Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Από την Πέμπτη η καταβολή των επιδοτήσεων σε 670.000 αγρότες

 

 
Από την Πέμπτη η καταβολή των επιδοτήσεων σε 670.000 αγρότες

Πιστώνεται σήμερα στους λογαριασμούς 670.000 δικαιούχων αγροτών η προκαταβολή των επιδοτήσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των ποσών θα είναι δυνατή από αύριο

Ειδικότερα, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώθηκε ότι σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς 670.000 αγροτών, η προκαταβολή του 50% των επιδοτήσεων που δικαιούνται. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και η εκταμίευση του θα είναι δυνατή από αύριο.
«Αναλογιζόμενοι τη δύσκολη συγκυρία, αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα να δώσουμε τώρα χρήματα αυτού του ύψους», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά, που η ενίσχυση δίνεται τόσο γρήγορα. Το υπόλοιπο 50% των επιδοτήσεων θα καταβληθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

Για σημαντική ένεση ρευστότητα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ως στόχος είναι στο μέλλον οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους. Να μην αποτελούν είδηση αλλά να είναι ο κανόνας. «Όταν η πολιτεία αξιώνει από τους πολίτες της να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, οφείλει να είναι από την πλευρά της αξιόπιστη στις δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για πρώτη «μπλοκάρονται» επιδοτήσεις επειδή αγρότες έκαναν αποδεδειγμένα χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων.

Πρόκειται για 8 με 10 περιπτώσεις ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται. Πρόθεση του υπουργείου είναι να δώσει ένα σαφές μήνυμα στους αγρότες πως είναι αποφασισμένο να πατάξει το κύκλωμα εμπορίας παράνομων φυτοφαρμάκων και να διαφυλάξει την υγεία των καταναλωτών.
Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στην ψηφιακή υποδομή που «χτίζεται» στον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα δίνει την δυνατότητα αποτελεσματικότερων ελέγχων και διασταυρώσεων.

Όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης ότι «στόχος είναι να ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ που μπαίνει σε αυτόν τον τόπο». Προανήγγειλε δε, πως σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα που αφορούν στην χρηματοδότηση νέων αγροτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου