Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ανακρίβειες, αναχρονισμοί και αφέλειες του κ. Γ. Παπανδρέου



Ανακρίβειες, αναχρονισμοί και αφέλειες του κ. Γ. Παπανδρέου


Ανακρίβειες, αναχρονισμοί και αφέλειες χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς του κ. Γιώργου Παπανδρέου για το ρόλο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) στην επιχειρηθείσα συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, τουλάχιστον όπως παρουσίασε τα πράγματα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης.
«Το Βήμα της Κυριακής» και «Τα Νέα», τόσο κατά την ανακοίνωση της προσέγγισης των δύο πλευρών όσο και τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρονταν με θετικά σχόλια για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Επιχειρηματολογούσαν υπέρ της ανάγκης δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων ώστε να ισχυροποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Ακόμα και μετά την ανακοίνωση του ναυαγίου της συγχώνευσης «Το Βήμα της Κυριακής» έγραφε: «Μπορεί οι κ.κ. Γιάννης Κωστόπουλος (πρόεδρος της Alpha Bank) και Απόστολος Ταμβακάκης (διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής) να βρίσκονται στα "χαρακώματα", όμως οι πιέσεις για αναδιάρθρωση του κλάδου φέρνουν πιο κοντά τους τραπεζίτες».
Αλλωστε, δεν υπήρχε περίπτωση να υπονομεύσει κάποιος το deal διότι όταν ανακοινώθηκε είχε ήδη χαλάσει.

Οπως είναι πλέον γνωστό, το ραντεβού που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κ.κ. Κωστόπουλου και Ταμβακάκη το βράδι της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου 2011 δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξει το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου 2011 η δημοσιοποίηση της πρότασης μονόπλευρα από την Εθνική και η διακοπή των συνομιλιών.
Δηλαδή το deal χάλασε πριν καν γίνουν γνωστές στον Τύπο οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Αρα εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατη η παρέμβαση των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων του ΔΟΛ.

Εξάλλου, είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι ο μοναδικός λόγος που δεν καρποφόρησε η προσπάθεια ήταν οι διαφορετικές νοοτροπίες του μάνατζμεντ των δύο τραπεζών.
Είναι λοιπόν αφελές να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ότι η συμφωνία χάλασε εξαιτίας του ΔΟΛ. Οπως αφελές είναι να υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου ότι μία κυβέρνση, στη συγκεκριμένη περίπτωση η δική του, έπεσε για ένα δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ!
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εκτός από το άλμα λογικής, εμφανίζεται επίσης να πραγματοποιεί και ένα χρονικό άλμα. Οταν «Τα Νέα» δημοσίευσαν κάποια σχόλια για τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, αυτό έγινε στις 30 Μαρτίου 2011.

Δηλαδή σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το ναυάγιο του deal, όταν πλέον όλες οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών είχαν και αυτές ναυαγήσει και το deal είχε οριστικά «ταφεί».
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο μόνο αν τα σχόλια της εφημερίδας είχαν γίνει σε προγενέστερο της συμφωνίας χρόνο.
Οσον αφορά το δάνειο, ο ΔΟΛ ζήτησε και πήρε από την Εθνική δάνειο ύψους 19 εκατ. ευρώ βάζοντας ως υποθήκη (sale & lease back) το ακίνητο που στεγάζεται επί της οδού Μιχαλακοπούλου 80, αξίας 35 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια επανήλθε, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Τύπος, ζητώντας πρόσθετο δάνειο 10 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της Εθνικής ακολουθώντας την προσφιλή τακτική των τραπεζιτών για υπερβολικές καλύψεις, ζήτησε πρόσθετες εξασφαλίσεις. Δεν της αρκούσε δηλαδή η κάλυψη που προσέφερε το πολλαπλής αξίας κτίριο.
Ο ΔΟΛ δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις πρόσθετες απαιτήσεις και δεν έλαβε το δάνειο. Δηλαδή δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται να υιοθετεί πλήρως τη σαράφικη λογική των τραπεζιτών που στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα.
Βεβαίως η Εθνική αμφισβητεί ότι ζήτησε την άδεια του τότε Πρωθυπουργού, κάτι που αν ισχύει εκθέτει ανεπανόρθωτα την τράπεζα.

Η διοίκηση της Εθνικής στο παρελθον έδωσε μάχες για να απαγκιστρωθεί από το δημόσιο και να κερδίσει την εμπιστοσυνή των αγορών και των ιδιωτών μετόχων, ιδιαίτερα των ξένων που κατέχουν το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας, ο κ. Ταμβακάκης, δεν ζήτησε ποτέ την έγκριση του κ. Παπανδρέου για να χορηγήσει δάνειο στον ΔΟΛ. Δεν υπάρχουν όμως ανάλογες διαβεβαιώσεις για ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου και σχετική απάντηση από το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού.



tovima.gr

ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ;



Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΠΑΝΟ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!!!
Με αυτά που βγήκαν στη δημοσιότητα θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί ο Ράπανος από πρόεδρος της Εθνικής. Που ακούστηκε πρόεδρος κρατικήςΤράπεζας να τηλεφωνεί σε πρωθυπουργό για να τον ρωτήσει εάν θα πρέπει να δώσει δάνειο σε...διαπλεκόμενο εκδότη; Αυτό που δεν είπε κανένα ΜΜΕ; Ότι ο Ψυχάρης έδωσε εντολή στον Ράπανο να ρωτήσει τον πρωθυπουργό!

Ρόμπα κάνει ο Ψυχάρης τον ΓΑΠ: «Να μας πει ο ΓΑΠ γιατί συναντηθήκαμε τελευταία, γιατί μας ζήτησαν να πάμε από την πίσω πόρτα και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο»!!



Ο πρόεδρος του ΔΟΛ αναφέρθηκε σε όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου για τον ίδιο, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στα όσα ο κ Παπανδρέου ανέφερε στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Σταύρος Π. Ψυχάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου. Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων, μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

»Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»


Δεξί X-Trem

Το “σύστημα ΠΑΣΟΚ” καταρρέει και τα σκάνδαλα βγαίνουν στην φόρα



Share
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο επιτέθηκε και στα … «συμφέροντα» που τον ανέβασαν στην εξουσία, αλλά επειδή μετά τον άδειασαν λόγω της παροιμιώδους πλέον ανικανότητάς του, θυμήθηκε τώρα να μας πεί ότι «έπρεπε να ονομαστικοποιήσουμε τα συμφέροντα».
Στη συνέχεια κατονόμασε τον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότη του Βήματος κ. Στ. Ψυχάρη, ο οποίος όπως σημείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή δεν τους πληρούσε δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκ. ευρώ.
Μετά από αυτό, φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, άρχισε ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και ευθεία υπονόμευση όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση προσπαθούσαν για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, η οποία αν πετύχαινε θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονομία”.
Ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρος Π. Ψυχάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.  Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.
Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!
»
Ο ΓΑΠ φέρεται να είπε και το εξής εκπληκτικό: κατηγόρησε την Δικαιοσύνη επειδή δεν παρενέβη για να σταματήσει τις φημολογίες για τον αδελφό του, Νίκο Παπανδρέου και τις εικασίες ότι αυτός κερδίζει από τα CDS (!!!).
Από την άλλη μεριά, η κόντρα Βενιζέλου – Χρυσοχοϊδη φέρνει στο φως άλλες απίθανες καταστάσεις. Μάθαμε λοιπόν από χθες το βράδυ ότι σε όλη τη χώρα, εδώ και χρόνια επικρατεί όργιο λαθρεμπορίας στην αγορά καυσίμων. Εταιρείες πετρελαίου, βενζινοπώλες, λιανοπωλητές, βυτιοφόρα και κάθε άλλος, εμπλέκονται σε ένα κύκλωμα που επί πολύ καιρό κερδοσκοπεί σε βάρος του ελληνικού λαού. Είτε γιατί ο κόσμος αγοράζει χαμηλής ποιότητας καύσιμα είτε γιατί το κράτος χάνει δις ευρώ κάθε χρόνο από φόρους με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται όλοι οι πολίτες.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης , υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  ανακάλυψε τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων αλλά δεν τα κατήγγειλε, ούτε βγήκε να πάρει κεφάλια. Έκανε κάτι πιο απλό. Έβαλε υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου του (το όνομά του στη διάθεσή μας), να καλέσει δημοσιογράφους και να πει ότι για όλα φταίει το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο κ. Βενιζέλος.
Κι αυτό γιατί εδώ κι ένα χρόνο ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, εφοριακοί και τελωνειακοί αλλά κι έμποροι πετρελαιοειδών αντιδρούν στην τοποθέτηση του ειδικού συστήματος μέτρησης εισροών – εκροών καυσίμων στις δεξαμενές των βενζινάδικων, καταγγέλλει το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Με το σύστημα αυτό αντιμετωπίζεται δραστικά η παράνομη διακίνηση βενζίνης και ντίζελ, που στερεί στο Δημόσιο 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Επίσης, φταίνε εφοριακοί και τελωνειακοί που τα παίρνουν και δεν κάνουν ελέγχους ή κόβουν πρόστιμα. Χαρακτηριστική περίπτωση ανώνυμης εταιρίας που πλήρωσε για περαίωση εξαετίας μόλις 20.000 ευρώ έναντι παραβάσεων ύψους 620.000 ευρώ.
Το στέλεχος του υπουργείο Ανάπτυξης δεν είπε κάτι παλιό, απλά έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα του υπουργείου Οικονομικών και των φορέων του.
Όμως, αυτό το έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης διότι ήθελε να χτυπήσει τον κ. Βενιζέλο, έτερο μνηστήρα στο ΠΑΣΟΚ.
Δύο υπουργεία δηλαδή τσακώνονται για το λαθρεμπόριο επειδή οι υπουργοί του διεκδικούν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Και δεν ντρέπονται. Αντί να παραιτηθούν ως αποτυχημένοι και οι δύο, παίζουν παιχνιδάκια εξουσίας και μάλιστα βάζοντας άλλους να κάνουν τη δουλειά τους. Ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν έχει τα κότσια να πει «αποτύχαμε, πάω σπίτι μου». Βάζει στελέχη του υπουργείου του ενώ ο κ. Βενιζέλος απαντά με ανακοίνωση ότι είναι προτεραιότητα του υπουργείου του η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων. Αλλά λόγια ν΄αγαπιώμαστε δηλαδή.
Εκεί καταντήσαμε. Δύο κορυφαίοι υπουργοί να μένουν στις διαπιστώσεις και να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είναι πιο αποτυχημένος.

Antinews

Ανοικτός πόλεμος Παπανδρέου-Ψυχάρη



Ανοικτός πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Σταύρο Ψυχάρη, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος τον πρόεδρο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, στον οποίο απέδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο που εκτιμά ότι δέχτηκε από «συμφέροντα».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου ο Σταύρος Ψυχάρης είχε ζητήσει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπίσει λειτουργικές ανάγκες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕτΕ τηλεφώνησε στον Γιώργο Παπανδρέου και ρώτησε τη γνώμη του για το δάνειο, με τον τότε πρωθυπουργό να απαντά ότι «εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, να του δοθεί».
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατέληξε ότι η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να μην δώσει το δάνειο στον ΔΟΛ, και από τότε, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ο Σταύρος Ψυχάρης επιδόθηκε σε πόλεμο εναντίον του, με σκληρά δημοσιεύματα.
Το βράδυ, ο Σταύρος Ψυχάρης απάντησε, με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, στην οποία χρησιμοποιεί βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Γιώργου Παπανδρέου, αποδίδοντας του, μεταξύ άλλων, «φασίζουσα νοοτροπία».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Ψυχάρη έχει ως εξής: «Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.
Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.
Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.
Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»

Statesmen.gr

Σε Τούρκους περνά η "Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου" ΜΕΛ Α.Ε.



"Πώληση σε Τούρκους" ήταν η απάντηση του επιχειρηματία που διασύρθηκε με τη σύλληψή του για χρέη στις 22-11-2012 (πρώτος, πρώτος).
Ας επενδύσουν τώρα κι ας δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αυτοί που ξετίναξαν τη Θεσσαλονίκη στις συλλήψεις. Θυμάστε τι γράφαμε;
Μια από τις τελευταίες εταιρείες που έχουν την ατυχία να έχουν τη λέξη "Μακεδονική" στον τίτλο τους, περνά στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings και συγκεκριμένα στη ..
θυγατρική της Kartonsan.
Η ΜΕΛ (Μακεδονικη Εταρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία. Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της. Οι πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ, αλλά η απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής δυσκολεύει την εταιρεία.

Σύλληψη για φοροδιαφυγή

Στις 21-11-2011, η Οικονομική αστυνομία, περνούσε χειροπέδες στον  Κυριάκο Οικονόμου, ιδοκτήτη της ΜΕΛ που δίνει δουλειά σε 200 οικογένειες. Τότε, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, δήλωνε οργισμένος:

«Προβληματισμό κι ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη πρακτική των διωκτικών αρχών οικονομικού εγκλήματος να προβαίνουν σε άμεσες συλλήψεις επιχειρηματιών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ανάμεσα στα οποία και η μη εμπρόθεσμη καταβολή δηλωθέντος και όχι αποκρυφθέντος ΦΠΑ.Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη σύλληψη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη για μη εμπρόθεσμη καταβολή δηλωθέντος από την εταιρεία ΦΠΑ. Έτσι είναι εύλογη η δια του τύπου αντίδραση της εταιρείας αυτής ότι με τον τρόπο αυτό διαπομπεύεται ως φοροφυγάς ο επικεφαλής μίας από τις λίγες πλέον ελληνικές παραγωγικές εταιρείες πού εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα μας απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους με ανάλογη ζημιά στην εμπορική της φήμη.

Με τη δήλωση ότι η φοροδιαφυγή θα πρέπει να πατάσσεται κατά τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο, πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός να καταργηθεί το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο πού δημιουργήθηκαν από μη πληρωμή φόρων, διότι αφενός για τη φοροδιαφυγή υπάρχει ξεχωριστή ποινική τιμωρία κι αφετέρου επαναφέρεται έτσι ουσιαστικά η ήδη καταργηθείσα προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα για ληξιπρόθεσμο χρέος του δημοσίου προς τον φορολογούμενο, γεγονός πού αντίκειται στην ισότιμη σχέση Πολιτείας και φορολογούμενου. Η Πολιτεία οφείλει να κάνει κάθε προσπάθεια είσπραξης των ληξιπροθέσμων χρεών κι όχι να νοιώθει ικανοποιημένη από την ποινικοποίησή τους πού δεν είναι μέτρο πού απαντάται σε προοδευμένες χώρες. Συναφής είναι επίσης η περίπτωση της αδυναμίας του φορολογούμενου να μπορεί να συμψηφίζει οφειλές του προς το δημόσιο με οφειλές του δημοσίου προς αυτόν, πράγμα σύνηθες π.χ. στην περίπτωση τεχνικών εταιριών πού αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου.

Αυτές κι άλλες αδικίες καλείται να θεραπεύσει το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα στην επεξεργασία και θέσπιση του οποίου θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να δοθούν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές να διακρίνουν ανάμεσα στις περιπτώσεις μη καταβολής απλά ληξιπροθέσμων οφειλών και στις περιπτώσεις γνήσιας φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να δίδεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες προς το δημόσιο οφειλές τους αλλά και να συνεχίσουν να λειτουργούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, λαμβανομένων υπόψη των έκτακτων συνθηκών έλλειψης ρευστότητας στην Ελλάδα πού εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς ύφεσης. Γιατί σίγουρα δεν θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας άδικα διαπομπευόμενες να παύσουν να λειτουργούν εντείνοντας και το πρόβλημα παραγωγικότητας της χώρας και την αύξηση της ανεργίας.»
...............
Στραγγάλισαν λοιπόν την αγορά από ρευστό, ώστε να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρηματίες, μετά τους συλλαμβάνουν, όχι γιατί έκρυψαν ή φοροδιέφυγαν, αλλά γιατί δεν είχαν μετρητά, αφού οι τράπεζες δεν δανείζουν και οι δικοί τους πελάτες δεν πληρώνουν ή δίνουν 9μηνες επιταγές και μετά οι επιχειρηματίες φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο ή κλείνουν τις επιχειρήσεις. Και ξεκίνησαν τις συλλήψεις από μια επιχείρηση που επί δεκαετίες ήτανν συνεπής, είναι άκρως παραγωγική, εξάγει και παράγει. Είχε το μειονέκτημα όμως να λέγεται Μακεδονική.
Να δούμε πού θα βρουν δουλειά οι αμέτρητες χιλιάδες ανέργων στη Θεσσαλονίκη....


TaXalia

Το φυσικό αέριο και η δικαίωση του ΟΧΙ




Γράφει ο Ιωάννης Παρίσης*
Η Κύπρος πανηγυρίζει για την ανεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάτι που, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα κοιτάσματα του Ισραήλ, αναμένεται να μεταβάλει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 
Παράλληλα θα συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της Μεγαλονήσου...
Λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της ιδιαίτερα σημαντικής από στρατηγικής πλευράς θέσης της, μέσω της οποίας ελέγχονται εμπορικοί οδοί και άξονες γεωστρατηγικής επιρροής, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αύξηση της στρατηγικής της σημασίας και της σχετικής ισχύος της. 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανακοινώνοντας το ευχάριστο γεγονός, έδωσε στη δημοσιότητα πολλά στοιχεία για τα αποτελέσματα των ερευνών καθώς και για τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις εν γένει δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
Παρέλειψε ωστόσο ο Κύπριος Πρόεδρος να αποδώσει τα εύσημα στον άνθρωπο χάρη στον οποίο συνεχίζει να υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να μπορεί αυτός σήμερα να πανηγυρίζει. Παρέλειψε να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον ηγέτη που είπε το νεώτερο ΟΧΙ του Ελληνισμού.
Ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου αποτελεί άλλη μια δικαίωση της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, μέσω του οποίου επιδιώχθηκε η αντικατάσταση του κυπριακού Κράτους με την «ανανική» σύμπραξη, στο πλαίσιο της οποίας Τουρκία και Βρετανία θα μπορούσαν πλέον να ελέγχουν το παιγνίδι. 
Αποκαλύπτεται σήμερα ότι, πέραν των άλλων αρνητικών στοιχείων, μέσω του Σχεδίου Ανάν επιδιώχθηκε ο έλεγχος του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι, πλάι στην πλατφόρμα άντλησης του φυσικού αερίου πανηγυρίζει η… «πλατφόρμα» του ΝΑΙ (είτε ανήκει στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση). 
Επιδιώκει να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο την επιτυχία. 
Ωστόσο, εκείνοι που σήμερα πανηγυρίζουν για την επιτυχία και δρέπουν τις δάφνες, ας θυμηθούν ότι το οφείλουν στο ΟΧΙ του Τάσσου και του 76% του Κυπριακού Ελληνισμού.
Όσοι, σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με ξένους, χλεύαζαν τον Τάσσο και απειλούσαν τους Κυπρίους για τις συνέπειες του ΟΧΙ και τα δεινά που τους περίμεναν διαψεύδονται συνεχώς. 
Η Κύπρος προοδεύει, έγινε μέλος της ΕΕ – μέσα στο 2012 θα ασκήσει και την Προεδρία της Ένωσης, με όλα τα θετικά επακόλουθα. 
Σήμερα αποκτά ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα: εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη. 
Όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερο δικαιώνεται εκείνο το ΟΧΙ. 
Και όσο ο Τάσσος δικαιώνεται τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται η προδοτική στάση των«ανανιστών».

* Ο κ. Γιάννης Παρίσης είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων
πηγή: “Ελεύθερη Ζώνη”
http://www.anixneuseis.gr/?p=25233 

ΕΜΠΡΟΣ για ανάπτυξη

Σε εξέγερση καλεί τους πολίτες ο Π.Καμμένος



Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο βουλευτής Πάνος Καμμένος ζητά “εξέγερση των πολιτών” πριν να είναι αργά και ξεπουληθεί ολόκληρη η χώρα.
Μιλώντας σήμερα στο κανάλι 1 του Πειραιά ο κ. Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “έχω αποφασίσει να εξηγήσω στον ελληνικό λαό ότι αν δεν ξεσηκωθεί αυτή τη στιγμή και πολύ πριν τις εκλογές γιατί οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, τότε θα έχει παραδοθεί η χώρα”.
Συμπλήρωσε ότι “όλα είναι ένα παραμύθι το οποίο παίζεται, βάζουμε δήθεν στόχους τις εκλογές, δεν υπάρχουν καν εκλογές.
Οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία, αν φτάσουμε σε σημείο να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση η οποία ουσιαστικά παραχωρεί τα δικαιώματα του εθνικά κυρίαρχου ελληνικού κράτους και παράλληλα πηγαίνει στο αγγλικό δίκαιο τη νέα δανειακή σύμβαση και ουσιαστικά νομιμοποιεί την παράνομη πρώτη δανειακή σύμβαση η οποία δεν υφίσταται γιατί δεν έχει τα 2/3 της Βουλής μπορούμε να αρνηθούμε ανά πάσα να πληρώσουμε την πρώτη σύμβαση.

Αν λοιπόν δεν γίνουν όλα αυτά και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα έχει τελειώσει. Και δεν έχει καμία σημασία αν γίνουν νέα κόμματα, αν υπάρχουν πολιτικοί».

Ο κ. Καμμένος επανήλθε και πάλι σε υψηλούς τόνους ασκώντας κριτική στην οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως στα αδέρφια του πρωθυπουργού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Πάνος Καμμένος

Ο Νίκος Παπανδρέου μπαινοβγαίνει στα υπουργεία με την ιδιότητα του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, πέταγε με το αεροσκάφος του ελληνικού λαού στο Αμπού Ντάμπι και έτρωγε αστακούς 28.000 δολαρίων

Ο Παμπούκης ντράπηκε για τα έγγραφα που μου απάντησε για τον Νίκο Παπανδρέου και παραιτήθηκε κιόλας

O πασοκτζής όταν βλέπει ότι ο αδερφός του αρχηγού του την ώρα που αυτός πεινάει και είναι άνεργος καπνίζει πούρα kohiba και τρώει χαβιάρια και αστακούς εις υγείαν του κορόιδου θα τον πει κι αυτός κωλόπαιδο
Ο ένας αδερφός, ο Αντρίκος Παπανδρέου, έχει αρπάξει τη θέση και πληρώνεται για την κατάρρευση της Ελλάδος
Η διορισμένη της Goldman Sacks κυβέρνηση που στηρίζουν τρία κόμματα στη χώρα μας έχει σκοπό να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση για να διασφαλίσει τα αφεντικά της που είναι οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει να προστατεύει μια κυβέρνηση η οποία διορίστηκε από την Goldman Sacks, τους τοκογλύφους και τους δανειστές μας
Ο υπάλληλος των ευρωπαίων τοκογλύφων, ο Παπαδήμος, με τα κόμματα που τον στηρίζουν προσπαθούν να οδηγήσουν τη χώρα στη νέα δανειακή σύμβαση… Να παραδώσουμε στους δανειστές το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τα πετρέλαια της Ελλάδας και το φυσικό αέριο
Η στάση της ΝΔ είναι τραγική, είναι απαράδεκτη… Αν η ΝΔ ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση έχει τελειώσει
Αν η ΝΔ συνεχίσει να παραπλανά τον ελληνικό λαό για το δήθεν PSI θα έχει ακριβώς την ίδια ευθύνη με το ΠΑΣΟΚ
Αν χρειαστεί θα συνεργαστώ και με το ΚΚΕ και με τον ΣΥΝ και με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και την εξωκοινοβουλευτική Δεξιά για να διαφυλάξουμε την παράδοση της χώρας μας
Ο Βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά, Κανάλι 1, στους 90,4, και στην εκπομπή «Δυο ρεπόρτερ, ένα θέμα» με τους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασσιμάτη, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Δημ: Το αυριανό υπουργικό είναι κρισιμότατο και δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει κυβέρνηση μεθαύριο.
Όλα αυτά είναι ένα παραμύθι το οποίο παίζεται, βάζουμε δήθεν στόχους τις εκλογές, δεν υπάρχουν καν εκλογές. Οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία, αν φτάσουμε σε σημείο να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση η οποία ουσιαστικά παραχωρεί τα δικαιώματα του εθνικά κυρίαρχου ελληνικού κράτους και παράλληλα πηγαίνει στο αγγλικό δίκαιο τη νέα δανειακή σύμβαση και ουσιαστικά νομιμοποιεί την παράνομη πρώτη δανειακή σύμβαση η οποία δεν υφίσταται γιατί δεν έχει τα 2/3 της Βουλής μπορούμε να αρνηθούμε ανά πάσα να πληρώσουμε την πρώτη σύμβαση. Αν λοιπόν δεν γίνουν όλα αυτά και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα έχει τελειώσει. Και δεν έχει καμία σημασία αν γίνουν νέα κόμματα, αν υπάρχουν πολιτικοί.

Δημ: Άρα εσείς εκτιμάτε ότι αύριο που είναι μια κρίσιμη συνεδρίαση ειδικά για το θέμα των επικουρικών συμβάσεων…

Αυτά είναι πυροτεχνήματα. Ο Χίτλερ όταν ήθελε να κάνει υποτίμηση στο μάρκο 30% ανακοίνωσε μια υποτίμηση 60% και όταν έγινε 30% ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Αυτό το μόρφωμα που λέγεται κυβέρνηση, η διορισμένη της νέας τάξης πραγμάτων της Goldman Sacks και του κεφαλαίου που δυστυχώς στηρίζουν τρία κόμματα στη χώρα μας σκοπό έχει μόνο να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση ώστε να διασφαλίσει τα αφεντικά της που είναι οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι.

Δημ: Το πολιτικό σύστημα που έχει προβλήματα δεν θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από φορείς, κόμματα, ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν δεσμεύσεις με αυτούς που μας δανείζουν.

Στις δημοκρατίες, η αρχή της δημοκρατίας είναι ότι εκλέγεται η κυβέρνηση μιας ανεξάρτητης κυρίαρχης χώρας από τον λαός της. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει εκλεγεί από τον λαό της και έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και λυπάμαι πολύ που το λέω αυτό, ο οποίος αντί να βλέπει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής εντολή του 2009 συνεχίζει να προστατεύει μια κυβέρνηση η οποία διορίστηκε και διορίστηκε από την Goldman Sacks, από τη νέα τάξη πραγμάτων και τους τοκογλύφους και τους δανειστές μας.

(…) Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα που έρχεται η ρωσική εταιρεία Gas Prom με την ισραηλινή εταιρεία Telek που αντιλαμβανόμαστε όλοι αν αναμειγνύονται οι ισραηλινοί είναι και οι αμερικανοί από πίσω, μας κάνουν προσφορά για απευθείας απάντληση πετρελαίου με δικά τους έξοδα από νότια της Κύπρου χωρίς να χρειαστεί να γίνει έρευνα, εμείς ακόμα το συζητάμε.

Δημ: Υπονοείτε ότι υπάρχουν μυστικές συμφωνίες;

Δεν υπονοώ τίποτα. Εννοώ ότι υπάρχει ανοιχτή δημόσια προσφορά από την εταιρεία Telek και την ρωσική Gas Prom για να ξεκινήσει κατευθείαν απάντληση πετρελαίου. Καθυστερούν επίτηδες γιατί ο υπάλληλος των ευρωπαίων τοκογλύφων, ο κ. Παπαδήμος, με τα κόμματα δυστυχώς που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση προσπαθούν να οδηγήσουν τη χώρα στη νέα δανειακή σύμβαση. Να παρατηθούμε της εθνικής μας κυριαρχίας και να παραδώσουμε στους δανειστές το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τα πετρέλαια της Ελλάδας και το φυσικό αέριο. Αυτό που γίνεται είναι σχιζοφρενές. Βρισκόμαστε στη συγκυρία που στη Μεσόγειο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα με εμάς και εμείς αντί να κοιτάξουμε προς τα εκεί και να κάνουμε απευθείας συμφωνίες συζητάμε ακόμα με αυτό το έκτρωμα που λέγεται Ευρώπη υπό την κυρία Μέρκελ. Ένα έκτρωμα που ζητάει να μας δανείζει με 7 φορές παραπάνω από ότι προβλέπει η ευρωπαϊκή συνθήκη.

Δημ: Να σταθούμε στην δήλωση σας απαντώντας στον αδερφό του πρωθυπουργού που δημιούργησε αίσθηση.

Εγώ πλέον έχω αποφασίσει να χαστουκίζω το σύστημα. Έχω αποφασίσει να εξηγήσω στον ελληνικό λαό ότι αν δεν ξεσηκωθεί αυτή τη στιγμή και πολύ πριν τις εκλογές γιατί οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, τότε θα έχει παραδοθεί η χώρα. Ο κ. Νίκος Παπανδρέου είναι εκείνος που στις 11 και 12 Ιανουαρίου, μπορούν όλοι οι πολίτες να τον θαυμάσουν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια όπου σε συνεργασία με τον πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα κάνει μπίζνες εκπροσωπώντας την χώρα. Μπαινοβγαίνει στα υπουργεία με την ιδιότητα του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, είναι ο ίδιος που πέταγε με το αεροσκάφος του ελληνικού λαού στο Αμπού Ντάμπι και έτρωγε αστακούς 28.000 δολαρίων, με τα έγγραφα που μου απάντησε ο Παμπούκης ο οποίος ντράπηκε ο άνθρωπος και παραιτήθηκε κιόλας. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τσίπα. Ο κ. Νίκος Παπανδρέου πάει τώρα να κάνει και το κουμάντο για την Ελλάδα για τα ενεργειακά. Γιαυτό δεν παραιτείται. Ο ένας αδερφός έχει αρπάξει τη θέση και πληρώνεται για την κατάρρευση της Ελλάδος, ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου, εργάζεται παρανόμως στο εξωτερικό σε εταιρείες που δεν τις δηλώνει στην Ελλάδα, εργάζεται και έχει offshore εταιρείες στην Ελβετία μαζί με την γυναίκα του όπου μπαίνουν περίεργα χρήματα από συνέδρια που γίνονται και επιδοτούνται από ελληνικούς οργανισμούς και παράλληλα συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την πράσινη ενέργεια που προωθεί ο αδερφός του. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Τον είπα κολώπαιδο και του απάντησα όπως θα απαντούσε ο κάθε έλληνας ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει. Τελείωσαν τα κόμματα τώρα. Αυτά έχουν καταργηθεί πλέον. Δεν υπάρχει πασοκτζής που να μας ακούει ο οποίος να μην αγανακτεί. Γιατί ο πασοκτζής όταν βλέπει ότι ο αδερφός του αρχηγού του την ώρα που αυτός πεινάει, είναι άνεργος, δεν έχει να πάρει στο εγγόνι του δώρο για τα Χριστούγεννα, την ώρα που βλέπει ότι υπάρχει ανεργία και δεν υπάρχει καμία προοπτική για δουλειά ο άλλος καπνίζει πούρα kohiba τρώει χαβιάρια και αστακούς εις υγείαν του κορόιδου. Κωλόπαιδο θα τον πει και ο κάθε ένας που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Δημ: Να κάνουμε μια κριτική και στη στάση της ΝΔ;

Η στάση της ΝΔ είναι τραγική, είναι απαράδεκτη. Αν η ΝΔ ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση έχει τελειώσει. Αν η ΝΔ συνεχίσει να παραπλανά τον ελληνικό λαό για το δήθεν PSI το οποίο οδηγεί στο αγγλικό δίκαιο, δηλαδή στην παραχώρηση των ελληνικών τραπεζών στους δανειστές και εν συνεχεία όλων των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων που έχουν οι έλληνες στις ελληνικές τράπεζες στους δανειστές που αυτά θα οδηγήσουν μαζί με την είσπραξη της εφορίας από τις τράπεζες στην κατάσχεση και την κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας, τότε η ΝΔ έχει ακριβώς την ίδια ευθύνη με το ΠΑΣΟΚ.

Δημ: Σε ένα μήνυμα μας γράφουν: «ο Πάνος Καμμένος άλλαξε κόμμα και έγινε ΚΚΕ;».

Ναι. Αν χρειαστεί θα συνεργαστώ με οποιοδήποτε κόμμα, και το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και την εξωκοινοβουλευτική Δεξιά και όποιον χρειαστεί προκειμένου να συμφωνήσουμε πως μπορούμε να διαφυλάξουμε την παράδοση της χώρας μας. Τον Γοργοπόταμο τον ανατίναξε ο Βελουχιώτης μαζί με τον Ζέρβα. Εγώ είμαι δεξιός αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή είμαι δεξιός και επειδή το κόμμα στο οποίο ανήκω επέλεξε τον συμβιβασμό εγώ θα συμβιβαστώ.

Δημ: Είστε ο «κόκκινος» Πάνος.

Δεν υπάρχουν κόκκινοι, εγώ είμαι γαλάζιος, εγώ είμαι έλληνας. Όπως υπάρχουν εκατομμύρια έλληνες, αυτό το παραμύθι της κομματικής αντιπαράθεσης θα το παίξουμε όταν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του ελληνικού έθνους, της γης μας, της πατρίδας, των παιδιών μας. Όταν θα κερδίσουμε να είναι τα παιδιά μας με το χαμόγελο στα χείλια και πάλι τότε θα αρχίσουμε να αντιπαρατιθέμεθα όπως κάναμε και παλιότερα.

Exomatiakaivlepo

"ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΜΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ"



ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και για την πρωθυπουργία". Αυτή την φράση χρησιμοποίησε πριν από λίγο ο Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ., Τώρα συζητούν για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Πότε...

δηλαδή θα γίνουν οι εσωκομματικές αλλαγές και οι διαδικασίες...


Fimotro

Εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος


 
 

 
 
Πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε την οριστική αποκατάσταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Αυτό το επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.
Κι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό…
Για να το επιτύχουμε, πρέπει να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.
Με τη νέα δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ούτε και να διορθώσουμε όλα τα λάθη που έγιναν, παλαιότερα και πρόσφατα: Θα ξεκαθαρίσουμε και θα συμφωνήσουμε στους στόχους που πρέπει να επιτύχουμε την επόμενη τριετία: για να εκμηδενίσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος, να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτούς τους στόχους έχουμε ήδη συμφωνήσει – σε γενικές γραμμές, αλλά και σε λεπτομέρειες ακόμα.
Από την άλλη πλευρά, πολλά από αυτά που δοκιμάστηκαν την τελευταία διετία, δεν απέδωσαν ή απέδωσαν τα αντίθετα αποτελέσματα. Με αποτέλεσμα, παρά τα μέτρα, και τα πρόσθετα μέτρα και τα επί πλέον μέτρα, το έλλειμμα του 2011 να φαίνεται ότι αυξήθηκε αντί να μειωθεί!
Είναι φανερό ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα αλλάξουμε.
Αλλά αυτό θα το διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση. Και σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ήδη ενημερώσει τους πάντες πως ό,τι δεν λειτούργησε θα πρέπει να τροποποιηθεί.
Για την ώρα, όμως, πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα τη συμφωνία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να κυβερνηθεί ούτε να σταθεί.
Ζητήματα που δεν εμπλέκονται άμεσα με τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα τα λύσουμε τώρα. Μερικά δεν μπορούμε. Και τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα επαναλάβουμε.
Δεν πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Και ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι επικουρικές, για παράδειγμα, μειώθηκαν ήδη δύο φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τώρα μας ζητούν νέα μείωση! Χωρίς να γνωρίζουν καν πόσο θα τις επηρεάσει το κούρεμα των ομολόγων. Δεν είναι ένας μήνας που ψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό. Και τώρα, πριν δούμε τι θα γίνει με το κούρεμα, ζητούν και τρίτη μείωση των επικουρικών. Κι αύριο ίσως και τέταρτη και πέμπτη…
Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων - επικουρικών και κύριων – πρέπει να το δούμε συνολικά, κυρίως αφότου ολοκληρωθεί το κούρεμα που επηρεάζει άμεσα τα έσοδά τους.
Εμείς έχουμε, άλλωστε, δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε ειδικά τις χαμηλές συντάξεις. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομμα συντάξεων.
Μακροχρόνια μπορούμε να δώσουμε και στα επικουρικά ταμεία περιουσιακούς πόρους που έτσι κι αλλιώς τους χρωστάει το κράτος. Άμεσα μπορούμε να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα. Αλλά, για την ώρα, τους εξασφαλίστηκαν ήδη 310 εκατομμύρια μείωση κόστους με τις περικοπές που ήδη έγιναν. Και εν πάση περιπτώσει, προέχει να δούμε πόσα θα χάσουν όλα τα ταμεία από το κούρεμα, και πόσα θα τους λείψουν φέτος, πέρα από τα 310 που έχουν ήδη εξοικονομηθεί.
Για την απελευθέρωση των φορτηγών, έχει ήδη ψηφιστεί ένας νόμος εδώ και ενάμιση χρόνο. Τώρα η προθεσμία εφαρμογής του προτείνεται να συντομευθεί. Αλλά οι προϋποθέσεις που είχαν ψηφιστεί τότε, δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και κάποιες πρέπει να αλλάξουν. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συντομευτεί η εφαρμογή του, αρκεί να εφαρμοστούν οι σωστές προϋποθέσεις που τότε είχαν θεσπιστεί. Αλλιώς απλά θα διαλυθεί ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Δεν θα απελευθερωθεί! Και θα παραδοθεί σε εταιρίες από τρίτες χώρες – και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.
 
Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε να επιτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου το στόχο της. Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Αν προσπαθήσουν κάποιοι να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
Υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και υπάρχουν και πράγματα στα οποία δικαίως διαφωνήσαμε και διαφωνούμε. 
Δεν δεχόμαστε τα πάντα, όπως έκανε με το Μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου. Και δεν απορρίπτουμε τα πάντα όπως κάνει πάντα η Αριστερά. Αναζητούμε έναν άλλο δρόμο για τη διέξοδο από την κρίση. Με ανάκαμψη. Όχι με περισσότερη ύφεση. Κρατάμε το δικαίωμα να αλλάξουμε πολλά λανθασμένα στοιχεία της σημερινής πολιτικής. Δεν θα δεχθούμε κι άλλα λάθη, που οδηγούν σε ακόμα χειρότερη ασφυξία.
Και σας το λέω ωμά: Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, αν και το χρέος μας ήταν ακόμα «βιώσιμο» πριν δύο χρόνια. Το έφεραν σε αυτή την κατάσταση, με τη λανθασμένη πολιτική που εφάρμοσαν.
Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει μια συνολική λύση σήμερα. Αλλά λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας. Όχι στο σύνολο των προβλημάτων της Ελλάδας.
Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα δεχθούμε καθυστερήσεις. Και να ξέρουν οι πάντες: αν κάποιοι προσπαθήσουν να κωλυσιεργήσουν μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, τότε θα μας βρουν απέναντι!
Εμείς αυτά που λέμε τα εννοούμε. Και τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε στο ακέραιο. Αν κάποιοι θέλουν να παίξουν κομματικά παιγνίδια, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ρυθμιστής των εξελίξεων. Κι όπως ήταν απόφαση ευθύνης που δημιουργήσαμε αυτή την κυβέρνηση για να επιτύχει το στόχο της, έτσι θα είναι απόφαση ευθύνης να εμποδίσουμε παρεκκλίσεις από τη Συμφωνία της Συνόδου των Αρχηγών.
Ούτε όρους βάζουμε, ούτε ανταλλάγματα ζητάμε, ούτε προβλήματα δημιουργούμε. Απλώς ζητάμε απ’ όλους να μείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους που όλοι μαζί θέσαμε κι αποδεχθήκαμε. Τίποτε λιγότερο. Τίποτε περισσότερο.
Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για την κυβέρνηση που θα τον βγάλει από την κρίση.
Όσοι φοβούνται την κρίση του ελληνικού λαού και προσπαθούν να την αποφύγουν, καλά θα κάνουν να το πάρουν απόφαση. Δεν μπορούν ούτε να καθυστερήσουν ούτε να αποτρέψουν την πολιτική νομιμοποίηση και τις εκλογές που έχει ανάγκη ο τόπος.   

Αρχειοθήκη ιστολογίου