Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ο Π. Πικραμμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας


Στο πρόσωπο του παλαιότερου δικαστή της χώρας, του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένου κατέληξε ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚάρολος Παπούλιας για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Στις 3 και τέταρτο μετά το μεσημέρι, ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Στην πρόταση της γενικής γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγαγια αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακό πρωθυπουργό, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψή τουςυπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύσκεψη που κράτησε περίπου μία ώρα. Συμφωνήθηκε, πάντως, αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε εκλογές και να μην κάνει τίποτε άλλο. Εάν παραστεί ανάγκη, οποιαδήποτε ενέργεια θα γίνει έπειτα από συνεννόηση με τους αρχηγούς και την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Πάντως, φανερά εκνευρισμένη, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι και αυτήν την ώρα κάποιοι έπαιζαν πολιτικά παιχνίδια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τοΓεράσιμο Αρσένη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος την απέρριψε ως προϊόν κομματικών συμμαχίων (βλ. προσέγγιση «Κοινωνικής Συμμαχίας» - ΣΥΡΙΖΑ). ΟΑντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότειναν να παραμείνει ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά αντέδρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Ωστόσο, στο δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας απεδέχθη τον νυν πρωθυπουργό. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» πρότειναν για πρωθυπουργό τον παλαιότερο δικαστή της χώρας, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένο. Η ΔΗΜΑΡ συμπορεύθηκε με την πρόταση του ΚΚΕ για κυβέρνηση καθαρά και μόνο υπηρεσιακή και ζήτησε να εφαρμοστεί το άρθρο 37 του Συντάγματος (διορισμός πρωθυπουργού του ενός από των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας). Ζήτησε, δε, να υπάρξει μικρό υπουργικό σχήμα.
Κατόπιν του αδιεξόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πάμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και σε εκλογές -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- στις 17 Ιουνίου.



Αρχειοθήκη ιστολογίου