Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

«Ας έρθει ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες»



 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πετάει το μπαλάκι στην Κουμουνδούρου.
Έκπληξη και εκνευρισμό προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι να μην συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της τρίωρης άτυπης επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε...


 υποβάλλει σχετικό αίτημα την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό, καθώς βάση πρωτοκόλλου υπήρχε η συγκεκριμένη ευελιξία στην διακριτική ευχέρεια του κ Ρομπάι, από τη στιγμή που η επίσκεψη είναι άτυπη.

Η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται λίγες ημέρες μετά την, επίσης, άρνηση του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να έχει μια συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Αυτό που «βλέπουν» στην Κουμουνδούρου είναι μια προσπάθεια να απαξιωθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ από πρόσωπα-θεσμούς της ΕΕ, με στόχο να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα ορισμένοι θεωρούν ότι πίσω από τις δύο αρνήσεις βρίσκεται κυβερνητική επιρροή.

Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάντως διαμήνυαν πως ο μοναδικός λόγος της άρνησης του προέδρου είναι το συμπιεσμένο πρόγραμμά του και πετούσαν το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αν θέλει ο κ. Τσίπρας μπορεί να έρθει στις Βρυξέλλες να δει τον πρόεδρο».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οργίλη. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η άρνηση Ρομπάι «συνιστά μια εξόχως προσβλητική αντιμετώπιση τόσο του ελληνικού λαού, όσο και της ίδιας της δημοκρατίας». Καλούσε μάλιστα την κυβέρνηση να πάρει θέση για το θέμα: «αναμένουμε από την κυβέρνηση την επίσημη τοποθέτησή της σε αυτή την προσβλητική, για την Ελληνική Δημοκρατία και τους θεσμούς της, στάση του κ. Ρομπάι».

Επίσης στην ανακοίνωση γινόταν λόγος για αξιωματούχους της ΕΕ που «επιλέγουν να συνομιλούν μόνο με αυτούς που υποτάσσονται στα κελεύσματά τους και συνυπογράφουν τα μνημόνια φτωχοποίησης και ισοπέδωσης της χώρας. Η στάση τους αυτή είναι σε πλήρη σύμπνοια με το σχεδιασμό μιας αυταρχικής και αντιδημοκρατικής Ευρώπης, στο έλεος του κεφαλαίου και των αγορών, με τους ευρωπαϊκούς λαούς στο περιθώριο».

Επιπλέον στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως θα δίνει καθημερινά το παρόν: «Οι μνημονιακές δυνάμεις, όμως, στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και η αριστερά θα είναι διαρκώς παρόντες στις μάχες της επόμενης περιόδου και ότι θα συνεχίζουν να προβάλλουν μια ρεαλιστική έξοδο από την κρίση, στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού».


Αρχειοθήκη ιστολογίου