριληφθούν και άλλα 300 για τον μήνα Δεκέμβριο.


News247

"Aνατολίτικο παζάρι" για το PSI





Image
H ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να αυξήσει στο 75% το ποσοστό συμμετοχής στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) προκειμένου να καταστεί εφικτή η ψήφιση ρήτρας συλλογικής δράσης (collective action clause) και να αναγκαστεί και το υπόλοιπο 25% να ακολουθήσει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με την «Ημερησία του Σαββάτου, η υποχρεωτική απομείωση του ελληνικού χρέους είναι ένα από τα δύο «όπλα» που κατέχει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση αποτυχίας του εθελοντικού προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, με «κούρεμα» 50% (PSI+) και εφόσον συνεχίσει να επιμένει το γερμανικό «μπλοκ» να μην προχωρήσει σε εγγύηση των χρεών της Ευρωζώνης των κρατών – μελών της, τυπώνοντας παράλληλα χρήμα.
Η δεύτερη επιλογή που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αφού ολοκληρωθεί το PSI+ και να εκδοθούν τα νέα ομόλογα που θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, σε μία δεύτερη φάση να αντιμετωπιστεί το θέμα με τα ελληνικά ομόλογα που ανήκουν στο ελληνικό δίκαιο, να μεταβληθούν οι όροι μέσω του εγχώριου νόμου.

«Γίνεται ένα παζάρι ανατολίτικο» σημειώνει τραπεζική πηγή στην «Ημερησία του Σαββάτου» αναφερόμενη στο «PSI+». Και εξηγεί: Η ελληνική πλευρά, σε συντονισμό με την τρόικα, απειλεί ότι θα προβεί σε υποχρεωτικό «κούρεμα» της τάξης του 80% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας. Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς τραπεζίτες που διοικούν τράπεζες που βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού», πιέζουν για να παραμείνει η πραγματική απομείωση στο 50% και διεκδικούν εξασφαλίσεις για το εναπομείναν 50%.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει άμεσα τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας, όσον αφορά τους χρηματοοικονομικούς όρους. Ήδη έχει συμφωνηθεί ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν από το ελληνικό δημόσιο θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο.
Ως προς τους χρηματοοικονομικούς όρους, σύμφωνα με πηγές, η διαφωνία εντοπίζεται στο επιτόκιο των νέων ομολόγων. Οι τραπεζίτες διεκδικούν κουπόνι 7%-8%, αφού το καθαρό «κούρεμα» που θα προκύψει στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια τους θα είναι μεταξύ 60%-65%, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν όμως ξεκάθαρο στην έκθεσή του: «θα απαιτηθεί σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI, με «κούρεμα» στο 50% και ένα επιτόκιο κοντά στο 4% για να υποχωρήσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020».

Ακόμα δηλαδή και αν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών κατόχων του εγχώριου χρέους, η δεύτερη φάση, που είναι το ύψος της συμμετοχής, είναι η πιο κρίσιμη για τις επιλογές που μένουν στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση αδυναμίας συγκέντρωσης του 75% για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, τότε το ελληνικό δημόσιο ενδέχεται να προχωρήσει σε υποχρεωτικό «κούρεμα» της τάξης του 80%.
Αυτό είναι το «πιστόλι στον κρόταφο», λένε χαρακτηριστικά οικονομικοί αναλυτές αναφερόμενοι στην τακτική της ελληνικής πλευράς, αλλά και της τρόικας, που προσδοκούν ότι ο μοχλός πίεσης που προέρχεται από το υποχρεωτικό haircut, θα μπορούσε να αυξήσει τη συμμετοχή στο επιδιωκόμενο ποσοστό του 95%.
Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα hedge funds θα παραμείνουν απρόθυμα να συμμετέχουν και τα περίπου 15 δισ. ευρώ ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν sovereign funds της Κίνας, δεν θα προσέλθουν. Γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο τα εναπομείναντα ομόλογα που θα είναι στο ελληνικό δίκαιο να «κουρευτούν» μέσω του ελληνικού δικαίου. Εκτιμάται παράλληλα, ότι την τελευταία στιγμή τα ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ που διακρατά η ΕΚΤ, θα μπορούσαν να επαναγοραστούν στις τιμές που τα έχει αποκτήσει.






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΝΤΕΣ «ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ» ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ! ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ




ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ!
Από τους Εξοργισμένους με άποψη…
Την ώρα που καταρρέουν και τα κανάλια και οι εφημερίδες τους, οι «νταβατζήδες» καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι πίσω από το βούλευμα προφυλάκισης του Εφραίμ μπορούν να στήσουν ξανά το χορό της εκ νέου αποδόμησης του Κώστα Καραμανλή!! Και μπορούν επίσης να κρύψουν τον πολιτικό διασυρμό της «εκλεκτής» τους Κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, που βυθίζεται αύτανδρη στην πολιτική ανυποληψία, θυμίζοντας λιγότερο κυβέρνηση και περισσότερο εκδοχή του Τσίρκου «Μεντράνο»!! Κούνια που τους κούναγε… Τους έχει πάρει χαμπάρι και ο τελευταίος πολίτης ότι δίνουν τα ρέστα τους. Ας είναι βέβαιοι ότι θα μείνουν και πάλι, αλλά τώρα οριστικά, ταπί!!!
Ας πιάσουμε όμως την «κλωστή» απ’την αρχή:
Το ότι οι «νταβατζήδες» που συνεργάστηκαν με άλλους πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδος, για να ρίξουν τον Κώστα Καραμανλή έχουν πανικοβληθεί και από την αποκάλυψη του τότε εθνικώς ειδεχθούς ρόλου τους και από τη ραγδαία ανάκαμψη του τέως Πρωθυπουργού, είναι τοις πάσι γνωστό. Τα τότε κατορθώματά τους όμως επιβεβαιώνονται πλήρως όταν τώρα, πίσω από την προφυλάκιση του Εφραίμ, δίνουν ακόμη μια απελπισμένη «μάχη» για πείσουν τον κοσμάκη πως το Βατοπαίδι ήταν, δήθεν, πολιτικό σκάνδαλο και έκρυβε πολιτικό χρήμα!!! Μετέρχονται λοιπόν ξανά-μανά τα πάντα. Βγάζουν από το «ντουλάπι» τους τους ίδιους πολιτικούς και νομικούς που χρησιμοποίησαν και τότε, επιχειρούν να εκφοβίσουν όσους -και είναι οι συντριπτικά περισσότεροι- είχαν εντελώς διαφορετική άποψη και, το κυριότερο, αποσιωπούν ή διαστρέφουν τις μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις, εντός και εκτός Ελλάδος, για την προφυλάκιση του Εφραίμ.
Ταυτόχρονα οι ίδιοι «νταβατζήδες», ορισμένοι από τους οποίους είναι και οι ίδιοι υπόδικοι, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι, όπως είπαμε, ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι ιδίως για το ότι:
  • Δεν έβγαλαν τσιμουδιά όταν η ίδια η Προανακριτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, και με πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή που έχουν ευθύνη για το Βατοπαίδι.
  • Δεν βγάζουν άχνα για το ότι αυτή η Προανακριτική Επιτροπή έχει, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ζητήσει πραγματογνωμοσύνη για τη, δήθεν, ζημιά για το Βατοπαίδι. Άρα μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί, με βάση το τεκμήριο αθωότητας που ισχύει για όλους, να μιλάει για ζημιά. Πολύ περισσότερο όμως δεν διερωτώνται γιατί -με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πάντα- δεν υπάρχει ακόμη πόρισμα ως προς αυτή την πραγματογνωμοσύνη; Γιατί δεν βγαίνει το πόρισμα; Μήπως «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά»; Και τι εννοούμε «αχλάδα»; Μα φυσικά το Ολυμπιακό Ακίνητο που ήταν το κυριότερο αντικείμενο της ανταλλαγής για τη Λίμνη Βιστωνίδα!!! Μήπως, όταν οι πραγματογνώμονες έφτασαν εκεί, «ανακάλυψαν» ότι το σκάνδαλο δεν βρίσκεται στην ανταλλαγή αλλά στην τεράστια διαφορά που υπάρχει μεταξύ της τιμής που συμφωνήθηκε τότε για ν’ανεγερθεί το Ακίνητο και του τελικού κόστους ανέγερσης; Μήπως δηλαδή, με απλά λόγια, το Ακίνητο κόστισε πολύ περισσότερο απ’όση είναι η πραγματική αξία του σήμερα; Και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ψάξουμε να δούμε ποιος εργολάβος το έχτισε και πόσα πήρε η εταιρεία του, μέσα στην αναμπουμπούλα των Ολυμπιακών Αγώνων; Ποιος φίλες και φίλοι ήταν Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ; Θυμηθείτε τον Μπαϊρακτάρη και θα βρείτε γιατί χτυπάνε ακόμη τον Κ. Καραμανλή. Και να είστε βέβαιοι ότι στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε, και έχει να γελάσει κάθε πικραμένος! Όπως επίσης για κάποιους «θα κλάψουνε μανούλες»!!!
  • Δεν «συγκινούνται» για το ότι προφυλακίζεται μεν ο Εφραίμ, πλην όμως κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και του ΙΚΑ, με τους οποίους οι «νταβατζήδες» συναγελάζονται. Κυρίως δε κυκλοφορούν ελεύθεροι όλοι οι «μιζαδόροι» του ΠΑΣΟΚ που τα πήραν, με δικαστικές πλέον αποδείξεις, από τη SIEMENS!!! Έλα όμως που όλοι αυτοί ήταν, χρόνια ολόκληρα, εκλεκτοί των «νταβατζήδων» και των δημοσιογραφικών τους «τσιρακίων»!!! Πώς να τους «ακουμπήσουν» αφού, αν μιλήσουν, «νταβατζήδες» και «τσιράκια» θα τρέχουν και δε θα φτάνουν;
Για να τελειώνουμε και για συμπέρασμα: Οι γνωστοί τοις πάσι πρώην κρατικοδίαιτοι «νταβατζήδες» επί ΠΑΣΟΚ βρήκαν ευκαιρία, με την προφυλάκιση του Εφραίμ, να αρχίσουν να «ονειρεύονται» ότι θα εξαφανίσουν τον Κ. Καραμανλή από την πολιτική σκηνή μεταχειριζόμενοι και πάλι «τσιράκια», «πρακτοράκια» και κάθε μορφής παραπληροφόρηση, διαβολή και απειλή. Τόσο πολύ φοβούνται τον Κ. Καραμανλή και τη ραγδαία αποκατάσταση της αλήθειας γι’αυτόν, τόσο πολύ φοβούνται ότι «τους γνωρίσαμε», όπως λένε στα καρναβάλια. Τόσο πολύ τους πονάει ακόμη ο «βασικός μέτοχος», για τον οποίο γράψαμε εκτενώς αλλά μάλλον θα χρειαστεί να επανέλθουμε δριμύτεροι. Είπαμε όμως στην αρχή: «Κούνια που τους κούναγε». Ο Κ. Καραμανλής τους στέλνει τη γραφή του Γ. Καραϊσκάκη, αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη. Και στην πολιτική η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο. Ή, καλύτερα, κυριολεκτικώς παγωμένο…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Κάτι δημοσιογραφικά «τσιράκια» των «νταβατζήδων» κρίνουν νομικώς –σιγά ρε παιδιά τη μόρφωση- το βούλευμα για την προφυλάκιση του Εφραίμ λέγοντας: «μα το Σύνταγμα και ο νόμος ισχύουν για όλους». Βεβαίως αγαπητά «τσιράκια», ισχύουν για όλους και μάλιστα τόσο πολύ ώστε, υπό τους αλαλαγμούς των αφεντικών σας, ο Εφραίμ να οδηγείται στη φυλακή και οι μιζαδόροι της SIEMENS καθώς και κάποιοι από τους εργοδότες σας να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Βρε ουστ!!! Τι να γίνει όμως, σας σιγοντάρουν και οι νομικοί που προαναφέραμε…. Μπράβο τους! Η «αμεροληψία» τρέχει από τα μπατζάκια τους!! Τους θυμόμαστε άλλωστε από τότε που είχαν βγει στις ρούγες και στα κεραμίδια εναντίον του Ζαγοριανού, Ανακριτή στην υπόθεση SIEMENS, όταν ο άνθρωπος, μόνος κι έρημος, προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του!!! Τόσο «κύρος», τόση «αντικειμενικότητα»! Πώς όμως θα μπορούσαν να βγουν στα κανάλια για να διαφημίσουν την «πραμάτεια» τους και να αυξήσουν τις δουλειές τους αν δεν πουν ό,τι συμφέρει τους «νταβατζήδες»; Όσο για τη Δικαιοσύνη, σεβόμαστε την ανεξαρτησία της, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, και δεν κριτικάρουμε τις αποφάσεις της. Γιατί όμως το βούλευμα για τον Εφραίμ μας θυμίζει τόσο πολύ τη φράση του Juvenalis –από το 17ο αιώνα- «quis custodiet ipsos custodes» και ελληνιστί «ποιος θα μας φυλάξει απ’αυτούς τους φύλακες»;


Αρχειοθήκη ιστολογίου