Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Και ενεργειακό colpo grosso με το κούρεμα: Το βρετανικό δίκαιο αρπάζει τον ελληνικό πλούτο!



Και ενεργειακό colpo grosso με το κούρεμα: Το βρετανικό δίκαιο αρπάζει τον ελληνικό πλούτο!  
Αύριο έρχεται στην Αθήνα ο Charles Dallara γιασειρά συναντήσεων με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τους οποίους και θα ενημερώσει για τις τελικές λεπτομέρειες του πλαισίου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. 


Ο επικεφαλής του IIF έπειτα από αλλεπάλληλές επαφές με τους πιστωτές της χώρας, τόσο με ιδιώτες όσο με κρατικούς, φέρεται να έχει στον φάκελό του την σύμφωνη γνώμη ομολογιούχων για «κούρεμα» , που συνολικά θα ξεπερνά το 50% δίνοντας τροφή τις τελευταίες ημέρες για κάθε λογής σενάρια, ακόμη και για ακραίες εκτιμήσεις που ξεπερνούν την στοιχειώδη οικονομική λογική. Κοντός ψαλμός, που λένε, καθώς από την πλευρά του πρωθυπουργού αφήνεται να εννοηθεί πως η σχετική συμφωνία ενδέχεται να κλείσει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

Τις προηγούμενες ημέρες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδύθηκαν σε πιεστικές συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, κυρίως για την πλειονότητα των ιδιωτών ομολογιούχων.

Μετά και την ευέλικτη τακτική που επέδειξε και το ΔΝΤ, φαίνεται πως το μέσο ποσοστό συμφωνήθηκε (θα είναι μεγαλύτερο του 55% συνολικά) και μπορεί να περιλαμβάνει ανταλλαγές σε περισσότερα του ενός στάδια, προκειμένου να ανταποκρίνεται περισσότερο στην όλο και δυσχερέστερη θέση της Ελλάδας.

Σημειωτέον, πως το πρώτο πρόγραμμα κουρέματος προέβλεπε ένα ποσοστό της τάξης του 21% για να αυξηθεί στο 50% ( συνολικά τον Οκτώβριο ) και μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες επιβαρύνθηκε με επιπλέον 5-10% για το σύνολο των κατόχων. Οι τρομακτικές αποκλίσεις δείχνουν βέβαια και τον εκτροχιασμό τής ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής αλλά και την αναποτελεσματικότητα των συνταγών ΔΝΤ- Τρόικας- δανειστών. 
Τυχαίο;

Μάλλον όχι εάν δεχτούμε την λογική πλέον άποψη των συνωμοσιολογούντων, πως το «ελληνικό πείραμα» μεθοδικά και προμελετημένα οδηγεί την χώρα μας σε αυτή την ανήμπορη θέση.  

Στα του PSI, oι δύο πλευρές ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου είχαν συμφωνήσει για τη δομή του προγράμματος. H Ελλάδα και οι θεσμικοί εταίροι αποδέχτηκαν το αίτημα των ομολογιούχων τα νέα ομόλογα να διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο και από το ίδιο νομικό καθεστώς που θα διέπεται και το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα παραχωρήσει το EFSF στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το σχετικό  πρόγραμμα. Καθοριστική βέβαια θεωρείται η οπισθοχώρηση των ομολογιούχων, που την προηγούμενη εβδομάδα εγκατέλειψαν την «κόκκινη γραμμή», δηλαδή η διαγραφή θέσεων (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας) να μην ξεπεράσουν το 50% και δέχθηκαν να συζητήσουν επιτόκιο της τάξης του 4% - 5%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, ενώ διευκρίνισε ότι και στο παρελθόν η χώρα έχει εκδώσει ομόλογα που διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο. 
  
Για το τελευταίο και τις σοβαρές συνέπειες που δρομολογούνται για τη χώρα, την βιασύνη των Γερμανών να επισπεύσουν την διαδικασία συνταγματικής κατοχύρωσης των νέων εμπράγματων υποχρεώσεων του δανειζόμενου (εν προκειμένω της Ελλάδος) και του χρόνου εκκίνησης των διαγωνισμών για έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης μετά τον Απρίλιο, θα αναφερθούμε πολύ σύντομα. 

Γιατί το colpo grosso με τον εκβιασμό, που υφίσταται η χώρα μας εδώ και καιρό φαίνεται να σχετίζεται- τα μέγιστα- και με το θέμα του φυσικού αερίου-πετρελαίου και ελληνικού ορυκτού πλούτου.   


Joffrey Postman 


Newpost.gr

Η Ρωσία με το Admiral Kuznetsov "λύνει" το θέμα της "ΑΟΖ Μεγίστης"

 


Σαφή και ξεκάθαρη θέση  υπέρ της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης όπως αυτή συνιστάται από την περίληψη της Μεγίστης (Καστελόριζου) σε αυτήν, παίρνει η Ρωσία σήμερα: 


Αυτή την ώρα το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov κινείται  ακριβώς επάνω στο σημείο που αμφισβητεί η Αίγυπτος ότι υπάρχει ελληνική ΑΟΖ, στα απώτατα όρια του FIR Αθηνών μεταξύ Μεγίστης και Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Σητείας. 

Σε δήλωσή στο defencenet.gr ανώτατου Ρώσου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας από την Μόσχα σημειώνεται ότι «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στην περιοχή και νησιά που συνιστούν αυτά τα δικαιώματα» εννοώντας φυσικά την Μεγίστη.
Image 
Σημειώνουμε ότι αυτή την στιγμή η ρωσική αρμάδα έχει απλωθεί σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, από το ελληνοαιγυπτιακό σύνορο του FIR μέχρι τις ακτές του Λιβάνου με το Admiral Kuznetsov να βρίσκεται μόνο του με την συνοδεία ενός υποβρυχίου προστασίας στο σημείο που προείπαμε.
Βέβαια υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο βρίσκονται εκεί: 

Είναι ακριβώς επάνω στην λεγόμενη «Κοιλάδα του Ηροδότου» η οποία θεωρείται ότι είναι από τις πλέον πλούσιες ενεργειακά περιοχές του πλανήτη με τα αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο να συγκρίνονται με αυτά της Βόρειας Θάλασσας, όταν ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70! 

Η Ρωσία, όπως και το Ισραήλ, όπως πρώτο αποκάλυψε το defencenet.gr έχει ζητήσει να προχωρήσει σε άμεσες γεωτρήσεις με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους για την Ελλάδα, αλλά έχoυν εισπράξει έμμεση αρνητική απάντηση

Η μοναχική κίνηση του Admiral Kuznetsov από χθες το βράδυ (και μάλιστα χωρίς να κάνει ασκήσεις, απλά και μόνο προβολή ισχύος), από τις ακτές της Συρίας, μέχρι νότια της  Κύπρου και από εκεί στα όρια του FIR Ελλάδας-Αιγύπτου (όρια που καθορίζονται από το Καστελόριζο και εφάπτονται με την δυνητική ελληνική ΑΟΖ), μόνο τυχαία δεν είναι… 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

To ΔΝΤ “παραδέχεται” την αποτυχία του και “παρατάει”το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας..




ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ …ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ
Σε λίγο θα μας πουν να παρακαλάμε να μας σώσει η τρόικα...
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση της ελληνικής οικονομίας, έχει κάνει το σχέδιο της τρόικας της να σώσει την Ελλάδα παρωχημένο και κατά συνέπεια απειλεί περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας αναφέρει το Der Spiegel.
Το ΔΝΤ εκτιμά σήμερα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% του ΑΕΠ αντί του 3% που είχε αρχικά προβλεφθεί. Κατά συνέπεια…
ένα εσωτερικό σημείωμα του ΔΝΤ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είτε η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τις περικοπές της και οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να κάνουν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος από το 50% προβλέπεται επί του παρόντος ή τα κράτη του ευρώ θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις πιστώσεις τους.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα μέσω νομοθετικών μέτρων, αναφέρει ο ελληνικός τύπος. Υπό εξέταση είναι οι νομικές δεσμεύσεις για τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς, και οι κανονισμοί για τις διακοπές ή τις πληρωμές μπόνους, πράγμα που σημαίνει στην πράξη κατάργηση του 14ου μισθού.
Με την κίνηση αυτή, παρακάμπτοντας τη Βουλή και χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση των κοινωνικών φορέων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ικανοποιήσει μία από τις βασικές προϋποθέσεις που όρισε η τρόικα σε επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.




Αν δεν επιστρέψει η πολιτική στο προσκήνιο, με νέο λόγο και πρόσωπα, τότε αργά ή γρήγορα θα αμφισβητηθεί αναπόφευκτα η ουσία και η αξία της δημοκρατίας.


Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ





Οι πολιτικοί απαξιώνονται. Η κοινωνία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική τάξη. Ο λόγος που εκφέρεται από τους πολιτικούς ελάχιστα συνεγείρει πλέον τους πολίτες. Η πολιτική ταυτίζεται στη συλλογική συνείδηση με τη διαφθορά, την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων, τις αθέμιτες συναλλαγές, την αναποτελεσματική εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η αξιολόγηση των πολιτικών κομμάτων εμφανίζεται αρνητική στους δείκτες θεσμικής αξιοπιστίας. Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες και, ευρύτερα, στις συλλογικές δράσεις συρρικνώνεται.
Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί τη βασική αιτία αποδυνάμωσης της πολιτικής. Άλλωστε, το φαινόμενο δεν είναι νέο. Το 2001 η Ελλάδα μόλις είχε γίνει μέλος της ΟΝΕ, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας ήταν οι υψηλότεροι στην Ευρώπη και η Ολυμπιάδα κυοφορούσε τα μεγάλα έργα. Όμως, στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 η πολιτική τάξη αποφάσισε, με ευρύτατη συναίνεση, να εκχωρήσει σε ανεξάρτητες αρχές σημαντικές αρμοδιότητες σε μια σειρά πεδίων κρατικής δράσης, αναγνωρίζοντας ευθέως ότι οι πολιτικοί όφειλαν να υποκλιθούν στους τεχνοκράτες. Κατ' ουσίαν υπονοούνταν ότι η πολιτική νομιμοποίηση υποχωρούσε μπροστά στην τεχνοκρατική νομιμοποίηση, ως συνέπεια όχι τόσο της αναποτελεσματικότητας των πολιτικών όσο της εξάρτησής τους από ποικιλώνυμα ιδιωτικά κέντρα οικονομικής ισχύος.
Τα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε η πολιτική δεν σταμάτησε να υποχωρεί. Πολιτικά σκάνδαλα συνέχισαν να αποκαλύπτονται, μένοντας κατά κανόνα ατιμώρητα, αδικαιολόγητα προνόμια πολιτικών προσώπων έλαβαν δημοσιότητα, οι επιπτώσεις των πελατειακών πρακτικών διογκώθηκαν. Η πολιτική τάξη συνέχισε να επιδιώκει με ποικίλους τρόπους την ενίσχυση της τεχνοκρατικής της νομιμοποίησης, επιτυγχάνοντας όμως έτσι να αποδυναμώσει περαιτέρω την ίδια τη λογική της πολιτικής αντιπροσώπευσης. Ένα παράδειγμα αυτής της συμπτωματολογίας υπήρξε η απόφαση να προκηρυχθούν το 2009 από την κυβέρνηση Παπανδρέου οι θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων με δήθεν τεχνοκρατικά κριτήρια. Η διαδικασία αυτή κατέληξε σε παρωδία. Ένα άλλο σύμπτωμα υπήρξε η ανάλωση συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου στην παρουσίαση τεχνοκρατικού τύπου αναλύσεων, υποβαθμίζοντας τον πολιτικό διάλογο.
Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, της πλήρους κατάρρευσης του κυβερνητικού συντονισμού και της διεθνούς λοιδορίας, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η αναζήτηση πρωθυπουργού με τεχνοκρατική και όχι πολιτική προέλευση αποτέλεσε μια μάλλον φυσική προέκταση της διαρκούς διολίσθησης της πολιτικής. Στην Ιταλία η επιλογή ενός τεχνοκράτη πρωθυπουργού υπήρξε επίσης συνέπεια του ευτελισμού της πολιτικής από το φαινόμενο Μπερλουσκόνι. Η πολιτική υποχωρεί, ο τεχνοκρατικός λόγος ενδυναμώνεται. Η διαδικασία αυτή αποκαλύπτει, ωστόσο, τον σταδιακό εκφυλισμό των δημοκρατικών θεσμών. Αν δεν επιστρέψει η πολιτική στο προσκήνιο, με νέο λόγο και πρόσωπα, τότε αργά ή γρήγορα θα αμφισβητηθεί αναπόφευκτα η ουσία και η αξία της δημοκρατίας.
Πηγή


Πηγή: http://ideopigi.blogspot.com/2012/01/blog-post_1489.html#ixzz1j9t9LEfk
 

Deutsche Welle: Δόθηκε λάθος συνταγή στον «έλληνα ασθενή»;



Τα όσα θα αντικρίσουν οι επικεφαλής της τριμερούς την ερχόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να τους χαροποιήσουν καθώς, για άλλη μια φορά, οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν επιτυγχάνονται. Όπως σημειώνει ο Ρολφ Λανγκχάμερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία που εδρεύει στο Κίελο:

«Η χώρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χωρίς ξένη βοήθεια. Δεν πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας, αλλά ξεκάθαρα για ένα πρόβλημα χρεοκοπίας».

Λάθος η συνταγή;


Χωρίς το σχεδιαζόμενο κούρεμα του χρέους η Ελλάδα κινδυνεύει να βουλιάξει ακόμη περισσότερο στο βούρκο των χρεών. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη αφού η Αθήνα επιμένει σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% την ώρα που οι πιστωτές ζητούν μεγαλύτερες εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν.

Γιατί όμως ο ασθενής δεν παρουσιάζει βελτίωση παρά τα «αλλεπάλληλα φάρμακα» που του δόθηκαν; Γιατί, πολύ απλά, η συνταγή ήταν λανθασμένη, θα πει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank: «Τα μέτρα ήταν υπερβολικά σκληρά. Η χώρα έκανε περικοπές μέχρι τελικής πτώσης. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος χρόνος προκειμένου να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως είναι τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας και μια πιο αποτελεσματική διοίκηση».

Ζητούμενο η ανάπτυξη

Στη γραφειοκρατία και τις περιοριστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποδίδει και ο οικονομολόγος Λανγκχάμερ την αδυναμία της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις, τις οποίες τόσο έχει ανάγκη. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα κατέλαβε το 2010 μόλις την 109η θέση: «Πολύ χειρότερα από ορισμένες αφρικανικές χώρες. Αυτό δεν επιτρέπεται για μια χώρα της ευρωζώνης».

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων εκφράζει στο μεταξύ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ιδιαίτερα απογοητευμένο εμφανίζεται το ΔΝΤ με τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ αρκετές χώρες της ευρωζώνης φαίνεται να χάνουν επίσης την υπομονή τους με την Ελλάδα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από την Αθήνα να επισπεύσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών, ενώ ο τσέχος κεντρικός τραπεζίτης μίλησε ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.


Δεξί X-Trem

Τι τρέχει με τους Έλληνες;



Ντοκιμαντέρ της Σουηδικής τηλεόρασης για την Ελλάδα. Δείτε τι δήλωσαν η Λιάνα Κανέλλη, η Ελένη Μενεγάκη δημοσιογράφοι και πολιτικοί (Vids)
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ δημιούργησε για τη σουηδική τηλεόραση η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, με θέμα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Τι τρέχει με τους Έλληνες;",  ξεκινά με την εικόνα μιας παιδοψυχολόγου, η οποία ξεσπά σε κλάματα περιγράφοντας τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, υπό τους ήχους του περίφημου "λεφτά υπάρχουν", του Γιώργου Παπανδρέου.
Από τη χλιδή των Ολυμπιακών Αγώνων στα πρόθυρα της πτώχευσης
Το ερώτημα "πώς φτάσαμε από τη μέθη του Euro και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στα σημερινά χάλια" τίθεται επιτακτικά για άλλη μια φορά.
 
Η δημοσιογράφος περιηγήθηκε στους δρόμους της Αθήνας, καταγράφοντας τα λουκέτα και τα άδεια καταστήματα, το κίνημα των "Αγανακτισμένων" και την οργή των πολιτών, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, τους φόρους να πολλαπλασιάζονται και την ακρίβεια να θεριεύει.
 
Κατέγραψε ακόμα την αντίθεση των εικόνων ανάμεσα στα μπουζούκια το βράδυ του Σαββάτου, που θυμίζουν κάτι από τη "φούσκα" που όλοι ζήσαμε στο παρελθόν και τους έρημους δρόμους της Αθήνας, σε ώρες αιχμής.
Γ. Κύρτσος: Σπρώχνουν τους νέους στη μετανάστευση
 
Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε μεταξύ άλλων την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία αναλύει το πώς φτάσαμε ως εδώ, ρίχνοντας ευθύνη στους αστούς αλλά και στους μικροαστούς, τον εκδότη και δημοσιογράφο Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος κατηγορεί την Ευρώπη για τη στάση της αλλά και τους πολιτικούς μας, που δεν ύψωσαν το ανάστημά τους, αλλά και την... Ελένη Μενεγάκη.
Ε. Μενεγάκη: Έχω εθιστεί στα δελτία ειδήσεων
Φιλοξενούνται ακόμα δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία δηλώνει ότι κάθε Έλληνας πληρώνει στην προσωπική του ζωή την ήττα της πολιτικής από την οικονομία.
Οικογένειες που ζουν στο σκοτάδι
Γροθιά στο στομάχι, είναι οι σκηνές, όπου η δημοσιογράφος επισκέπτεταιοικογένεια, που ζει χωρίς ρεύμα και δεν στέλνει τα παιδιά στο σχολείο, καθώς ο πατέρας έχασε και τις δυο δουλειές που είχε.
 
Στο κοινωνικό παντοπωλείο, η δημοσιογράφος συναντά ανθρώπους που ζουν χάρη σε αυτό, αλλά νιώθουν συντετριμμένοι. Ένας από αυτούς ξεσπά σε κλάματα μπροστά στην κάμερα, όταν αναφέρει το ύψος της σύνταξής του.
Το ντοκιμαντέρ κλείνει με μια εικόνα της Ακρόπολης με φόντο το ηλιοβασίλεμα, υπογραμμίζοντας την ομορφιά της χώρας μας που αντέχει στο σκοτάδι της οικονομικής ανέχειας και την δημοσιογράφο μπροστά από τη Βουλή να αναρωτιέται που θα οδηγηθεί η Ελλάδα, την ώρα που η κρίση εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ:
 

ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΟΙ Δ.Ο.Υ. ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ




Έγγραφο του ΥΠ.Ο. δείχνει ξεκάθαρα ότι η «διάψευση» της κ. Τζάκρη ήταν απλά «πολιτική»…
Φαίνεται ότι το θέμα της Δ.Ο.Υ Σκύδρας δεν λέει να τελειώσει, από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία επιμένει ότι δεν πρόκειται να «φύγει» από την Σκύδρα, ενώ εκ του κράτους και της υπηρεσίας είναι διαφορετικός ο σχεδιασμός και η γνώση των πραγμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΠΕΛΛΑNews είχε εκ νέου ρεπορτάζ, με τη «διαβεβαίωση» του μέλους του Συλλόγου Εφοριακών Πιερίας-Πέλλας-Ημαθίας Μ. Γεροντίδη, που δείχνει καθαρά ότι οι υπάλληλοι της Εφορίας Σκύδρας αλλά και των εφοριών ανά τον Νομό είναι ενήμεροι για τη «σύντμηση» των υπηρεσιών σε μία, αφού πρόκειται πλέον να λειτουργεί «κεντρικά» για όλα μόνο η Εφορία της Έδεσσας, που φαίνεται ότι θα γίνει η «Εφορία της Π.Ε. Πέλλας». ΕΓΓΡΑΦΟ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ Δ.Ο.Υ. Η πολιτική ηγεσία και ειδικά το γραφείο της Βουλευτού Θ. Τζάκρη είχε ενημερώσει την εφημερίδα, πολύ νωρίτερα από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση των εφοριακών υπαλλήλων, ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, αφού μόνο «διοικητικά» θα γίνουν συνενώσεις και όχι οτιδήποτε άλλο, αφήνοντας έτσι την εντύπωση ότι οι εφορίες θα παραμείνουν κανονικά ως έχουν, με τη Σκύδρα να λειτουργεί επίσης κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ήρθε όμως η συνδικαλιστική πλευρά και εξαιτίας της απεργίας έγινε γνωστό ότι υπάρχει έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που εξηγεί ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι επρόκειτο να γίνει και μάλιστα αναφέρει με λεπτομέρειες το σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει. Αυτό, καθιστά το θέμα «αντιφατικό», αφού άλλα λέει η πολιτική πλευρά και άλλα η συνδικαλιστική. Μάλιστα, η υπόσχεση της πολιτικής πλευράς ήταν ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί «φορολογικό ΚΕΠ» στη Σκύδρα και για τον λόγο αυτό ο Δήμος Σκύδρας, ακούγοντας τις «διαβεβαιώσεις» αυτές, αναζητά χώρο (αν δεν βρήκε ήδη) για να στεγαστεί η… «μεταμορφωμένη» υπηρεσία. «Αυτά περι φορολογικού ΚΕΠ δεν είναι αξιόπιστα, δεν προβλέπεται τίποτα τέτοιο και απορούμε με τον χαρακτηρισμό κιόλας, τον τίτλο που δόθηκε ως ΚΕΠ, στη «θέση» μιας στιβαρής υπηρεσίας που υπήρχε. Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, καμία εντολή δεν αναφέρει ότι θα γίνει φορολογικό ΚΕΠ. Υπάρχει έγγραφο του Υπουργείο Οικονομικών, που δίνει τη διάσταση του θέματος όπως ακριβώς πρόκειται να γίνει», τόνισαν συνδικαλιστές εφοριακοί στην ΠΕΛΛΑnews, δηλώνοντας προσθέτως «σίγουροι για την εξέλιξη, βάση επισημότητας και διαταγής του εγγράφου». «Όλα τα άλλα δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε», σημείωσαν. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ…ΤΩΡΑ! Το έγγραφο αναφέρει τα εξής: «Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, που έχει η ΠΕΛΛΑnews στα χέρια της αποκλειστικά και παρουσιάζει τι αναφέρει, μετά από όλα αυτά τα δημοσιεύματα των ρεπορτάζ, απαντήσεων και ανταπαντήσεων, αναζητώντας το θέμα μέχρι τέλους, το οποίο όμως δείχνει ότι δεν είναι υπέρ της περιοχής της Σκύδρας, που αποδυναμώνεται περισσότερο. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι στο έγγραφο που αναφέρουμε και σας το παρουσιάζουμε, δύο Εφορίες (Δ.Ο.Υ.) είναι στο «στόχαστρο». Η υπηρεσία της Σκύδρας και η ανάλογη υπηρεσία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Αναλυτικά: Σύμφωνα με την αριθ. Δ6115912 ΕΞ2011/27-11-2011 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, περι αναστολής λειτουργίας και μετατροπής επιπέδου ορισμένων Δ.Ο.Υ., η οποία βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο, ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ η λειτουργία των Δ.Ο.Υ. ΣΚΥΔΡΑΣ και Κασσάνδρας, των οποίων η καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητα, μεταφέρονται στις Δ.Ο.Υ. ΕΔΕΣΣΑΣ και Νέων Μουδανιών αντίστοιχα. Οι Δ.Ο.Υ. Έδεσσας (Έδεσσας-Σκύδρας) και Νέων Μουδανιών (Νέων Μουδανιών-Κασσάνδρας), από την 1-1-2012 θα λειτουργούν ως ενιαία οργανική μονάδα με τις υπό συγχώνευση Δ.Ο.Υ., αλλά προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην κτιριακή υποδομή τους, οι Δ.Ο.Υ Σκύδρας και Κασσάνδρας θα παραμείνουν και θα λειτουργήσουν με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, στα κτίρια που είχαν, ως την έκδοση της παραπάνω απόφασης. Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ υποδοχής, να φροντίσουν για τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων και με προσωπική τους ευθύνη, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα η ενιαία Δ.Ο.Υ., για όσο διάστημα υπάρχει η προαναφερθείσα ιδιαιτερότητα». Σημαντική σημείωση: Το έγγραφο έχει ημερομηνία 30 Νοεμβρίου του 2011, υπήρχε προσχεδιασμός, κι εμείς καίγαμε φαιά ουσία με «διαψεύσεις» και άλλες πολιτικές ιστορίες, την ώρα που τα χαράτσια πέφτουν βροχή το ένα μετά το άλλο και θα έπρεπε να ασχολούμαστε με άλλα πράγματα, όπως ποιοι και γιατί ψήφισαν τα πολυνομοσχέδια ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα, που στηρίχθηκε το γραφείο της κ. Τζάκρη και διέψευσε το προ μηνός ρεπορτάζ της εφημερίδας με απάντηση της, δεν γνωρίζουμε. Ίσως να πήρε κάποια διαβεβαίωση που να καθησυχάζει την ίδια, αλλά να μην ίσχυε βάση των όσων βλέπουμε στο έγγραφο, ίσως να έδωσε η ίδια τη διαβεβαίωση πιστεύοντας ότι δεν θα ισχύσει τελικά κάτι τέτοιο, ίσως και να «πατά» στη γραφειοκρατία που κυριαρχεί και μέχρι να γίνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου ο χρόνος που χρειάζεται είναι αρκετός (βλέπετε, δεν δημιουργήσαμε εμείς την γραφειοκρατία, αλλά γι’ αυτό περι των άλλων τυρβάζουμε για τις ευθύνες), οπότε «φαίνεται» ότι δεν μετακινείται τίποτα, αλλά εξ αρχής. Ήδη για το προηγούμενο δημοσίευμα δεν υπήρξε καμία απάντηση, μιας και η συνδικαλιστική άποψη-αποκάλυψη βάζει μάλλον το θέμα στη σωστή διάσταση, πάντα βάση επισήμων εγγράφων. Βλέπετε, εμείς δεν κάναμε τη δημοσιογραφία χόμπι, αλλά δουλειά υπεύθυνη και με το μάτι πάντα στο συμφέρον του δημότη και όχι της καριέρας μας…

Pella News

Αρχειοθήκη ιστολογίου