Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορίες της δραχμής



 Tου Πασχου Mανδραβελη
Αν σε ένα ξερονήσι ναυαγήσει μια ομάδα ανθρώπων με ένα τεράστιο μπαούλο γεμάτο λεφτά και δεν υπάρχει άλλος πλούτος να παραχθεί, σε δύο μήνες -το πολύ- οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν πεθάνει της πείνας. Ασχέτως του μπαούλου και ασχέτως του τι περιέχει αυτό· ευρώ, δραχμές, δολάρια κ.λπ. Το νόμισμα συμβολίζει τον πλούτο, δεν είναι πλούτος. Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να έχεις κάτι να φας και όχι απλώς να πληρώσεις.

Γι’ αυτό και είναι ανόητη η συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή. Μεταθέτει την προσοχή μας από το βασικό πρόβλημα της οικονομίας που είναι η παραγωγή της και όχι τα χαρτιά με τα οποία θα συναλλάσσονται οι μη παραγωγοί της. Οσες δραχμές και αν τυπώσουμε, αν αυτές δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικό πλούτο είναι τσάμπα έξοδα και τσάμπα μελάνη.
Βεβαίως, σε έναν πολύπλοκο κόσμο (και όχι στο ξερονήσι του παραδείγματός μας) τα νομισματικά παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ και μπορούσε να τυπώνει αφειδώς δραχμές, οι αγορές θα της είχαν επιτεθεί πολύ νωρίτερα. Ετσι, η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης που τώρα ζούμε θα είχε γίνει νωρίτερα και από χαμηλότερο σημείο. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανείζεται φθηνά· οι διορθώσεις θα ήταν διαρκείς και γι’ αυτό πιο ήπιες. Για να το πούμε διαφορετικά: η αποτυχία των αγορών δεν ήταν το 2008 - 2009, ήταν όλη την προηγούμενη περίοδο όταν δάνειζαν κουτσούς - στραβούς με το ίδιο επιτόκιο.
Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιστρέψουμε στον «χαμένο παράδεισο» της δραχμής, που θα έχει όλο και περισσότερα χαρτιά συναλλαγής, δηλαδή πληθωρισμό 20 - 25%. Τι θα κερδίσουμε; Εντάξει! Κάποιοι θα βγάλουν το αριστερό τους γινάτι. Οι λαφαζάνηδες τω πνεύματι φαντάζονται ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα βάλει μπουρλότο στον καπιταλισμό και πένητες οι τραπεζίτες θα ζητούν συγχώρεση από τα λαϊκά δικαστήρια που αναγκαστικά θα στηθούν. Αυτό που αποσιωπούν όμως είναι ότι με ή χωρίς Κολοκοτρώνη στα χαρτιά, η οικονομία πάλι θα πρέπει να προσαρμοστεί. Με δεδομένο δε ότι δεν θα υπάρχει ο εξωτερικός δανεισμός (αν μάλιστα... καταρρεύσει ο καπιταλισμός, δεν θα υπάρχει πουθενά δανεισμός) η προσαρμογή θα γίνει πολύ βίαια. Θα τρώμε ό,τι παράγουμε, δηλαδή λιγότερα (1,7 δισ. ευρώ ήταν το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων το 2010, 2,2 δισ. το 2009) και λόγω έλλειψης πετρελαιοειδών θα κινούμαστε με ό,τι έχουμε· κάρα, ιππήλατα κ.λπ. Οι ανοησίες που ακούγονται ότι ιδιώτες κάνουν τις εισαγωγές και δεν θα αλλάξει τίποτε παρά τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή είναι προς εντυπωσιασμό των αδαών. Σε τι νόμισμα θα συναλλάσσονται οι ιδιώτες; Θα εισάγουν σε ευρώ και θα πουλάνε σε δραχμές; Κι αυτό θα κάνει την ευημερία του πληθυσμού μεγαλύτερη;
Κακά τα ψέματα. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο πέρα από την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Αυτό γίνεται με οργανωμένη δουλειά και απελευθέρωση της οικονομίας. Οχι με διαφορετικά χαρτιά. Θα γίνει αν αφήσουμε τους νέους να δουλέψουν αντί να τους προσλαμβάνουμε στο Δημόσιο. Το μόνο που θα κάνει η επιστροφή στη δραχμή θα είναι -πέρα από τις δυσκολίες και την αύξηση του κόστους συναλλαγών- μια τεράστια ανακατανομή του πλούτου. Οχι προς όφελος των ασθενεστέρων ούτε καν των πλουσιοτέρων. Θα είναι ανακατανομή υπέρ των αετονύχηδων, αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν ώς εδώ.

Κρούγκμαν: «Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ»





Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν προβλέπει ότι η Πορτογαλία πάει καλύτερα από την Ελλάδα, ενώ μάλλον θα τα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Η οικονομική κατάσταση στην Πορτογαλία δεν είναι τόσο άσχημη όσο στην Ελλάδα, υποστήριξε σήμερα ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, στο περιθώριο ενός συνεδρίου που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιιο της Λισαβόνας.
«Η Πορτογαλία πηγαίνει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι βαδίζει προς την καταστροφή αλλά στην καλύτερη περίπτωση έχει μπροστά της μια μακρά και οδυνηρή προσαρμογή», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η κατάσταση «δεν είναι τόσο άσχημη όσο στην Ελλάδα αλλά οι αγορές θεωρούν την Πορτογαλία ως τον επόμενο κίνδυνο, για αυτό της ασκούν πιέσεις».
Όσον αφορά την παραμονή των δύο χωρών στην ευρωζώνη, ο Κρούγκμαν προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα ενώ η Πορτογαλία θα καταφέρει να μείνει εντός της ζώνης του ευρώ. «Αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος», πρόσθεσε.
«Η Πορτογαλία κάνει όσα της ζητούν όσον αφορά την προσαρμογή. Απαιτείται κάποια λιτότητα, όμως καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να μην ζητήσουν περισσότερα μέτρα», υπογράμμισε, κρίνοντας ότι η λύση του προβλήματος εξαρτάται κυρίως από τις επιλογές που θα κάνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Εάν η Γερμανία σταματήσει να επιδιώκει τη λιτότητα και η ΕΚΤ υιοθετήσει μια πολύ ευέλικτη νομισματική πολιτική, η προσαρμογή θα γίνει πιο εφικτή» για τις χώρες που έχουν δεχτεί οικονομική βοήθεια, κατέληξε.






www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γενοκτονία και ανθρωπιά



Του Ν. Λυγερού
Γιατί η γενοκτονία των Ουκρανών παραμένει άγνωστη στην Ελλάδα και στην Κύπρο; 
Πρόσφατα την αναγνώρισε η Ισπανία και η Αργεντινή. Την έχουν ήδη αναγνωρίσει πάνω από δέκα κράτη, ενώ την γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος.
Εφτά εκατομμύρια θύματα δεν επαρκούν για μία αναγνώριση; 
Τι άλλο θέλουμε; Αν δεν αναγνωρίζουμε κι εμείς τη γενοκτονία που έχουν υποστεί άλλοι λαοί, ποιος θα αναγνωρίσει τη δική μας; 
Ενώ υπάρχουν συνομωσίες μεταξύ βαρβάρων για να εξολοθρεύσουν ολόκληρους λαούς, σπάνια τα θύματα υποστηρίζουν το ένα το άλλο...
Η βαρβαρότητα κάνει κάθε προσπάθεια για να απομονώσει τα θύματα και αυτά νοιώθουν ότι είναι όντως μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποδείξουν τι έχουν υποστεί.
Η γενοκτονία των Εβραίων και η γενοκτονία των Αρμενίων δείχνουν πως λειτουργεί η μεθοδολογία της αναγνώρισης. 
Και μάλιστα η γενοκτονία των Αρμενίων μάς επιτρέπει να εξασφαλίσουμε τρόπους αναγνώρισης ακόμα και όταν ο ένοχος δεν παραδέχεται την ενοχή του. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά δεν βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. 
Γνωρίζουμε μόνο τη φάση της αναμονής. 
Ο καθένας μας ασχολείται με τη δουλειά του που συχνά είναι η μοναδική μας ζωή, διότι δεν έχουμε την εμβέλεια ή την μεγαλοσύνη να σκύψουμε να δούμε και τον πόνο του άλλου.
Περιμένουμε να γίνει το έργο της αναγνώρισης από τις κοινότητες. Μόνο που αυτές οι κοινότητες, ειδικά όταν βρίσκονται ακόμα στη φάση της οικονομικής μετανάστευσης, είναι ανίκανες και αναποτελεσματικές σε τέτοια ειδικά θέματα, όπου χρειάζεται η τεχνογνωσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να περιμένουμε ο ένας τον άλλον. 
Το έργο της αναγνώρισης είναι πολύ μεγάλο για ένα άτομο, ακόμα και όταν είναι άνθρωπος.  
Είναι αναγκαστικά ένα συλλογικό έργο. 
Δεν πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μόνο από τους Ουκρανούς να κινηθούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου έχουν ακόμα οικονομικά συμπλέγματα λόγω της πρόσφατης κατάρρευσης του σοβιετικού συστήματος. 
Πρέπει κι εμείς να τους βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. 
Μεταφράζοντας στα ελληνικά υλικό που καταδικάζει τη βαρβαρότητα. Δημοσιεύοντας άρθρα που ενημερώνουν τον ελληνικό πληθυσμό. Δίνοντας διαλέξεις που εξηγούν τα ιστορικά γεγονότα του 1933. 
Δεν μπορούμε απλώς να περιμένουμε τους άλλους, διότι μπορεί και αυτοί να κάνουν το ίδιο και να βρεθούμε σε μια ανούσια ισορροπία του Nash, ενώ θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια αποτελεσματική ισορροπία του Pareto αν είχαμε ένα πλαίσιο συνεργασίας εναντίον της βαρβαρότητας.  
Κάθε γενοκτονία μάς μαθαίνει κάτι και η αντίστασή μας μεγαλώνει την ανθρωπιά μας. Αρκεί να το θέλουμε.

Μέσα στο Μάρτιο η ρύθμιση «ανάσα» για ΟΛΟΥΣ όσους έχουν πάρει δάνεια



 Επιβεβαίωσε ο ΓΓ Καταναλωτή ότι έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν δάνεια

Η αρχή έγινε με τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά υπάρχει και συνέχεια. Αυτή τη φορά στο «κουρείο» μπαίνουν όλοι όσοι έχουν πάρει δάνεια, είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι είτε όχι.

Το ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα διευκολύνει την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει -από όλες τις εμπορικές τράπεζες- δανειολήπτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή μη, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Αντένα.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Μάρτιο, αφού όπως είπε ο κ. Σπυράκος «ο χρόνος τρέχει πιεστικά. Δεν είναι ένα ζήτημα μηνών ή εβδομάδων».


«Το ζητούμενο είναι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις εμπορικές τράπεζες να οδηγήσει σε ρυθμίσεις και ενήμερων μέχρι σήμερα δανείων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα», είπε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα πρέπει να προσφέρουν την δυνατότητα στους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις με βάση τα νέα εισοδηματικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για αυτούς.

Ρυθμίσεις σε 750.000 δάνεια από τις τράπεζες

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα τελευταία δυο χρόνια οι τράπεζες, παρακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, προχώρησαν σε ρυθμίσεις με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Οι ρυθμίσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την αναστολή δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ, την αναστολή όλων των ενεργειών πλειστηριασμού ή κατάσχεσης που αφορούν απαιτήσεις από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, παράταση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, δυνατότητα ρύθμισης υφιστάμενων οφειλών από πιστωτική κάρτα σε άτοκες έως και 24 μηνιαίες δόσεις καθώς και σε ρύθμιση των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια μέσω εξειδικευμένων προϊόντων αναχρηματοδότησης με προνομιακό επιτόκιο.

Επίσης σε μείωση της δόσης στεγαστικού δανείου στο μισό, για όλο το 2009 και 2010, προς όλους τους πελάτες που το ζήτησαν.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών-μελών της ΕΕΤ οι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν για το 2010 περισσότερους από 250.000 δανειολήπτες και ύψος οφειλών που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Για τους τελευταίους 18 μήνες εκτιμάται ότι έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά.

---
Πηγή: mychannel.gr

«Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη»





 «Η Ευρώπη θα αποτύχει, αν αποτύχει το ευρώ. Η Ευρώπη θα κερδίσει, αν κερδίσει το ευρώ», δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ζήτησε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για 100% επιτυχία του προγράμματος, απέρριψε ωστόσο αιτιάσεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τόνισε ότι οι συνέπειες από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ανυπολόγιστες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, «προκειμένου να ανοίξει μια πραγματική προοπτική για καλύτερο μέλλον», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να διορθώσουμε τα λάθη» και παραδέχθηκε ότι «ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και πραγματικά όχι χωρίς κινδύνους».

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ιδιώτες ομολογιούχους «να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την διάσωση της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί ακόμη μερικά χρόνια για να ξεπεραστεί. «Η νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης», δήλωσε και, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα. «Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού ESM, η Καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει πιο σύντομα από ό,τι είχε προγραμματιστεί το μερίδιό της, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
  

Ν. Λυγερός: Νησιά και παράκτιο κράτος



Μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της θάλασσας και του πεδίου της ΑΟΖ, βρίσκουμε συχνά το νοητικό σχήμα που ακολουθεί: Νησιά και παράκτιο κράτος. Πριν εξετάσουμε το θέμα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν προβλέπεται δεδικασμένο με τη συμφωνία. Απλώς, η μελέτη των περιπτώσεων δίνει μια γενική τάση, η οποία μπορεί ν’ αποτελέσει και καθοδήγηση για μια διαπραγματευτική ομάδα, ακόμα κι αν στην τελική, κάθε διμερή συμφωνία είναι μια νέα υπόθεση που δεν εξαρτάται νομικά από κανένα προηγούμενο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το παράδειγμα που εξετάζουμε είναι σημαντικό για δύο λόγους αντικειμενικούς. Ο πρώτος είναι ότι αυτή η περίπτωση εμφανίζεται συχνά πάνω στην υδρόγειο. Ο δεύτερος λόγος είναι παρέμβαση της έννοιας της ακτογραμμής μέσα στο πεδίο δράσης της μέσης γραμμής. Και ο προβληματισμός είναι απλός. Η πιο κλασσική περίπτωση είναι να έχουμε ένα κράτος με μια μεγάλη ακτογραμμή σε σχέση με αυτήν των νησιών που βρίσκονται απέναντί του. Και τότε το παράκτιο κράτος θα επιθυμούσε να μην χρησιμοποιήσει τον κανόνα της μέσης γραμμής για τον καθορισμό των ορίων των δύο ΑΟΖ. Μια τέτοια περίπτωση υπήρξε με την Αίγυπτο και την Κύπρο, αλλά τελικά λόγω της Σαουδικής Αραβίας, που θα είχε κι αυτή το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ακτογραμμής, η Αίγυπτος αποδέχθηκε να γίνει χρήση της μέσης γραμμής. Αυτή η απόφαση εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων σε εφαρμογή σε μια διπλωματική διαπραγμάτευση. Και η ορθολογική απόφαση της Αιγύπτου αποτελεί γνήσιο παράδειγμα της δύναμης αυτής της θεωρίας, όταν έχουμε πολλούς παίκτες, ακόμα κι αν σε θεωρητικό πλαίσιο, η υπογραφή γίνεται αποκλειστικά μεταξύ δύο κρατών. Η ίδια περίπτωση εξανάγκασε τη Βενεζουέλα να μην υπογράψει τη Συνθήκη Montego Bay, λόγω της ύπαρξης νησιών στο θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε δύο μεγάλες περιπτώσεις, το Καστελλόριζο ως σύμπλεγμα και την Τουρκία, αλλά επίσης, και τη Γαύδο με τη Λιβύη. Η αναλογία μας, όμως, αφορά μια άλλη περίπτωση που αποδεικνύει με αποτελεσματικό τρόπο το πλαίσιο του προβλήματος με άλλες δύο χώρες, συγκεκριμένα την Ισπανία και την Αλγερία. Πιο αναλυτικά, η Ισπανία εμπεριέχει τα νησιά Βαλεάρες που βρίσκονται απέναντι στην Αλγερία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημαντικότητα των νησιών, παρουσιάζουμε δύο χάρτες. Ο πρώτος είναι κλασσικός και δείχνει τον καθορισμό της μέσης γραμμής για τις δύο ΑΟΖ. Ο δεύτερος, που έχει περισσότερο ενδιαφέρον για το νοητικό μας σχήμα, είναι τεχνητός αφού θεωρεί ότι οι Βαλεάρες λειτουργούν ανεξάρτητα από την Ισπανία. Με άλλα λόγια, κάνουμε τους υπολογισμούς με τα διαγράμματα Voronoi, θεωρώντας ότι υπάρχουν τρία κράτη, η Ισπανία, οι Βαλεάρες και η Αλγερία. Με αυτόν τον τρόπο επινοούμε πραγματικά την αξία των νησιών που εμποδίζουν την επέκταση της επιρροής του παράκτιου κράτους. Βλέπουμε ότι το μέγεθος της ΑΟΖ των νησιών είναι τεράστιο σε σχέση με το ίδιο τους το εμβαδόν και είναι μεγάλη ακόμα και σε σχέση με την ΑΟΖ της Ισπανίας. Αυτή η περίπτωση είναι απόλυτα γνωστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια δεν υπάρχει μια ειδική ανάγκη για να τους εξηγήσουμε το όφελος που δημιουργούν το Καστελλόριζο και η Γαύδος και για εκείνη.

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει στη ΔΕΗ ο Μυτιληναίος





Τι αποκαλύπτει η Ισοτιμία για τα χρέη του ομίλου του επιχειρηματία, που θεωρεί χρυσορυχείο την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα.

Την ώρα, που οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς από τα...
μέτρα λιτότητας…

Την ώρα, που η διαρκώς αυξανόμενη φορολόγηση βυθίζει όλο και περισσότερο στα χρέη τα ελληνικά νοικοκυριά…
Την ώρα, που όλα αυτά γίνονται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδός της από το ευρώ…

…ο υπέρμαχος της δραχμής, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μοναδικός Έλληνας επιχειρηματίας, που δήλωσε πρόσφατα σε παγκόσμιο δίκτυο (Bloomberg) ότι η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα θα ήταν χρυσορυχείο για τις επιχειρήσεις του, φέρεται να χρωστά, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 107 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ!

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Ισοτιμία, παρουσιάζοντας και έγγραφο, το οποίο έχει σταλεί προς τα μέλη του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, το φέσι της Αλουμίνιον της Ελλάδος (θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος) έχει φτάσει στα 107 εκατομμύρια ευρώ, που μαζί με τους τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σκαρφαλώνει στα 110 εκατομμύρια!

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, το συγκεκριμένο χρέος προς τη ΔΕΗ επέστρεψε – ως εκ… «θαύματος» – στο ύψος του καλοκαιριού του 2010, παρά τις ρυθμίσεις και τις εκπτώσεις προς την εταιρία (κούρεμα 25 εκατομμυρίων και αποπληρωμή σε 60 δόσεις για το υπόλοιπο ποσό).

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Ισοτιμία, το ποσό αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

Όλα αυτά, όταν ο συγκεκριμένος όμιλος ανακοινώνει σημαντική κερδοφορία (99,4 εκατομμύρια ευρώ το 9μηνο του 2011, δηλαδή σχεδόν όσα χρωστάει στη ΔΕΗ) και προχωρά σε εξαγορές.

Δηλαδή, όταν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε όσους πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς…

Όταν η διοίκηση της επιχείρησης αποφασίζει αυξήσεις στα τιμολόγια…

… ο συγκεκριμένος όμιλος αγνοεί επιδεικτικά αυτή την κατάσταση, την οποία (δηλ. τις αυξήσεις στα τιμολόγια) προκαλεί με το να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
anti-ntp.blogspot.com
http://www.on-news.gr

KOSTASEDESSA

Ιστορία της Καθαρά Δευτέρα



Αναζητώντας συγχώρεση για ένα λάθος-κατορθώματα μέσω της εξομολόγησης και μετάνοιας έχει ονομαστεί ως Καθαρά. Είναι το παρελθόν τεταμένη της εξομολογούμαι.


Ο όρος Καθαρά Δευτέραείναι συχνά χρησιμοποιείται σε αγγλόφωνες χώρες της Δύσηςκαι της Ευρώπης, ιδίως στις Ηνωμένο Βασίλειο, και τα μέρη του Ηνωμένες Πολιτείες για να τιμήσει την ημέρα πριν από Ash Τετάρτη, την πρώτη ημέρα τουΣαρακοστής, που είναι γνωστή ως η εποχή της νηστείας και της προσευχής. Στην εποχή Σαρακοστή σαράντα ημέρες από τη νηστεία παρατηρείται στην οποία απαγορεύονται κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Έτσι, για να καταναλώσουν όλα τα λιπαρών ουσιών, όπως η ζάχαρη, τα λίπη, και τα αυγά καταναλώνονται σε κάνει τηγανίτες ή γλυκίσματα.

Χριστιανοί προετοιμασμένη να ασκήσει εξομολόγηση πριν από την έναρξη της σεζόν της εξομολόγησης λατρεύει να ικανοποιήσουμε τον Θεό κατά τη διάρκεια της Τυροφάγου, μία εβδομάδα πριν από τη Σαρακοστή. Ως εκ τούτου, Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα της Τυροφάγου πριν από την έναρξη της Σαρακοστής την Καθαρά Δευτέρα, και έχει στην πράξη από το 1000 μ.Χ..


Η μεγάλη γιορτή κλίμακα της ημέρας ήταν κατά κάποιο τρόπο σχετίζονται με την απελευθέρωση του κεφιού πριν από την έναρξη της Σαρακοστής θλιβερή εποχή.

Οι άνθρωποι παρατηρώντας τα έθιμα των Εκκλησιών Μεθοδιστών, Ρωμαιοκαθολική και την επισκοπική στιςΗνωμένες Πολιτείες δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο Καθαρά-Τρίτη.


Με την αύξηση της ροής μεταναστών και των συναφών παραδόσεις τους εορτασμούς κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, Καθαρά Δευτέρα άρχισαν να γίνονται γνωστές ως Mardi Gras και όχι Καθαρά Δευτέρα.

Καθαρά Δευτέρα είναι συχνά αναφέρεται ως Τσικνοπέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές δυτικές χώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση λιπαρών ουσιών απαγορεύεται παραδοσιακά κατά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής και όλα αυτά τα στοιχεία όπως η ζάχαρη, τα λίπη, και τα αυγά που καταναλώνεται να κάνει τηγανίτες και γλυκά πριν από τη Σαρακοστή σεζόν ξεκινά.

Τελική γιορτή των οποίων η κατανάλωση ήταν απαγορευμένη από την παράδοση κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, πραγματοποιήθηκε με φαγώσιμα, όπως, λιπαρά, ζάχαρη και τα αυγά.

Η ημερομηνία Καθαρά Δευτέρα εξαρτάται από το Πάσχα, ένα συρόμενο εορτή σταθερό σε σχέση με τους κύκλους της σελήνης. Μπορεί να ποικίλει από 3 Φεβ - 9 Μάρ.

Γιατί Καθαρά ονομάστηκε ~ Fat Τρίτη Όλες οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες κάνουν λίγα λιπαρά Τρίτη μια αναφορά σε μια Καθαρά Δευτέρα που διαδοχικά πριν την Τετάρτη τέφρας. Ο όρος ~ λίπος »χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πολύ πριν από την εποχή της Μεταρρύθμισης και σηματοδοτεί την αναφορά στη χριστιανική παράδοση του γλέντι σε ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά που απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της τελετές νηστείας της Σαρακοστής.

Εκδηλώσεις που συνδέονται με την Καθαρά Δευτέρα Συμβατικών Καθαρά Δευτέρα έχει γιορταστεί με πολλές κοινότητες σε διάφορες περιοχές αγγλικά παίζοντας παιχνίδια ποδοσφαίρου όχλο από το 12ο αιώνα μ.Χ.. Ωστόσο, το εθνική οδό νόμου 1835 σταμάτησε από το παιχνίδι τους ποδοσφαιρικούς αγώνες σε δημόσιους δρόμους και το έθιμο αυτό σταδιακά μειώνεται μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Καθαρά Δευτέρα ήταν κάποτε γνωστή ως ~ διακοπές μισό », όπως χρησιμοποιείται για την εκκίνηση στις 11 το πρωί μετά από ήχους της καμπάνας της εκκλησίας. Το έθιμο της τηγανίτα αγώνα με τον οποίο οι άνθρωποι περπατούν στους δρόμους ρίχνοντας τηγανίτες υψηλό στον αέρα και στη συνέχεια σύλληψη πίσω στο τηγάνι με μια σταθερή λειτουργία ασκείται σε μεγάλο βαθμό στην Αγγλία σήμερα.


KOSTASEDESSA

Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι υπεράνω Μνημονίου;



Share
Οι Ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες αν και θέλουν να είναι ανεξάρτητες και να παράγουν σοβαρό έργο υπέρ του πολίτη, εντούτοις, είναι απόλυτα… εξαρτημένες από τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, σχεδόν 5 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει το δημόσιο σε ενοίκια για τα γραφεία που στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Πρόκειται για κτίρια ιδιαίτερα… ευχάριστα και άνετα σε αντίθεση με χιλιάδες άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Ωστόσο, για την απίστευτη αυτή σπατάλη, ασφαλώς και δεν φταίνε αποκλειστικά οι ίδιες οι Αρχές, αλλά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που συνεχίζουν να πληρώνουν τεράστια ποσά για να μισθώνουν ακίνητα από ιδιώτες, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο διαθέτει εκατοντάδες ανεκμετάλλευτα κτίρια.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για να στηρίζει τον Έλληνα πολίτη, να συνεχίζει να πληρώνει μισθώματα για το πολυτελές ακίνητο που βρίσκεται πίσω από το Χίλτον, στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη 5.
Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι ότι τα περίπου 1,2 ευρώ τον χρόνο που δίνονται για τη μίσθωση γραφείων στο συγκεκριμένο κτίριο, γεμίζουν τα… παγκάρια της Μονής Βατοπεδίου και διαχειριστής του ακινήτου ως επικεφαλής του μοναστηριού είναι ο… προφυλακισμένος ηγούμενος Εφραίμ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει έδρα τα τελευταία οκτώ χρόνια στο κτίριο αυτό που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, εκεί που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο αλλά δεν αξιοποιούνται. Κι όμως, την ίδια στιγμή που κάθε ευρώ είναι πολύτιμο για την Ελλάδα, ο Συνήγορος σπαταλά 825 χιλ. ευρώ για τρεις ορόφους με θέα κι άλλα 460 χιλ. για ενοίκίαση γραφείων στο ίδιο κτίριο.
Αλλά και το ΑΣΕΠ, που επί χρόνια φροντίζει για τη διαφάνεια στην επιλογή προσωπικού, πληρώνει πάνω από 163 χιλ. ευρώ το μήνα ή κοντά στα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο για το κτίριο στην οδό Πουλίου.
Περί τα 41.000 ευρώ είναι τα ενοίκια για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 20.543 ευρώ για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, 14.000 ευρώ για τα γραφεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή και 11.800 ευρώ για τη στέγαση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη λεωφόρου Συγγρού.
Τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται στο κέντρο όπου τα ενοίκια γραφείων είναι υψηλά, παρά τη μείωση 20% που πέτυχε το δημόσιο για όλα τα κτίρια που ενοικιάζει.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προτείνει τη συστέγαση σε ένα κτίριο του Δημοσίου όλων των Ανεξάρτητων Αρχών ώστε να ελαφρυνθεί ο κρατικός κορβανάς από τα τεράστια έξοδα για ενοίκια.
Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η μετεγκατάσταση σε άλλα κτίρια, προσκρούει πολλές φορές και στην αντίδραση των υπαλλήλων των αρχών οι οποίοι φυσικά δε θα ήθελαν να αφήνουν την άνεση των πολυτελών γραφείων για να μεταφερθούν κάπου αλλού.
Όμως, η πολιτεία που κόπτεται για το δημόσιο συμφέρον και για το «συμμάζεμα» των δαπανών θα πρέπει να αδιαφορήσει για τις αντιδράσεις των εργαζόμενων και να προχωρήσει σε άμεση αξιοποίηση κρατικών κτιρίων, όχι μόνο για τις ανεξάρτητες αρχές αλλά και για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.


Antinews

Καθαρά Δευτέρα, Καλή Σαρακοστή!




Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. 

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.
    Τ΄ ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα;
Πεθαίν΄ ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος
σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένεια
Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια
και στον τρανό τον πλάτανο, να μάσουμε στεκούλια
(Δημοτικός σατυρικός θρήνος Φθιώτιδας)  
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».
Το πέταγμα του χαρτααετού, είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.

Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, την λέξη «κόλουμνα» δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα, έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

TaXalia

Συνελήφθησαν ύποπτοι για δολοφονία του Πούτιν



Ρωσικές και ουκρανικές ομάδες ασφαλείας απέτρεψαν σχέδιο για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, ανέφερε σήμερα το ρωσικό κανάλι Channel One.
Η έκθεση, η οποία δεν περιέχει κανένα όνομα αξιωματούχων ασφαλείας, αναφέρει ότι οι Ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες συνέλαβαν δύο άτομα που κρατούνται στο ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στην Οδησσό, μετά από μια έκρηξη σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα στο οποίο σκοτώθηκε ένα άτομο.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι, οι συνωμότες είχαν εργαστεί
για μια ομάδα που θέλει να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στο Βόρειο Καύκασο της Ρωσίας και είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μόσχα για να δολοφονήσει τον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.
Το Channel One είπε ότι, οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας είχαν προειδοποιήσει το ρωσικό πρακτορείο ασφάλειας FSB και οι άνδρες είχαν τεθεί υπό κράτηση αρχές του τρέχοντος έτους.
«Ο τελικός μας στόχος ήταν να μεταβούμε στη Μόσχα και να δολοφονήσουμε τον Πούτιν,« ένας άνθρωπος που περιγράφεται ως ένας από τους συνωμότες φέρεται να λέει στο Κανάλι Ένα. "Προθεσμία μας ήταν μετά την εκλογή του προέδρου της Ρωσίας."
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ έχει αρνηθεί να σχολιάσει το περιστατικό.

 

Έχω μάτια και βλέπω

Αρχειοθήκη ιστολογίου