Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ελληνικά προϊόντα:«Παραπλανητικό» το barcode 520



Σε διευκρινίσεις για την ενημέρωση και αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών σχετικά με την ελληνικότητα προϊόντων που φέρουν κωδικούς (barcodes) με...
πρόθεμα 520-521 προχώρησε ο φορέας GS1 Association Greece, ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση κωδικών barcodes.

Ειδικότερα, ο GS1 Association Greece ξεκαθαρίζει ότι οι κωδικοί των προϊόντων είναι διεθνείς και κατά κανόνα ανεξάρτητοι από τη χώρα προέλευσης, παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων και τονίζει ότι τα τρία πρώτα νούμερα ενός κωδικού προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο συγκεκριμένος κωδικός για λογαριασμό της ενδιαφερόμενης επιχείρησης που επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα της, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.

Για παράδειγμα, συνεχίζει ο φορέας, υπάρχουν προϊόντα που κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας, από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 και προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση, που φέρουν barcodes με πρόθεμα 509 που είναι το αντίστοιχο barcode της Μ. Βρετανίας.

O GS1 Association Greece επισημαίνει επίσης ότι οι καταναλωτές είναι προτιμότερο να ενημερώνονται για την προέλευση/κατασκευή των προϊόντων από τις αναγραφόμενες πληροφορίες που εμφανίζονται στην ετικέτα του προϊόντος και προορίζονται για ενημέρωση του καταναλωτή, π.χ. «κατασκευάζεται σε» ή «χώρα προέλευσης».

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, ο GS1 Association Greece καλεί τους καταναλωτές να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του GS1 Association Greecehttp://www.gs1greece.org/index.php/features/prefix όπου βρίσκονται αναρτημένα τα προθέματα των χωρών-μελών του GS1, ενώ μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του GS1 στη διεύθυνση http://gepir.gs1.orgμπορoύν να ενημερωθούν σε ποία εταιρεία ανήκει ένας κωδικός και αντίστροφα.

taxalia.blogspot.com

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ



ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ο παγκόσμιος εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, συμβολίζει όχι μόνον τις κατακτήσεις της κοινωνίας μας για την ισότητα ανδρών και γυναικών και τον σεβασμό στην ξεχωριστή σημασία της ως  μητέρα , σύζυγο αδελφή, εργαζόμενης, ως ενεργή πολίτης,  αλλά σηματοδοτεί  και την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άρση των  ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών.
Η έννοια της γυναίκας είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή και ο ρόλος της είναι καταλυτικός για όλο το οικοδόμημα της Ελληνικής οικογένειας, της ελληνικής  κοινωνίας.
        Μάνα, σύζυγος, νοικοκυρά, εργαζόμενη, αγρότισσα, επιστήμων, συνταξιούχος, απ΄ όλους τους ρόλους μάχεται για ένα καλύτερο αύριο.
        Σ έναν αγροτικό Νομό όπως είναι η Πέλλα,  η γυναίκα  ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ πρωταγωνιστεί.  Είναι όμως  η  μεγάλη αδικημένη της ελληνικής κοινωνίας.
Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ παραμένει η μόνη εργαζόμενη γυναίκα που παίρνει σύνταξη στα 65 της χρόνια παρά την βαριά και ανθυγιεινή δουλειά που κάνει.
Σήμερα όμως σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκεται η  ΑΝΕΡΓΗ γυναίκα, είτε είναι μέσα στην οικογένεια όπου τα έξοδα δεν καλύπτονται από την δουλειά του άνδρα , είτε –ακόμη ποιο άσχημα- όταν είναι μόνη της και έχει όλα τα βάρη της οικογένειας επάνω της και είναι χωρίς δουλειά, είναι ΑΝΕΡΓΗ. Αυτή η Γυναίκα αγωνίζεται , «αυτή η ΓΥΝΑΙΚΑ αξίζει όσο ΔΕΚΑ άνδρες».
Οφείλουμε στην Γυναίκα την ύπαρξη μας, οφείλουμε στην Γυναίκα την ευτυχία μας. 
Οφείλουμε στην Γυναίκα ένα ευχαριστώ κάθε μέρα και όχι μόνο στις 8 Μαρτίου.
Εύχομαι να δικαιωθούν οι αγώνες των Ελληνίδων και θα αγωνίζομαι πάντοτε  με κάθε θεσμικό τρόπο στην άρση των οποιωνδήποτε ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες γυναίκες.


Αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ


Αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ
Έως τις 15 Μαΐου θα έχουν οι παραγωγοί τη δυνατότητα υποβολής της ετήσιας Δήλωσης Ενιαίας Καλλιέργειας / Εκτροφής, σύμφωνα με σχετική κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται νέες τιμές αλλά και οι τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί αγροτική δραστηριότητα.
Πρόκειται για την ΚΥΑ 235/23719/28.2.2012 των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 500/Β/29 – 2- 201, σύμφωνα με την οποία η καταβολή ασφαλίστρου αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή αποζημιώσεων.

Το ασφάλιστρο υπολογίζεται επί της ασφαλιζόμενης αξίας που προκύπτει από το γινόμενο του αριθμού των στρεμμάτων επί τη μέση παραγωγή ανά στρέμμα επί την τιμή ανά κιλό. Η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας είναι επίσης απαραίτητο δικαιολογητικό για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης.
 
Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΥΑ το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του ΕΛΓΑ για το έτος 2012 όσον αφορά την φυτική παραγωγή παραμένει στο 4%, για τη ζωική παραγωγή στο 0,75% και για τη φυτική παραγωγή που παράγεται στο σύνολο της και αποκλειστικά σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» (θερμοκήπια) στο 0,5%, ενώ υπάρχουν αλλαγές ανά καλλιέργεια σύμφωνα με το σχετικό παράρτημα που περιλαμβάνει.



Κι όμως, είναι ακόμη εδώ



Οι εκλογές του 2004 ήταν οι εκλογές της πολιτικής αλλαγής. Της βαριάς, εκκωφαντικής και στρατηγικών διαστάσεων ήττας του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία, που οδήγησε το κατεξοχήν Κίνημα εξουσίας της Ελλάδας εκτός διακυβέρνησης. Και τον Κώστα Σημίτη εκτός πρωθυπουργίας, με τη σημειολογική χειραψία με τον Κώστα Καραμανλή στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου.
Η εποχή Σημίτη, που έκλεισε την επομένη της αναμέτρησης της 7ης Μαρτίου 2004, ήταν μια «γκρίζα» περίοδος για την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Μια περίοδος με πολλές και μεγάλες χαμένες ευκαιρίες. Καθώς και οσμή σκανδάλων, που δεν βρήκαν ποτέ το δρόμο για τη Δικαιοσύνη, αφήνοντας στην ελληνική κοινωνία την αίσθηση του ημιτελούς.
Τη σκυτάλη στην πολιτική αποδόμηση Σημίτη πήρε το ΠΑΣΟΚ, με τη νέα τότε ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, ο Κώστας Σημίτης «είναι» ακόμη εδώ. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Με τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του να κατέχουν θέσεις-κλειδιά. Κυρίως, με τη διεθνή συζήτηση για τον ρόλο του στη διόγκωση του ελληνικού χρέους. Και εκείνες τις συζητήσιμες συμφωνίες με τη Goldman Sachs. «Είναι» εδώ τα αποτελέσματα της πολιτικής του.

Η χαμένη γενιά της Ισπανίας



Share
Ο Daniel Lorente δούλεψε σε οικοδομές, έψησε μπιφτέκια στο McDonald’s, εργάστηκε ως σύμβουλος σε κατασκηνώσεις, ως αντιπρόσωπος εταιρίας τηλεμάρκετινγκ, και ως θυρωρός.
Καμιά από αυτές τις μερικής απασχόλησης εργασίες του, δεν κράτησαν πάνω από επτά μήνες. Τον απέλυαν από την καθεμιά, την ώρα που η ισπανική οικονομική κρίση της Ισπανίας, αποκτούσε τρομακτικές, και ιστορικές διαστάσεις. Σήμερα, ο 21χρονος το μόνο που βλέπει ως μέλλον, είναι το αδιέξοδο.
«Πως θα τα καταφέρω, αν δεν έχω μια σταθερή δουλειά, να πάρω για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο; Πως θα παντρευτώ; Πως θα αγοράσω κάτι που κοστίζει ακριβά; Δεν υπάρχει μέλλον».
Ο νεαρός Lorente είναι ένας από τους εγκλωβισμένους της «χαμένης γενιάς» των εικοσάρηδων Ισπανών, που δεν έχουν δουλειά, και που δεν έχουν καμία προοπτική. Οι μισοί σχεδόν από τους Ισπανούς ηλικίας 16-24 είναι άνεργοι. Ένα ποσοστό, που είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Είναι μια συγκλονιστική εικόνα, μιας σημαδεμένης νεολαίας, που απειλεί να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό της χώρας για πολλά χρόνια στο μέλλον. Που καταστρέφει όνειρα, διαλύει οικογένειες, και που διαβρώνει την άλλοτε ευμάρεια ενός όλο και πιο γερασμένου πληθυσμού.
Όπως λέει η εργατολόγος Gayle Allard, «τίθεται σε κίνδυνο το κοινωνικό κράτος… όσοι νέοι μπαίνουν σήμερα στην αγορά εργασίας, ανήκουν σε μια χαμένη γενιά. Χάνουν το πλεονέκτημα της νιότης τους, καθώς και την ζέση τους. Όλα αυτά ποτέ δεν επανέρχονται, αφού χάνονται για πάντα».
Τα ποσοστά ανεργίας είναι πρωτοφανή: 48.6% για τους Ισπανούς μεταξύ 16-24 χρόνων, και 39% για αυτούς μεταξύ 20-29. Πρόκειται για συγκλονιστικά ποσοστά, με σκληρές συνέπειες για μια χώρα που συνήθισε στην ευμάρεια, βασιζόμενη σε μια άνθηση των ακινήτων, που όμως κατέρρευσε το 2008.
Τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος οι 1.6 εκατομμύρια νέοι σε ηλικία άνεργοι, σε μια χώρα 47 εκατομμυρίων κατοίκων, να μην έχουν ποτέ καμιά ευκαιρία για επαγγελματική σταδιοδρομία. Είναι πολύ πιθανό, να μην μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, ή καταθέσεις, μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 40 ετών.
Και τότε είναι που θα χρειαστεί να πληρώσουν ακόμη πιο μεγάλους φόρους, προκειμένου να διατηρηθεί το κοστοβόρο ισπανικό κράτος πρόνοιας.
Πέραν αυτού, θα πρέπει να αναβάλλουν την τεκνοποίηση, ή να κάνουν λιγότερα παιδιά από τους γονείς τους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη συρρικνούμενη γεννητικότητα μιας χώρας που όλο και γερνάει πληθυσμιακά. Αυτό σημαίνει πως όλο και λιγότεροι θα είναι επιφορτισμένοι με το κόστος της φροντίδας των πάμπολλων συνταξιούχων.
«Πρόκειται για μια ιστορική απώλεια…», λέει η  Allard. «Η οικονομία δεν έγινε  πιο παραγωγική, αν και ήταν διαθέσιμοι αρκετοί εκπαιδευμένοι και μορφωμένοι νέοι. Δεν θα εκπλαγώ αν όλοι αυτοί επαναστατήσουν απέναντι στα νέα φορολογικά βάρη».
Ήδη επικρατεί πολύ θυμός και μεγάλη αγανάκτηση στους νέους της Ισπανίας. Χιλιάδες  βγήκαν στους δρόμους, και έστησαν αντίσκηνα στα πάρκα και στις πλατείες των ισπανικών πόλεων πέρσι την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Πρόσφατα σημειώθηκαν ταραχές, όταν φοιτητές που διαδήλωναν στην Βαλένθια εναντίον της λιτότητας, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προκαλώντας διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, εναντίον της αστυνομικής βίας.
Κάποιοι Ισπανοί ανησυχούν για το μέλλον της νεαράς δημοκρατίας τους, που ξεκίνησε το 1978, μετά από δεκαετίες δικτατορίας. Αισθάνονται πως η δημοκρατία αυτή μπορεί να απειληθεί, αν μια ολόκληρη γενιά νέων Ισπανών, πειστεί ότι το μέλλον της θα είναι κατά πολύ χειρότερο από αυτά που πέτυχαν οι γονείς τους.
Όπως λέει ο 27χρονος πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Ricardo Ibarra, «το μεγάλο ρίσκο είναι να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά που θα εγκαταλείψει την χώρα, ενώ όσοι μείνουν πίσω θα έχουν μειωμένα εκπαιδευτικά εφόδια, κάτι που θα καταδικάσει την Ισπανία σε μια μακροχρόνια κρίση… σε δέκα χρόνια από σήμερα θα έχουμε λαϊκισμό και όχι δημοκρατία, και αυτό θα είναι μια μεγάλη αχρείαστη  σπατάλη».
Ο 23χρονος φοιτητής οικονομικών Segundo Gonzalez μας λέει πως οι μόνες προσφορές εργασίας που είχε μέχρι τώρα  ήταν για ασήμαντες δουλειές, μέχρι οκτώ ώρες την εβδομάδα, και με μηνιαίο μισθό $400.
«Αν όσοι μπαίνουμε στην αγορά εργασίας μένουμε άνεργοι, ή αναγκαζόμαστε να μεταναστεύσουμε, ή βρίσκουμε μόνο εργασία με πολύ χαμηλή αμοιβή, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις συντάξεις των γονιών μας… το μέλλον θα είναι θολό», λέει.
Ο Daniel Lorente, όπως πολλοί συνομήλικοί του σε ολόκληρη τη χώρα, συνεχίζει να  ζει με την μητέρα του, και την άνεργη 28χρονη αδελφή του. Όπως λέει, η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, μάλλον θα τον αναγκάσει να ζει με την οικογένειά του, μέχρι να γίνει 40 χρόνων!
Όμως, με τα ποσοστά της ανεργίας να αγγίζουν το 23%, ακόμη και η στήριξη των οικογενειών μοιάζει να διαλύεται, αφού όλο και περισσότεροι νεαροί δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στο χαρτζιλίκι των γονιών τους, η και  στην οικογενειακή στέγη.
Με τους μισθούς να είναι ιδιαίτερα χαμηλοί (έως και $1.325 τον μήνα), πολλοί πτυχιούχοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, εργαζόμενοι συχνά ως ξενοδοχοϋπάλληλοι, ή μπάρμαν στη Γερμανία, και στην Αγγλία.
Πέρσι, για πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια, αυτοί που έφυγαν από την χώρα (508.000) ήταν περισσότεροι από όσους ήρθαν (418.000).
Ο Ibarra λέει πως η αδελφή του, που εργάζονταν σε τράπεζα και έβγαζε $24.000 τον χρόνο, μετανάστευσε στην Ελβετία, όπου και πάλι δουλεύει σε τράπεζα, με ετήσιο μισθό $80.000. Ένας  φίλος του που εργάζονταν σε υπολογιστές, πήγε στην Σκοτία, και εργάζεται σε μπαρ.
«Η γενική αίσθηση είναι ότι αν κάποιος θέλει να έχει μια καλή ζωή, θα πρέπει να φύγει από την Ισπανία… οι νέοι  φεύγουν, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι πτυχιούχοι που δεν βρίσκουν δουλειά, ή που αυτή που βρίσκουν δεν είναι ανάλογη των προσόντων τους», λέει.

The Washington Times

Ο "νόμος του ΔΝΤ" και το αμαρτωλό Swap της Goldman Sachs



Καταγγελία φωτιά από τον Π. Κουρουμπλή για email Γεωργίου προς Τόμσεν. Τι κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Επιστολή-βόμβα κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες για "φούσκωμα" του ελλείμματος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Π. Κουρουπλής κατήγγειλε πως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στο οποίο ζητείτο από τον τελευταίο, παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ και να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις εστιάζοντας στο ρόλο του προέδρου.
"Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση (εφόσον η κυβέρνηση την προωθήσει) να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε το περιθώριο", φέρεται να έγραφε το εν λόγω email.
Ο κ. Κουρουμπλής για την επιστολή αυτή, το περιεχόμενο της οποίας δεν διέψευσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αξίωσε να ζητηθεί η παραίτηση του κου Γεωργίου από τον Πρόεδρο της Βουλής, με την υπενθύμιση πως "ο κος Γεωργίου είναι πρόεδρος ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής διοριζόμενος από την ελληνική Βουλή και όχι τον κο Τόμσεν".
To Swap της Goldman Sachs
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, ενώπιον της επιτροπής, υπερασπίστηκε το έργο του, δηλώνοντας ότι "τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα των ετών 2005-2008 ήταν υποεκτιμημένα από την τότε Στατιστική Υπηρεσία και δεν φαινόταν το πρόβλημα το οποίο κληροδοτείτο στο 2009".
Από την άλλη ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, πιεσθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουπλή, εκτίμησε πως η απαξιωτική δήλωση του γενικού διευθυντή της Eurostat, Βάλτερ Ραντεμάχερ στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, οφείλεται ενδεχομένως στην ολιγωρία που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών, να παράσχει στοιχεία σχετικά με τα swaps και κυρίως το μεγάλο swap του 2001.
"Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς εάν η δήλωση του κ. Ραντεμάχερ είχε ως επίπτωση άνοδο των spreads" ανέφερε ο κ. Γεωργίου, ερωτηθείς σχετικά από τον Π. Κουρουπλή.
Σε νέα ερώτηση του Π. Κουρουμπλή δήλωσε άγνοια για την πορεία των spreads μετά το δημοσίευμα.
Η εκτίναξη του χρέους
Αργότερα ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραδέχθηκε πως ίσως η δήλωση Ραντεμάχερ να είχε προληφθεί, αν είχε λάβει τα στοιχεία για τα swaps από το υπουργείο Οικονομικών.
"Είχα πει στον κ. Ραντεμάχερ πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρασχεθούν από την ελληνική μεριά τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τα swaps, που είχαν ζητηθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2010, αλλά δεν είχαν παρασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Όταν έλαβα ένα γράμμα από τον κ. Ραντεμάχερ ότι αυτά τα στοιχεία εκκρεμούν, άμεσα επικοινώνησα με το υπουργείο Οικονομικών και ζήτησα να σταλούν. Υπήρξαν, όμως, κάποιες καθυστερήσεις".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, η παροχή των στοιχείων των swaps, μείωσε το έλλειμμα κατά 0,02%, αλλά εκτίναξε το χρέος κατά 2,26% του ΑΕΠ (5,3 δις ευρώ).
"Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το μεγάλο αρχικό swap της Goldman Sachs το 2001, θα έπρεπε να επηρεάζει το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Η αρχική επιρροή του επί του χρέους ήταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μετά επαναδιαπραγματεύτηκε, άλλαξε χέρια, αυξήθηκε η αγοραία του αξία και έφτασε έτσι το 2008 - 2009 να κυμαίνεται μεταξύ 5,3 και 5,4 δις ευρώ", διευκρίνισε ο κος Γεωργίου.
Τα έριξε στους προηγούμενους
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της καταγραφής της εκτίναξης του ελλείμματος του 2009 στο 15,7% του ΑΕΠ, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως η αποδοχή της καταγραφής των χρεών των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, είχε ξεκινήσει (και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί) από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη τον Απρίλιο του 2010, υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Πλασκοβίτη.
Ερωτηθείς από τον κ. Κουρουπλή, γιατί κατέγραψε τα χρέη των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πως η αποδοχή τους ήταν υπό την αίρεση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ απάντησε πως τα μεν συγκεκριμένα στοιχεία είχαν ήδη μπει από τον Απρίλιο του 2010.
"Τα δε στοιχεία που παίρνουμε για τις πληρωτέες υποχρεώσεις, δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάρτιση των στατιστικών", πρόσθεσε.









Σε ό,τι αφορά τον προκάτοχο του κ. Γεωργίου στη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλη Κοντοπυράκη, επικαλέστηκε λόγους υγείας προκειμένου να μην προσέλθει να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.
Σημειώνεται πως εστάλη εκ μέρους της Εξεταστικής, επιστολή προς τον Χοακίν Αλμούνια, (Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ το 2009) και τον πρόεδρο της Eurostat, με την οποία τους γνωστοποιείται η βούληση της Επιτροπής της Βουλής να έχει καταθέσεις τους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου