Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Κόσμος πνιγμένος στα χρέη



 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Λαίλαπα μέτρων κατ' απαίτηση της ΕΕ μέσω τρόικας και χωρίς καμιά διάθεση αντίστασης εκ μέρους της κυβέρνησης Παπαδήμου και των κομμάτων που τη στηρίζουν απειλεί τους Ελληνες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας - πράγμα που σημαίνει μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων κατά 15%. Κατάργηση του κατώτατου μισθού (751 ευρώ μεικτά, που σημαίνει γύρω στα 600 ευρώ καθαρά), με στόχο να πέσουν οι χαμηλότεροι μισθοί στα... τρία - τέσσερα κατοστάρικα, όταν ακόμη και στη... Σλοβενία (!!!) της πρώην Γιουγκοσλαβίας ο κατώτατος μισθός είναι 748 ευρώ μεικτά! 
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, πράγμα που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τα Ταμεία, αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος αναπλήρωσης των πόρων που θα χαθούν με το μέτρο αυτό.
Πολιτικά αφελής είναι όποιος πιστεύει ακόμη ότι στόχος της ασκούμενης πολιτικής είναι η μείωση του δημόσιου χρέους. Αυτά αποδείχθηκαν παραμύθια της Χαλιμάς. Στρατηγικός στόχος της ΕΕ είναι να μειωθούν στο μισό ή και στο ένα τρίτο οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων, όλων των εργαζόμενων Ελλήνων και μικρομεσαίων και από αυτήν τη σκοπιά η κυβέρνηση Παπανδρέου παίρνει άριστα στο έργο της!
Η τρόικα απειλεί ότι θα διατάξει την κυβέρνηση Παπαδήμου να νομοθετήσει αυτά τα μέτρα εξολόθρευσης των Ελλήνων εργαζομένων και τη Βουλή των Ελλήνων να τα υπερψηφίσει, εκβιάζοντας υπουργούς και βουλευτές ότι δεν θα δώσει τα λεφτά του νέου δανείου σωτηρίας και ταυτόχρονα αφελληνισμού των τραπεζών της χώρας μας. Το χαρτί εκβιασμού είναι βεβαίως ισχυρό. Οδηγεί, όμως, την Ελλάδα όλο και πιο κοντά σε κατάσταση κοινωνικής έκρηξης και βίας. Η αποσταθεροποίηση των κοινωνικών συμμαχιών του συστήματος επεκτείνεται ραγδαία, ακόμη και αν εκατομμύρια εργαζομένων υποκύψουν προσωρινά.
Ολη η Ευρώπη βράζει, άλλωστε. Οι κυβερνήσεις αρπάζουν κοινωνικό πλούτο αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους και τον μεταφέρουν με σκανδαλώδη τρόπο στις τράπεζες. Την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011, η ΕΚΤ έδωσε μέσα σε μία και μόνη ημέρα το ασύλληπτο ποσό των 489,19 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 523 ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες για τρία χρόνια με επιτόκιο 1%. Μισό τρισ. ευρώ σε μία μέρα με 1%! Θα επαναλάβει, μάλιστα, την κίνηση τον Φεβρουάριο, προανήγγειλε!
Χρέη 725 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσα στο 2012 και μάλιστα το 40% αυτού του ποσού (280 δισεκατομμύρια) πρέπει να το πληρώσουν το πρώτο τρίμηνο της νέας χρόνιας. Κόλαση θα γίνει! Πού να μείνουν λεφτά για τα κράτη; Τα κράτη που πρέπει να πληρώσουν 8 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2012. Ποιος θα τους τα δανείσει, αν δεν «κόψουν χρήμα» οι κεντρικές τράπεζες; Οι υπερχρεωμένες ιδιωτικές τράπεζες, για τις οποίες δαπανήθηκαν τρισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια για να σωθούν; Οχι, βέβαια. Γι' αυτό οι κυβερνήσεις αρπάζουν όσο περισσότερα μπορούν από τους εργαζόμενους.
Υπερέβη τα 55 τρισ. δολάρια το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των χωρών του κόσμου - σχεδόν ίσο, δηλαδή, με το ΑΕΠ όλου του πλανήτη το 2011! Και για να μη μας ζαλίζουν με το χρέος της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, αρκεί να πούμε ότι το μισό του παγκόσμιου δημόσιου χρέους το έχουν οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου: οι ΗΠΑ (15 τρισεκατομμύρια) και η Ιαπωνία (13 τρισεκατομμύρια δολάρια)! Ακολουθεί η ΕΕ με περίπου 13 τρισεκατομμύρια κι αυτή, εκ των οποίων πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι το χρέος των κρατών της Ευρωζώνης! Οι ζάπλουτοι χρωστάνε, όχι οι φτωχοί! Μόλις στο 60,3% του ΑΕΠ ανερχόταν το 1991 το δημόσιο χρέος ειδικά των βιομηχανικών κρατών (γι' αυτό, άλλωστε, και στο Μάαστριχτ, που έγινε την ίδια χρονιά, ορίστηκε στο 60% ο σχετικός δείκτης). Το 2011, όμως, το δημόσιο χρέος αυτών των κρατών ξεπέρασε ήδη το 100%! Ποιος φταίει; Οι μισθοί των εργαζομένων; Οχι, βέβαια, αφού ελάχιστα αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Μόνο πολιτική λύση μπορεί να υπάρξει, πάντως, στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους παγκοσμίως. Στενά οικονομική λύση στο πλαίσιο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχει. Θα αποφασίσει το Βερολίνο να αλλάξει πολιτική; Αν ναι, υπάρχει ελπίδα για την Ευρώπη. Αν όχι, θα γίνουμε μάρτυρες τρομερών κοινωνικών αναστατώσεων και ίσως εξεγέρσεων.

Πιθανή ανάγκη για κούρεμα άνω του 50% βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ



«Κλειδί» η βιωσιμότητα
Η απομείωση στην αξία του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το 50% που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. 

Μιλώντας στο τηλεοπτικό CNBC, o Μπλανσάρ τόνισε πως «τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά». «Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα» ανέφερε.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υπογράμμισε: «Οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν, και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο».
Ο Μπλανσάρ τόνισε όμως πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, της «μισθολογικής προσαρμογής».

Παράλληλα, και ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κλέμες Φουστ υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Βήμα της εκτίμηση πως το κούρεμα 50% δεν είναι αρκετό και η συμμετοχή σε αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ακόμη και εάν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε στην Ελλάδα τους…«κηπουρούς»;




Ως γνωστόν ο κάθε πολιτικός ηγέτης, είτε αυτός λέγεται Πρόεδρος ενός κόμματος, είτε Πρωθυπουργός, είτε ένας απλός Βουλευτής ή Δήμαρχος, έχει το λεγόμενο «περιβάλλον» του ή την «αυλή» ή τους…«κηπουρούς»
Αυτό υπήρχε ΠΑΝΤΑ και ΔΕΝ άλλαξε ποτέ. Συνεπώς δεν είναι φαινόμενο που εισήγαγε στην χώρα ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Περιβάλλον» είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, «περιβάλλον» είχε ο Μητσοτάκης, «περιβάλλον» είχε ο Σημίτης, «περιβάλλον» είχε και ο Καραμανλής.
Συνεπώς, ο λαϊκισμός για τους «κηπουρούς» πρέπει κάποτε να τελειώνει. Άσε που κάποιοι προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα για να απαλλάξουν (εν μέρει) τον Γιώργο Παπανδρέου από τις ευθύνες του.
Ακόμη και ένας απλός Δήμαρχος έχει το «περιβάλλον» του. Ανθρώπους που διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι πιο κοντά σε αυτόν. Ένα μικρό «Μαξίμου» που όλο και κάποια θα θέλει να παίξει το ρόλο της…Ρεγγίνας.
Ούτε το ζητούμενο είναι τι απολαβές έχουν. ΑΡΚΕΙ να το αξίζουν. ΑΡΚΕΙ να υπάρχει παραγόμενο αποτέλεσμα για την κοινωνία.
Αν πουλάνε...«αέρα κοπανιστό» τότε ΝΑΙ, υπάρχει θέμα.


Read more: http://center24.blogspot.com/2012/01/blog-post_07.html#ixzz1imvDyDR3

Ο Σόρος αποκάλυψε το… μέλλον της Ελλάδας



Το όνομα του Τζορτζ Σόρος προκαλεί ρίγη στην παγκόσμια οικονομία, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής  πέρασε στην ιστορία ως ο πλέον κατηρτισμένος… διεκδικητής ευκαιριών, ακόμη κι αν αυτές προκύπτουν στη βάση της δυστυχίας λαών και κοινωνιών. Το «ξερίζωμα» της Τράπεζας της Αγγλίας, πριν από περίπου 20 χρόνια, αλλά και η διαδρομή που ακολούθησε μέχρι και σήμερα, δεν αφήνουν περιθώρια για την εκ των έσω εικόνα που φαίνεται να έχει ο Τζορτζ Σόρος αναφορικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Τις οποίες και… τουλάχιστον εκμεταλλεύεται, αν δεν καθοδηγεί κιόλας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, έχει εξαιρετική σημασία η δημόσια τοποθέτησή του αναφορικά με την τύχη του ευρώ, το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κοινού νομίσματος, και φυσικά τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη, όχι μονάχα για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ευρύτερα για την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Αν κατέρρεε το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, η εξέλιξη αυτή θα οδηγούσε στη διάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που θα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά συνολικά για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η σημερινή κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι πιο βαθιά και σοβαρή, σε σχέση με εκείνη του 2008», τόνισε ο Τζορτζ Σόρος.
Για να προσθέσει ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον, μερικές από τις χώρες της ευρωζώνης να χρειαστεί να λάβουν περισσότερα μέτρα λιτότητας, λόγω των ανισορροπιών μεταξύ των χωρών που δανείζουν, και εκείνων που δανείζονται.
Η πρόβλεψη του Τζορτζ Σόρος για το μέλλον του ευρώ, μοιάζει με χρησμό: Έχει ποντάρει στην κατάρρευση του κοινού νομίσματος της Ευρώπης, παρά τους κινδύνους που παραδέχεται ότι ενυπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία; Άλλωστε, αν μπορείς να διαγνώσεις νωρίς έναν κίνδυνο, έχεις αντικειμενικά περισσότερες πιθανότητες να διαχειριστείς αποτελεσματικά την αποκλιμάκωση των συνεπειών του.
Ο Τζορτζ Σόρος προβλέπει ακόμη ουσιαστικά, ότι εφόσον το ευρώ δεν διαλυθεί, και μια χώρα με σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα για παράδειγμα, καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη, η χώρα αυτή θα υποχρεωθεί σε λιτότητα διαρκείας για τα χρόνια που έρχονται.
Ίσως όμως τη μεγαλύτερη σημασία να την έχει η σύγκριση που κάνει ο Τζορτζ Σόρος ανάμεσα στην κρίση χρέους την οποία βιώνει η ευρωζώνη σήμερα, και εκείνη που προκάλεσε το 2008 η κατάρρευση της Lehman Brothers. Η κρίση του 2008, προκάλεσε τόσο αλυσιδωτές αντιδράσεις, λόγω της σταδιακής αλλά μαζικής απώλειας της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα, ώστε προσέλαβε γρήγορα διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.
Υπήρξαν ωστόσο και εκείνοι που άντεξαν: Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, που είχαν κληθεί από την κυβέρνηση Μπους και τον τότε υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον, να απορροφήσουν τις ζημιές της Lehman Brothers. Η τράπεζα κατέρρευσε, οι «μεγάλοι» όμως κατάφεραν μέσα σε τρία χρόνια να παρουσιάζουν… κερδοφορία. Σε βάρος φυσικά της παγκόσμιας οικονομίας.
Αν λοιπόν ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί ότι η σημερινή κρίση είναι μεγαλύτερη και από εκείνη ακόμη του 2008, ίσως να… υπονοεί ότι κάποιοι «μεγάλοι», που είναι σε θέση να διαβάζουν ορθά τις εξελίξεις, και να χαράσσουν αναλόγως τη στρατηγική τους, θα πρέπει να προσδοκούν σε… ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Αυτή τη φορά, σε βάρος της Ευρώπης. Και της Ελλάδας.

Statesmen.gr

Με 500 χιλιόμετρα «τρέχει» η Κίνα



Τα δοκιμαστικά δρομολόγια μιας νέας υπερταχείας που αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα την ώρα ξεκινά η Κίνα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα.
Το νέο τρένο αναπτύχθηκε από θυγατρική της CSR Corp, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τρένων στην Κίνα, σύμφωνα το επίσημο πρακτορείο Xinhua και ο σχεδιασμός του παραπέμπει σε «αρχαίο κινεζικό σπαθί».

To πρωτότυπο του τρένου, που παρουσιάστηκε στο Τσινγκντάο της επαρχίας Σαντόνγκ, είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακόνημα και κράματα του μαγνησίου, προκειμένου να μειωθεί το βάρος.
Σε διάστημα μικρότερο από μία δεκαετία, η Κίνα ανέπτυξε το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας σε όλο τον κόσμο.
Οι κινεζικές υπερταχείες συχνά έφταναν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα, ωστόσο το όριο ταχύτητας μειώθηκε τον Ιούλιο, έπειτα από μία σύγκρουση υψηλής ταχύτητας μεταξύ τρένων της CSR, κατά την οποία σκοτώθηκαν 40 άτομα.
Το Φεβρουάριο είχε προηγηθεί η «καρατόμηση» του υπουργού Σιδηροδρόμων Λιου Ζιζούν, έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά.
Το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για τρένα ανήκει σε μια ενισχυμένη έκδοση των γαλλικών TGV η οποία έφτασε το 2007 τα 574,8 χιλιόμετρα ανά ώρα.
 

City Press Newsroom

Φωτεινή επιγραφή με 60 εκατ. βακτήρια έφτιαξαν ερευνητές!





Image
Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να "συγχρονίσουν" τα βιολογικά ρολόγια περίπου 60 εκατομμυρίων βακτηρίων και να δημιουργήσουν μια φωτεινή επιγραφή τύπου νέον, η οποία αναβοσβήνει!
Τα τσιπ της επιγραφής δημιουργήθηκαν από περίπου 13.000 βιολογικά εικονοστοιχεία (βιο-πίξελ), τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνταν από δεκάδες εκατομμύρια βακτήρια. Οι βακτηριακές αποικίες ''χειραγωγήθηκαν'' -μέσω χημικής επικοινωνίας μεταξύ τους- έτσι ώστε να λάμπουν ή να σβήνουν με συγχρονισμένο τρόπο. Η λάμψη που εκπέμπουν τα βακτήρια, δημιουργείται με την προσθήκη μιας φθορίζουσας πρωτεΐνης στα κύτταρά τους.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζεφ Χέιστι του τμήματος βιολογικών επιστημών και του Ινστιτούτου Βιοκυκλωμάτων (BioCircuits), σύμφωνα με τη βρετανική Ντέιλι Μέιλ, είναι σε θέση να ελέγχουν πολύ αποτελεσματικά τα βακτήρια και ήδη δημιούργησαν ένα βιο-λογότυπο του πανεπιστημίου τους, το οποίο αναβοσβήνει.

Image
Παραμένει ερώτημα πάντως ποιες εταιρείες θα ήσαν πρόθυμες να συσχετίσουν το όνομά τους με τέτοιες τεράστιες αποικίες κολοβακτηριδίων E.coli, στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής καμπάνιας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επίσης για την ανίχνευση τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα και, όπως υποστηρίζουν, τα βακτήρια θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί αισθητήρες σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς.
Ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας μιας τοξικής ουσίας ή ενός παθογόνου μικροοργανισμού που εντοπίζουν, τα βακτήρια θα έχουν προγραμματιστεί να αναβοσβήνουν πιο αργά ή πιο γρήγορα.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Άγρια φορολόγηση σε αγρούς - εκτός σχεδίου



thumb
Την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίαςστα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα αγροτεμάχια και τα κτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία εξαιρούνταν ώς τώρα από τους έκτακτους και μόνιμους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, εξετάζει το ΥΠΟΙΚ. 
Υπάρχουν εισηγήσεις ότι μπορεί να εισπραχθούν πάνω από 2 δισ. ετησίως από ιδιοκτήτες (περίπου 500.000 φυσικά πρόσωπα, που μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν φόρο) που σήμερα απαλλάσσονται από τα οικονομικά βάρη.
Εάν το σχέδιο προχωρήσει, τότε τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου θα λαμβάνονται υπόψη για τον...
προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης επί της οποίας θα επιβάλλεται ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που κάποιος κατέχει οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα, η αξία τους θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου.
Έτσι, ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα προκύπτει αν είναι υπόχρεος ή όχι στην καταβολή φόρου.
Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου εκτός σχεδίου αξίας 100.000 ευρώ, δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα με τον ΦΑΠ, αλλά μόνο σε περίπτωση που η αξία είναι χαμηλότερη από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει. Αν κάποιος κατέχει σπίτι αξίας 200.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου αξίας 150.000 ευρώ, η αξία των δύο αυτών ακινήτων θα προστίθεται και η περιουσία του θα υπολογίζεται από την εφορία στις 300.000 ευρώ.
Ένα από τα προβλήματα του σχεδίου είναι ο διαχωρισμός μεταξύ αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου και καλλιεργούμενης έκτασης. Εκτός αυτού, υπάρχει πρόβλημα και με τον υπολογισμό των τιμών για τα εν λόγω ακίνητα και άρα και του φόρου που θα επιβληθεί.
Στο ΥΠΟΙΚ έχουν σκεφθεί να προσμετρήσουν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στη φορολογητέα ακίνητη περιουσία για τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης που θα ισχύσουν για αυτές τις περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια. 
Η διαδικασία όμως είναι χρονοβόρα και περίπλοκη. 
Προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την ψήφιση στις αρχές του επόμενου έτους του εθνικού φορολογικού συστήματος, ενδέχεται να κληθούν οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν έναν νέο τύπο Ε9, με περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα διευκρινίζουν έπειτα από επεξεργασία τον τύπο του αγροτεμαχίου.



Το Ποντίκι - ΕΜΠΡΟΣ για ανάπτυξη

Ο Βενιζέλος σε τροχιά αποχώρησης από την κυβέρνηση, μόλις φύγει η τρόικα



Ο Βενιζέλος σε τροχιά αποχώρησης από την κυβέρνηση, μόλις φύγει η τρόικα 
Υπήρξε μια φράση του Ευ. Βενιζέλου σε μια συνεδρίαση, η οποία μεταδόθηκε (μεν) αλλά δεν της δόθηκε η προσήκουσα σημασία. Είχε πει οΒενιζέλος ότι δεν είναι σωστό κάποιοι να αγωνίζονται για να σωθεί η χώρα και κάποιοι άλλοι να κάνουν εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα. Στην ίδια συνεδρίαση, είχε πει ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκλεγεί σύντομα, μέσα στον Ιανουάριο ή πολύ αργά, το καλοκαίρι. 

Υπάρχει και μια φράση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη που πέρασε. Την είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, στενός συνεργάτης του Βενιζέλου. Η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να γίνει στις 29 Ιανουαρίου- είπε.

Η σύνθεση του πολιτικού πάζλ, οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η τρόικα έρχεται στις 16 του μηνός, μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στις 29 του μηνός θα έχει φύγει. Ο Βενιζέλος, αν υιοθετηθεί το χρονοδιάγραμμα Κουκουλόπουλου, ναι μεν δεν θα έχει μεγάλη άνεση για προεκλογικό αγώνα, αλλά ελπίζει ότι θα «εξαργυρώσει», ως υπουργός Οικονομικών, τη θετική απόφαση που θα κερδίσει από τις διαπραγματεύσεις από την τρόικα.

Μετά, έρχεται το PSI και τα πράγματα δυσκολεύουν. Αν οι εκλογές του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνουν- όπως όλα δείχνουν- πριν τις εθνικές εκλογές, «κούρεμα» και κούρσα διαδοχής, δεν παντρεύονται.

