Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Το “κούρεμα” που τρέμουν οι κερδοσκόποι


Το σενάριο που διακινεί η εφημερίδα Wall Street Journal, περί του ενδεχομένου νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, μετά από σχετικές προτροπές, συστάσεις… εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τις χώρες της ευρωζώνης, είναι το σενάριο που συναντούν οι διεθνείς κερδοσκόποι μονάχα στα πιο σκοτεινά και γκρίζα όνειρά τους. Δηλαδή, στους εφιάλτες τους.
Επειδή αυτή τη φορά, το «κούρεμα» δεν θα αφορά τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τον δημόσιο. Δηλαδή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης, που ουσιαστικά θα κληθούν να απομειώσουν ελληνικό χρέος το οποίο βρίσκεται μέσω ομολόγων στην κατοχή τους, ώστε η «μαύρη τρύπα» της Αθήνας να μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μια τέτοια μείωση χρέους θα το καταστούσε βιώσιμο. Επομένως, θα έδινε ουσία, νόημα και περιεχόμενο στη συνέχιση της προσπάθειας στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση Ομπάμα, δια χειρός του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, τις λεπτομέρειες του οποίου έχει… εκλαϊκεύσει η Κριστίν Λαγκάρντ, άλλοτε κορυφαία υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, στην κυβέρνηση Φιγιόν, και σημερινή Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η… ταμπακιέρα βέβαια βρίσκεται αλλού. Οι εμπνευστές του νέου «κουρέματος» κατανοούν ότι μονάχα αν δεχτούν να υποστούν οικονομική ζημιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, θα σταματήσουν… δια βίου τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και συνολικά του κοινού νομίσματος. Επειδή θα έχουν δώσει πολλά, ώστε να διακινδυνεύουν από τους… παπαγάλους των αγορών.


Αρχειοθήκη ιστολογίου