Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αποκάλυψη του wikileaks για τον Μπαμπινιώτη



του Κώστα Παπαχλιμίντζου 
Τεράστια ικανοποίηση πρέπει να προκάλεσε στην αμερικανική πρεσβεία η τοποθέτηση του Γιώργου Μπαμπινιώτη στη θέση του υπουργού Παιδείας, αφού, με βάση τα δικά τους λεγόμενα, έχει υπάρξει απόλυτα συνεργάσιμος στο παρελθόν. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του...


 πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, που έχουν αποκαλύψει τα WikiLeaks, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε στο πρόσφατο παρελθόν συνάντηση με στελέχη της πρεσβείας, κατά τη διάρκεια της οποίας «δέχτηκε με ενθουσιασμό τη βοήθεια των ΗΠΑ στην εφαρμογή ενός εθνικού συστήματος εισόδου στα πανεπιστήμια». Αν και ειδικός ο ίδιος σε θέματα εκπαίδευσης, αναζήτησε τα φώτα Αμερικανών.

Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που φέρει τον τίτλο «Ο ειδικός για την ελληνική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θέλει τη βοήθεια των ΗΠΑ» περιγράφεται αναλυτικά πώς ο κ. Μπαμπινιώτης περιέγραψε «χαρτί και καλαμάρι» στους Αμερικανούς αξιωματούχους τα κενά, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. «Ο Μπαμπινιώτης θέλει να αλλάξει το υπάρχον σύστημα εισόδου στα πανεπιστήμια με ένα παρόμοιο με αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ» γράφει ο κ. Σπέκχαρντ. Ο νέος υπουργός Παιδείας σχολίαζε ακόμα και τις εκλογές στην ΠΟΣΔΕΠ (!) λέγοντας τη γνώμη του για την αλλαγή ηγεσίας, αλλά και τις φοιτητικές εκλογές. «Οι φοιτητές στα πανεπιστήμια έχουν γίνει υπερβολικά πολιτικοποιημένοι» είπε.

Το τηλεγράφημα κλείνει με το σχόλιο του κ. Σπέκχαρντ, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό: «Η συνάντηση μαζί του και η ενθουσιώδης αποδοχή της προσφοράς μας για αμερικανική βοήθεια στις εξετάσεις εισόδου στα πανεπιστήμια έχει ανοίξει την πόρτα για αμερικανική συνεισφορά και εμπειρογνωμοσύνη σε μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Στους προσεχείς μήνες θα συμβουλευτούμε το υπουργείο Εξωτερικών για τους καλύτερους τρόπους να προσφέρουμε αμερικανικές συμβουλές και βοήθεια».



πηγή: εφημερίδα"Δημοκρατία    http://planet-greece.blogspot.com

Μπέζος σε λάθος κόμμα: «Δεν έχει σημασία πόσες ώρες εργάζεσαι αλλά τι παράγεις-Οι Έλληνες πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική»



[Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Μπέζου ο οποίος μάλλον είναι σε λάθος κόμμα, μιας και ο Κουβέλης χαιδεύει αυτιά λέγοντας στους χαχόλους ότι εργάζονται σκληρά ή ότι για όλα τα δεινά τους, φταίνε οι Γερμανοί και η Μέρκελ]

Δεν είναι μόνο ένας από τους πιο ταλαντούχους και αγαπητούς στο κοινό καλλιτέχνες. Παράλληλα, είναι και ένας πολίτης ιδιαίτερα ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος για τα θέματα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής επικαιρότητας, χωρίς, μάλιστα, να διστάζει να εκφράσει δημοσίως τις απόψεις του σχετικά με αυτά.

Ο Γιάννης Μπέζος, σε συνέντευξη για το tvxs και το Ιnsider, μας μίλησε για τους λόγους που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, αξιολόγησε τους τρόπους αντιμετώπισής της, ανέλυσε την επιρροή που έχει δεχθεί η τηλεόραση και το θέατρο υπό τις παρούσες συνθήκες και εξέφρασε την ελπίδα του για το μέλλον.

Της Αλεξάνδρας Καστάνια 
Κατά την άποψή σας, ποιες ευθύνες φέρουν τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και ποιες - ενδεχομένως - οι πολίτες για την οικονομική κρίση;

Κατ' αρχάς, η δημοκρατία συνεπάγεται ατομική ευθύνη, δεδομένου ότι κάθε πολίτης καλείται να ψηφίσει ανά τέσσερα χρόνια τους πολιτικούς που θεωρεί ότι μπορούν να κυβερνήσουν αποτελεσματικότερα τη χώρα και κατά τη διάρκεια της τετραετίας έχει τη δυνατότητα να τους ελέγξει μέσω της Βουλής, του συνδικαλισμού κτλ. Μεγάλο μέρος του λαού, λοιπόν, συνέβαλε στη δημιουργία της κρίσης, διότι συνήθισε στην ανομία, στη διαφθορά, στο πελατειακό σύστημα. Ωστόσο, την κύρια ευθύνη για την υπάρχουσα κατάσταση φέρουν τα πολιτικά πρόσωπα, εφόσον, σε τελική ανάλυση, εκείνα έπρεπε να πάρουν τις πρωτοβουλίες, να λάβουν και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που θα πήγαιναν τη χώρα πιο μπροστά. Φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, απέτυχαν σε αυτό και, κατά συνέπεια, τώρα έχουμε βρεθεί στο χειρότερο σημείο των τελευταίων σαράντα ετών.

Η κυβέρνηση συνεργασίας έχει συμβάλει μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης της χώρας;

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνεργασίας ήταν απαραίτητος. Η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με πείσματα. Tα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να μάθουν να ακούν, να είναι ανοιχτά και σε άλλες ιδεολογίες - αποφεύγοντας να αντιμετωπίζουν τη δική τους σαν δόγμα - και να συνδιαλέγονται μεταξύ τους, ώστε να επιτυγχάνεται σύγκλιση απόψεων που θα οδηγήσει στην πρόοδο της χώρας. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λοιπόν, η Ελλάδα χρειαζόταν την εν λόγω κυβέρνηση και, μάλιστα, με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος είναι χαμηλών τόνων, δεν μιλάει γενικά και αόριστα, δεν είναι πολιτικός - οπότε δεν λαμβάνει αποφάσεις σκεπτόμενος το μέλλον του ως τέτοιος - και, όντας τεχνοκράτης, επιτελεί απλώς το σκοπό που του ανατέθηκε. Κατά την άποψή μου, η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους.

Πώς κρίνετε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη; Οι άλλες χώρες-μέλη μάς αντιμετωπίζουν με υπερβολική αυστηρότητα ή η στάση τους είναι δικαιολογημένη;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα βαλκανική, η οποία πολιτισμικά ανήκει ακόμα στην Ανατολή και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον δυτικό τρόπο ζωής. Από την άλλη πλευρά, η Ο.Ν.Ε. θα έπρεπε, εκτός από νομισματική ένωση, να είναι και πολιτική, και να μην είχε αφήσει ένα κράτος-μέλος της να φτάσει σε τόσο δυσμενή κατάσταση. Ωστόσο, επειδή προτιμώ να αποφεύγω τις συνομοσιολογίες και να εστιάζω κυρίως στη δική μας ευθύνη, νομίζω ότι είναι απαραίτητο οι Έλληνες, έστω και τώρα, να αρχίσουμε να θέτουμε τη σκέψη πάνω από το θυμικό και να πάψουμε να λειτουργούμε συναισθηματικά ακόμα και στον τρόπο που ψηφίζουμε, προκειμένου να καταφέρουμε κάποια στιγμή να βγάλουμε τις βοηθητικές ρόδες και να προχωρήσουμε μόνοι μας.

Το βασικό αντεπιχείρημα στην ανάγκη για αλλαγές προς εξυγίανση της οικονομίας είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα πλήττουν κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές τάξεις. Κατά την άποψή σας, έπρεπε να τα αποδεχτούμε ως μοναδικό τρόπο διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία ή έπρεπε να διαπραγματευτούμε για να είναι τουλάχιστον πιο δίκαιη η κατανομή των επιβαρύνσεων;

Θεωρώ ότι η λήψη άδικων μέτρων οφείλεται σε πολιτικό λάθος του Γιώργου Παπανδρέου. Από τον Οκτώβριο του 2009 που εκείνος εξελέγη πρωθυπουργός μέχρι το Μάιο του 2010 που διαμορφώθηκαν οι όροι του μνημονίου σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη και υλοποίηση δραστικών αποφάσεων. Κατά συνέπεια, οι κινήσεις που επακολούθησαν ήταν κινήσεις πανικού, στα πλαίσια του οποίου υιοθετήθηκαν και τα εν λόγω μέτρα. Δεν γνωρίζω αν τότε πλέον υπήρχε δυνατότητα αντιμετώπισης της κατάστασης με διαφορετικό τρόπο. Tα μέτρα ενδεχομένως έπρεπε να ληφθούν για λόγους έκτακτης ανάγκης, αλλά, παράλληλα, ήταν απαραίτητο να γίνει και μια προσπάθεια καταπολέμησης του σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους, πάταξης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Ο τρόπος που εκφράζουν οι πολίτες την αντίθεσή τους, όπως ο σχηματισμός του κινήματος των Αγανακτισμένων, μπορεί να συνεισφέρει επί της ουσίας στην επίλυση των προβλημάτων;

O σχηματισμός του κινήματος των Αγανακτισμένων και οι διαδηλώσεις τους αποτελούν έναν τρόπο εκτόνωσης για ορισμένους πολίτες, αλλά δεν δίνουν λύση. Η λύση βρίσκεται αλλού: Στη σοβαρή και υπεύθυνη εργασία. Διάβασα πρόσφατα ότι, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους. Όμως, η ποιότητα της δουλειάς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν έχει σημασία πόσες ώρες εργάζεσαι, αλλά τι παράγεις. Και η δική μας χώρα, δυστυχώς, δεν παράγει τίποτα. Ούτε συνδετήρες.

Τα επεισόδια που σημειώνονται στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων πώς τα κρίνετε;

Δεν νομίζω ότι εκείνοι που προκαλούν τα επεισόδια και καίνε το κέντρο της Αθήνας το κάνουν για να αντιδράσουν στα μέτρα λιτότητας. Κατά τη δική μου εκτίμηση, είναι χούλιγκανς, για να σας το πω απλά. Αντίπαλός τους δεν είναι το πολιτικό σύστημα, αλλά ο εαυτός τους, το οικογενειακό τους περιβάλλον ή άλλα προσωπικά τους ζητήματα. Το ερώτημα είναι γιατί αυτά τα κρούσματα βίας δεν αντιμετωπίζονται. Προφανώς, ο Χρήστος Παπουτσής, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και, μάλιστα, πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση του για να δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, κάποιος που δεν μπορεί να προστατεύσει το κέντρο της Αθήνας θέλει να προστατεύσει ολόκληρη την Ελλάδα. Να ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαθιάς κρίσης του πολιτικού μας συστήματος.

Θεωρείτε, πάντως, ότι η κρίση αποτελεί και μια ευκαιρία για να γίνουν ριζικές αλλαγές στη χώρα;

Δεν είναι απλώς μια ευκαιρία, είναι η μοναδική ευκαιρία να γκρεμιστεί το σαθρό υπάρχον σύστημα και να χτιστεί κάτι καινούριο. Οι μεγάλες αλλαγές, εξάλλου, δεν γίνονται υπό εύκολες συνθήκες, αλλά όταν το φέρει η ανάγκη. Δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική κατάσταση, διότι τα προβλήματα αυτής της φύσεως ενδεχομένως θα επιλυθούν. Όμως, αν υποθετικά μας έλεγαν οι άλλοι Ευρωπαίοι «σας χαρίζουμε τις οφειλές σας, δεν χρωστάτε τίποτα», θα επαναλαμβάναμε όσα μας έφεραν ως εδώ και σε δέκα χρόνια θα βρισκόμασταν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση από τη σημερινή. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει κυρίως η νοοτροπία μας.



http://dexiextrem.blogspot.com

BAΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ



Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν και πάλι οι ασφαλισμένοι, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής τους στην αγορά βασικών φάρμακων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει- σε σχετική ανακοίνωση του- τις πολιτικές ηγεσίες...
των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης η οποία προβλέπει την εξαίρεση των θεραπειών για σοβαρές παθήσεις (π.χ. στεφανιαία νόσο) από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία αποζημιώνονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία ή η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι πολύ μειωμένη (10%).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, με αυτή την απόφαση κατατάσσονται στο ποσοστό του 25%, παθήσεις που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής όπως η στεφανιαία νόσος, η υπερλιπιδαιμία, οι βαριές ανοσοανεπάρκειες, οι χρόνιες μεταβολικές διαταραχές, οι χρόνιες νευροπάθειες και η νεφρική ανεπάρκεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα- δεδομένης της οικονομικής κατάστασης με τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων- οι άνθρωποι που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής να αδυνατούν να πληρώσουν τις υψηλές συμμετοχές στα φάρμακά τους.

«Εάν θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά συμμετοχής στη χορήγηση φαρμάκων τότε ας το κάνουν με οικονομικά κριτήρια και να πληρώνουν οι « έχοντες και κατέχοντες », αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι η θέση του είναι υπέρ της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης όχι όμως εις βάρος των ασθενών, των χρονίως πασχόντων και εκείνων που πλήττονται οικονομικά.


http://fimotro.blogspot.com

Το ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν...



Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Όψιμοι αντιμνημονιακοί, νοσταλγοί της Παπανδρεϊκής κληρονομιάς, αμετανόητοι «κηπουροί» του Γιώργου,Ιντιάνα Τζόουνς μιας νέας Ευρωπαϊκής αριστεράς είναι μερικές από τις σύγχρονες φυλές του ΠΑΣΟΚ που αναζητούν μια αριστερή διέξοδο για το κίνημα. Όμως αυτή η αναζήτηση μιας άλλης αφήγησης μοιάζει καταδικασμένη σε αποτυχία γιατί κινείται ανάμεσα στα σκοτεινά μονοπάτια ενός αποτυχημένου παρελθόντος και μια αποιδεολογικοποιημένη ασάφεια που... προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Όταν μάλιστα αυτό επιχειρείται από δομικά πολιτικά υλικά του σημερινού συστήματος η αξιοπιστία και οι κοινωνικές αναφορές περιορίζονται δραστικά.
Οι όψιμοι αντιμνημονιακοί μόνο ως χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτικής υποκρισίας μπορούν να χαρακτηριστούν. Όταν συμβιβάζεσαι απολύτως με μια κατάσταση, αδυνατείς να αρθρώσεις διακριτές αντιρρήσεις και ωφέλιμες αντιπροτάσεις η αλλαγή στάσης κατόπιν εορτής επιβεβαιώνει τον άκρατο πολιτικαντισμό των «επαγγελματιών» της πολιτικής που αναζητούν με κάθε τρόπο την επιβίωση τους.
Οι νοσταλγοί του Παπανδρεϊκού λαϊκισμού μπορεί να μην παραδέχονται ευθέως ότι αναπολούν τις ένδοξες μέρες του πλήρους δημοσιονομικού εκτροχιασμού και του άκριτου ακριβού δανεισμού, αλλά δεν παραλείπουν να μας θυμίζουν το κοινωνικό κράτος και τις παροχές που έφερε αυτή η πολιτική. Παραβλέπουν βέβαια ότι αυτή ακριβώς η προσέγγιση έφερε την αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού και οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.
Κάποιοι «κηπουροί» και μη, αμετανόητοι υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου παρά την ιδεολογική επίφαση που προσπαθούν να δώσουν στις προσωπικές πορείες που χαράζουν, δεν μπορούν να κρύψουν τη διαχρονική αντιπάθεια που τρέφουν για το Βενιζέλο και την αναγνώριση ότι ο ρόλος τους στο νέο σκηνικό που στήνεται στο ΠΑΣΟΚ θα είναι εξ’ ορισμού περιορισμένος.
Οι «χρυσοθήρες» της Ευρωπαϊκής αριστερής σκέψης, σκοντάφτουν πάνω στις αντιφάσεις που αναγκάζονται να διαχειριστούν. Απόρριψη του νέου μνημονίου με επίπληξη όμως των Ευρωπαίων αριστερών που το καταψηφίζουν! Αποδοχή του περιορισμού του κράτους, χωρίς όμως ιδιαίτερες αναφορές σε συγκεκριμένες πηγές σπατάλης που πρέπει να χτυπηθούν! Γενικόλογες αναφορές στην ανάπτυξη, χωρίς ευθεία αποδοχή των μέσων (φορολογικών, νομοθετικών) που θα προσελκύσουν επενδυτές στη χώρα! Μια συνεχής ισορροπία τρόμουανάμεσα στην επί της αρχής αποτύπωση της πραγματικότητας και την εξειδίκευση των απαραίτητων κινήσεων.
Τι απομένει λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ; Η νεομεταρρυθμιστική τάση που ο Βενιζέλος θα προσπαθήσει να διαχειριστεί με ρητορικές αναφορές σε όλα τα παραπάνω σκεπτικά ακόμα κι αν γνωρίζει ότι η πορεία του δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτά, μετακινούμενο προς μια πιο φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση. Το γεγονός όμως είναι ότι το κίνημα έρχεται σε ιστορική σύγκρουση με την υπόσταση του.
Ο συμβιβασμός του «ένδοξου» παρελθόντος με την πολιτική των τελευταίων ετών, η διασύνδεση του λαϊκισμού και της κρατικοδίαιτης ρουσφετολογίας με μια σύγχρονη αντίληψη για το κράτος και την οικονομία δύσκολα πείθει για το αγνό των προθέσεων και κυρίως για το αποτελεσματικό των στόχων και της εκτέλεσης τους.


ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΙΌΓΚΩΣΑΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΈ ΤΟ 2009


Σφίγγει ο κλοιός για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ


Τα τέσσερα σενάρια για την διόγκωση του ελλείμματος του 2009 παρουσίασε σήμερα ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή.

Όπως είπε, το έλλειμμα αυξήθηκε:

α) για να γίνει η Ελλάδα «πειραματόζωο» στην Ευρώπη για να δουν τι πρέπει να κάνουν με τις άλλες χώρες που έχουν τα ίδια δημοσιονομικά προβλήματα

β) για να ανεβάσουν τα CDS λόγους κερδοσκοπίας κάποιων

γ) για να ανέβει το έλλειμμα του 2009, προκειμένου το 2010 να παρουσιαστεί τεράστια μείωση

δ) ή για «αδυναμία ή ανικανότητα»

Ο κ. Λογοθέτης υποστήριξε ότι «μπορεί να μην είναι κανένα μπορεί και να είναι συνδυασμός όλων».

Όλα αυτά έρχονται μετά την βόμβα του ανεξάρτητου Βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή και το έγγραφο που έδειχνε ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου ζητούσε από τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ να κάνει παρέμβαση για να αλλάξει ο νόμος για την αρχή, ήρθε η καταγγελία της Ζωής Γεωργαντά που στην κατάθεσή της ανέφερε ότι αν ο Γ. Παπακωσταντίνου αύξησε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009 τότε «θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα».


Πως η Goldman Sachs, με 11 εκ.ευρώ αγόρασε από το Δημόσιο, Χρυσό και Αργυρο αξίας 15.4 Δισεκατομμυρίων!!!



Ακόμη μια επιβεβαίωση του ''Λόγιου Ερμή''! Όπως αποκαλύψαμε πέρυσι τον Απρίλιο, η έρευνα γύρω από τον ελληνικό χρυσό στη Χαλκιδική εξελίσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, πολύ μεγαλύτερο ακόμα και απο αυτό της SIEMENS ή του Χρηματιστηρίου, από το οποίο έχουν θησαυρίσει όλοι όσοι έχουν ανακατευθεί.Ηταν παραμονές των εκλογών του 2004, όταν η Κυβέρνηση Σημίτη, προχώρησε σε μια συμφωνία που ουδείς ασχολήθηκε με το περιεχόμενό της και ο πολιτικός κόσμος, λες και έπαθε … «λουμπάγκο» και αδυνατούσε να ασχοληθεί με το θέμα! Ηταν βέβαια και το προεκλογικό κλίμα, η … ευμάρεια της οικονομικά εύρωστης Ελλάδας των Ολυμπιακών αγώνων, και που καιρός να ασχοληθούν με αυτό που θα αποκαλύψουμε σήμερα! Με την πανηγυρική ανακοίνωση εξαγοράς της European Goldfields, που ελέγχει τα «Μεταλλεία Κασσάνδρας», από έναν ισχυρό «παίκτη» στην παγκόσμια αγορά χρυσού, την καναδική Eldorado Gold, έκλεισε ένας κύκλος απίστευτων υπεραξιών γύρω από τον χρυσό της Χαλκιδικής. Ετσι μια εταιρία με κυριότερο περιουσιακό στοιχείο τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που τα είχε αγοράσει μόλις 11.000.000 ευρώ παραμονές των εκλογών του 2004 επί Κ. Σημίτη, αποτιμήθηκε σε ... 1,8 δισ. ευρώ. Όμως τι ήταν αυτά τα μεταλλεία ; Που βρίσκονται και πόση είναι η σημερινή τους αξία; Για το θέμα κάναμε μια ειδική δημοσιογραφική έρευνα , και σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα και μόνο τμήμα της για να αντιληφθεί ο μέσος Ελληνας πολίτης, πόσο σάπιο είναι το πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε την χώρα μας σε μια ΠΡΟΚΑΤ οικονομική κρίση! Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή που είχε ασχοληθεί τότε με το θέμα σε άρθρο της ( http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=646845) τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής πουλήθηκαν το 2003 από το «Ελληνικό Δημόσιο» στη εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός”έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την Αυγή η εταιρεία "EuropeanGoldfieldshttp://www.egoldfields.com/egoldfields/en/company/overview Το εκπληκτικότερο που ανακαλύψαμε όμως, είναι ότι η εν λόγω εταιρία, ανήκει στην Goldman Sachs (upbeat on European Goldfields after Greek approval) !!! Είπε κανείς τίποτε; Οσοι γνωρίζετε αγγλικά διαβάστε το παρακάτω: http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/company/directors?ref=8 (MartynKonig Director (Executive Chairman and President) MartynKonig has 27 years experience in investment banking and the commodity markets and is also a Non-Executive director of TSX listed Newgold Inc. He has extensive experience in the natural resource sector, which includes senior management responsibility in resource finance and commodity trading operations at various international investment banks. Mr. Konig was a main Board Director of NM Rothschild and Sons Ltd. for 15 years and held senior positions at Goldman Sachs and UBS. Mr. Konig is a Barrister and Fellow of the Chartered Institute of Bankers. http://www.proactiveinvestors.com/companies/news/16199/goldman-sachs-upbeat-on-european-goldfields-after-greek-approval-16199.html) Ετσι λοιπόν, είχε σχεδιαστεί η παραχώρηση ποσοστού 9% του ποσοστού της στο Κατάρ έναντι 175 εκατ. Ευρώ. Αν λοιπόν τα 9/100 των μεταλλείων κοστίζουν 175.000.000 ευρώ τα 100/100 των μεταλλείων κοστίζουν 100X. (175.000.000 /9) = 1.944.400.000 δηλαδή περίπου 2.000.000.000Ευρώ. (2 ΔΙΣ) Από την παραδοχή αυτή προκύπτουν αρκετά συμπεράσματα. Για όλα αυτά, συναντήσαμε και μιλήσαμε με έναν από του πλέον αξιόλογους καθηγητές του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τον καθηγητή του τμήματος Μαθηματικών, κ. Αντώνη Βαρδουλάκη, ζητώντας του να μας σχολιάσει όλα τα παραπάνω: Σύμφωνα με τον κ.Βαρδουλάκη το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Ελληνικό δημόσιο πούλησε τα μεταλλεία Χαλκιδικής στην "EuropeanGoldfields" 200 φορές πιο φθηνά από την κανονική τιμή τους !! Κι αυτό προκύπτει από μια μικρή αλλά σημαντικότατη έρευνα που έκανε ο ιδιος αναζητώντας στοιχεία στο site της EuropeanGoldfields (http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/operationsprojects/greece) Τα αποθέματα Αργύρου στο μεταλλείο στο Στρατόνι της Χαλκιδικής είναι 10 ΜΟΖ Τα αποθέματα Χρυσού στο μεταλλείο στις Σκουριές της Χαλκιδικής είναι 3,6 ΜΟΖ Τα αποθέματα Χρυσού στο μεταλλείο της Ολυμπιάδος της Χαλκιδικής είναι 4,1 ΜΟΖ Τα αποθέματα Αργύρου στο μεταλλείο της Ολυμπιάδος της Χαλκιδικής είναι 59,0 ΜΟΖ (MartynKonig Director (Executive Chairman and President) MartynKonig has 27 years experience in investment banking and the commodity markets and is also a Non-Executive director of TSX listed Newgold Inc. He has extensive experience in the natural resource sector, which includes senior management responsibility in resource finance and commodity trading operations at various international investment banks. Mr. Konig was a main Board Director of NM Rothschild and Sons Ltd. for 15 years and held senior positions at Goldman Sachs and UBS. Mr. Konig is a Barrister and Fellow of the Chartered Institute of Bankers. http://www.proactiveinvestors.com/companies/news/16199/goldman-sachs-upbeat-on-european-goldfields-after-greek-approval-16199.html) Ετσι λοιπόν, είχε σχεδιαστεί η παραχώρηση ποσοστού 9% του ποσοστού της στο Κατάρ έναντι 175 εκατ. Ευρώ. Αν λοιπόν τα 9/100 των μεταλλείων κοστίζουν 175.000.000 ευρώ τα 100/100 των μεταλλείων κοστίζουν 100X. (175.000.000 /9) = 1.944.400.000 δηλαδή περίπου 2.000.000.000Ευρώ. (2 ΔΙΣ) Από την παραδοχή αυτή προκύπτουν αρκετά συμπεράσματα. Για όλα αυτά, συναντήσαμε και μιλήσαμε με έναν από του πλέον αξιόλογους καθηγητές του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τον καθηγητή του τμήματος Μαθηματικών, κ. Αντώνη Βαρδουλάκη, ζητώντας του να μας σχολιάσει όλα τα παραπάνω: Σύμφωνα με τον κ.Βαρδουλάκη το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Ελληνικό δημόσιο πούλησε τα μεταλλεία Χαλκιδικής στην "EuropeanGoldfields" 200 φορές πιο φθηνά από την κανονική τιμή τους !! Κι αυτό προκύπτει από μια μικρή αλλά σημαντικότατη έρευνα που έκανε ο ιδιος αναζητώντας στοιχεία στο site της EuropeanGoldfields (http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/operationsprojects/greece) Τα αποθέματα Αργύρου στο μεταλλείο στο Στρατόνι της Χαλκιδικής είναι 10 ΜΟΖ Τα αποθέματα Χρυσού στο μεταλλείο στις Σκουριές της Χαλκιδικής είναι 3,6 ΜΟΖ Τα αποθέματα Χρυσού στο μεταλλείο της Ολυμπιάδος της Χαλκιδικής είναι 4,1 ΜΟΖ Τα αποθέματα Αργύρου στο μεταλλείο της Ολυμπιάδος της Χαλκιδικής είναι 59,0 ΜΟΖ Λαμβανομένου υπόψη ότι η τρέχουσα τιμή του Χρυσού είναι περίπου 1700 Ευρώ/ΟΖ και σύμφωνα με τον καθηγητή, η τιμή αναγράφεται σήμερα στο http://www.goldalert.com/ η αξία του χρυσού στα παραπάνω δύο μεταλλεία είναι: 3,6+4,1=7,7 ΜΟΖ= 7,7 Χ 1.000.000 = 7.700.000 ΟΖ 7.700.000 OZx1700 Ευρώ/ΟΖ = 1,309×1010Ευρώ = 13.090.000.000 Ευρώ Λαμβανομένου υπόψη ότι η τρέχουσα τιμή του Αργύρου είναι περίπου 34 Ευρώ/ΟΖ η αξία του Αργύρου στα παραπάνω δύο μεταλλεία είναι : 69 ΜΟΖ=69 x 1.000.000 OZ = 69.000.000 OZ 69.000.000 OZx 34 Ευρώ/ΟΖ = 69000000∗34= 2. 346×10⁹=2. 346.000.000 Ευρώ Μιλώντας με τον κ. Βαρδουλάκη, διαπιστώσαμε ότι προκύπτει και ένα δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα: Η εταιρεία EuropeanGoldfields με την αρχική επένδυση των 11.000.000 Ευρώ για τα μεταλλεία κέρδισε στην ουσία: 13.090.000.000 +2. 346.000.000 =15.436.000.000 δις ευρώ δηλαδή πολλαπλασίασε τα χρήματα της περίπου 1403 φορές !! (15.436.000.000/11.000.000 = 1403 φορές !!) Με απλά μαθηματικά, ο κ. Βαρδουλάκης, αποδεικνύει ότι η αρχική επένδυση της EuropeanGoldfields θα αποφέρει έσοδα κοντά στα 15 δις! Κι εδώ τίθεται πλέον το αμείλικτο ερώτημα! Που πάνε όλα αυτά τα λεφτά; Σίγουρα όχι στο Ελληνικό Κράτος! Πολιτικά, δεν πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν για αυτή την εξευτελιστική πώληση των ορυχείων Χαλκιδικής; Προχωρώντας το παραπέρα, ανακαλύψαμε ότι για να γίνει η πώληση αυτή, άλλαξε ολόκληρο το νομικό καθεστώς εκμετάλλευσης που διέπει τα μεταλλεία και έφτασαν σε σημείο να αφαιρέσουν αρμοδιότητες ελέγχου από κρατικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τα δασαρχεία! Ξεπουλήσαμε λοιπόν για 11 εκατομμύρια μια επένδυση που θα αποφέρει στους αγοραστές της 15 ολόκληρα ΔΙΣ. Δεν υπάρχει αστική και ποινική ευθύνη γι αυτή την απίστευτη μπίζνα στην οποία εμπλέκεται και η ίδια η Goldman Sachs που τόσο πολύ έχει καταταλαιπωρήσει την χώρα μας; Πως είναι δυνατόν να ασχολούμαστε ως χώρα με τα διάφορα "Βατοπέδια" τόσα χρόνια, και να κλείνουμε τα μάτια σε τόσο εξώφθαλμες περιπτώσεις όπως τα μεταλλεία της Χαλκιδικής; Την στιγμή που σήμερα αναζητά η τρόικα και οι δανειστές μας, 350 εκατομμύρια και οδήγησαν στον «ζυγό» τον Ελληνα εργαζόμενο και συνταξιούχο, δεν υπάρχει έστω κι ένας εισαγγελέας που να αναζητήσει ευθύνες για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο που περιγράψαμε; Πως είναι δυνατόν, αυτοί μας δανείζουν χρήματα, αυτοί που μας «συμβουλεύουν» ως Κράτος και μάλιστα επ αμοιβή, να ρουφούν παράλληλα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας, απειλώντας μας παράλληλα με … πτώχευση; Δεν πρέπει όλοι αυτοί να οδηγηθούν σε ένα ειδικό δικαστήριο, που θα εξετάσει τον σκοτεινό τους ρόλο; Οσο καθυστερεί ο νομικός κόσμος της Ελλάδας να ξεκαθαρίσει την βρωμιά στη χώρα, τόσο θα κινδυνεύουμε με «βίαιες» αναταραχές και Συνταγματικές Εκτροπές! Η ώρα πλησιάζει...

Πηγή : ΛΌΓΙΟΣ ΕΡΜΉΣ http://logioshermes.blogspot.com/2012/03/goldman-sachs-11-154.html?m=1

Ποιοι δεν πληρώνουν το 2012 εισφορά στον ΕΛΓΑ



Εξαιρούνται από τη γενική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δηλώνουν εισόδημα από εκμετάλλευση πτηνοτροφικών ή χοιροτροφικών επιχειρήσεων, καθώς και εισόδημα από εκμεταλλεύσεις ανθοκομικών και καλλωπιστικών προϊόντων και από εκμετάλλευση φυτωρίων, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την "διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις".
Εξαιρούνται και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δηλώνουν εισόδημα από εκμεταλλεύσεις ανθοκομικών και καλλωπιστικών προϊόντων.Εξαιρούνται και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δηλώνουν εισόδημα από εκμεταλλεύσεις ανθοκομικών και καλλωπιστικών προϊόντων.
«Η εξαίρεση των εκμεταλλεύσεων αυτών από την εισφορά, κρίνεται αναγκαία για λόγους δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι εκμεταλλεύσεις αυτές εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ», αναφέρει, χωρίς να εξειδικεύει περισσότερο, η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.
Επίσης, στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ να καθορίζει με απόφασή του το ύψος των τελών εκτίμησης ανά καλλιέργεια ή ανά κατηγορία ζωικού κεφαλαίου, τις δαπάνες που καλύπτονται από τα τέλη αυτά και κάθε σχετική αναγκαία λεπτομέρεια.
Διαβάστε εδώ τα σχετικά έγγραφα:
Τροπολογία για τις εκτιμήσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ.pdf
Τροπολογίες επί του νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία.pdf
Πρακτικά συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία.doc




Χωρίς κόστος για τον αγρότη οι γεωτρήσεις



E-mailΕκτύπωσηPDF
xoris-kostos-oi-geotriseis-gia-ton-agrotiΑναφορικά με το θέμα των αγροτικών γεωτρήσεων ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Επιλύεται με επιστημονική και αξιόπιστη διαδικασία, αλλά χωρίς κόστος για τον Έλληνα αγρότη, το μεγάλο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό ζήτημα της καταγραφής των γεωτρήσεων της χώρας. Ήδη, προωθείται άμεσα για υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς η νέα Υπουργική Απόφαση για τις αγροτικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με την οποία θα υλοποιηθούν οι παρακάτω στόχοι:
Η απαλλαγή του αγρότη – κατόχου γεώτρησης από οποιοδήποτε κόστος
Η απλούστευση των διαδικασιών
Η συγκέντρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες αξιόπιστων τεχνικών στοιχείων για τις υφιστάμενες γεωτρήσεις (βάθος, παροχή, στάθμη, τρόπος άντλησης κλπ)
Ο προσδιορισμός και η καταγραφή της γεωγραφικής θέσης της γεώτρησης χωρίς κόστος για τον αγρότη.
Στόχος είναι, πολύ νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών (16 Ιουνίου 2012), να είναι γνωστή η τελική απόφαση των Υπουργείων».


“Κούρεμα” των χρεών της κοινωνίας



Για να ανακουφιστούν οι πολίτες
Θα πρέπει να καταστεί σαφές προς τους κυβερνώντες, πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών- όλων των πολιτών και όχι μόνο των αδυνάμων- η κοινωνική έκρηξη θα γίνει αναπόφευκτη. Οι φόροι και οι περικοπές των μισθών οδηγούν στην πληβειοποίηση τα δύο τρίτα της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα στρέφουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες στο περιθώριο. Προφανώς τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και αυτό θα αποτυπωθεί πολιτικά με τη γιγάντωση των πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στα άκρα του πολιτικού συστήματος. Συνεπώς επείγει να βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα περιορίσουν τις απώλειες στα εισοδήματα. Ασφαλώς είναι θετικό το «κούρεμα» του χρέους, αλλά δεν έχει καμία πρακτική αξία για τον εργαζόμενο εφόσον δεν συνοδευτεί και με «κούρεμα» των χρεών του. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να αντέξουν τα χρέη των δανείων που δημιουργήθηκαν όταν τα εισοδήματά τους ήταν κατά 40% περισσότερα σε σχέση με τα σημερινά, και να τα αποπληρώνουν με βάση το εισόδημα που είχαν όταν πήραν τα δάνεια. Όταν το κράτος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος του «κουρεύει» ένα μέρος του, με ποιο τρόπο ο πολίτης θα καταστήσει βιώσιμο το δικό του χρέος;

“STATESMEN”

Αρχειοθήκη ιστολογίου