Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε ως προϋπόθεση για επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρότατη επίθεση κατά του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, χωρίς να τον κατονομάσει, κάνοντας λόγο για υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας!
Μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ ο πρωθυπουργός είπε ότι «πάμε σε επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση εφόσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας, εφόσον έχουμε προσεγγίσει ή και ξεπεράσει τους στόχους μας. Τότε κανείς δε θα μπορεί να μας αρνηθεί τις βελτιώσεις που θέλουμε»!
Στο σημείο αυτό κατήγγειλε τη στάση εκείνων που λένε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει (φωτογραφίζοντας τον Ρέσλερ). «Κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτύχουμε. Είναι υπονομευτές», τόνισε.
Ιδιαίτερο βάρος έριξε στο άνοιγμα της Χαλυβουργίας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα μείνει αδρανής όταν βλάπτονται εργαζόμενοι. «Ιερό το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και ιερό το δικαίωμα στην εργασία», είπε.
Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του στον Σύριζα, σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις.
Πρώτον, όταν μίλησε για όψιμους οπαδούς της επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι -όπως σημείωσε- «θέλουν να έρθει η χώρα σε ρήξη μαζί τους».
Και δεύτερον, όταν μίλησε για εκείνους οι οποίοι υπερασπίζονται τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν συχνά πυκνά την Αθήνα και κλείνουν επιχειρήσεις. «Θα τους βγάλουμε τις κουκούλες» -είπε- «και να δούμε τι θα κάνουν οι υπερασπιστές τους όταν αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους».