Νύχτες Κρυστάλλων
Η αποκληθείσα «νύχτα των κρυστάλλων» αποτελεί το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.
Όλα ξεκίνησαν δύο μέρες νωρίτερα, όταν ένας γερμανοεβραίος, ο Χέρσελ Γκρίσπαν, σκότωσε στο Παρίσι τον γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ. Ο φόνος του Γερμανού διπλωμάτη χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν εναντίον των Εβραίων σε όλη τη Γερμανία. Φαινομενικά, οι επιθέσεις αυτές ήταν αυθόρμητες, αλλά στην πραγματικότητα «ενορχηστρώθηκαν» από τη ναζιστική κυβέρνηση.
Κατά τη νύχτα των κρυστάλλων, καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των γερμανοεβραίων που σκοτώθηκαν είναι ασαφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται από 36 έως 200, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και αρκετοί μη Εβραίοι, που είχαν την ατυχία να μοιάζουν.
Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Γερμανία.
Είκοσι χρόνια πριν από το ναζιστικό πογκρόμ κατά των Εβραίων, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1918) ένα πλήθος 50.000 Καναδών «πατριωτών» επιδόθηκε για μέρες σε ένα ανελέητο πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων μεταναστών.  Αφορμή η άρνηση των ελληνόφωνων μεταναστών να καταταγούν στον Καναδικό στρατό που όξυναν τις ρατσιστικές αντιλήψεις σε βάρος τους. Το αποτέλεσμα αυτού του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων.
Τον Αύγουστο του 1918 εξελίχθηκε μια από τις χειρότερες επιθέσεις κατά Ελλήνων μεταναστών, αλλά δεν ήταν η μόνη. Το 1909, η ελληνική κοινότητα μπήκε στο στόχαστρο των κατοίκων της Ομάχα στη Νεμπράσκα, διότι τα αφεντικά στα εργοστάσια έφερναν Ελληνες εργάτες ως απεργοσπάστες. Ενα πλήθος 3.000 Αμερικανών κατέβηκε στην ελληνική γειτονιά για να παραδώσει τελεσίγραφο: «Αν θέλετε τη ζωή σας, να φύγετε από την Ομάχα». Στη Νέα Υόρκη, Αμερικανοί εστιάτορες έβαζαν ταμπέλες στις βιτρίνες τους που έλεγαν: «Αγνό αμερικανικό φαγητό. Χωρίς ποντίκια και χωρίς Έλληνες».
 Έναν αιώνα μετά τα κρούσματα της ρατσιστικής βίας πληθαίνουν συνεχώς και στην Ελλάδα καθώς ακροδεξιές συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο σε συνοικίες της Αθήνας όπου ζουν μετανάστες.
Το βράδυ της 31ης  Οκτωβρίου, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής, με αφορμή επίθεση με μαχαίρι σε ιδιοκτήτη κουρείου στην οδό Μιχαήλ Βόδα,   έγιναν σοβαρά επεισόδια και  με τη συμμετοχή μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, έγιναν επιθέσεις σε διερχόμενους αλλοδαπούς και προκλήθηκαν φθορές σε καταστήματα και παρά την έντονη αστυνομική παρουσία στην περιοχή δεν σημειώθηκε καμία προσαγωγή ή σύλληψη.
Το βράδυ της 2ης  Νοεμβρίου, επαναλήφθηκαν παρόμοιες ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών με τη συμμετοχή μελών της Χρυσής Αυγής, που χτύπησαν  και κυνήγησαν  μετανάστες και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Πέραν των υλικών ζημιών υπήρξαν και σοβαρότατοι τραυματισμοί αλλοδαπών.
Το απόγευμα του Σαββάτου της 3ης  Νοεμβρίου, κάτοικοι και μέλη της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα, στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Βόδα και Αγίου Μελετίου, συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών και  προκάλεσαν  φθορές σε  καταστήματα.
Tο βράδυ της Κυριακής της 4ης Νοεμβρίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου καταγγέλλει πως δέχτηκε φραστική επίθεση έξω από το σπίτι της από νεαρά άτομα που κατευθύνονταν σε συγκέντρωση, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, στην περιοχή.
Η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση και το πολιτικό κλίμα με τη στοχοποίηση της μετανάστευσης από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες ενισχύουν τα ρατσιστικά εγκλήματα προκαλώντας ανησυχίες ,καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που προειδοποιούν πως η ελληνική Νύχτα των Κρυστάλλων θα είναι πολύ κοντά.




http://www.aixmi.gr