Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Τι θα προβλέπει η τελική απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης



Στη βουλή την Παρασκευή η τροπολογία για την εξίσωση των ΕΦΚ στα καύσιμα
Τι θα προβλέπει η τελική απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης
εκτύπωση  

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα εξισώνεται το πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης ώστε από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου να υπάρχει μία ενιαία φορολογική μεταχείριση στο πετρέλαιο με εξαίρεση το ναυτιλιακό.
Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο Βήμα, «η τροπολογία θα κατατεθεί εγκαίρως έτσι ώστε η εξίσωση στη φορολογία των πετρελαιοειδών να ισχύσει κανονικά από τη Δευτέρα χωρίς προβλήματα για τους καταναλωτές και τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων».
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται προς 1,35 - 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης μολονότι θα έχει ίδια φορολογία με το θέρμανσης (330 ευρώ το χιλιόλιτρο συν ΦΠΑ 23%) θα πωλείται κατά 7 - 8 λεπτά ακριβότερα (περίπου 1,47 ευρώ το λίτρο) λόγω του ότι έχει διαφορετική επεξεργασία από το θέρμανσης.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τις πρώτες εβδομάδες το σύστημα δεν θα υπερφορτωθεί και έτσι όποιες ατέλειες υπάρχουν θα διορθωθούν χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι εκατομμύρια νοικοκυριά ενόψει της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια είχαν προμηθευτεί το συγκεκριμένο καύσιμο πριν λήξει η περίοδος όπου πωλείτο με φόρο 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν σήμερα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα λαμβάνουν την επιστροφή του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου κ. Χάρη Θεοχάρη, οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδαςwww.gsis.gr αναγράφοντας τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα το ΑΦΜ τους, τον αριθμός παροχής της ΔΕΗ, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας. Με αυτά τα στοιχεία θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος αν δικαιούται επιδότηση πετρελαίου. Μόλις λάβει το πράσινο φως θα επανέρχεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή και θα αναγράψει τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς από τον πρατηριούχο ή την εταιρεία διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης ώστε να γίνει διασταύρωση με το σύστημα Ηφαιστος. Μόλις το υπουργείο ολοκληρώσει τη διασταύρωση τότε θα προχωρά άμεσα η επιστροφή της διαφοράς του φόρου με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει αναγράψει στην αίτηση.
Στην περίπτωση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή διαμερίσματος σε πολυκατοικία κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης θα αναγραφεί και ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας, καθώς ο Αριθμός Παροχής του κοινόχρηστου ρολογιού ρεύματος. Επίσης θα αναγράψει τα χιλιοστά του διαμερίσματος στο σύνολο της πολυκατοικίας.
Για να μπορέσει κάποιος να λάβει την επιστροφή θα πρέπει να πληροί συνδυαστικά διάφορα κριτήρια όπως είναι το ετήσιο εισόδημα, η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του, τα τετραγωνικά της κατοικίας για την οποία θα επιδοτηθεί και η γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται το ακίνητό του.

Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης θα είναι 28 λεπτά αντί για 33 λεπτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αύξηση της φορολογίας. Αυτό διότι η τρόικα δεν έδωσε έγκριση για την πλήρη κάλυψη του ποσού, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Ετσι, η μέγιστη επιστροφή φόρου για κάποιον που κατοικεί στην Α' ζώνη θα είναι 850 ευρώ, στη Β' ζώνη 510 ευρώ, στη Γ' ζώνη 270 ευρώ και στη Δ' ζώνη 170 ευρώ, το ανώτερο.



Αρχειοθήκη ιστολογίου