Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Der Spiegel: Πώς ζουν οι πλούσιοι Ελληνες



Κατερίνα Αθανασίου

"Απαίσιοι πολίτες, ενθουσιώδεις πατριώτες"


 



Η ελληνική οικονομία εδώ και τρία χρόνια παλεύει να ορθοποδήσει την ίδια ώρα που η χώρα προσπαθεί να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της με την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας. Οι πλουσιότεροι κάτοικοι της Ελλάδας όμως φαίνεται να μην το έχουν παρατηρήσει και συνεχίζουν να ζουν τη χλιδάτη ζωή που έκαναν και προ κρίσης. Πολλοί δεν φορολογούνται καθόλου ενώ κάποιοι από αυτούς επιμελώς αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Την παραπάνω διαπίστωση κάνει το γερμανικό περιοδικό «der spiegel» που σε δημοσίευμά του αναλύει  το πώς  αντιμετωπίζουν την επέλαση της κρίσης οι πλούσιοι Έλληνες.

«Ένας από τους πλουσιότερους Ελληνες εφοπλιστές θα ήταν χαρούμενος να μιλήσει για την τέχνη, ή θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει για την πλούσια συλλογή του ή να εκφράσει τον θαυμασμό του για τους Γερμανούς ζωγράφους Neo Rauch και Otto Dix των οποίων έχει έργα τους. Ή να πει ακόμα για το τελευταίο απόκτημα του έργο του Botero, το οποίο αγόρασε 330.000 ευρώ. Ο Γιώργος Οικονόμου όμως δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να συζητήσει για την οικονομική κρίση που ταλανίζει την πατρίδα του. Είναι χαρούμενος και ευτυχής όταν μιλάει για τέχνη», λέει στο περιοδικό η οικιακή βοηθός της βίλας Οικονόμου η οποία φοράει χρυσά σανδάλια και στέκεται στην είσοδο της πολυτελούς οικίας. Το ζάμπλουτο αφεντικό της είναι πίσω της φοράει ροζ πουκάμισο, khakis παντελόνι και σπορ παπούτσια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα λίγοι και εκλεκτοί είναι αυτοί που έχουν λάβει τη φούξια πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την έκθεση έργων τέχνης «Talking Heads». Ο κ. Οικονόμου θα δείξει για πρώτη φορά ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του. Οι προσκεκλημένοι του θα γευτούν εδέσματα υψηλής γαστρονομίας και κοκτέιλ. Ο συλλέκτης εξηγεί πόσο σημαντική είναι η τέχνη για εκείνον και γιατί την βλέπει σαν επένδυση. Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι σκοπεύει να αυξήσει τη συλλογή του πλουτίζοντάς την με περισσότερα έργα τέχνης.


Το δημοσίευμα του Spiegel κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εφοπλιστικές εταιρείες τονίζοντας ότι δεν συμβάλλουν στα φορολογικά έσοδα της χώρας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οικογένεια Πατίστα. Στη φωτογραφία ο Λέων Πατίστα και η σύζυγός του Μαριέττα Χρουσαλά

Το Spiegel αναφέρει επίσης ότι η βίλα του κ. Οικονόμου είναι απόρθητο φρούριο καθώς σωματοφύλακες και εταιρεία security έχουν αναλάβει τη φύλαξή του. Μάλιστα το περιοδικό αναφέρει και τη δήλωση της κόρης του εφοπλιστή, Αλεξάνδρας, η οποία μέσα από μια Mercedes λέει πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον τόσο ασφαλής όσο ήταν στο παρελθόν, ότι παίρνει ταξί γιατί φοβάται να κυκλοφορήσει για να μην πέσει θύμα απαγωγής και ότι ακόμα και οι πλούσιοι θα πρέπει να ανησυχούν.

Την περασμένη εβδομάδα, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νέα δέσμη μέτρων λιτότητας που υποτίθεται ότι θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες κατά 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015, κυρίως μέσω των μισθών και των συντάξεων. Τα μέτρα θα μειώσουν το μέσο μηνιαίο μισθό στη χώρα και οι οικογένειες που παίρνουν περισσότερα από 18.000 ευρώ το χρόνο δεν θα λαμβάνουν πλέον επιδόματα τέκνων. Και, αυτό το μήνα, η Ελλάδα τρέμει πάλι για το αν θα λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν φτάσουν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, τότε η χώρα θα καταστεί αφερέγγυα.


«Η φοροδιαφυγή είναι κάτι σαν εθνικό σπόρ στην Ελλάδα», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Άποψη του λιμένα σκαφών αναψυχής στην Αθήνα

Οι λίστες και οι λογαριασμοί στην Ελβετία
Την ίδια ώρα που ο λαός υποφέρει από τα δυσβάσταχτα μέτρα λίστες ονομάτων που συνδέονται με ανεξιχνίαστα χρηματικά ποσά κυκλοφορούν στην Αθήνα. Ανήκουν σε πολιτικούς, ηθοποιούς και επιχειρηματίες οι οποίοι υποτίθεται πως έχουν λογαριασμούς στην Γενεύη και την βρετανική τράπεζα HSBC. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι Έλληνες πολίτες έχουν βγάλει σε λογαριασμούς στην Ελβετία περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ φτωχή χώρα με πλούσιους ανθρώπους», λέει συνεχώς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Η φιλανθρωπία αν και λέξη ελληνική δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στην πράξη. Τα μέλη του ανώτερου φλοιού της χώρας συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται όλα τα κενά και η κυβέρνηση τους διευκολύνει. Πράγματι, η κατάσταση τους το επιτρέπει. Για έναν ολόκληρο χρόνο τώρα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η συμφωνία με την Ελβετία, για να τεθεί τέρμα στην φοροδιαφυγή, είναι στην τελική ευθεία, μόνο που ακόμα δεν έχει ακόμη υπογραφεί», αναφέρει το spiegel.

Οι πλούσιοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν τα πλούτη τους στους κοινούς θνητούς. Στις πλούσιες περιοχές όπως βόρεια και νότια προάστια οι κατέχοντες δεν έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν με Porsche και οι γυναίκες να κρατούν απροκάλυπτα τσάντες Hermès πίνοντας τον καφέ τους. Ακόμα και οι μπουτίκ διάσημων οίκων όπως Gucci, Balenciaga και Dior διατηρούν τα πολυτελή καταστήματά τους στην ελληνική πρωτεύουσα.


Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ  πρόσφατα εντόπισε 57 διαφορετικές φορολογικές αμνηστίες για την Ελλάδα  και απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση η οποία υποστήριξε ότι αν οι ναυτιλιακές φορολογηθούν τότε θα φύγουν από τη χώρα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς της και οφείλει σε εταιρείες ιδιωτικού τομέα 9 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμα και τώρα που διανύει τον τρίτο χρόνο της κρίσης συνεχίζει να απαλλάσσει πό τους εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες. Αυτή η ανακούφιση για τους πλούσιους βαραίνει όλο και περισσότερο τους φτωχούς.Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ πρόσφατα εντόπισε 57 διαφορετικές φορολογικές αμνηστίες μόνο για Έλληνες εφοπλιστές και απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση της Αθήνας.

Για παράδειγμα ο 36χρονος εφοπλιστής Λέων Πατίστας είναι μεταξύ εκείνων που έχουν επωφεληθεί. Στο πολυτελές γραφείο του έχει κρεμασμένα πορτραίτα των προγόνων του δίπλα σε πίνακες με τα δεξαμενόπλοιά του. Ο χρυσός κληρονόμος είναι ο επικεφαλής της Atlas Maritime η οποία διαθέτει σήμερα έξι πετρελαιοφόρα και άλλο ένα είναι υπό κατασκευή στη Σαγκάη. Ο ελληνικός εμπορικός στόλος λέει ο Πατίστας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και ο ίδιος πιστεύει ότι η απαλλαγή από τον φόρο είναι μια αναγκαιότητα και όχι προνόμιο. «Η ναυτιλία εξασφαλίζει 400.000 θέσεις εργασίας σε ελληνικά ναυπηγεία που θα μπορούσαν να πάνε αλλού ανά πάσα στιγμή», λέει χαρακτηριστικά.




Ο Γιώργος Οικονόμου, ο μεγαλύτερος μεγιστάνας ναυτιλίας στην Ελλάδα, προτιμά να μιλάει για συλλογή έργων τέχνης παρά για την κρίση. Εδώ, ο ίδιος απεικονίζεται μπροστά από το μουσείο τέχνης στο Μόναχο, Pinakothek der Moderne

«Αγαπάω την πατρίδα μου»
Στο ερώτημα αν η ναυτιλιακή βιομηχανία θα έπρεπε να δείχνει αλληλεγγύη στο κράτος, αντί να απειλεί να φύγει με την πρώτη ένδειξη φορολογίας ο 36χρονος εφοπλιστής απαντά: «Το κράτος δεν προσφέρει καμία ασφάλεια στους επενδυτές και τους επιχειρηματίες. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το κεφάλαιο είναι υπεύθυνο για τα πάντα και όχι τα ισχυρά συνδικάτα που καταστρέφουν πραγματικά θέσεις εργασίας με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις». Ο Πατίστας και η σύζυγός του -πολύ γνωστό μοντέλο και παρουσιάστρια τηλεοπτικών- απέκτησαν πρόσφατα  ένα γιο. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, είχαν ανοίξει το σπίτι τους σε περιοδικά για φωτογράφηση. Αλλά δεν το κάνουν πια. Ο ίδιος ο εφοπλιστής εξηγεί: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πολλοί άνθρωποι είναι ζηλιάρηδες». Στην ερώτηση τι τον κρατά στην Ελλάδα απάντησε: «Αγαπώ τη χώρα μου».

Το Spiegel κάνει αναφορά και σε άλλες πλούσιες ελληνικές οικογένειες σημειώνοντας: «Ενώ η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος 301 δισ. ευρώ, οι πολίτες της έχουν ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία διπλάσιας αξίας. Η οικογένεια Πατίστα προέρχεται από τις Οινούσσες, ένα μικρό νησί στο Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα στο νησί της Χίου και των τουρκικών ακτών. Μια σειρά από μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες έχουν τις ρίζες στο νησί, συμπεριλαμβανομένης και της  Έλλης Πατέρα. Πριν από μια δεκαετία, η Πατέρα ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση ως κτηματομεσίτης, επειδή είχε κουραστεί να είναι απλά μια κληρονόμος. Φτιάχνει βίλες σε υψηλής ποιότητας περιοχές της βόρειας Αθήνας κρυμμένες πίσω από τεράστιους φράκτες και bungalows με αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες.


Οι πλούσιοι δεν κάνουν καν τον κόπο να κρύψουν τον πλούτο τους στους κοινούς θνητούς. Στις πλούσιες γειτονιές εξακολουθούν να κυκλοφορούν με Porsche Cayenne και τσάντες Hermès. Gucci, Dior και  Balenciaga διατηρούν όλα τα καταστήματα στην ελληνική πρωτεύουσα ενώ απολαμβάνουν μέρες χλιδής σε πριβέ παραλία της Μυκόνου

Απαίσιοι πολίτες, ενθουσιώδεις πατριώτες
Αυτή τη στιγμή, η 47χρονη Ελλη Πατέρα περνάει τον περισσότερο χρόνο της στη Μύκονο. Η κρίση της χώρας δεν έχει φτάσει σε αυτό το νησί. Το νησί των ανέμων είναιο αγαπημένος προρορισμός του εγχώριου και διεθνούς τζετ σετ. Εκεί μπορεί κάποιος σε τοπικό κοσμηματοπώλη να αγοράσει προσευχητάρια σχεδιασμένα από τη Chanel και μπορεί να απολαύσει ένα magnum μπουκάλι σαμπάνιας Armand de Brignac στην πριβέ παραλία του Nammos.

Η κ. Πατέρα αναφέρει ότι η χώρα της έχει προσβληθεί από τις ίδιες ασθένειες όπως και το επάγγελμά της: « Πριν από το 2009, ένα πράγμα είχε σημασία: ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Κάθε σπίτι με κήπο κόστιζε 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο καθένας ήθελε να αγοράσει το πιο ακριβό. Τώρα όμως η αγορά ακινήτων έχει στερέψει. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες απαιτούν τώρα να πουλήσουν το σπίτι τους όσο το αγόρασαν. Τώρα όμως δεν πουλιέται ούτε στο μισό. Κανείς δεν μπορεί ή θέλει να πληρώσει τόσο πολύ πια. Αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε τις αιτίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κρίση είναι μόνο ένα κακό, ηλίθια ιδέα των Ευρωπαίων. Οι άνθρωποι με αρκετά χρήματα όμως δεν έχουν καμία ανάγκη για θεωρίες συνωμοσίας».


Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας επαναλαμβάνει συνεχώς: «Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα, με πολύ πλούσιους ανθρώπους»

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος το Spiegel αναφέρει: «Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε κάποτε: «Ο καθένας ενεργεί σύμφωνα με τον πατριωτισμό του». Ο Πέτρος Νομικός λέει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι φρικτοί, αλλά ενθουσιώδεις πατριώτες. Ο 33χρονος επενδυτής – προέρχεται από οικογένεια εφοπλιστών- και προσπαθεί πραγματικά  να κάνει κάτι για τη χώρα του. Έχει ιδρύσει μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Ελλάδα Χωρίς Χρέος», η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Έλληνες να αγοράσουν τα χρέη τους. Η πρωτοβουλία αυτή όμως είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση όχι μόνο επειδή αφορά το αστρονομικό ποσό των 300 δισ. ευρώ, αλλά και επειδή τα τρία τέταρτα αυτού του χρέους κατέχονται από τους δημόσιους πιστωτές αντί να διαπραγματεύονται στην ελεύθερη αγορά.

Μέχρι τον Αύγουστο οι δωρεές προς  την πρωτοβουλία Νομικός είχαν ξεπεράσει τα 2.500.000 ευρώ. Ο αριθμός αυτός ενημερώνεται συνεχώς για το «Ελλάδα Χωρίς Χρέος». Από το πρωί της Δευτέρας, το ποσό ήταν 2.510.072 δηλαδή σχεδόν όσο ήταν τον περασμένο Αύγουστο.


Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς της και οφείλει σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα 9 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμα και τώρα, τρία χρόνια που βρίσκεται σε κρίση, συνεχίζει να απαλλάσσει εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες από όλους τους φόρους

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει επίσης 100 εκατ.  ευρώ για την άμεση ανακούφιση των Ελλήνων που υποφέρουν από την κρίση. Επενδύει επίσης χρήματα σε πράγματα που οι πλούσιοι δίνουν αξία: σε ένα πάρκο στην Αθήνα, σε μια όπερα και σε μια βιβλιοθήκη. Το Ίδρυμα  Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης έχει ξεκινήσει ένα διαγωνισμό αρχιτεκτονικής με στόχο την ωραιοποίηση του κέντρου της Αθήνας. Χρηματοδοτεί επίσης πολλά πολιτιστικά έργα αλλά δεν δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά ή να επισκεφτούν ένα γιατρό επειδή δεν έχουν ασφάλιση.

Το Spiegel ολοκληρώνει το ρεπορτάζ του κάνοντας αναφορά και στην οικογένεια Κόκκαλη. Ο Πέτρος Κόκκαλης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κήπο σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της Αθήνας. Συνήθιζε να οδηγεί φανταχτερά σπορ αυτοκίνητα, αλλά τώρα ο ίδιος προτιμά ένα Volkswagen Golf. Ο ίδιος ο Πέτρος λέει ότι η κρίση του έχει ανοίξει τα μάτια και τον έχει κάνει περισσότερο πολιτικό. Λέει, επίσης, ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου του. Για παράδειγμα, λέει ότι έπρεπε να περιμένει έξι μήνες για την άδεια μόνο για να εγκαταστήσει ένα μπαμπού bar με ψυγείο στον κήπο του. Σημειώνει δε ότι η κατάσταση δεν είναι δίκαιη.

Στην ερώτηση αν έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό ο κ. Πέρτος Κόκκαλης απάντησε: «Σίγουρα όχι όμως όλα. Το παίρνω σαν αστείο, αλλά δεν φταίω εγώ που γεννήθηκα πλούσιος».

Στη συνέχεια μίλησε για το πάρκο λαχανικών: «Αυτό είναι το έργο μου. Μπορούν να έρχονται μαθητές και να καλλιεργούν φυτά και να κάνουν ιππασία. Η είσοδος είναι στα 4 ευρώ αλλά σκέφτομαι να κατεβάσω το ποσό στα 2 ευρώ για να μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά όσοι ενδιαφέρονται».

Η οικογένειά του είναι μία από τις πλουσιότερες της χώρας. Ο πατέρας του, Σωκράτης ήταν ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και είναι ο ιδρυτής της Intracom, μιας πολυεθνικής ομάδα τεχνολογίας. Έλεγχε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και ο ίδιος χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα για την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη στο Kennedy School της κυβέρνησης. Ο γιος του Πέτρος λέει ότι η οικογένειά του είναι προσεκτική και τα 10.500 άτομα που εργάζονται για την αυτοκρατορία Κόκκαλη στην Ελλάδα δεν θα χάσουν τις δουλειές τους.

Τέλος το Spiegel ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Γιώργο Οικονόμου για την οικονομική κρίση στη Ελλάδα αλλά ο εκπρόσωπός του απάντησε «Ουδέν σχόλιον».



Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε κάποτε: «Ο καθένας ενεργεί σύμφωνα με τον πατριωτισμό του. Ο  Πέτρος Νομικός, επενδυτής λέει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι φρικτοί, αλλά ενθουσιώδεις πατριώτες 




http://pentalia.blogspot.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου