Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου



Μετά από μαραθώνια απολογία στον ανακριτή ο Γιάννης Σμπώκος κρίθηκε προφυλακιστέος

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση με τις μίζες του πρώην υπουργού πυροδότησαν χθες η προφυλάκιση του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκου και ο θάνατος του Βλάση Καμπούρογλου. 

Μετά από μαραθώνια απολογία στον ανακριτή ο Γιάννης Σμπώκος κρίθηκε προφυλακιστέος. Ο Σμπώκος κατέθεσε υπόμνημα 160 σελίδων στον Γαβριήλ Μαλλή στο οποίο διατυπώνει τις θέσεις έναντι του βαρύτατου κατηγορητηρίου που σχηματίστηκε σε βάρος του για την υπόθεση «μαύρου πολιτικού χρήματος».

Ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όταν βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση, απαιτούσε χρήματα από τον ίδιο θεωρώντας ότι έλαβε «ωφελήματα» εκ της θέσεώς του στην Διεύθυνση Εξοπλισμών, στο Υπουργείο Άμυνας. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξήγησε και τις αναφορές του πρώην υπουργού στις σημειώσεις του περί των χρημάτων που ζητούσε. Φέρεται μάλιστα να υποστήριξε ότι δεχόταν απειλές για την ζωή του και ότι είχε απειληθεί τηλεφωνικά και από την Βίκυ Σταμάτη. Το 2010 επίσης, όπως φέρεται να υπογραμμίσε, είχε καεί και το αυτοκίνητο του. 

Για τον ισχυρισμό του Νίκου Ζήγρα, που τον κατονόμασε ως βασικό συντελεστή της εγκληματικής ομάδας, η οποία είχε αναλάβει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από τις μίζες, που κατηγορείται ότι είχε εισπράξει ο πρώην υπουργός και υποστήριξε ότι «μαύρα» χρήματα επενδυθήκαν μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας του πεθερού του, ο Γιάννης Σμπώκος αρνήθηκε την εμπλοκή του λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ελεγχθεί. 

Την ίδια στιγμή η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν Μολντενάουερ αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία της. Στο υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή αρνήθηκε την κατηγορία και εξαπέλυσε πυρά για την νυν σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη. 

«Κάθ' όλη τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσής μας με τον Άκη Τσοχατζόπουλο η ζωή μας ήταν μετρημένη, δεδομένου ότι εκ της ιδιοσυγκρασίας μου διήγαγα πάντα σεμνό τρόπο διαβίωσης χωρίς οικονομικές ακρότητες και υπερβολές, ενώ προσπαθούσα να διαφυλάττω διαρκώς τον εαυτό μου και τα τέκνα μου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» είπε η Γουντρούν Μολντενάουερ. 

Η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου ανέφερε ότι η Βίκυ Σταμάτη και ο τρόπος ζωής που ακολουθούσε οδήγησαν σε πλήρη διάλυση των σχέσεών της με τον πρώην υπουργό και τονίζει ότι δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. 

Η Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου παραδέχθηκε το κατηγορητήριο του ανακριτή, ότι έβαλε 50.000 ευρώ σε λογαριασμό του επιχειρηματία και συγκατηγορούμενού της Γιώργου Σαχπατζίδη το 2008, αλλά τόνισε ότι έκανε χάρη στον πρώην σύζυγό της. 

Για το σπίτι στο Ψυχικό, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο αγοράστηκε με παράνομο χρήμα, η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι μετά το διαζύγιο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, πουλήθηκε η κοινή τους οικία στα Μελίσσια και με τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με κάποια από τα εισοδήματα του πρώην υπουργού έγινε η αγορά του επίμαχου ακινήτου. 

Προβληματισμός για τον θάνατο του Β. Καμπούρογλου 

Οι αρχές προβληματίζονται από τον θάνατο του 61χρονου επιχειρηματία Βλάση Καμπούρογλου, ενός από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Ο επιχειρηματίας βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, το Σάββατο και ερευνώνονται οι αιτίες του θανάτου του. Ο Βλάσης Καμπούρογλου, τα ίχνη του οποίου χάνονται μετά το 2004, κατονομάζεται επίσης στην απολογία του Νίκου Ζήγρα: 

«Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, που οργάνωσαν προγραμμάτισαν και είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στην υπόθεση είναι οι Απόστολος Τσοχατζόπουλος, Καμπούρογλου, Αλ Ζαγιάτ Φουάντ και Ντίνος Μηχαηλίδης... Οι τελικοί αποδέκτες του συνόλου των χρημάτων είναι οι Απόστολος Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος». 

Ο Καμπούρογλου ήταν εκπρόσωπος της off shore εταιρείας Drumillan, η οποία εμφανίζεται στις δαιδαλώδεις διαδρομές ξεπλύματος χρημάτων από τις μίζες για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TOR M1. Εκτιμάται δε, πώς πλέον και μετά την απολογία του Νίκου Ζήγρα θα καλούνταν σύντομα σε απολογία, αν και όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, τα ίχνη του είχαν χαθεί από το 2004 όταν και εξετάστηκε ως μάρτυρας στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την συγκεκριμένη υπόθεση. Εκεί είχε πει μάλιστα πώς η εταιρεία του δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ.





Αρχειοθήκη ιστολογίου