Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Με κατάνυξη ο εορτασμός του πολιούχου Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα



  • (0)

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Με επισημότητα και κατάνυξη τελέστηκε το πρωί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου θεία λειτουργία, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή μητροπολιτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Στον βίο και τα θαύματα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και της Σιάτιστας, Αγίου Δημητρίου, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ελυπήθη το κάλλος της νεότητος του, δεν επεθύμησε δόξαν και τιμάς, που επιφύλασσε η λαμπρή στρατιωτική του σταδιοδρομίαν», ούτε την εύνοια του «του επιγείου βασιλέως», αλλά «την αγάπην του επουρανίου βασιλέως Χριστού». Πρόσθεσε ότι η ζωή του, το μαρτύριο του και η πίστη του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε, επίσης, το έργο του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου.

«Σας συγχαίρομεν διά το σύνολον το πνευματικόν έργον σας και την άγρυπνον ποιμαντικήν, εκκλησιαστικήν και κοινωνικήν μεριμνάν σας διά τας ανάγκας του λαού σας» επισήμανε απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Παύλο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας τον «καίριο πνευματικό του λόγο» και την «έμπονο συμμετοχή» του μεταξύ άλλων «εις τα προβλήματα του τόπου και εις την προσπάθειαν επιλύσεως και διευθετήσεως των».

Ο μητροπολίτης Παύλος, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι η ζωή του Αγίου Δημητρίου καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, την «κραυγάζουσα αλήθεια», που «κάποιοι επιχειρούν να φιμώσουν», δηλαδή «τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκαν οι σχέσεις της εκκλησίας και του γένους και του κράτους μας», όχι ως αποτέλεσμα «γραφειοκρατικής κατασκευής» αλλά «μέσα στη ζωή και την ιστορία». Επισήμανε το τεράστιο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της «Μεγάλης Εκκλησίας», παρά τη στάση όσων υποβλέπουν την παρουσία της και την προσφορά της και την προσήλωση στη αποστολή της που είναι η «διακονία της Οικουμένης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στη Σιάτιστα έως αύριο, Σάββατο, το βράδυ, επισκεπτόμενος εκκλησιαστικά ιδρύματα και μοναστήρια της περιοχής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συμμετάσχει στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της μητρόπολης Λαγκαδά.



Τι μέλλει γενέσθαι με τα Σχέδια Βελτίωσης



Πότε θα ολοκληρωθούν τα Σχέδια Βελτίωσης ρωτάει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Πέλλας επισημαίνει με ερώτησή του ζητώντας την άμεση επίλυση τους.
  Ο κ. Τζαμτζής, στην ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό, τόνισε τα «αγκάθια» υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης και τις επιπτώσεις που υφίσταται ο πρωτογενής τομέας από αυτά αναφέροντας τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
  Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας, ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη.
  Τα Σχέδια Βελτίωσης,  και συγκεκριμένα το Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου γεωργικού τομέα.
  Παρότι έχουν παρέλθει 2 χρόνια από την προκήρυξη του προγράμματος και γίνεται από μέρους σας σημαντική προσπάθεια να αξιολογηθούν κατά προτεραιότητα κάποιες αιτήσεις ενίσχυσης – κτηνοτροφία, καπνοπαραγωγοί νέοι αγρότες- η διαδικασία αξιολόγησης και οι εγκρίσεις των αιτήσεων ενίσχυσης  των Σχεδίων Βελτίωσης συνεχίζουν με αργούς ρυθμούς, με συνέπεια τον μη εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα και την  οπισθοδρόμηση της τοπικής ανάπτυξης.
  Παράλληλα, ο αγροτικός κόσμος που πλήττεται οικονομικά έχει ήδη υποβληθεί σε όλα τα έξοδα σύνταξης και υποβολής του φακέλου, ενώ κάποιοι παραγωγοί ήδη πραγματοποίησαν διάφορες δαπάνες π.χ. αγορές μηχανημάτων και τώρα βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
 Ακόμη,  «αγκάθι» στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, εφόσον έχουν λάβει την έγκριση οι ενδιαφερόμενοι και μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, είναι ότι για την επιδότηση των επενδύσεων απαραίτητος όρος είναι η τραπεζική συναλλαγή.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
α) Σε πόσο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των 7700 φακέλων που αφορούν τα Σχέδια Βελτίωσης;
β) Τι προτίθεσθε να πράξατε για τις επενδύσεις που έχουν κοπεί ήδη τιμολόγια και που έχουν εξοφληθεί με γραμμάτια ή μετρητοίς και δεν υπάρχει παραστατικό τραπεζικής συναλλαγής;

γ) Προτίθεσθε να τροποποιήσετε τον όρο της επιδότησης των επενδύσεων ώστε η επιδότηση να γίνεται μόνο με το τιμολόγιο – δελτίο αποστολής και την απλή απόδειξη εξόφλησης της εταιρείας, όπως ίσχυε παλαιότερα;»



Ανησυχία βουλευτών για την υποβάθμιση λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Την ανησυχία τους για την υποβάθμιση της λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του ιού HIV και την απεξάρτηση τονίζουν με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής μαζί με άλλους 57 συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Οι Βουλευτές στην ερώτηση τους προς τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν τα εξής: 
«Κύριε Υπουργέ 
Η Υφυπουργός Υγείας με έγγραφό της, με αρ πρ. 265/5-10-2012,απευθυνόμενη στο διοικητή της 1ης ΥΠΕ και τον υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ, αναφέρεται στην θεραπευτική αντιμετώπιση των οροθετικών χρηστών προγραμμάτων υποκατάστατων.
Με το συγκεκριμένο έγγραφο, ζητά οι χρήστες που προκύπτουν οροθετικοί να παρακολουθούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαθέτουν Μονάδες Λοιμώξεων και παρακολουθούν, ήδη, ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό ΗΙV.
Το σχετικό έγγραφο στάλθηκε και στα συγκεκριμένα νοσοκομεία.
Όπως προκύπτει συνεπώς οι οροθετικοί χρήστες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη θεραπεία χορήγησης υποκατάστατων οπιούχων, στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να παρακολουθούνται και για τον ιό ΗΙV. Δεν έχουν δηλαδή τη δυνατότητα και την επιλογή να ενταχθούν στα λεγόμενα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ.
Αποκαλύπτεται ότι κάποιοι έχουν απορρίψει μία διαφορετικού τύπου ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στο θέμα απεξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες και επιβάλλουν μόνο τη χρήση υποκατάστατων.
Με αυτή την πρακτική, καθίσταται άνευ αντικειμένου η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ σε σημείο να τροφοδοτούνται φήμες για το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους.
Με την ίδια λογική παρακάμπτονται:
α) Το ΚΕΕΛΠΝΟ που επιβλέπει τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας και υποστηρίζει με προσωπικό τις Μονάδες Λοιμώξεων.
β) Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑIDS.
γ) Οι φορείς του δημοσίου, όπως το 18 ΑΝΩ και το ΚΕΘΕΑ που είναι εξειδικευμένοι στην τοξικοεξάρτηση.
δ) Οι γιατροί των Μονάδων Λοιμώξεων που αντιμετωπίζουν τεράστιο φόρτο αντιμετώπισης περιστατικών.
Επιπρόσθετα, η διαδικασία που επελέγη από την Υφυπουργό Υγείας επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, το κόστος θα είναι δυσανάλογα υψηλό. Οι οροθετικοί χρήστες θα χρειαστούν φάρμακα με μηνιαίο κόστος 1000 ευρώ, όταν πολλοί εξ αυτών είναι ανασφάλιστοι ή διαθέτουν βιβλιάρια απορίας.
Κατόπιν των ανωτέρω 
Ερωτάται ο κ.Υπουργός
1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει ανακύψει
2. Εάν, στην απόφαση της κ.Υφυπουργού, συνυπολογίστηκε το δυσανάλογα μεγάλο βάρος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί και το προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.
3. Πως θα συνδυαστεί η αντιρετροϊκή θεραπεία που εφαρμόζεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ με την παρακολούθηση του ιού ΗIV αφού με απόφαση της κ.Υφυπουργού δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μόνο υποκατάστατων;
4. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ που παρακάμφθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση;»


«Απάντηση από ΥΠΕΚΑ & ΔΕΔΔΗΕ στον κ. Ιορδάνη Τζαμτζή για τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά»






  Απάντηση από ΥΠΕΚΑ και ΔΕΔΔΗΕ για τα αγροτικά φωτοβολταικά έλαβαν ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και άλλοι 21 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 27/9/2012 επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβλταϊκών σταθμών.
  Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Λιβιεράτο Ευάγγελο ανέφεραν τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ
Περίπου 6200 αγρότες έχουν υποβάλει μέχρι το τέλος του 2010 αιτήματα για να εγκαταστήσουν σε ιδιόκτητη αγροτική γη, φωτοβολταικούς σταθμούς σύμφωνα με τον Νόμο 3851/2010.
Απ αυτούς, οι 4900 αγρότες, μέχρι τις 31/12/2011 είχαν λάβει προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ, ενώ μόλις 300 αγροτικοί φωτοβολταικοί σταθμοί λειτουργούν σήμερα.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους αγρότες αυτούς, έχει υλοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις διαδικασίες αδειοδότησης και βρίσκονται σε αδιέξοδο διότι έχουν προβλήματα με την τράπεζα η οποία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Έχουν καταβάλει ίδια κεφάλαια και δεν έχουν τα υπόλοιπα χρήματα,  ενώ δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
Κινδυνεύει η επένδυση τους και αυτοί θα χάσουν χρήματα,  διότι τίθεται θέμα χρόνου από την ΔΕΗ για την οριστική απόρριψη του φακέλου της αδείας.
Ακόμη, άλλο πρόβλημα,  είναι η εμφανής αδυναμία της ΔΕΗ να πραγματοποιήσει  όλες αυτές τις συνδέσεις.
Άλλο θέμα είναι,  η από τον Αύγουστο του 2012 μείωση τις τιμής πώλησης του ρεύματος ενώ όταν υπέγραψαν συμβόλαια ήταν διπλάσια και όπως προανέφερα η επένδυση σταμάτησε όχι με ευθύνη των αγροτών.
Με δεδομένο ότι η συνολική  ισχύς των Φ/Β που είναι εγκατεστημένα,  είναι περίπου 750 ΜW, τα αγροτικά Φ/Β αποτελούν μόνο το 4%.
Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών αγροτών για την εγκατάσταση Φ/Β σταθμών καθώς και τα οικονομικά οφέλη τόσο για τους αγρότες όσο και για την εθνική μας οικονομία
Κρίνεται απαραίτητη η άμεση παρέμβαση σας ώστε
 α) να δοθεί παράταση όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης των Φ/Β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών
β) να ξεκαθαρίσει το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της κατοχυρωμένης από τον Νόμο 3851/2010 τιμής πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος
γ) να δοθεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση των Φ/Β των αγροτών από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία απορρόφησε την ΑΤΕ απ όπου έχουν ζητήσει χρηματοδότηση οι αγρότες.
                                              
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Α)  Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να δοθεί παράταση 1 έτος, πλέον του 18 μηνου που έχουν ως χρονικό περιθώριο οι αγρότες να υλοποιήσουν την επένδυση τους;
Β)  Τα προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την κατοχυρωμένη τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος βάσει του Νομού 3851/2010;
Γ)  Προτίθεσθε να παρέμβετε ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα αγροτικά Φ/Β  από την διάδοχο τράπεζα της ΑΤΕ , την τράπεζα Πειραιώς;
Δ) Αληθεύει ότι υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος,  να μην υλοποιηθούν προτάσεις Φ/Β πάρκων αγροτών και οι άδειες να δοθούν σε άλλους ιδιώτες που θα φτιάξουν μεγάλα Φ/Β πάρκα ισχύος 1 και 2 μεγαβάτ;
Ε) Να κατατεθούν όλα τα στοιχεία σχετικά με τις μέχρι σήμερα αιτήσεις αγροτών για αγροτικά Φ/Β πάρκα, πως κατανέμονται οι άδειες πανελλαδικά (ανά νομό), πόσες επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί».

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τονίζει τα εξής:

«Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σε συνεργασία με το Διαχειριστή του Δικτύου, αναγνωρίζοντας τη σημαντική δυσκολία σε ότι αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω δανειοδότησης (λόγω της αρνητικής χρηματοοικονομικής συγκυρίας) των επενδύσεων των φ/β σταθμών μικρής ισχύος που εξαιρούνται της υποχρέωσης χορήγησης άδειας παραγωγής (έργα ισχύος έως 1 MW), προέβει ήδη από τον προηγούμενο χρόνο σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις.
  Έτσι με βάση την 7η ανακοίνωση της ΔΕΗ (που αναρτήθηκε στο site της την 22α Ιουλίου 2011), οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες που αδυνατούσαν για αντικειμενικούς λόγους μη οφειλόμενους σε υπαιτιότητα τους να προσκομίσουν εμπρόθεσμα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία (καθυστέρηση έκδοσης της Έγκρισης Εργασιών για την οποία είχε εγκαίρως υποβληθεί αίτηση στην αρμόδια Πολεοδομία, καθυστέρηση έκδοσης επιστολής κατ΄ αρχήν ενδιαφέροντος τράπεζας κλπ), μπορούσαν να υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης χωρίς ταυτόχρονη καταβολή των δαπανών σύνδεσης, με υποχρεωτική όμως κατάθεση της εγγυητικής επιστολής. Στις περιπτώσεις αυτές οι Συμβάσεις Σύνδεσης προέβλεπαν προθεσμία τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής τους για την υποβολή των ελλειπόντων εγγράφων και στοιχείων αλλά και την καταβολή των δαπανών σύνδεσης.
  Περαιτέρω και με βάση την 9η ανακοίνωση της ΔΕΗ (που αναρτήθηκε στο site της την 1η Νοεμβρίου 2011) η ως άνω προθεσμία των τριών μηνών παρατάθηκε κατά δύο (2) μήνες για όλες τις Συμβάσεις Σύνδεσης που υπεγράφησαν στο διάστημα από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011.
 Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι επενδυτές οφείλουν να μεριμνούν για την έγκαιρη εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων τους, καθώς η αδυναμία αυτή αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία υλοποίησης σταθμών Α.Π.Ε., τα οποία ενώ αδειοδοτικά τελματώνουν, εξακολουθούν να δεσμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον αντίστοιχο ηλεκτρικό χώρο. Η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου από τα αιτήματα των οποίων η μετουσίωση σε έργα Α.Π.Ε. είναι αμφίβολη, οδηγεί σε ανακήρυξη περιοχών ως περιοχών με κορεσμένα δίκτυα για απορρόφηση ισχύος από σταθμούς Α.Π.Ε., όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα με την από 08.08.2012 υπ ΄αριθμ. 699/2012 Απόφαση της Ρ.Α.Ε. και αφορούσε σε όλο το δίκτυο της Πελοποννήσου. Επομένως όσοι από τους υποψήφιους επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα έργα λόγω δυσκολιών στη χρηματοδότηση τους, θα πρέπει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να παύουν να δεσμεύουν τον αντίστοιχο ηλεκτρικό χώρο με το αίτημα τους και να αξιολογούνται αιτήματα που κατατέθηκαν μεταγενέστερα. Το Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.
  Επισημαίνεται ότι λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, οι στόχοι που έχουν τεθεί για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά έργα αναμένεται να υπερκαλυφθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ με την Α.Υ./Φ1/οικ.19598/01.10.2010 (Β΄1630/11.10.2010) Απόφαση Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. , η επιδιωκόμενη εγκατεστημένη ισχύς των φ/β, έχει καθοριστεί σε 1.500 MW για το 2014 και 2.200 MW για το 2020, η συνολική ηλεκτρική ισχύς για την οποία είχαν υπογραφεί συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον Λ.ΑΓ.Η.Ε. Α.Ε. και τον διαχειριστή των νησιών ως τον Ιούνιο του 2012, ήταν 2.570 ΜW (εκ των οποίων 820 MW σε λειτουργία), ήτοι σημαντικά μεγαλύτερη από την επιδιωκόμενη ισχύ για το έτος 2014 αλλά και μεγαλύτερη από την αντίστοιχη για το έτος 2020. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α προέβη στην αναστολή της υποβολής νέων αιτημάτων, με την έκδοση της σχετικής Απόφασης με αρ. πρωτ. Υ.Α.Π.Ε/Φ1/2300/οικ.16932/09.08.2012 (Β΄2317/10.08.2012), βάσει του πλαισίου που είχε διαμορφωθεί με την ανωτέρω Υ.Α. για την επιδιωκόμενη εγκατεστημένη ισχύ ανά τεχνολογία Α.Π.Ε., με το οποίο προβλεπόταν αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας, εφόσον η συνολική ηλεκτρική ισχύς για την οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον αρμόδιο διαχειριστή υπερβαίνει την επιδιωκόμενη εγκατεστημένη ισχύ για το 2014 και το 2020.
 Περαιτέρω σε απάντηση σχετικού ερωτήματος σας, σας ενημερώνουμε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση των φ/β σταθμών πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Ειδικά μάλιστα για την περίπτωση των αγροτών που είχαν κατοχυρώσει το δικαίωμα στην προτεραιότητα βάση όσων προβλέπονταν στο εδ. Β΄της παρ. 6, του αρ. 15 παρ. του ν. 3851/2010 (85 Α΄), δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση σταθμών πριν την παρέλευση 5 ετών από τη έναρξη της λειτουργίας τους. Η εν λόγω διάταξη δείχνει με σαφήνεια την πρόθεση του νομοθέτη να υλοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις φ/β σταθμών από τους ίδιους τους κατόχους των αδειών (και επομένως και των αγροτών) και να μην επιτραπούν οι άσκοπες αγοραπωλησίες αδειών.  
  Σε ότι αφορά το ζήτημα της μείωσης των εγγυημένων τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που αποφασίστηκε με την υπ΄αριθμ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/2301/οικ.16993/09.08.2012, Β΄2317, με την οποία τροποποιήθηκε η υπ΄αριθμ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/2262/31.01.2012, Β΄97), επισημαίνουμε ότι στις νέες τιμές που ορίστηκαν αντικατοπτρίζεται η ραγδαία και συνεχής μείωση του κόστους των εν λόγω συστημάτων. Οι μειώσεις αυτές, αφορούν σε όλα τα νέα αιτήματα για σύναψη σύμβασης πώλησης καθώς και στα αιτήματα τα οποία αφορούν σε έργα για τα οποία, μέχρι τη δημοσίευση της εν λόγω απόφασης, είχαν συναφθεί συμβάσεις πώλησης ή είχε υποβληθεί αίτηση με πλήρη φάκελο για σύναψη σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, και για τους οποίους η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας, ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, η ενεργοποίηση της σύνδεσής τους, δεν γίνει εντός της προθεσμίας των δεκαοκτώ ή τριάντα έξι μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης πώλησης, που τίθεται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 27 Α του ν. 3734/2009. Το σύστημα τιμολόγησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλά το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων. Περαιτέρω, η μείωση των τιμών για νεοεισερχόμενες φωτοβολταικές εγκαταστάσεις, κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού του Λ.ΑΓ.Η.Ε., που έχει δημιουργηθεί λόγω χρόνιων στρεβλώσεων οι οποίες δεν είχαν αντιμετωπισθεί έως σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του μηχανισμού πληρωμής των παραγωγών Α.Π.Ε. και να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία των σταθμών.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι τα ζητήματα της ερώτησης που σχετίζονται με την Α.Τ.Ε. Leasing, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α.


Σε ότι αφορά τα στοιχεία αιτήσεων που αφορούν εγκατάσταση φ/β από αγρότες, η ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει τα εξής:

«Στον Διαχειριστή του Δικτύου υπεβλήθησαν περί τις 6.650 αιτήσεις για φωτοβολταικούς σταθμούς από κατ΄ επάγγελμα αγρότες, εκ των οποίων οι 6.200 περίπου ενέπιπταν στο καθεστώς προτεραιότητας εξέτασης κατά το άρθρο 15 του ν.3851/2010, δεδομένου ότι υπεβλήθησαν προ της 11ης Οκτωβρίου 2010, ημερομηνία δημοσίευσης της ΥΑ για τον επιμερισμό της ισχύος στις διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ. Εξ αυτών περί τα 5.600 αιτήματα έλαβαν προσφορές σύνδεσης, ενώ σε σύναψη σύμβασης σύνδεσης προχώρησαν περί τους 3.100 αγρότες. Εντούτοις, δεδομένου ότι παρεσχέθη στους αγρότες η δυνατότητα να συνάψουν συμβάσεις σύνδεσης με τρίμηνη διορία για την προσκόμιση των ελλειπόντων δικαιολογητικών και την καταβολή των δαπανών σύνδεσης, υπό την προϋπόθεση της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής (7η Ανακοίνωση ΔΕΗ σε εφαρμογή του ν.3851/2010), αξιόλογο ποσοστό, της τάξεως του 15%, των συναφθεισών συμβάσεων παρέμειναν ανενεργές, αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν προέβησαν τελικά στην καταβολή των δαπανών σύνδεσης. Τέλος μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί και λειτουργούν περί τους 870 φωτοβολταικούς σταθμούς αγροτών, συνολικής ισχύος περί τα 85 MW.
Τα αιτήματα για τα οποία παρήλθε άπρακτη η διάρκεια ισχύος της προσφοράς σύνδεσης χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στη σύναψη συμβάσεων σύνδεσης και την πληρωμή κόστους των έργων σύνδεσης εκκαθαρίζονται σταδιακά (τίθενται στο αρχείο και αίρεται η δέσμευση ισχύος από το δίκτυο). Ομοίως εκκαθαρίζονται σταδιακά τα αιτήματα για τα οποία οι συναφθείσες συμβάσεις παρέμειναν ανενεργές κατά τα ανωτέρω».  

Στη Βουλή τα ονόματα των πολιτικών που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες



"Όλα τα ονόματα στη Βουλή"

Να διαβιβαστεί στη Βουλή η κατάσταση με τα ονόματα όλων εκείνων των πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ, με τα 1991 ονόματα Ελλήνων που εξήγαγαν χρήματα στην Ελβετική Τράπεζα HSBC, όπως επίσης και των πολιτικών που συμπεριλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα με τα 36 ονόματα, που φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό, καθώς και τα ονόματα των πολιτικών και των συγγενών τους, που ελέγχονται από το 1974 έως σήμερα για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες». 

Αυτή είναι η εντολή που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη.

Ο προϊστάμενος των δύο οικονομικών εισαγγελέων, κ. Παντελής παρήγγειλε να διαβιβαστούν οι καταστάσεις αυτές με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων στον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας Αθανάσιο Νάκο. 

Ειδικότερα, από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ θα επιλεγούν να σταλούν στην Βουλή, εφόσον φυσικά περιλαμβάνονται, τα ονόματα όσων διετέλεσαν ή είναι σήμερα Πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές και διαχειριστές των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων.Επίσης, πρέπει να σταλούν και τα ονόματα των συζύγων και ανήλικων παιδιών, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. 

Επίσης, θα διαβιβαστούν και τα ονόματα πολιτικών προσώπων (υπουργών, βουλευτών, κ.λπ.) που περιλαμβάνονται στην λίστα με τα 36 ονόματα των εν ενεργεία και τέως υπουργών, βουλευτών κ.λπ., οι οποίοι φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό. 

Παράλληλα, θα διαβιβαστούν στο κοινοβούλιο τα ονόματα εκείνων των πολιτικών προσώπων που σύμφωνα με τον Ν. 4065/2012 επανελέγχονται οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» από το 1974 έως σήμερα, όπως και των συζύγων και των ανήλικων παιδιών τους και σε βάρος τους διενεργείται ποινική προκαταρκτική εξέταση από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ (κεντρική ή περιφερειακές). 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παντελής στην παραγγελία του προς τους κκ Πεπόνη και Μουζακίτη, η ικανοποίηση του αιτήματος του αντιπροέδρου της Βουλής «δεν παραβλάπτει σε τίποτα το έργο των διενεργούμενων προκαταρκτικών εξετάσεων», ενώ η αποστολή των ονομάτων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αρνήθηκαν στον Νάκο να διαβιβάσουν αντίγραφο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στις λίστες, κ.λπ., επικαλούμενοι το γεγονός ότι διενεργούν προκαταρκτική έρευνα.

---
Πηγή: enikos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου