Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Εντός Οκτωβρίου οι πρώτες ευρωπαϊκές ενισχύσεις στους αγρότες



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Την προκαταβολή του 50% των ενισχύσεων προς τους Έλληνες αγρότες για το 2012, που αντιστοιχεί σε 1,1 δισ. ευρώ, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Οι ενισχύσεις αγγίζουν συνολικά τα 2,2 δισ. ευρώ και η καταβολή τους ήταν προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης, ότι από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, θα δοθεί η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ σε 70.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, αναφέροντας πως, στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση ευρωπαϊκών προϊόντων, από τα 20 καλύτερα που επιλέχθηκαν, τα 6 είναι ελληνικά.
Τέλος, ο Αθ. Τσαυτάρης επιβεβαίωσε πως στο επόμενο 20ήμερο θα αρχίσει από τον ΕΛΓΑ η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χαλκιδική. Για τις εκτεταμένες ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες και ελιές, θα χρειαστεί ιδιαίτερη αποτίμηση, άρα και περισσότερος χρόνος, αφού θα αποζημιωθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, από την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν λεφτά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς


 

Οι απίστευτες καταγγελίες γίνονται από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση

Πήραν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 500 εκ ευρώ που αφορούσαν την γυναικεία επιχειρηματικότητα, προχώρησαν σε προσλήψεις και σε άλλες πράξεις εκτός από τα όσα ορίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τώρα δεν υπάρχουν χρήματα για την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. 

Μάλιστα η χώρα μας κινδυνεύει και με πρόστιμο από την Ε.Ε χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια για άλλο σκοπό από αυτόν που αναφέρει το πρόγραμμα 

Οι απίστευτες καταγγελίες γίνονται από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη:

«Το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, έχει ενεργοποιήσει κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών πλήρως το διαθέσιμο προϋπολογισμό του Ε.Π., επιταχύνοντας παράλληλα το ρυθμό απορρόφησής του, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία άλλων πόρων προς διάθεση. Συνεπώς, οποιαδήποτε άποψη υποστηρίζει ότι υπάρχουν «λιμνάζοντες πόροι», δεν ευσταθεί» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Γιάννης Βρούτσης. 

Τα στοιχεία «φωτιά» του Υπουργείου Εργασίας 

• Στόχος της δράσης εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως περιγράφεται στο εγκεκριμένο Ε.Π, είναι «η εξατομικευμένη στήριξη της γυναικείας απασχολησιμότητας μέσω ειδικής ενίσχυσης των γυναικών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε μονάδες φροντίδας παιδιών». 

• Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ε.Π., ο αρχικός αριθμός των γυναικών που είχε προγραμματισθεί να ωφεληθεί για το σύνολο της προγραμματικής περιόδου 2007–2013 ήταν 15.700. 

• Αντ’ αυτού, μέχρι σήμερα, από τη εν λόγω δράση έχουν ωφεληθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες 

• Από το 2008 (πρώτο έτος εφαρμογής της δράσης) μέχρι και σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 500 εκ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 20% του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Π. 

• Για τη συγκεκριμένη δράση και για τα έτη 2011–12 και 2012–13 είχαν εγκριθεί συνολικά από το Υπουργείο Εργασίας 200 εκ. ευρώ (100 εκ. ευρώ ετησίως). Ωστόσο και παρά τον ετήσιο αυτό οικονομικό σχεδιασμό, για το πρώτο και μόνο έτος διατέθηκαν 175 εκ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να απομείνουν για το δεύτερο έτος 2012–13 τα υπόλοιπα 25 εκ. ευρώ. 

Μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό δεκάδες βρεφονηπιακοί σταθμοί να μην μπορέσουν τελικά να λειτουργήσουν καθώς χρήματα δεν υπάρχουν. Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει εμφύλιο μεταξύ δημάρχων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι οποίοι δεν γνώριζαν τα συγκεκριμένα κονδύλια. 

Η Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ 

Eπιστολή στον υπουργό Εργασίας με αίτημα την ενίσχυση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ασκούνης, αν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν εξευρεθούν επιπλέον πόροι για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών 53.070 παιδιά. 

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, από τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» προκύπτει ότι με βάση τον προϋπολογισμό του Προγράμματος καλύφθηκαν 43.060 θέσεις παιδιών στους παιδικούς σταθμούς από τις 96.130 συνολικά αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, δηλαδή απορρίφθηκε το 55% των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μητέρων. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ασκούνης ζητεί την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας έτσι ώστε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ανοίγουν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, να εξευρεθούν οι κατάλληλοι πόροι από αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να έχει βρεθεί λύση για το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

---
Πηγή: Real.gr
Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης


Αρχειοθήκη ιστολογίου