Ίσως γι αυτό, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου άρχισαν ήδη να λένε ότι στην περίπτωση κατά την οποία η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ τραβήξει σε μάκρος, τότε ο αντιπρόεδρος και υπουργός των Οικονομικών, θα πρέπει να απεμπλακεί από την κυβέρνηση. Σε άλλη περίπτωση, θα κινδυνεύσει να βρεθεί πίσω στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής.

Το πώς θα γίνει αυτό, όταν γίνει, θα έχει φυσικά την αξία του. Βλέπετε, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αποχώρησης, χωρίς να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια για να ασχοληθεί με το ίδιο όφελος…



Newpost.gr

Αντώνη Σαμαρά...άκου την καρδιά σου!



15841336Αντώνη Σαμαρά  Αγαπητέ Πρόεδρε !
- Μετά από δυο χρόνια σκόπιμης υποδούλωσης και εξευτελισμού της Ελλάδας και των Ελλήνων αποκαλύφθηκε και στους τελευταίους δύσπιστους ότι ο Γ.Α.Παπανδρέου, ολόκληρο το σόι του και οι σύμβουλοί του, παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια και πλουτίζουν!
- Η Αντι-Μνημονιακή σου στάση, Πρόεδρε, οι οικονομικές προτάσεις εξόδου από την κρίση, οι θέσεις σου στα Εθνικά μας θέματα και πρόσφατα, η πρότασή σου για αλλαγές του Συντάγματος, ελήφθησαν εξαιρετικά θετικά από όλους μας!
- Γνωρίζω πολύ καλά, όπως όλοι μας, πως ο πυρήνας της παράταξής μας ανήκει στη λαϊκή δεξιά και η τάξη αυτή, δεν είναι χαλαρή και εύπλαστη, όπως είναι οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ! Είναι σκληρή, έντιμη και δύσκολα συγχωρεί αυτόν που θα πιστέψει ότι πρόδωσε τις ελπίδες και τα όνειρά της!
- Στην κατεύθυνση αυτή ακριβώς ήταν και η δήλωσή σου, προ ημερών, ότι δεν προτίθεσαι να υπογράψεις τίποτα άλλο πέρα από την εντολή των Διεθνών τοκογλύφων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί τηρήσεως της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου 2011!
- Αυτό όμως είναι κάτι που δεν το επιθυμείς, έτσι δεν είναι?, γιατί όπως μας έχεις αποδείξει και στο παρελθόν, λάθη μπορεί να έχεις κάνει όπως όλοι μας, αλλά για προδοσία δε μπορείς να κατηγορηθείς! Αυτή είναι μία αλήθεια που δεν την αμφισβητεί κανείς μας!
 - Περίμενα, σήμερα, αγαπητέ μου Πρόεδρε να ακούσεις για άλλη μια φορά τη φωνή της συνείδησής σου, να πεις ένα δυνατό ΟΧΙ, σε όλους.. και να τους στείλεις, με τον τρόπο σου, στα τάρταρα!
- Περίμενα, σήμερα, να μην υποκύψεις! Ξέρεις πολύ καλά ότι αυτοί οι αλιτήριοι, αδίστακτοι κλέφτες δε μπορούν να μας βγάλουν από την ευρωζώνη και το ευρώ! - Περίμενα, σήμερα, να κάνεις ένα δυνατό πολιτικό ελιγμό! Πριν είναι αργά για την Ελλάδα, για σένα, για την παράταξή μας!
- Έτσι και αλλιώς δεν έχουμε τίποτα πλέον να χάσουμε! Τα πάντα παραχωρήθηκαν από τον αδίστακτο καιροσκόπο Γ.Α.Παπανδρέου! Ζήσαμε στο πετσί μας την αντεθνική του δράση όλα τα χρόνια που είναι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη διακυβέρνησή του από το 2009 μέχρι σήμερα!
- Περίμενα, σήμερα, να αγνοήσεις τα παιχνίδια του Γ.Α.Παπανδρέου και να σταματήσεις την κατρακύλα που τον κάνει, αυτόν και κάποιους στο ΠΑΣΟΚ και στα δεκανίκια τους, πλούσιους, πολύ πλούσιους!
- Περίμενα, σήμερα, να κάνεις τη μεγάλη ανατροπή και να ζητήσεις εκλογές, ε δ ώ και τ ώ ρ α! Να τις κερδίσεις με την αγάπη του κόσμου και να εξαφανίσεις τους Προδότες που μας έκαναν, με δόλιο τρόπο, πειραματόζωα της Ευρώπης! Λυπάμαι που δεν το έκανες!
 - Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρε της Ν.Δ., περιμένω, ελπίζω και σε εμπιστεύομαι ακόμη! Και όχι μόνο εγώ! Κάνε αυτό που σου επιτάσσει το πατριωτικό σου καθήκον πριν είναι πολύ αργά! Εξάλλου γνωρίζεις πως έχεις τις τύχες του Ελληνικού Λαού στα χέρια σου!
- Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρε της Ν.Δ., θυμήσου, πως το μόνο που μας έμεινε είναι η αξιοπρέπειά μας, η λεβεντιά μας και η γη των προγόνων μας!
- Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρε της Ν.Δ., θυμήσου, πως η Ελλάδα μας δεν είναι αποικία, δεν είναι προτεκτοράτο, δεν είναι φέουδο! Είναι ένα Έθνος, είναι ένα Κράτος πανάρχαιο και σπουδαίο και δε θα το τελειώσει το όραμα ενός τρελού εξουσιομανή που ακούει στο όνομα Γ.Α.Παπανδρέου! Πρόεδρε, περιμένω την επικύρωση από τον ΕΛΛΗΝΑ ΗΓΕΤΗ, τον Αντώνη Σαμαρά, τον άνθρωπο που θα μείνει, με χρυσά γράμματα, στην ιστορία της μεταπολιτευτικής πολύπαθης Ελλάδας μας! Πρόεδρε περιμένουμε.. !!!
Κώστας Ντίτουρας
μέλος ΔΗΜ.Τ.Ο ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ


NeoDemokratis.gr

Οχετός διαπλοκής με …τροχονόμο τον θείο Λουκά



Share
Ο κ. Παπαδήμος στον εορτασμό των 100 χρόνων της Ζήμενς στην Ελλάδα
του Γιώργου Χαρβαλιά
 Από ψέματα μας έχει χορτάσει ο Γιωργάκης Παπανδρέου. Προχθές όμως υπήρξε αφοπλιστικά ειλικρινής. Την ώρα που σύσσωμο το πολιτικό σύστημα κόπτεται και αγωνιά, υποτίθεται, για την διασφάλιση του τραπεζικού μας συστήματος, ο πρώην πρωθυπουργός, αποκάλυψε ότι του τηλεφώνησαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας για να…πάρουν έγκριση σε ένα(της πλάκας ως προς το ποσό, αλλά  «ευαίσθητο» ως προς τον αποδέκτη)δάνειο. Σα να λέμε, πηγαίνετε στον διευθυντή για σφραγίδα και υπογραφή…
Προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την γλαφυρή διήγηση του λατρευτού μας Γιώργου, που διαθέτει και εμπειρία στην διαπόμπευση της χώρας. Τα πράγματα έτσι μάλλον έγιναν. Γιατί παρότι το ελληνικό δημόσιο, με τη στενή έννοια, διατηρεί ένα αμελητέο ποσοστό στην μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας, οι διορισμένοι από την κυβερνήση του ΠΑΣΟΚ «μάνατζερς», έβλεπαν τον πρωθυπουργό ως προιστάμενο και ευεργέτη. Γι αυτό έσπευδαν να του προσκομίσουν όλα τα ευαίσθητα αιτήματα δανειοδότησης. Ωστε να ξέρουν οι αιτούντες, πως σε περίπτωση έγκρισης, χρωστούν χάρη στο μπάρμπα απ’ το Καστρί…
Αδικημένος της υπόθεσης είναι ασφαλώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Γιατί με ποσοστό 1,5 % στην Εθνική Τράπεζα η Εκκλησία της Ελλάδος κατέχει…δεσπόζουσα θέση. Τα δάνεια επομένως, θα μπορούσαν να εγκρίνονται και με χρυσόβουλα. Πόσο μάλλον όταν τα αιτήματα προέρχονται από πρώην διοικητή του Αγίου Ορους…
Αλλά και οι Γερμανοί απ΄τη πλευρά τους, δικαίως θα επιθυμούσαν τα αιτήματα να υποβάλλονται απευθείας στον Ράιχενμπαχ(που μεταξύ μας, αμφιβάλλω αν συγκινείται από πελατειακού τύπου εξυπηρετήσεις σε μπατιρημένους εκδότες…)
Διερωτώμαι λοιπόν με ποια επιχειρήματα θα μπορέσει μεθαύριο, ο πρώην τραπεζίτης και νυν μεταβατικός πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος να αντικρούσει την αξίωση του Βερολίνου για κρατικοποίηση και κατ΄ουσίαν «τροικανοποίηση» των ελληνικών τραπεζών μέσα από την υπαγωγή τους στο ΤΧΣ, με την χορήγηση κοινών μετοχών.
Θα μου πείτε βεβαίως, από πού κι ως πού να αντικρούσει γερμανικές απαιτήσεις ο κύριος Λουκάς. Προχθές ομολόγησε ότι στα κέφια των δανειστών, δεν χωρούν κόκκινες γραμμές…
Μόνο που σε λίγο η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό θα παραπέμπει πλήρως σε βαλκανική…Κολομβία, καθιστώντας εύλογο και επιτακτικό το αίτημα των Γερμανών επιτηρητών να ξαναχτίσουν από την αρχή «δομές διοίκησης» στην Ελλάδα(σ.σ. στην αποικιοκρατική αργκό…nation building).
Ας μη γελιόμαστε. Το ξεκατίνιασμα Παπανδρέου-Ψυχάρη, για τα χαριστικά δάνεια και τα κρυφά χατίρια είναι μόνο το κερασάκι στη τούρτα μέσα σε συνθήκες ολοσχερούς διάλυσης του ελληνικού κράτους και των θεσμών του.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Εισαγγελείς που διερευνούν το οικονομικό έγκλημα καταγγέλλουν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων και επιχειρηματικών συμφερόντων στο έργο τους, αλλά αμέσως μετά διολισθαίνουν στα «είπα-ξείπα» και βρίσκονται εγκαλούμενοι από άλλες βαθμίδες της δικαιοσύνης. Διορισμένοι κρατικοί λειτουργοί επιφορτισμένοι με την επίβλεψη της φοροδιαφυγής διώκονται για κακουργηματικές παραλείψεις και ταυτόχρονα κατηγορούν δημόσια εν ενεργεία υπουργούς, ότι αυτοί έκαναν τα…στραβά μάτια στις παραβάσεις. Πανάκριβα αεροπλάνα, αγορασμένα με το υστέρημα του Ελληνα φορολογούμενου, εκποιούνται έναντι πινακίου φακής σε ύποπτα εταιρικά σχήματα, με κρυφές αμοιβές ξένων «συμβούλων» που μεσολάβησαν.  Και μέσα σε όλον αυτό τον οχετό της κρατικοδίαιτης διαπλοκής που ξεχύνεται σαν πύον από κακοφορμισμένο απόστημα, ένας εντεταλμένος πρωθυπουργός περιορισμένου αναστήματος, επιχειρεί να εκβιάσει την κοινωνία ζητώντας νέες θυσίες «για να μη πάμε στη δραχμή».
Μπορεί στ΄αλήθεια ο οποιοσδήποτε θείος Λουκάς να ελπίζει ότι οι πολίτες θα τον ακούσουν, όταν δίπλα τους περιφέρονται «ελεύθεροι και ωραίοι» οι υπαίτιοι αυτής της οικονομικής, πολιτικής και ηθικής κατάπτωσης;
(δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

Antinews

Κύκλωμα προμηθεύει λαθρομετανάστες με πλαστές βουλγάρικες ταυτότητες




Με πλαστές βουλγαρικές ταυτότητες προσπαθούν να κινηθούν εντός Ελλάδας και στη συνέχεια να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη λαθρομετανάστες. Πλαστά έγγραφα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά όταν η Βουλγαρία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις τελευταίες μέρες όμως, αστυνομικοί εντόπισαν λαθρομετανάστες να κατέχουν παραποιημένα έγγραφα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στο Οφρύνιο Καβάλας συνελήφθη Σκοπιανός, ο οποίος είχε πλαστή βουλγαρική ταυτότητα. Στην Αλεξανδρούπολη εντοπίστηκαν την Πέμπτη τρεις Ιρακινές, ένας Σύριος να κι ένα ανήλικο παιδί να κατέχουν πλαστές ταυτότητες. Εκτός όμως από τη σύλληψη, αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι οι λαθρομετανάστες κατείχαν μεγάλο χρηματικό ποσό (3.280 € και 17.200 δολάρια ΗΠΑ) κι ότι υποστήριξαν ότι πέρασαν στην Ελλάδα παράνομα, όχι όμως από την Τουρκία αλλά από τη Βουλγαρία. Οι λαθρομετανάστες υποστήριξαν ότι τις ταυτότητες τις προμηθεύτηκαν από Ιρακικό στη Βουλγαρία. Λαθρομετανάστες με πλαστές βουλγάρικες ταυτότητες έχουν συλληφθεί και στην Πρέβεζα.

Με πλαστές βουλγαρικές ταυτότητες προσπαθούν να κινηθούν εντός Ελλάδας και στη συνέχεια να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη λαθρομετανάστες.

Πλαστά έγγραφα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά όταν η Βουλγαρία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις τελευταίες μέρες όμως, αστυνομικοί εντόπισαν λαθρομετανάστες να κατέχουν παραποιημένα έγγραφα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στο Οφρύνιο Καβάλας συνελήφθη Σκοπιανός,  ο οποίος είχε πλαστή βουλγαρική ταυτότητα.

Στην Αλεξανδρούπολη εντοπίστηκαν την Πέμπτη τρεις Ιρακινές, ένας Σύριος να κι ένα ανήλικο παιδί να κατέχουν πλαστές ταυτότητες.

Εκτός όμως από τη σύλληψη, αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι οι λαθρομετανάστες κατείχαν μεγάλο χρηματικό ποσό (3.280 € και 17.200 δολάρια ΗΠΑ) κι ότι υποστήριξαν ότι πέρασαν στην Ελλάδα παράνομα, όχι όμως από την Τουρκία αλλά από τη Βουλγαρία.
Οι λαθρομετανάστες υποστήριξαν ότι τις ταυτότητες τις προμηθεύτηκαν από Ιρακικό στη Βουλγαρία.

Λαθρομετανάστες με πλαστές βουλγάρικες ταυτότητες έχουν συλληφθεί και στην Πρέβεζα.


ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ



Το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό στο 10,3% τον Νοέμβριο--στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε μέσα στο Νοέμβριο κατά...
45.000 ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των ανέργων στις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης σε 16.372, σύμφωνα με την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 55.000, φθάνοντας τα 23.674 εκατομμύρια, αλλά το συνολικό ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 9,8%.

Στην κορυφή της λίστας παραμένει η Ισπανία με ποσοστό 22,9%, ακολουθεί η Ελλάδα και η Λιθουανία. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την Eurostat.


Fimotro

Ενδιαφέρον της Noble για τα πετρέλαια στην Ελλάδα




Το βλέμμα στην Ελλάδα στρέφει η Noble Energy, μετά τις επιτυχημένες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο. Ανησυχία ενόψει του εμπάργκο της ΕΕ στο Ιράν. Για "ευαίσθητη κατάσταση" κάνει λόγο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος...



Ενδιαφέρον για την αναζήτηση και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην ελληνική επικράτεια έχει εκδηλώσει η αμερικανική Noble Εnergy όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.
Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, όπου μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη με δημόσια έσοδα, τα οποία τόσο πολύ ανάγκη έχει η χώρα.

Τόνισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων, για τις ευαισθησίες της χώρας, σε σχέση με την μεγάλη εξάρτησή της από ιρανικό πετρέλαιο, καθώς οι "27" σχεδόν ομόφωνα έχουν αποφασίσει εμπάργκο κατά των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.
"Το υπουργείο Εξωτερικών και το ΥΠΕΚΑ προσπαθούν με πάρα πολύ προσοχή να χειρισθούν μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση, όπου από τη μια υπάρχουν οι ανάγκες της Ελλάδας και από την άλλη η στάση των Ευρωπαίων εταίρων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια.

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας, για την τροφοδοσία με πετρέλαιο και ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιοριστούν οι αρνητικές αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το υπουργείο Ανάπτυξης προκήρυξε τις περιοχές και τους όρους για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης (Open Door).


Planet-Greece

Bloomberg: Λύση - σοκ για την Ελλάδα με μισθούς πείνας



bloomberg_logoΜία λύση – σοκ προκρίνει για τη σωτηρία της Ελλάδας το πρακτορείο Bloomberg. Σε ανάλυσή του τάσσεται «κατά» της εξόδου της χώρα μας από το ευρώ και «υπέρ» της βάναυσης ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας με μισθούς πείνας για … υπάκουους εργαζομένους!
Με άλλα λόγια το αμερικανικό πρακτορείο θεωρεί ως μόνη διέξοδο την εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή την άμεση και βίαιη περικοπή των μισθών η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας, με αποτέλεσμα να χάσουν οι εργαζόμενοι τη διαπραγματευτική τους ισχύ…
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα όσο και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν μπροστά τους χρόνια οικονομικών δυσχερειών, ακόμη και εάν αναδιαρθρώσουν το χρέος τους. Οι προοπτικές είναι τόσο ζοφερές, ώστε σύμφωνα με μία «σχολή», θα ήταν καλύτερα εάν βρισκόντουσαν εκτός ευρώ, παρά το άμεσο κόστος της εξόδου.
Σύμφωνα όμως με το Bloomberg ακόμη και μετά την πληρωμή των «προστίμων», η ανάσταση των εθνικών νομισμάτων και η ανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής θα προκαλούσαν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που θα έλυναν.
Οι υποστηρικτές μίας εξόδου από το ευρώ προτείνουν η Ελλάδα να λύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα δανεισμού, μέσω χρεοκοπίας ή άλλου τρόπου και να σταματήσει να έχει ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Θα έπρεπε όμως ακόμη να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, υποστηρίζει το Bloomberg.
Το κόστος εργασίας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρωζώνη, κάνοντας ακριβότερες τις εξαγωγές και φτηνότερες τις εισαγωγές. Σαν αποτέλεσμα, παρουσιάζονται χρόνια εμπορικά ελλείμματα που χρηματοδοτούνται με συνεχή δανεισμό.
Εάν μπορούσε να υποτιμήσει η χώρα μία «νέα δραχμή», θα μείωνε τις τιμές στις εξαγωγές και θα αύξανε τις τιμές στις εισαγωγές. Λόγω του ότι δεν έχει αυτή την επιλογή, πρέπει να βελτιώσει βιαιότερα την ανταγωνιστικότητα: με μειώσεις μισθών σε συνδυασμό με υψηλή ανεργία, ώστε να καμφθεί η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζόμενων.
Οι συντάκτες του Bloomberg σημειώνουν ότι στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τότε η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη: Οι καταθέτες θα έσπευδαν στις τράπεζες για να βγάλουν τα ευρώ τους εκτός Ελλάδας πριν μετατραπούν σε δραχμές. Οι οφειλέτες θα συνεχίσουν θα χρωστούν σε ευρώ στους εκτός Ελλάδας δανειστές τους και, με την αυτονόητη άμεση υποτίμηση της νέας δραχμής, η εξυπηρέτηση των οφειλών τους θα ήταν δυσκολότερη, προκαλώντας νέο κύμα χρεοκοπιών.
Συγκρίνοντας τις δύο επιλογές, μία αναδιάρθρωση χρέους σε συνδυασμό με μία εσωτερική ή οικονομική υποτίμηση -όσο δύσκολη και να είναι- φαίνεται προτιμότερη, κατά τους ίδιους.

Sofokleus10.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου