Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

"Όταν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα κάνουμε φτηνές διακοπές"



Η χρεοκοπία για την Ελλάδα πλησιάζει, σχολιάζει σε άρθρο της η Mary Ellen Synon στη Daily Mail. Δείτε τι συμβουλεύει τους απανταχού Ευρωπαίους
Σε ένα άκρως καυστικό άρθρο στη Daily Mail, η Mary Ellen Synon που γράφει κυρίως στην Daily Mail της Ιρλανδίας, τονίζει πως "όταν οι Έλληνες χρεοκοπήσουν το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε διακοπές!".
"Γιατί το πρώτο που θα γίνει όταν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και έρθει η νέα πιο φτηνή δραχμή η Ελλάδα θα προσφέρει τις πιο φτηνές διακοπές σε όλη την Ευρώπη", τονίζει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σχολιάζει πως θα είναι λες και οι τουρίστες έχουν κερδίσει τη "λοταρία των διακοπών" αφού από τη στιγμή που πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα με ευρώ θα πληρώνουν σε γερμανικό συνάλλαγμα.
Έτσι, συμβουλεύει: "Με το που βγει η Ελλάδα από το ευρώ, κλείστε εισιτήριό για κάποιο ελληνικό νησί!".
"Γνωρίζετε όλοι ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας έρχεται", σημειώνει μεταξύ άλλων και προσθέτει πως θα χρεοκοπήσουμε ένα απόγευμα Παρασκευής ώστε να έχουν παγώσουν οι καταθέσεις στις τράπεζες μέχρι το πρωί της Δευτέρας.
Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την έξοδο από το ευρώ και τη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή, σχολιάζει.
Και συνεχίζει, διερωτώντας: τι θα γίνει όταν οι Έλληνες ξυπνήσουν τη Δευτέρα και δουν πως δεν έχουν πια ευρώ αλλά δραχμές;
"Αυτό που περιμένει την Ελλάδα εκτός ευρώ είναι αυτό που περιμένει οποιονδήποτε έξω από μια αγία, καθολική αποστολική εκκλησία, στην καλύτερη περίπτωση μια αιωνιότητα στο προαύλιο της κολάσεως, ενώ στη χειρότερη μια σκέτη κόλαση", σημειώνει και προσθέτει πως προβλέπουν ράλι της αγοράς, έλεγχοι στα σύνορα για να σταματήσουν τους τρομοκρατημένους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα και να βγάλουν εκτός συνόρων τα χρήματά τους και μια σακατεμένη κληρονομιά διεθνών συμβάσεων και χρεών που πρέπει να αποπληρωθούν.
Τι θα γίνει με τις καταθέσεις
Ήδη υπογραμμίζει πως οι πλούσιοι στην Ελλάδα έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους στην Ελβετία και γενικά σε τράπεζες εκτός συνόρων.
"Αυτά είναι καλά νέα", συνεχίζει, λέγοντας πως τα περισσότερα χρήματα της Ελλάδας είναι έξω και ασφαλή από τη υποτίμηση και έτοιμα να επιστρέψουν στην χώρα ανά πάσα στιγμή για επενδύσεις, όταν έρθει η "νέα δραχμή".
Σχετικά με τις τραπεζικές καταθέσεις, η αρθρογράφος υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει νόμο που θα λέει πως όλες οι καταθέσεις των Ελλήνων σε εγχώριες τράπεζες θα υπολογίζονται πλέον με βάση τη νέα δραχμή, ενώ στους ξένους που έχουν καταθέσεις θα τους δοθεί η επιλογή εφόσον θέλουν να τις διατηρήσουν με βάση το ευρώ.
Τέλος, σημειώνει πως εάν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ θα είναι επίπονο για πολλά χρόνια.
"Αξίζει την ταλαιπωρία για να "ελευθερωθεί" ξανά να ανοικοδομήσει τις επιχειρήσεις και τον τομέα της εργασίας και να προσελκύσει ξένους επενδυτές...και κάθε έναν από εμάς στις παραλίες και τις ταβέρνες της", καταλήγει.

Το «ΟΧΙ» της Καστοριάς στην τιμή του πετρελαίου. Ήμασταν όλοι εκεί.





Εκεί που τα λόγια περισσεύουν η εικόνα μιλάει από μόνη της.
Χιλιάδες Καστοριανού κόσμου, διαδήλωσε ειρηνικά διατρανώνοντας την αντίθεση του στην απαράδεκτη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Άντρες, γυναίκες όλων των ηλικιών ήταν εκεί, χωρίς ταμπέλες, χωρίς καθοδηγητές. Μία συγκέντρωση που...
όλοι ήταν επώνυμοι, γιατί διαδήλωναν για το δικό τους πρόβλημα.
Όλοι όσοι ήμασταν εκεί αυτό που διαπιστώσαμε ήταν η «βουβή» στάση του κόσμου. Δεν υπήρχαν συνθήματα, δεν υπήρχαν φωνές, αλλά το μήνυμα ήταν εκκωφαντικό.
Στο χειρότερο χειμώνα των τελευταίων ετών, ο Καστοριανός πληρώνει το πετρέλαιο πάνω από 1 ευρώ, τη στιγμή που τα εισοδήματα συρρικνώνονται. 
Οι υπεύθυνοι οφείλουν να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να δώσουν λύση, αν όχι για ολόκληρη την Ελλάδα τουλάχιστον για τις περιοχές όπου ο χειμώνας είναι υπαρκτός. Δεν μπορεί η τιμή του πετρελαίου στη Δυτική Μακεδονία να είναι όση και στην Κρήτη.
Όλοι εσείς που από τη ζέστη των γραφείων σας παίρνετε τις αποφάσεις κάποια στιγμή πρέπει να βγείτε στην κοινωνία και να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια τα προβλήματα του κόσμου.


Νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Ήλιος» θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή



Νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Ήλιος» θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά από συνάντηση με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών του JRC (Κοινό Ερευνητικό Κέντρο) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζιοβάνι ντε Σάντι (Giovanni De Santi).

Το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο είναι το επιστημονικό και τεχνικό ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως αποστολή να παρέχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ.

Η συνεργασία του Ινστιτούτου με την Ελλάδα, που συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ, σχετίζεται με τον καθορισμό των βέλτιστων θέσεων ηλιακών πάρκων και γραμμών μεταφοράς για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού διαδρόμου από τη Νοτιανατολική προς την Κεντρική Ευρώπη, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης του προγράμματος «HELIOS».

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανάπτυξη και η δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τη χώρα και τους πολίτες προϋποθέτει επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το σχέδιο «HELIOS» για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας στην υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο η ΕΕ στηρίζει ενεργά, ενώ η υλοποίηση έχει ενταχθεί και στις αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου τόνισε, εξ άλλου, ότι μεγάλα, καινοτόμα έργα, όπως το πρόγραμμα «HELIOS» με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, είναι σημαντικά για τους στόχους της Ένωσης για μια οικονομία χαμηλής χρήσης άνθρακα και, κατά συνέπεια, την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ του 2020. Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο «HELIOS», με την προώθηση της καινοτομίας, συντείνει στην προώθηση των στόχων ανάπτυξης και απασχόλησης τους οποίους επιδιώκει η ΕΕ.

Πρόγραμμα πρόωρης σύνταξης για καπνοπαραγωγούς 60 - 63 ετών



Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει εκτατικά δικαιώματα καπνού προερχόμενα από καπνό το έτος 2009

Για όσους έχουν γεννηθεί από την 1η Μαΐου του 1948 έως την 1η Μαΐου του 1951 και είχαν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού το 2009 θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ.

Την απόφαση με θέμα: «Καθορισμός ενισχύσεων και διαδικασιών στο πλαίσιο εφαρμογής του Μέτρου 113 «Πρόωρη συνταξιοδότηση γεωργών και γεωργικών εργατών (ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ)» του Άξονα 1 «Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», υπογράφουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης. 

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Απόφαση για πρόωρη σύνταξη πρώην καπνοπαραγωγών
 


AridaiaNews

190.000 ένστολοι, γιατροί, καθηγητές χάνουν ως 20% από το μισθό




190.000 ένστολοι, γιατροί, καθηγητές χάνουν ως 20% από το μισθό

Το μαχαίρι που ήταν προγραμματισμένο από Σεπτέμβριο τελικά θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι. Τον Ιούλιο όσοι υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, οι ένστολοι, οι γιατροί του ΕΥΣ, οι Δικαστικοί, οι καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και οι αρχιερείς και οι διπλωμάτες θα δουν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους....

Ειδικά στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως οι γιατροί του ΕΣΥ και οι Δικαστικοί με μέσο όρο μισθού 5.100 και 6.200 ευρώ (μεικτά) αντίστοιχα θα δουν τη μισθοδοσία τους να μειώνεται ως και 20%.

Έως τώρα όσοι συμπεριλαμβάνονται στα ειδικά μισθολόγια είχαν δει μια μείωση από 5% ως και 20% λόγω της περικοπής επιδομάτων, όπως η κατάργηση του επιδόματος γάμου και η παροχή μόνο επιδόματος για τα ανήλικα παιδιά.

Το νέο σχέδιο προβλέπει, όπως και στην περίπτωση του ενιαίου μισθολογίου στο υπόλοιπο δημόσιο τη διατήρηση μόνο των βασικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση άλλων στον βασικό μισθό που θα αυξήσει μεν τον κατώτατο, θα επιφέρει όμως μεγάλες μειώσεις στα υπόλοιπα κλιμάκια.

Μια μεγάλη μείωση θα επέλθει επίσης από το πάγωμα του χρονοεπιδόματος που ανά δύο χρόνια προστίθεται (περίπου 4%) στον βασικό μισθό και φτάνει να αποτελεί ως και το 60%. Το σχέδιο λέει ότι προς το παρόν το χρονοεπίδομα παγώνει τουλάχιστον ως το 2015.

Το δεύτερο σενάριο λέει η προσαρμογή του μισθού με βάση το χρονοεπίδομα να γίνεται ανά 4ή 5 χρόνια αντί ανά 2 χρόνια.

Σε ότι έχει να κάνει με τις ένοπλες δυνάμεις οι περικοπές στους χαμηλόβαθμους αναμένεται να είναι μικρές, κάποιοι μάλιστα ίσως δουν μια μικρή αύξηση, ωστόσο στα υψηλόβαθμα στελέχη οι περικοπές μπορεί να φτάσουν και το 30%.

Ένα σχέδιο που μελετάται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ενσωμάτωση στον βασικό των οδιπορικών που φτάνουν τα 130 με 200 ευρώ το μήνα, αλλά να περικοπούν όλα τα υπόλοιπα επιδόματα πλην του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και ειδικής απασχόλησης.


Planet-Greece

Τόση "σοφία" μαζεμένη από τους international "οικονομολόγους"...



Όπως ξεκάθαρα φαίνεται στο γράφημα της Ν η "σοφή" πολιτική πουαποφάσισαν οι σπουδαιότεροι οικονομολόγοι (Ε.Ε , Δ.Ν.Τ ,ΕΚΤ) στον πλανήτη για την Ελλάδα ώστε να "σωθεί" η οικονομία και το Ευρώ , είναιτο λιγότερο εγκληματική...

Από τότε που εφαρμόστηκε , όταν ο μεγάλος ηγέτης του ήλιου έφερε στην χώρα τους ... "τεχνικούς" του Δ.Ν.Τ , το μόνο που καταφέρνει είναι να ΑΝΟΙΓΕΙτην ψαλίδα ΑΕΠ/ΧΡΕΟΣ !!!

Το 2009 που ήταν η "καταστροφική" κυβέρνηση Καραμανλή με τα "πανάκριβα Spreads" στις 130 μονάδες , και το ΤΕΡΑΣΤΙΟ έλλειμμα η διαφορά ήταν στα 67 Δισ. Ευρώ...

 Το 2011 έκλεισε με την διαφορά να εκτοξεύεται στα 153 Δισ. Ευρώ , δηλαδή περίπου250% περισσότερο από την "καταστροφή" που παρέλαβε ο Γ.Α.Π ενώ για το 2012ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ (σιγά μην βγούν τα νούμερα...) ότι θα είναι 192 Δισ. Ευρώ διαφορά !!!

Και τίθεται το ερώτημα , υπάρχει άνθρωπος -όχι κατ' ανάγκη οικονομολόγος- που να πιστεύει ότι υπάρχει έστω ΜΙΑ πιθανότητα να αλλάξει αυτή η τάση ;;;

Ακόμα και ΑΝ πάνε όλα καλά με τπ PSI και μειωθεί το χρέος κατά 100 Δις. Ευρώ(όπως μας διαφημίζουν) πάλι δεν θα είναι κατά 92 Δις Ευρώ μεγαλύτερο το χρέος από το ΑΕΠ του 2012 ;;;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά τελικά...
ΑΝ δεν είχαν ΠΕΙΡΑΞΕΙ την οικονομία το 2009  με ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ , με αναφορές περί Τιτανικού , με προσβολές περί διεφθαρμένης χώρας και  το μόνο που θα έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν μία περιστολή της ΚΡΑΤΙΚΗΣ σπατάλης , τότε και τοΑΕΠ θα συνέχιζε να ανεβαίνει και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα συνέχιζαν να υπάρχουν και η ανεργία δεν θα ήταν στο 22% και το Έλλειμμα προς ΑΕΠ θα ήταν σε πιο καλά επίπεδα...

Όχι . ΔΕΝ υπερασπίζομαι την πολιτική των ελλειμμάτων .
Υπερασπίζομαι όμως την πολιτική που δεν στερεί το οξυγόνο της ανάπτυξης από την ιδιωτική οικονομία που τροφοδοτεί με την φορολογία της όλο το κρατικό κύκλωμα με "αίμα"...

Κατάφεραν να καταστήσουν το Ελληνικό χρέος τόσο ασήκωτο ώστε ακόμα και το κούρεμα να μήν δίνει λύση...


Antilogos.gr

Λιτότητα ή χρεοκοπία;



Του Σάββα Γ. Ρομπόλη
Το φάντασμα της ανεργίας απειλεί την κοινωνική συνοχή σε Ευρώπη και Ελλάδα
Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα που απειλεί την κοινωνική συνοχή και αυτό είναι η ανεργία που πυροδοτεί η πολιτική της λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ύφεσης. Η Ευρώπη απέκτησε ένα 28ο κράτος - μέλος ανεργίας ανάλογο σε πληθυσμό με την Ολλανδία (16 εκατ. άτομα) και η Ελλάδα με ένα εκατ. ανέργους απέκτησε μία νέα πόλη ανέργων ανάλογη σε πληθυσμό με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Τα νέα μέτρα της δανειακής σύμβασης μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22% που παρασύρει ολόκληρο το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό οικοδόμημα του ιδιωτικού τομέα προς τα κάτω, μειώνει το εισόδημα των μισθωτών κατά τουλάχιστον τρεις μισθούς τον χρόνο (από 751 ευρώ μειώνεται ο κατώτατος μισθός σε 586 ευρώ, όσο το 2005) και το εισόδημα των ανέργων κατά 3½ επιδόματα ανεργίας τον χρόνο (από 461 ευρώ σε 356 ευρώ). Ετσι, εάν συσχετιστεί το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού με τις ετήσιες ώρες εργασίας, τότε η αναλογία στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,27 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία είναι 0,28 ευρώ και στην Ισπανία 0,35 ευρώ. Παράλληλα, η ωριαία αμοιβή στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 3,89 ευρώ από 4,91 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία είναι 3,96 ευρώ και στην Ισπανία 5,39 ευρώ.
Επίσης τα νέα αυτά μέτρα προκαλούν απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και στον Κρατικό Προϋπολογισμό της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ, τις οποίες φιλοδοξούν να καλύψουν με τη μείωση μεταξύ των άλλων, των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα, μεταφέρονται πόροι από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ύψους 4 δισ. ευρώ τον χρόνο προς τις επιχειρήσεις, τα οποία, κακώς, κατά την άποψη της τρόικας, θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση προσλήψεων νέων εργαζομένων μειώνοντας την ανεργία και βελτιώνοντας το επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Με άλλα λόγια, ιδιωτικοποιούνται τα οφέλη και κοινωνικοποιούνται τα βάρη, με αποτέλεσμα τα μέτρα αυτά να διακρίνονται τόσο για την αντικοινωνικότητά τους όσο και για την ένταση της υφεσιακότητάς τους. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους υποστηρίζεται από έλληνες και ξένους αναλυτές ότι «το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα συγκροτήθηκε εξαρχής με εσφαλμένο τρόπο», με αποτέλεσμα η συνέχιση της ύφεσης, η καθίζηση της ελληνικής οικονομίας και η έκρηξη της ανεργίας να συνιστά επακόλουθο του προγράμματος και των μέτρων λιτότητας που συναποφάσισε η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση, με συνέπεια την αύξηση των ελλειμμάτων και την επιβολή περισσότερων περικοπών «αγνοώντας θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής βαρύτητας». Ετσι, μέσα σε δύο χρόνια η ελληνική οικονομία μετεξελίχθηκε σε οικονομικό σχηματισμό υψηλού κινδύνου και φαύλου κύκλου, αφού η βαθύτερη ύφεση απαιτεί νέα μέτρα που δημιουργούν ελλείμματα και αυτά με τη σειρά τους καταλήγουν σε νέες περικοπές δημόσιων και κοινωνικών δαπανών καθώς και μισθών και συντάξεων που θα οδηγήσουν κατά το 2012 σε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ και επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών μεγεθών, τα οποία μέσα σε δύο χρόνια έχουν υποχωρήσει κατά μια δεκαετία. Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2003 και των μειωμένων κατώτατων μισθών έχει υποχωρήσει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970. Παρά τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις η τρόικα επιμένει ματαίως να αποδείξει το αλάνθαστο μιας ουσιαστικά και αποδεδειγμένα λανθασμένης πολιτικής που παρατείνει την ύφεση, διογκώνει την ανεργία και διευρύνει την καθίζηση της παραγωγικής, εισοδηματικής και κοινωνικής βάσης της χώρας.


Κατά συνέπεια, αποδεικνύεται η αναγκαιότητα επανεξέτασης του προτύπου ανάπτυξης στην Ελλάδα καθώς και η εγκαθίδρυση στην ελληνική οικονομία συνθηκών διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας (έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία, ποιότητα παραγωγικής διαδικασίας, ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, ποιότητα εισοδήματος, και εργασιακών κ.λπ.). Διαφορετικά, η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα περιθωριοποιηθεί και το επίπεδο ζωής των πολιτών θα επιδεινωθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με αυτό του 2008. Από την άποψη αυτή είναι ενδιαφέρον να τονιστεί ότι το διακύβευμα για την έξοδο από την κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι λιτότητα ή χρεοκοπία, που εμπλέκει σε φαύλο κύκλο μακροχρόνιου αδιεξόδου της χώρας μας. Αντίθετα, το διακύβευμα είναι ύφεση ή ανάπτυξη, με λήψη αποτελεσματικών - οικονομικά, αναδιανεμητικά και κοινωνικά - μέτρων, προκειμένου να απεμπλακεί ο οικονομικός και κοινωνικός σχηματισμός στην Ελλάδα από την παράταση του αδιεξόδου και της ύφεσης.
Ο Σάββας Ρομπόλης είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Αρχειοθήκη ιστολογίου