Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οι διερευνητικές ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό



Η συσπείρωση της Ν.Δ. βρίσκεται στο 85% και «παίρνει» το 16,7% των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 8,3% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και το 21,8% ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλο κόμμα...

Συγκριτικός πίνακες των εκλογικών αποτελεσμάτων, της προηγούμενη δημοσκόπησης της Marc και της χθεσινής

Αλλαγή στην «κορυφή», με πρώτο κόμμα τη Ν.Δ. και με διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά το «ναυάγιο» του σχηματισμού κυβέρνησης και την προσφυγή σε νέες κάλπες.  
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Marc, που παρουσίασε χθες το απόγευμα ο Αlpha και δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, ελαφρά άνοδο εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, πτωτική είναι η τάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, ενώ διατηρεί τη δύναμή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Η ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό -στην προηγούμενη έρευνα της Marc μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος με 27% και η ΝΔ δεύτερη με 20%- οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, αλλά και στις δραματικές συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη, η εξέλιξη αυτή, που αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, καταδεικνύει την επιλογή που κάνουν οι πολίτες απέναντι στο διακύβευμα των νέων εκλογών, «ευρώ ή δραχμή», πολιτική σταθερότητα ή άλμα στο κενό.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 23,1% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 13,2%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,6%, το ΚΚΕ 5,1% και η Χρυσή Αυγή 4,3%.
Με αναγωγές των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου, η εταιρία εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα συγκεντρώσει 26%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΠΑΣΟΚ 14,9%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 8,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,3%, το ΚΚΕ 5,8% και η Χρυσή Αυγή 4,8%.
Οι έδρες, με βάση την πρόθεση ψήφου, κατανέμονται: Ν.Δ. 123, ΣΥΡΙΖΑ 66, ΠΑΣΟΚ 41, Ανεξάρτητοι Ελληνες 23, ΚΚΕ 16, Χρυσή Αυγή 13 και Δημοκρατική Αριστερά 18.
Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 43,4% έναντι 39,1% που συγκεντρώνει η Ν.Δ., ενώ αντίθετα στην ερώτηση «εσείς ποιο κόμμα θέλετε να βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές», προηγείται η Ν.Δ. με 28,1% έναντι 26,7% που απαντά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (41,8%) προτιμά οικουμενική κυβέρνηση, το 28,7% απαντά κυβέρνηση Αριστεράς με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ και το 23,4% επιθυμεί κυβέρνηση Κεντροδεξιάς με βασικό πόλο τη Ν.Δ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των συσπειρώσεων και μετακινήσεων, λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου αλλά και όσων δραματικών εξελίξεων σημάδεψαν την οριστικοποίηση για νέες κάλπες. Η συσπείρωση της Ν.Δ. βρίσκεται στο 85% και «παίρνει» το 16,7% των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 8,3% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και το 21,8% ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση 76,2% και κυριολεκτικά «ξεζουμίζει» το ΚΚΕ, αφού παίρνει το 31,9% των ψηφοφόρων του! Επίσης, «προσελκύει» το 14,5% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Αριστεράς και το 8,3% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 77,2%.


Ελεύθερος Τύπος

Αρχειοθήκη ιστολογίου