Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Για κάθε πολίτη – πελάτη και ένας Σύριζα! Διαλέξτε και πάρτε…




Του Γιάννη Λοβέρδου

Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα των τελευταίων εβδομάδων είναι πού οφείλεται η τεράστια αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς ένα κόμμα του 4% επί σειράν δεκαετιών έφθασε να διεκδικεί την πρώτη θέση στις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οφείλεται, άραγε, στην κατάρρευση των δύο παραδοσιακών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα οποία, και δικαίως, ο κόσμος αποδίδει τις ευθύνες για την σημερινή κατάρρευση της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής;

Οφείλεται, άραγε, στο πρόσωπο του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα, που είναι ένα νέο, σχετικά άφθαρτο και πάντως γοητευτικό πρόσωπο, που ακόμα κι ο βρετανικός τύπος αποκάλεσε «sexy Alexis»;

Ασφαλώς οι λόγοι αυτοί είναι πραγματικοί και δικαιολογούν εν μέρει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μόνον μερικώς. Κατά τη γνώμη μας ο βασικός λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω συγκυριών, έχει κατορθώσει κάτι που μόνον το ΠΑΣΟΚ του 1981 είχε καταφέρει. Δεν είναι κόμμα που στηρίζεται στο πρόγραμμα και στα στελέχη του, στις θέσεις του ή και στην απουσία θέσεων του, όπως επισημαίνουν πολλοί εκ των αντιπάλων του.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα, έχει αποκτήσει μια φαντασιακή μορφή. Υπάρχουν πολλοί ΣΥΡΙΖΑ, όσοι και οι ψηφοφόροι του ή οι υποψήφιοι ψηφοφόροι του.

Όπως συνέβαινε με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα στις παραμονές των εκλογών του 1981, ο κάθε ένας εκ των ψηφοφόρων του έχει κατασκευάσει το κόμμα που θα ήθελε στο μυαλό του.

Υπάρχει ο «επαναστατικός» ΣΥΡΙΖΑ, που θα κατατροπώσει το καπιταλιστικό σύστημα και θα επιβάλει ένα ιδανικό Κομμουνιστικό σύστημα, σύμφωνα με τα οράματα του Τσε. Αλλά υπάρχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ που πρόκειται, σύμφωνα με την άποψη άλλων ψηφοφόρων του, να μετεξελιχθεί σε ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της δυτικής Ευρώπης, όπως οι σοσιαλιστές του Ολάντ στη Γαλλία. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνων, που θέλουν να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα για τη διόγκωση της διαφθοράς του δημοσίου. Αλλά κι εκείνος, που θα διατηρήσει το μεγάλο κράτος, που εκ των πραγμάτων είναι διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ που πρόκειται να μεταρρυθμίσει το κράτος.

Αλλά κι εκείνος, που θα διατηρήσει τα προνόμια των «βολεμένων» επί ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα μας βγάλει από το ευρώ και θα μας γυρίσει στη δραχμή. Αλλά κι εκείνος, που θα κατοχυρώσει την συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα μειώσει τους φόρους για μας. Αλλά κι αυτός που θα τους αυξήσει για τους «άλλους».

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει καμιά διακοσαριά χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Αλλά κι εκείνος που θα μειώσει το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή για τους «άλλους». Αλλά που θα μας επιτρέψει σε εμάς να μην κόβουμε απόδειξη γιατί δεν είμαστε και κορόιδα.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα σεβαστεί τους μετανάστες. Αλλά και θα καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και τη μιζέρια, που προκαλεί η παρουσία τους. Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα κρατικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα αλλά και θα το διατηρήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα εγγυηθεί τις καταθέσεις μας αλλά και θα μας χαρίσει τα δάνεια μας, που δεν μπορούμε ή και δεν θέλουμε να πληρώσουμε.


Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ για κάθε ψηφοφόρο, που τον μοντάρει στις επιθυμίες και στις επιδιώξεις του. Και γι’ αυτό σήμερα το ρεύμα υπέρ του έχει πάρει απρόβλεπτες και πιθανόν πρωτοφανείς διαστάσεις. Έτσι, βλέπουμε ότι υπέρ του sexy Alexis συσπειρώνονται τώρα:

Το λόμπι της δραχμής, δηλαδή όλοι εκείνοι που είχαν κατά καιρούς κονομήσει από τα δανεικά του ελληνικού Δημοσίου, μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό σε ευρώ και ευελπιστούν ότι η επάνοδος σε μια αδύναμη δραχμή στο εσωτερικό θα τους καταστήσει ακόμα πιο πλούσιους.

Οι άνεργοι, που θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν (κάτι που δεν είναι αληθές, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση), και θέλουν να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα ενώ, ταυτόχρονα, ευελπιστούν ότι θα διοριστούν στο Δημόσιο.

Είναι οι «βολεμένοι» του ΠΑΣΟΚ, που ξεβολεύτηκαν και τώρα ελπίζουν (όπως οι συνδικαλιστές τύπου Φωτόπουλου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) ότι θα μπορέσουν να συνεχίζουν να απομυζούν το Δημόσιο μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.


aixmi.gr/
Είναι όσοι είδαν τις αμοιβές τους, μισθούς και συντάξεις, να περικόπτονται και ευελπιστούν ότι όχι μόνον θα αποκατασταθούν στα προηγούμενα επίπεδα αλλά και θα μειωθούν οι φόροι που πληρώνουν, χωρίς να σκέπτονται πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό το θαύμα.

Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι κινδυνολογία το ότι «δεν υπάρχουν χρήματα». Αλλά ότι υπάρχουν μπόλικα κι απλώς τα έτρωγαν οι επιτήδειοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κι ότι τώρα που θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα αποκαταστήσει τη ροή του χρήματος προς τη δική τους τσέπη.

Είναι αυτοί που, πράγματι, πιστεύουν ότι υπάρχει μια γιγαντιαία συνωμοσία των ευρωπαίων, με αιχμή τη Μέρκελ και τον Σόϊμπλε εναντίον του Ελληνισμού γιατί θέλουν να του αρπάξουν τον τεράστιο πλούτο που κρύβεται στο υπέδαφος της χώρας μας αλλά και γιατί μισούν τους Έλληνες, που είναι ο περιούσιος λαός του Θεού.

Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Ευρώπη φοβάται ότι θα καταρρεύσει η ίδια αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, άρα μπλοφάρουν όταν λένε ότι θα μας αφήσουν να φύγουμε, και ότι αν διαπιστώσουν ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι, τότε όχι μόνο θα δεχθούν την κατάργηση του Μνημονίου αλλά και θα μας δώσουν κι όσα χρήματα θέλουμε, Κι είναι φυσικά οι καταπιεσμένοι, στο μυαλό τους τουλάχιστον, αριστεροί, που θεωρούν ότι ήρθε επιτέλους η σειρά τους να αποκτήσουν την εξουσία και να εφαρμόσουν ένα γνήσια κομμουνιστικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Γι αυτό η συμμετοχή τόσων αντιτιθέμενων τάσεων μέσα στο ίδιο κόμμα, που διαθέτει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ανάλογα με τον κάθε ψηφοφόρο, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ τρομακτική δυναμική, η οποία δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στην κάλπη στις 17 Ιουνίου.

Μήπως το ίδιο δεν συνέβη το 1981 με τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ; Ίσως, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο ψηφοφόρος, που διαπιστώνει ότι αυτό που είχε στο μυαλό του δεν επαληθευθεί, απογοητεύεται γρήγορα και στρέφεται μετά μανίας εναντίον εκείνου του κόμματος που δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες του. ΚΙ αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει, ‘μα μήπως αυτό δεν συνέβη και με τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ του 1981′;

Βεβαίως, είναι η απάντηση, αλλά τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τεράστια ποσά χρημάτων και να τα διαθέσει για να μπουκώσει τον ψηφοφόρο, που ίσως δεν ικανοποιήθηκε από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τη χώρα, «δεν υπάρχει μία». Κι ο πεινασμένος ψηφοφόρος είναι πολύ επικίνδυνος. Από φίλος γίνεται εύκολα εχθρός. Όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2009 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που επί χρόνια έπιναν νερό στο όνομα των Παπανδρέου, εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ υβρίζοντας με τον χειρότερο τρόπο τον Παπανδρέου.

aixmi.gr


Η Ντ. Μπακογιάννη «επισήμως» στη ΝΔ



Επισημοποίησαν, με κοινές δηλώσεις τους, τη συνεργασία τους ο Αντ. Σαμαράς και η Ντ. Μπακογιάννη.


Τη συνεργασία τους για τις επικείμενες εκλογές ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, με δηλώσεις που έκαναν στο ίδρυμα Κακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «ετούτη την ώρα οι ευθύνες είναι τεράστιες, όχι μόνο απέναντι στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα έχει πολλά στάδια. Πρέπει να την χειριστούν δυνάμεις που έχουν σχέδιο». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι χρειάζεται σύγκλιση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και ότι «είναι χρέος όλων να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο των δυνάμεων που θέλουν ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη. Μπροστά τον κίνδυνο καταστροφής της Ελλάδας είναι ανάγκη να παραμερίσουμε τις διαφορές, πολιτικές και προσωπικές. Είναι ώρα να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα. Πρέπει να εμποδίσουμε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται την κοινωνική δυσαρέσκεια και οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή».
Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι μετά τις εκλογές έκανε πολλές συζητήσεις με πολιτικές δυνάμεις και συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά.
Ανέφερε ότι ορισμένα στελέχη της ΔΗΣΥ θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η διατήρηση του πλεονεκτήματος των 50 εδρών επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας του κόμματός της. Έκλεισε λέγοντας ότι «Δεσμευόμαστε για την συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού ευρωπαϊκού μετώπου. Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη και σκληρή. Εύχομαι να ενωθούν στην πορεία κι άλλες δυνάμεις. Στην κρίσιμη ώρα του μεγάλου ναι ή του μεγάλου όχι ας αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν. Καλώ όλους τους πολίτες που στήριξαν την ΔΗΣΥ στις 6 Μαΐου να συστρατευτούν μαζί μας».
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι σε στιγμές που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μέγιστους κινδύνους και απειλές ζήτησε την δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μετώπου που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις με στόχο «να υπερασπιστούμε την χώρα μας, την ευρωπαϊκή της προοπτική και το μέλλον της».
Αυτός ο ευρωπαϊκός συνασπισμός δημιουργείται από πολλούς παράγοντες, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και καλωσόρισε την απόφαση της κ. Μπακογιάννη να αναστείλει την λειτουργία του κόμματός της και να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια. «Το μήνυμα τώρα είναι πιο δυνατό. Στόχος μας είναι να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και να την κρατήσουμε στο ευρώ» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Συνεχίζοντας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η πολιτική του μνημονίου πρέπει να τροποποιηθεί για να υπάρξει ανάπτυξη. Απέναντί μας έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει την Ευρώπη ή επιλέγει την συνολική καταγγελία του μνημονίου που μας οδηγεί έξω από την Ευρώπη. Σήμερα το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει. Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα αλλά για να το πετύχει πρέπει να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη. Τις μάχες τις κερδίζουν εκείνοι που ξέρουν να ενώνουν τις δυνάμεις και να βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ».
Κλείνοντας ανέφερε: «Καλωσορίζω την κ. Μπακογιάννη και υπόσχομαι ότι το στοίχημα της ενότητας δεν τελειώνει εδώ. Ορισμένες ηγεσίες αντιμετώπισαν την πρόσκλησή μας με μικροκομματικές εμμονές. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα για να δώσουμε ελπίδα και αξιοπρέπεια».
Μετά τις δηλώσεις ο κ. Σαμαράς αναχώρησε για τα γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού προκειμένου να υποδεχτεί δυο στελέχη του ΛΑΟΣ, τους κ.κ. Πλεύρη, και Ανατολάκη, που προσχωρούν στη ΝΔ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται και…βάζουν νερό στο κρασί τους...




Ο ιδεολογικός κατακερματισμός –όχι με όρους καθαρότητας- αποτυπώνεται στην απουσία συνεκτικού σχεδίου για τη σωτηρία της χώρας, ενώ από την άλλη ο εγκλωβισμός του ανάμεσα στις συνιστώσες επιτείνει αυτή τη δυσαρμονία.

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν πως ο... 
ΣΥΡΙΖΑ παραμένοντας ριζοσπαστικός χάνει μετριοπαθείς κ όσο είναι μετριοπαθής χάνει όσους θέλουν ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη διαμάχη ανάμεσα στις Συνιστώσες του κάτι που αποτυπώνεται έντονα στις ετερόκλητες και ανομοιογενείς δηλώσεις των στελεχών του.

Μετά τις τελευταίες παρεκκλίσεις των στελεχών η γραμμή που έχει δώσει η Κουμουνδούρου πλέον έχει να κάνει με το να προβάλλεται εντόνως ο Γ. Δραγασάκης καθώς και η επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα που εκπροσωπείται κυρίως από τους καθηγητές Μηλιό και Τσακαλώτο.

Εξάλλου εκεί θα εστιάσει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομία, Μνημόνιο και Ανάπτυξη. Και κυρίως πως θα φτάσουν τα χρήματα από την Ανάπτυξη στην Κοινωνία.

Η διαπάλη αυτή αποτυπώνεται σήμερα από την απολογητική ανακοίνωση της σκληροπυρηνικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδος (ΚΟΕ).

Ούτε λίγο ούτε πολύ απολογείται για την γνωστή και διαδεδομένη θέση της για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λέγοντας πως: « Όσον αφορά την επίμαχη αφίσα του 2010: Έκφραζε μια κλασική θέση της Αριστεράς, η οποία μέσα από το δρόμο της εξόδου από την ΕΕ στόχευε στην εθνική Στόχευση που διατηρεί και σήμερα στο ακέραιο την επικαιρότητά της. Ωστόσο, μετά την επιβολή στη χώρα μας του ειδικού καθεστώτος των Μνημονίων, των Δανειακών Συμβάσεων και της Τρόικας, της «νέας κατοχής» και κοινωνικής εξόντωσης, τα πράγματα μετατοπίστηκαν’

Σε άλλο σημείο αναφέρει: …το ότι εδώ και αρκετό καιρό το σύνθημα για έξοδο από την ευρωζώνη δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες και τις άμεσες διεκδικήσεις της ΚΟΕ είναι γνωστό. (http://www.koel.gr/)

Μετά τις …ιδεολογικές κωλοτούμπες για το περί καταγγελίας ή επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, πλέον σύντροφοι…σα πολύ νερό βάλατε στο κρασί σας…


www.antinews.gr




http://nonews-news.blogspot.com/

Αναστολή λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας



Ένα βήμα πιο κοντά στη συνένωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τη ΝΔ έγινε πριν από λίγο, καθώς το πολιτικό συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του κόμματος, εξουσιοδοτώντας την πρόεδρο Ντόρα 
Μπακογιάννη να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κοινή κάθοδος του κόμματος με τη ΝΔ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η κίνηση αυτή γίνεται, ώστε να μην υπάρξει κάποιο τυπικό πρόβλημα για τη χορήγηση του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές. 

 City Press Newsroom

http://kapistri.blogspot.com

Το απίθανο περιβόλι των θέσεων του…ΣΥΡΙΖΑ!



Share
Παρακολουθώντας καθημερινά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύσσουν τις προτάσεις τους για την οικονομία και διαβάζοντας το επίσημο πρόγραμμα του κόμματος, που διεκδικεί επί ίσοις όροις πλέον τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορούμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα: Η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επικίνδυνη ακόμη και από τη διαπραγμάτευση του ΓΑΠ και του Βενιζέλου με τις Βρυξέλλες. Γεγονός το οποίο εξηγείται προφανώς με την στρατιά πρώην συμβούλων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΓΑΠ που κατακλύζουν εσχάτως το επιτελείο Τσίπρα.
Ακολουθεί μια σταχυολόγηση θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώσεων στελεχών του που αποδεικνύει την απόλυτη αναξιοπιστία τους και τον απίστευτο βολονταρισμό τους, αφού δεν βασίζονται σε καμία ρεαλιστική εκτίμηση αλλά μόνον σε επιθυμίες και φαντασιώσεις των συνιστωσών του.
Μονομερής ακύρωση των συμφωνιών ανεξάρτητα από το κόστος & έξοδος από ευρώ
  • «Εμείς δεν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Το μνημόνιο δεν διαπραγματεύεται, η κόλαση δεν διαπραγματεύεται. Μιλάμε για ακύρωση του μνημονίου, καταγγελία της δανειακής σύμβασης…», Αλ. Τσίπρας, διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο (29/04).
  • «Η λύση είναι μία: επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είτε βρίσκεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε σε κράτη, η αναστολή εξυπηρέτησης του υπόλοιπου ώσπου να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, και η εξυπηρέτησή του με ευνοϊκότερους όρους και ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα χρειάζεται να αξιοποιηθεί κάθε μέσο, ακόμα και η διακοπή της πληρωμής». (Εκλογικό Πρόγραμμα, στη συνέχεια “ΕΠ”, σελ. 4)
  • «Μας λένε ότι δεν υπάρχουν πόροι. Λένε ψέματα! Πόροι μπορούν να απελευθερωθούν: Με αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους, διαπραγμάτευση για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης». (ΕΠ, σελ. 2)
  • «Τα όπλα μας είναι η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης, οι στενές σχέσεις με πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν τις ίδιες θέσεις και ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αν δεν καταφέρουμε να τους πείσουμε, θα δούμε τι επιλογές έχουμε», Αλ. Τσίπρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (14.05).
  • «Εμείς την τρόικα θα την απελάσουμε από τη χώραΔεν θα πάμε να τους τα πούμε. Θα την απελάσουμε, γιατί είναι επικίνδυνοι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι κάτι υπαλληλίσκοι δεύτερης κλάσης και δεύτερης γραμμής», Αλ. Τσίπρας στο ΣΚΑΙ (7/02).
  • «Για μας το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα είμαστε ή όχι στο ευρώ», Μ. Γλέζος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αnt1 (16.05).
  •  «Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν χρέη; Εμείς αμφισβητούμε ότι υπάρχουν. Δεν υπάρχουν χρέη!», Μ. Γλέζος  στο Ράδιο 9 (15.05).
  • «Όσοι πολίτες έχουν εισόδημα κάτω από ένα όριο (το οποίο έθεσε στις 20.000 ευρώ ετησίως) θα καταβάλουν προαιρετικά 100 ευρώ μηνιαίως σαν δάνειο προς το κράτος, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, θα καταβάλουν το ίδιο ποσό υποχρεωτικά», Μ. Γλέζος,www.skai.gr (12.05).
  • «Εμείς μιλάμε για αριστερή έξοδο από το ευρώ σε συνολική σύγκρουση με την ΕΕ. Έχουμε επιχειρήσει πολλές φορές και τεκμηριωμένα να αντικρούσουμε και να εκθέσουμε τα θετικά επιχειρήματα της εξόδου από το ευρώ»,  Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. www.syn.gr (09.01).
  • «Τί θα πάθουμε δηλαδή; Τι θα πάθουμε αν πληρώνουμε με δραχμές; Αυτό είναι το ζητούμενο;» Α. Θεοπεφτάτου, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., «Βήμα Fm» (14.05).
Πολιτική ασυνέπεια 
  • «Οι δύο συνέταιροι του δικομματισμού αγκομαχούν να αποκτήσουν, και οι δύο μαζί ή με τα δορυφορικά τους σχήματα, την πλειοψηφία της επόμενης Βουλής, για να εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνήσει με την τρόικα. Είναι ανάγκη να αποτύχουν. Μα, τότε θα υπάρξει χάος και ακυβερνησία!, μας λένε. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Με κάθε αποτέλεσμα θα υπάρξει κυβέρνηση».(ΕΠ, σελ. 2)
    • (Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε μετεκλογικά τα πάντα για να υπάρξει ακυβερνησία)
Οικονομικό πρόγραμμα 
       Α. Επίθεση στην ιδιωτική περιουσία – εμμονή στον κρατισμό 
  • «Να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι Επιχειρήσεις και Οργανισμοί που έχουν εν μέρει ή συνολικά ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς). Να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον έλεγχο και την ευθύνη του Δημοσίου βασικές παραγωγικές μονάδες, κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, ορυκτός και ενεργειακός πλούτος». (ΕΠ, σελ. 7)
    • (Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν απαντά που θα βρεθούν τα χρήματα για επανακρατικοποίησή τους)
  • «Η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία να γίνει δημόσια και η οικονομία να διευθύνεται δημοκρατικά. Ο σοσιαλισμός με πλήρη άνθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι ο σκοπός μας». (ΕΠ, σελ. 3)
    • (Πώς ορίζεται η μεγάλη ιδιοκτησία και από ποιο ποσό και πάνω θα δημεύεται;)
  • «Αντί για το χαράτσι, εισφορά στο 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων που πέρυσι ήταν πάνω από 200 δις και θα μαζέψει περισσότερα», Αλ. Τσίπρας στην ομιλία τουστα Γιάννενα (30.04).
  • «… σε έναν αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων ας πούμε σε κάποιες χιλιάδες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας θα μπορούσε να φορολογηθεί ο τζίρος τους κατά 1% το οποίο θα απέφερε πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα στο κράτος», Γ. Μηλιός στο Mega (16.05).
  • «Αντί για το χαράτσι στα ακίνητα, να μπει εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικόαξίας άνω των 500.000 ευρώ», Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στα Γιάννενα (30.04).
  • «Αντί να μειωθεί το αφορολόγητο και πιο κάτω από τα 5.000 ευρώ ή και να καταργηθεί, να μπει έκτακτη εισφορά σε κινητές περιουσίες, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ κατ’ άτομο», Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στα Γιάννενα (30.04).
  • «Να καταργηθεί το ειδικό καθεστώτος φορολογικής ασυλίας των οικονομικά ισχυρών παραγόντων, όπως των εφοπλιστών και της Εκκλησίας». (ΕΠ, σελ. 5)
  • «Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4000 πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δις (500.000 ανά πλοίο)», Αλ. Τσίπραςστην ομιλία του στα Γιάννενα (30.04).
    • (Η πρότασή του θα έχει συνέπεια να δοθεί η χαριστική βολή στον κλάδο της ναυτιλίας)
  • «Σύγκρουση με τη λογική της μαζικής τουριστικής βιομηχανίας που απευθύνεται σε πλούσιους από το εξωτερικό», θέσεις της ΡΟΖΑ, συνιστώσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (18.11.11).
    • (Θα είμαστε η πρώτη χώρα που δεν επιθυμεί τουρίστες υψηλού εισοδήματος που μπορούν να φέρουν πολύτιμο συνάλλαγμα!)
             Β. Ανέφικτες υποσχέσεις    
  • «Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες,ώσπου να βρουν δουλειά, και η αύξησή του σταδιακά στο 80% του τελευταίου μισθού για την πρώτη διετία». (ΕΠ, σελ. 13)
  • «Να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας. Να χορηγηθεί ειδικό βοήθημα για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας». (ΕΠ, σελ. 6)
  •  «1.300 ευρώ βασικός μισθόςαντίστοιχη αύξηση στις συντάξεις για να φτάσουν στο ύψος του βασικού μισθού», θέσεις της ΡΟΖΑ, συνιστώσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (18.11.11).
  • «Με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να μπορούμε, χωρίς ανορθολογισμούς και κατακερματισμούς να οδηγηθούμε, σε μια διετία, στο ύψος των μισθών που είχε διασφαλιστεί το 2009 και έκτοτε να λειτουργήσει ελεύθερα η συλλογική διαπραγμάτευση παντού». (ΕΠ, σελ. 9)
    • «Τα χαράτσια θα ακυρωθούν (…) Ναι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Βεβαίως»Δ. Στρατούλης, Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο ΒΗΜΑ 99,5 (08.05).  Την επομένη, όμως, (09.05) ο Δ. Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πάλι το ΒΗΜΑ 99,5 το διαψεύδει: «Δεν υπάρχει τέτοια εξαγγελία  στο πρόγραμμά μας».
Αποδυνάμωση της Αστυνομίας παρά την έξαρση της εγκληματικότητας
  • «Οι υπηρεσίες Δημόσιας Τάξης πρέπει να είναι πολιτικές υπηρεσίες. Να αποστρατιωτικοποιηθούν η Αστυνομία και το Λιμενικό σώμα όσον αφορά την οργάνωση, την εκπαίδευση και την εμφάνισή τουςΝα πάψει η εκπαίδευση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις».(ΕΠ, σελ. 11)
    •  (Οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στοχεύουν ευθέως στην απόλυτη διάλυση της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας που θα σημάνει την αποχαλίνωση του εγκλήματος και τη γενίκευση της ανομίας
Νομιμοποίηση Λαθρομεταναστών
  • «Νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών και η εξασφάλιση ότι οι εισφορές τους θα πιάνουν τόπο, ακόμα και αν φύγουν». (ΕΠ, σελ. 13)
  • «Αποσύνδεση της χορήγησης άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμούενσήμων». (ΕΠ, σελ. 12)
  • «Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες,ώσπου να βρουν δουλειά, και η αύξησή του σταδιακά στο 80% του τελευταίου μισθού για την πρώτη διετία». (ΕΠ, σελ. 13)
  •  «Μας απειλούν ότι θα φύγουμε από το Σένγκεν, μικρό το κακό λέω, η Δανία έχει φύγει δυο φορές», Αλ. Τσίπρας στη ΝΕΤ (2.5).
  • (Όλες οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συντείνουν όχι μόνο στη παγίωση της σημερινής κατάστασης με τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό αλλά και δημιουργούν το ευνοϊκό περιβάλλον για να προσελκυσθούν και νέα κύματα λαθρομεταναστών. Οι θέσεις του δεν ισχύουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αντίκεινται στις συμφωνίες της χώρας και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδό μας από τη συνθήκη Σένγκεν)
Επάνοδος στο καθεστώς ανομίας του Πανεπιστημιακού ασύλου 
  • «Την αναστολή της εφαρμογής του νόμου 4009 μέχρι την οριστική του απόσυρση». (ΕΠ, σελ. 16) 
Επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα αμυντική εξωτερική πολιτική
  • «Αναγνώριση της ‘‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’ με το συνταγματικό της όνομα», θέσεις της ΡΟΖΑ, συνιστώσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (18.11.11).
  • «Η άρνηση στράτευσης πρέπει να προστατεύεται». (ΕΠ, σελ. 12)


Ο Γλέζος προσκυνά τον Χότζα (video)




 αναδημοσίευση από www.axortagos.gr
Ὁ ὑποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος προσκυνᾶ τόν στυγνό δικτάτορα! Συνέλληνες ἡ ψῆφος σας δέν ἀρκεῖ νά εἶναι μόνο ἀντιμνημονιακή ἀλλά καί ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ!
Στό βίντεο βλέπουμε τόν "πατριώτη" Μανώλη Γλέζο νά τιμᾶ τόν νεκρό Ἐμβέρ Χότζα, τόν ἄνθρωπο δηλαδή πού σκότωσε, φυλάκισε καί ἐκδίωξε τόν Ἑλληνισμό τῆς Βορείου Ἠπείρου. Ὁ Χότζα ἦταν ἐκεῖνος πού κατέστρεψε ὅλες τίς Ἐκκλησίες καί ἐφάρμοσε τήν πιό στυγνή ἀλλά καί ἀνθελληνική κομμουνιστική δικτατορία. Ὁ θλιβερὸς Γλέζος, ὅπως καὶ πολλοὶ κομμουνιστές, τυφλωμένος ἀπὸ τὴν ἰδεολογία του, προσκυνᾷ ἕνα.... παρανοϊκό, στυγερὸ τύραννο, ὁ ὁποῖος ἤπιε τὸ αἷμα τῶν Βορειοηπειρωτῶν, ἀλλὰ καταπίεσε καὶ Ἀλβανοὺς καθ' ὄλη τὴν διάρκεια τῆς κομμουνιστικῆς μονοκομματικῆς ἀθεϊστικῆς δικτατορίας του.  Δείτε το video .Τα σχόλια δικά σας...



 

Νταβούτογλου: "Αισθάνομαι... Μακεδόνας"!!!





Σε εκδήλωση που οργάνωσε στο Σικάγο μια σλαβομακεδονική οργάνωση βραβεύτηκαν ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταούτογλου, παρουσία μάλιστα και του προέδρου των Σκοπίων.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι λαμβάνει το βραβείο αυτό της σλαβομακεδονικής....
οργάνωσης εξ ονόματος 75 εκατομμυρίων Τούρκων φίλων της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι η χώρα του θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ και το δικαίωμα επιλογής του λαού της χώρας οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό το συνταγματικό της όνομα και πως η Τουρκία, πάντα, ακόμη και στον επόμενο αιώνα, την επόμενη χιλιετία, θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ.

“Δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της Μακεδονίας, αλλά επίσης Μακεδόνας”, ειπε χαρακτηριστικα ο κ.Νταβούτογλου προσθέτοντας ότι η φιλία των δύο χωρών θα συνεχιστεί για πάντα.



Είναι ο Τσίπρας ο νέος Ανδρέας και ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ του '74; ...







Φελνίκος

Πολλοί το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να βρουν ομοιότητες του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ της πρώιμης περιόδου και υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου. Ουδεμία σχέση. Και το...

ένα και κυρίως ο άλλος.

Ας ξεκινήσουμε από τον Ανδρέα και τον Αλέξη. Ο Παπανδρέου ήταν ένας ώριμος πολιτικός όταν ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια καταξιωμένη διεθνώς ακαδημαϊκή προσωπικότητα, με βαθειές οικονομικές γνώσεις, με διεθνείς σχέσεις και επαφές που του έδιναν τη δυνατότητα να βλέπει τη «μεγάλη εικόνα», με συγγραφικό -επιστημονικό και πολιτικό- έργο. Είχε μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τον κόσμο που έφτανε ως και τα όρια του λατρευτικού δοξασμού. Ήταν χαρισματικός ηγέτης, δημεγέρτης, κοινοβουλευτικός, αλλά και «μπαλκονάτος» ρήτωρ. Μπορούσε με την ίδια ευκολία να σταθεί στα σαλόνια της διακυβέρνησης και της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, αλλά και στα ρετιρέ ή τα υπόγεια του λαϊκισμού.

Για να γίνει πρωθυπουργός χρειάστηκε να περάσει τρεις επταετίες πολιτικής δράσης με διαφορετικό κάθε φορά ρόλο. Μέχρι το 1967 ήταν βουλευτής και υπουργός της Ένωσης Κέντρου με ξεχωριστό στίγμα. Μέχρι το 1974 ασκήθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδρύοντας το ΠΑΚ που προωθούσε την ένοπλη πάλη. Μέχρι το 1981 κάθησε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ιδρύοντας ένα μαζικό κόμμα-Κίνημα που κυβέρνησε τη χώρα για περισσότερο από 20 χρόνια.

Ο Τσίπρας είναι ένας νεαρός πολιτικός που διακρίθηκε κυρίως στον πολιτικό ακτιβισμό. Ηγείται ενός κόμματος με 12 συνιστώσες, ορισμένες εκ των οποίων υπερτερούν σε αριστερισμό του ΜΛ-ΚΚΕ και άλλες που σε κομμουνιστική ορθοδοξία συναγωνίζονται τον Περισσό. Το ότι καταφέρνει να ενοποιεί το χώρο πιστώνεται στα υπέρ του, αλλά το στοίχημά του είναι να καταφέρει να μετεξελίξει το ΣΥΡΙΖΑ από δυναμικό και φασαριόζικο ομοσπονδιακό κόμμα σε υπεύθυνη δύναμη και φορέα κυβερνητικής εξουσίας. Ο Τσίπρας είναι ένα φρέσκο, όμορφο και μαχητικό πρόσωπο στην πολιτική. Σίγουρα έχει αυτό που λέμε άστρο, όμως χρειάζεται να διανύσει ακόμη δρόμο για να μετατρέψει την αλλαζονεία της νιότης σε πολιτικό ηγετισμό.

Προσώρας τον τραβά από το ένα μανίκι ο Λαφαζάνης και από το άλλο ο Παπαδημούλης. Όταν καταφέρει να είναι αυτός που θα τραβά τα αυτιά στους «συνασπιστές» και στους «αριστερορευμίτες» τότε θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να γίνει κεντρικό πρόσωπο στην όσμωση και την ανασύνθεση του χώρου της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας με φόντο τη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Ο ίδιος φαίνεται ότι έχει συλλάβει τα μηνύματα των καιρών κι αυτό προσπαθεί να κάνει. Προσώρας η μόνη σχέση που έχει με τον Αντρέα Παπανδρέου είναι ότι τα ονόματα και των δύο αρχίζουν από άλφα. Ο ένας άλλαξε την Ελλάδα, ο άλλος προσπαθεί ν’ αλλάξει το κόμμα του για να επιχειρήσει να αλλάξει την Ελλάδα. Η διαφορά είναι τεράστια. Εξάλλου αυτά είναι τα μεγέθη σύγκρισης των ηγετών και όχι το πως βαφτίζεις κάποιον.

Πάμε τώρα στη σχέση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ του 1974 δημιουργήθηκε μετά από μια στρατιωτική δικτατορία. Υπήρχε έντονη πολιτικοποίηση και διάχυτη αισιοδοξία. Οι άνθρωποι ήταν φτωχοί, αλλά υπήρχε αγροτική ακόμη και βιομηχανική παραγωγή. Η οικονομία της χώρας εισήρχετο σε έναν ανοδικό, ανάρετο κύκλο που με την είσοδο στην ΕΟΚ απογειώθηκε. Σήμερα, υπάρχει εκτεταμένη κοινωνική δυσαρέσκεια, το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο. Η οικονομία είναι σε καθοδικό κύκλο, η ύφεση και η ανεργία θερίζουν. Η τότε «ευλογία» της ΕΟΚ είναι σήμερα η «κατάρα» της τρόϊκας. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα και την προοπτική της κοινωνικής ανόδου και της ευμάρειας. Τα ΜΟΠ, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, οι γενναίες κοινοτικές επιδοτήσεις στα οποία στηρίχθηκαν εν πολλοίς οι οικονομικές πολιτικές δεν υπάρχουν, έχουν αντικατασταθεί από τα επαχθή δάνεια της τρόϊκας.

Η πολιτικοποίηση της δεκαετίας του ’70, που τροφοδότησε και κατέστησε κυρίαρχο το ΠΑΣΟΚ, αναπτύχθηκε σε μια στέρεη οικονομική βάση. Σήμερα η πολιτικοποίηση είναι απότοκο απόγνωσης. Δεν έχει σταθερή οικονομική βάση να αναπτυχθεί. Τότε ήταν η ελπίδα που ριζοσπαστικοποιούσε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα είναι ο φόβος και η ανασφάλεια που τις καθορίζει. Τότε ήταν οι δρόμοι της οικονομικής ανάπτυξης που τροφοδοτούσαν την πολιτική. Σήμερα είναι τα δύσβατα μονοπάτια της ύφεσης που απαξιώνουν έτι περαιτέρω την πολιτική και θέτουν τεράστια εμπόδια στην ηγεμονία ενός κόμματος.

Τότε ήταν η μικροαστική θάλασσα, οι μη προνομιούχοι -που ζητούσαν ζωτικό χώρο στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι- που έσπρωχναν το ΠΑΣΟΚ στην κορυφή. Σήμερα είναι οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι πετσοκομένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι φοβισμένοι υπάλληλοι του δημοσίου που συσπειρώνονται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε το σύστημα ευνοούσε τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και η πολιτική σταθερότητα ήταν συνάρτηση των κομματικών αυτοδυναμιών. Σήμερα ο δικομματισμός κατέρρευσε και η διακυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω πολιτικών συμμαχιών.

Τότε η Ευρώπη σε καλούσε να ενταχθείς στους κόλπους της. Σήμερα απειλεί να σε διώξει. Τότε υπήρχε, παγκόσμια, διπολισμός. Σήμερα ο κόσμος είναι πολυπολικός. Τότε ο μονοπωλιακός καπιταλισμός περνούσε στη φάση της πολυεθνικής ανάπτυξης του. Σήμερα έχουμε παγκοσμιοποίηση. Τότε υπήρχε ο σοσιαλισμός σαν τρίτος δρόμος, ενδιάμεσος του κομμουνισμού και της δεξιάς. Σήμερα υπάρχει η δεξιά, η σοσιαλδημοκρατία και ενδυναμώνεται η άκρα δεξιά και ο χώρος των εναλλακτικών κινημάτων.

Η αλήθεια είναι ότι ο νεαρός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να διευρύνει το ακροατήριό του και να μετεξελίξει το ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας, προσπαθεί να αντιγράψει τη ρητορική του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κερδίσει οπαδούς απο τη Δημοκρατική Παράταξη και να δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομα του. Κατανοητή και θεμιτή η προσπάθεια, τόσου του ιδίου όσο και ενός κύκλου συνεργατών του που με ακριτομύθιες, φήμες και συγκρίσεις καλλιεργούν αυτό το μύθο.

Ακατανόητη και δυσεξήγητη η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που ακόμη κι αυτό το ισχυρό -για να προσεγγίσει τα λαϊκά στρώματα και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους- χαρτί, αφήνει να το παίξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Μόνον κάποιος πολιτικά κρεττίνος ή κάποιος που έχει σοβαρό ψυχαναλυτικό πρόβλημα με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και την οικογένεια Παπανδρέου θα απεμπολούσε ένα τέτοιο πλεονέκτημα.

Ακόμα και να θέλει κάποιος να το διαλύσει το ΠΑΣΟΚ επειδή «σάπισε», επειδή δεν του αρέσει, επειδή θέλει να φτιάξει δικό του «μαγαζί», επειδή, επειδή… δεν αποτάσσεις τους Παπανδρέου. Είναι σαν η Ν.Δ. να μην θέλει να έχει σχέση με τον Καραμανλή. Οι Παπανδρέου είναι για 50 χρόνια η βασική συνιστώσα, για να μιλήσουμε με όρους ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ακόμα και οι Παπανδρέου όταν, έφτιαχναν δικά τους κόμματα (Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ) τα έφτιαχναν στο πλαίσιο και ως συνέχεια της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης. Όχι μόνον δεν εξαφάνισαν τον γενάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά αντίθετα επιτιμούσαν ακόμα και διέγραφαν όσους αμφισβητούσαν αυτη τη συνέχεια. Μάλιστα κάθε φορά που έδιναν καινούργια κομματική έκφραση στην παράταξη το έκαναν πάντα από αριστερά.

Ενώ τώρα, εκτός από την κατάλυση των δεσμών με τους Παπανδρέου, η νέα κομματική έκφραση της Δημοκρατικής Παράταξης, που φαίνεται ότι θέλει να δημιουργήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γίνεται από δεξιά. Έτσι όμως φτιάχνεις ΚΟΔΗΣΟ και όχι νέο ριζοσπαστικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Αυτό το κενό εκμεταλλεύονται ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έρχονται από αριστερά και προσπαθούν να ενσωματώσουν το πρώιμο ΠΑΣΟΚ, τη ριζοσπαστική του παράδοση και τον ιδρυτή του. Μόνον έτσι, διευρύνοντας την λαϊκή και εκλογική τους βάση, μπορούν να διεκδικήσουν την κυβερνητική εξουσία. Πολιτικά ευφυές απο την πλευρά τους, πολιτική ευήθεια απο την πλευρά ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλου…


matrix24.gr



http://nonews-news.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου