Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Stratfor : “Η Ελλάδα έχει πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα νότια της Κρήτης”




XRIMANEWS.GR


Πλούσια πετρελαικά κοιτάσματα διαθέτει η Ελλάδα σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά μηνύματα της εταιρείας Stratfor που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Wikileaks. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που διαθέτει η αμερικανική εταιρεία επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι στο ελληνικό υπέδαφος και πιο ειδικά νότια της Κρήτης υπάρχουν πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα.
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις οι Αμερικάνοι για αυτό το λόγο θέλουν την Ελλάδα στη ζώνη του δολαρίου και όχι του ευρώ ενώ επικαλείται και μυστικές έρευνες που δεν έχουν βγει ακόμη στο φως. Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή.
Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy που έχει αναμειχθεί στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Πηγή:  defencenet.gr

ISDA: Δεν χρειάζεται να πληρωθούν τα Ελληνικά CDS





XRIMANEWS.GRΣύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού της ISDA, η ανταλλαγή των ομολόγων με το PSI+ δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, με αποτέλεσμα, να μην χρειάζονται να πληρωθούν τα Ελληνικά CDS. Στο άκουσμα της είδησης αυτής, το ΧΑ από αρνητικό που ήταν κατά την διάρκεια της ημέρας έχει καλύψει όλες τις απώλειες του,και έχει περάσει σε θετικό έδαφος.


"Αγοράστε ένα όπλο και ετοιμαστείτε": Οικονομολόγοι προειδοποιούν για επικείμενη Οικονομική 11η Σεπτεμβρίου






Παρά τις πρόσφατες αναφορές ότι η οικονομία των ΗΠΑ "συνέρχεται" και ότι υπάρχουν σημάδια οικονομικής ανάπτυξης, ορισμένοι αναλυτές είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι με αυτά που βλέπουν να γίνονται στο άμεσο μέλλον. Στην πραγματικότητα, είναι εντελώς φοβισμένοι.


Ο Harry Dent, συγγραφέας του "Το Μεγάλο Κραχ Μπροστά," (“The Great Crash Ahead”) πιστεύει ότι η παγκόσμια φούσκα του χρέους πρόκειται να σκάσει και όταν αυτό γίνει, θα υπάρξει μια μαζική κατάρρευση της αγοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια αναθεώρηση της προηγούμενης πρόβλεψής του ότι το κραχ θα χτυπήσει το 2012. Λέει ότι οι προβλέψεις του τροποποιηήθκαν, επειδή οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει στις αγορές τόσα πολλά χρήματα, και στα αποθέματα έχει δοθεί μια προσωρινή ώθηση. Αλλά προειδοποιεί ότι μόλις η βραχύβια ώθηση έρθει στο τέλος, το κραχ θα είναι σκληρό.



"Αυτό θα είναι μια επανάληψη του 2008-09, μόνο που θα είναι μεγαλύτερο, όταν χτυπήσει τελικά," είπε οDent στην USA Today.

Αριστερά προς δεξιά: Harry Dent, Robert Prechte, & Gerald Celente
Ο Gerald Celente, αναλυτής της αγοράς στο Trends Research Institute, θεωρεί ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν αυτό που αποκαλεί μια


"οικονομική 11η Σεπτεμβρίου" (“economic 9/11”). Κατηγορεί εκείνους που χαράζουν πολιτική για την αδυναμία τους να λύσουν τα οικονομικά δεινά του κόσμου, σύμφωνα με αναφορά του USA Today.

Μόλις έλθει η κατάρρευση, λέει, θα οδηγηθούμε σε κοινωνική αναταραχή, αντικυβερνητικάσυναισθήματα, υποτίμηση του αμερικάνικου δολαρίου και ανεργία στα ύψη.



"Ο Celente δεν αποκλείει ένα χρηματοοικονομικό πανικό που θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετό φόβοώστε να υπάρξει μαζικό τρέξιμο στις τράπεζες από τους καταθέτες," λέει η USA Today. "Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει «οικονομικό στρατιωτικό νόμο» και να καλέσει μια «τραπεζική αργία » και να κλείσει τις τράπεζες όπως έκανε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης».


"Βλέπουμε μια τέτοια απειλή αυτού του μεγέθους," είπε ο Celente σε μια πρόσφατη συνέντευξη.

Ο Robert Prechter, συγγραφέας του βιβλίου "Κατακτήστε το Κραχ" (“Conquer the Crash”), χαρακτηρίστηκε ως “still bearish” (απαισιόδοξος) επειδή πιστεύει ότι υπάρχουν τρομακτικές ομοιότητεςμεταξύ της σημερινής οικονομίας και της φάσης πριν από τη Μεγάλη Ύφεση και προειδοποιεί ότι η Αμερική θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα "τύπου 1930 αποπληθωρισμό".



«Ο Prechter προβλέπει ότι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ, όπως ο Dow Jones Industrials και Standard & Poors 500, θα βυθιστούν κάτω από τα χαμηλά όρια του Μαρτίου του 2009 κατά την τελευταία οικονομική κρίση», αναφέρει η USA Today. "Η σύντομη ανάκαμψη θα αποτύχει, όπως συνέβη στη δεκαετία του 1930, λέει."





Τι σημαίνει αυτό; Λοιπόν, αν ο Prechter είναι σωστός, τα αποθέματα κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους.

«Η οικονομική ανάκαμψη υπήρξε ασθενής και έτσι η επόμενη κρίση θα πρέπει να δημιουργήσειεκτεταμένες κακές ειδήσεις» δήλωσε ο Prechter σε συνέντευξή του μέσω e-mail. «Για τρίτη φορά μέσα σε δώδεκα χρόνια, η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε πολύ ‘bearish’ θέση."



Αλλά τι γίνεται με όλες αυτές τις "θετικές" οικονομικές ειδήσεις που ακούμε;

Πάρτε, για παράδειγμα, τις πρόσφατες αναφορές ότι οι αγορές ανακάμπτουν. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι οι αγορές πλησιάζουν στα προ του 2008 επίπεδα.



"Τα αποθέματα Tech στο Nasdaq Composite διαπραγματεύονται σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία το 2000. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, την κατασκευή και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκονται σε ανάπτυξη. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι επίσης σε άνοδο. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 8,3% τον Ιανουάριο, στο χαμηλότερο επίπεδό του σε τρία χρόνια ", υποστηρίζει η USA Today.



Περαιτέρω, οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ένα ελπιδοφόρο και φωτεινό οικονομικό μέλλον. Ορισμένοι μάλιστα στοιχηματίζουν ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί.


Επομένως, γιατί ο Prechter, ο Celente και ο Dent ανησυχούν τόσο;



"Ο Dent λέει ότι ο συνδυασμός της γήρανσης της γενιάς των Baby Boomers (έκρηξη γεννήσεων που σημειώθηκε το 1946-1964) και της εξόδου τους από τις παλαιότερες μεγάλες χρονιές δαπανών τους και της στροφή προς τη μείωση του χρέους και τη λιτότητα σε όλο τον κόσμο θα προκαλέσει στην οικονομία άλλη μια σοβαρή καθίζηση, καθιστώντας πιο δύσκολο για την κυβέρνηση και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποτρέψουν μια νέα κατάρρευση», αναφέρει η USA Today.



Ο Celente, από την άλλη πλευρά, ο οποίος έχει επίσης προειδοποιήσει για την οικονομική καταστροφήεδώ και χρόνια, πιστεύει ότι το δημόσιο χρέος και «η εισοδηματική ανισότητα» έχει θέσει τις ΗΠΑ σε ένα πολύ επικίνδυνο μέρος.

Προειδοποιεί ότι το bank run (το ενδεχόμενο μιας μαζικής απόσυρσης καταθέσεων), λόγω τηςκοινωνικής αναταραχής, θα σπείρει τον όλεθρο του οικονομικού χάους. Προειδοποιεί επίσης ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση θα μπορούσε πολύ εύκολα να μετατραπεί σε πραγματική βία. Πιστεύει ότι οι αγορές θα πρέπει να γυρίσουν ανάποδα, όχι μόνο στην κρίση της ευρωζώνη αλλά και στην κρίση από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου που οφείλεται στην αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.



«Το 2012 είναι, όταν πολλές από τις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές τάσεις που σιγοβράζουν και έχουν προβλευθεί κορυφωθούν», έγραψε ο Celente στο ενημερωτικό του δελτίο “Top 12 Trends 2012”.

«Όταν σταματήσει η ροή χρήματος προς τον άνθρωπο στους δρόμους, θα ξεκινήσει το αίμα να ρέει στουςδρόμους", πρόσθεσε σε συνέντευξή του.

Έτσι, αν και μερικοί οικονομολόγοι συμβουλεύουν τους επενδυτές να ξεκινήσουν και πάλι στις αγορές, αυτοί οι τρεις αναλυτές προειδοποιούν ότι μια διαφορετική στρατηγική απαιτείται.

"Φύγετε από το δρόμο," συμβουλεύει ο Dent.



Η λύση του; Αγοράστε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ και δολάρια ΗΠΑ, που θα επωφεληθούν από το ασφαλές καταφύγιο ταμειακών ροών. Ξεχάστε τα αποθέματα. Θα πέσουν σε αξία.



Ο Celente συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν χρυσό - δεν θα χάσει την αγοραστική του δύναμη, όταν το δολάριο πιάσει πάτο. Επίσης, λέει, να αγοράσετε ένα όπλο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από επιδρομείς που θα αναζητάνε τρόφιμα και χρήματα. Συμβουλεύει επίσης τους ανθρώπους να προγραμματίσουν μια απόδραση σε μέρη με "πιο σταθερές οικονομίες και κυβερνήσεις."





Η συμβουλή του Prechter; Απλή: «κρατήσει το μπαρούτι σας στεγνό (keep your powder dry)» και αγοράστε όταν η οικονομία αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.



«Όταν τα πράγματα γίνονται πραγματικά τρομακτικό, όπως στις αρχές του 2009, γίνομαι επιθετικός (I get bullish)», είπε.
http://www.apocalypsejohn.com

KOSTASEDESSA

Η Ιρλανδία “εκθέτει” την Ελλάδα



Στην κούρσα της εθνικής μελαγχολίας, η Ελλάδα και η Ιρλανδία ήταν οι δυο πρώτες χώρες στις οποίες εμφανίστηκε με τέτοια ένταση και πολυπλοκότητα μια κρίση χρέους, που απειλεί να παρασύρει στην ύφεση, και επομένως στον γκρεμό, ολόκληρη την ευρωζώνη.
Οι Ιρλανδοί, όπως και εμείς, υφίστανται στην καθημερινότητά τους τις διαβρωτικές συνέπειες ενός Μνημονίου… εχθρού της ανάπτυξης. Μόνο που, σε αντίθεση με εμάς, οι Ιρλανδοί απέκτησαν ελπίδα για να διεκδικήσουν… διορθώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, για τη δημοσιονομική συνθήκη που προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ευρωζώνης. Σε αντίθεση με την απασφαλισμένη χειροβομβίδα του Γιώργου Παπανδρέου, που τελικά τον οδήγησε στην εκπαραθύρωση από την εξουσία, στην Ιρλανδία το δημοψήφισμα θα γίνει. Ο δε πρωθυπουργός Έντα Κένι εμφανίζεται politically correct απέναντι στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ενθέρμως το «ναι» στη δημοσιονομική συνθήκη.
Όλοι φυσικά κατανοούν ότι οι Ιρλανδοί θα πουν «όχι». Και για τον λόγο αυτό, στις Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακά και αθόρυβα συζητήσεις για ελάφρυνση των βαρών που έχουν εναποτεθεί στους ώμους της ιρλανδικής κοινωνίας λόγω του Μνημονίου.
Αυτό λέγεται «λαϊκή διαπραγμάτευση», και είναι μια κατάκτηση του ιρλανδικού λαού, που δείχνει τη διαφορά αποτελεσματικότητας σε σχέση με την ελλιπή διαπραγμάτευση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, από την ένταξη στο Μνημόνιο μέχρι και σήμερα. Δυο πρωθυπουργοί και δυο υπουργοί Οικονομικών, δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε… στα μισά του δρόμου στον οποίο βρίσκονται ήδη οι Ιρλανδοί.
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας επιβεβαιώνει ότι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης δεν έχει οικονομικό αλλά πολιτικό περιεχόμενο. Εξαρτάται από το ποιος είναι αυτός που κάνει τη διαπραγμάτευση, πόσο ικανός μπορεί να αποδειχθεί, και πόσο φερέγγυος φαίνεται ενώπιον των εταίρων μας.
Στην Ιρλανδία, τον ρόλο του εθνικού διαπραγματευτή τον πήρε στα χέρια της η κοινωνία. Και ήδη το κλίμα άρχισε να αλλάζει.

Statesmen.gr

Πόσο μας κοστίζει η τουρκική απειλή;



Την οικονομική διάσταση των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, ανέδειξε σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Η παρέμβαση του κ. Κουμουτσάκου έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας συζήτησης για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, πριν από την αυριανή ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφορμή ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος ανακοίνωσε την αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 με συνολικό κόστος 16 δισ. δολάρια.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτό στην ελληνική οικονομία, καθώς οι επί δεκαετίες υψηλές αμυντικές δαπάνες στις οποίες υποχρεώνεται η Ελλάδα και που σε μέσο όρο αγγίζουν περίπου το 3 με 3,5% του ΑΕΠ, αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους της εξαιρετικά δύσκολης σημερινής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της.

"Προφανώς η Ελλάδα δεν πάσχει από εθνικό μαζοχισμό. Οι Έλληνες πολίτες δεν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το να δίνουν από το υστέρημά τους, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το αισθάνονται όμως ως καθήκον γιατί βλέπουν, αισθάνονται και πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή εξ Ανατολών", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Η Τουρκία επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της απειλής με την πολιτική των συνεχών αμφισβητήσεων και προκλήσεων στον αέρα και τη θάλασσα της περιοχής του Αιγαίου. "Η εύκολη στρατικοποίηση των διμερών σχέσεων τείνει να γίνει σταθερό χαρακτηριστικό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής" ανέφερε, υπενθυμίζοντας και τις πρόσφατες απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ.

Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει ένα καθαρό θετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, καταδικάζοντας με σαφήνεια την τουρκική πρακτική εντάσεων και κρίσεων στο Αιγαίο, που αναγκάζει την Ελλάδα να συνεχίζει τις υψηλές αμυντικές της δαπάνες, παρά την μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία της.


http://dexiextrem.blogspot.com

Μόνο αν ξυπνήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ



Όπως κατ επανάληψη έχουμε επισημάνει, σε καταστάσεις όπως αυτή που διέρχεται η χώρα μας, η αγανάκτηση και η απογοήτευση του κόσμου διοχετεύεται στα άκρα του πολιτικού φάσματος. Οι δημοσκοπήσεις που μέχρι τώρα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας αποτυπώνουν αυτό το κλίμα, το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί στις κάλπες τότε η αστική δημοκρατία θα μπει σε περιπέτειες.
Πληροφορούμαι ότι και οι νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται- ειδικά στις λεγόμενες «λαϊκές» περιφέρειες- δείχνουν σαφή άνοδο των δυνάμεων της ριζοσπαστικής δεξιάς, γνωστής και ως άκρας δεξιάς, και των δυνάμεων της άκρας αριστεράς. Το να θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα παροδικό φαινόμενο, δεν είναι μόνο αφελές αλλά και ενδεικτικό της «αφασίας» που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου.
Οι δημοκράτες, είτε είναι ενταγμένοι στη κεντροδεξιά είτε στην κεντροαριστερά, είναι ανάγκη να συνεννοηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον φανατισμό και τον λαϊκισμό των άκρων. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να ξεπερασθούν αντιλήψεις και νοοτροπίες δεκαετιών. Εκεί όμως ποντάρουν και οι ακραίες δυνάμεις του αντικοινοβουλευτισμού. Εκμεταλλεύονται την αντιπαλότητα των δύο μεγάλων παρατάξεων ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.
Αξιοποιούν στο έπακρο την αδυναμία των αστικών κομμάτων να αντιληφθούν το συμφέρον τους και επενδύοντας στη μισαλλοδοξία, ενεργοποιούν το φόβο και την ανασφάλεια του κόσμου, την οποία μετατρέπουν σε ιδεολογικό κίνημα κατά του πολιτικού συστήματος. Εν προκειμένω κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που με τη «συμβολή» μερίδας του τύπου, χρεώνουν όλα τα δεινά της χώρας.
Αυτή η ισοπεδωτική αντίληψη είναι πλέον κρατούσα στην ελληνική κοινωνία. Κι αν οι δύο μεγάλες ιστορικές παρατάξεις δεν την ανατρέψουν, αργά ή γρήγορα θα αποτελούν παρελθόν με τη σημερινή τους μορφή. Προφανώς η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με εκατέρωθεν επιθέσεις. Η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά χρειάζεται να σκεφθούν εθνικά και να ενεργήσουν πολιτικά ώστε να εμποδίσουν από κοινού τον αφανισμό της Δημοκρατίας. Πρωτίστως χρειάζεται να ξυπνήσουν…

Statesmen.gr

Περικοπές «στα προγράμματα της γεωργίας



E-mailΕκτύπωσηPDF
foodD5Περικοπές και στα κονδύλια των αγροτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων φέρνει η οικονομική κρίση. Η δυνατότητα που μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσουμε την εθνική συμμετοχή
στο 5% για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων δεν σήμαινε αυτόματα και αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής.
Oυσιαστικά χάνονται από το Πρόγραμμα ακριβώς τόσα λεφτά όσα παρακρατήθηκαν για τις δράσεις των καπνοπαραγωγών.
Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο «Αλέξανδρο Μπαλτατζή» που στάλθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, για διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, τα κοινοτικά κονδύλια παραμένουν στα 3.906.228.424 ευρώ, ενώ τα εθνικά μειώνονται κατά 567 εκατ. ευρώ, δηλαδή μένουν μόλις 825.058.323 ευρώ εθνική συμμετοχή.
Σαν μία τραγική ειρωνεία της τύχης, ουσιαστικά χάνονται από το Πρόγραμμα ακριβώς τόσα λεφτά όσα παρακρατήθηκαν για τις δράσεις των πρώην και νυν καπνοπαραγωγών! Πάντως, η μείωση των κονδυλίων αφορά όλους τους άξονες και στο σχετικό κείμενο της αναθεώρησης (προς διαβούλευση) φαίνεται ποιες περικοπές προτείνονται και σε ποιες δράσεις.
Βρείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα:

logospellas.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου