Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Mέσα Ενεργητικής Προστασίας του ΕΛΓΑ το 2013. Ένταξη και της αμπέλου στις επιχορηγούμενες καλλιέργειες

 


Τον καθορισμό των μέσων Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. το 2013 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση στο νέο πρόγραμμα έχουν γίνει βελτιώσεις αφού έχουν ληφθεί υπόψη προτάσεις Ομάδων Παραγωγών, Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων φορέων. Επίσης, ελήφθη υπόψη η ειδική έκθεση τεχνικών χαρακτηριστικών για τις εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβροχικών μεμβρανών που συνέταξε και υπέβαλε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, η σχετική Ομάδα Εργασίας.
Η σημαντικότερη προσθήκη είναι η ένταξη της καλλιέργειας της αμπέλου στις επιχορηγούμενες καλλιέργειες για προστασία από βροχόπτωση. Το ύψος της επιχορήγησης θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000,00 €) και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΛ.Γ.Α..

Τα συστήματα Ενεργητικής Προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών που περιλαμβάνονται στην απόφαση είναι τα εξής:

1. Ο ηλεκτρικός αντιπαγετικός ανεμιστήρας, 30, 40, 50 ΗΡ, για την προστασία των γεωργικών καλλιεργειών από τον παγετό,
2. Το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία των γεωργικών καλλιεργειών από το χαλάζι,
Απόφαση καθορισμού των μέσων Ενεργητικής Προστασίας του ΕΛΓΑ το 2013. Ένταξη και της αμπέλου στις επιχορηγούμενες καλλιέργειες
3. Η αντιβρόχινη μεμβράνη σε συνδυασμό με το αντιχαλαζικό δίχτυ για την προστασία της κερασιάς και της αμπέλου από τη βροχή και το χαλάζι (συνδυαστική εγκατάσταση).

Τα επιμέρους μέτρα που περιλαμβάνονται στην απόφαση είναι τα εξής:

Μέτρο 1. Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρικών αντιπαγετικών ανεμιστήρων. Στόχος του μέτρου είναι η προστασία των γεωργικών καλλιεργειών από τον παγετό. Δικαιούχοι του μέτρου είναι:
α) Φυσικά πρόσωπα (μη συνταξιούχοι, οποιουδήποτε ταμείου), όταν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, σύμφωνα με τον Ν. 3877/2010 και καλλιεργούν εσπεριδοειδή, βερίκοκα ή ακτινίδια στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που υπάγονται στο Μέτρο
β) Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε θέσεις που καλύπτονται από πετρελαιοκίνητους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει πλέον λήξει και τους οποίους ο ΕΛ.Γ.Α. είχε μεταβιβάσει κατά το παρελθόν σε φορείς. Το ποσοστό επιχορήγησης του μέτρου ανέρχεται σε 60% της επιλέξιμης δαπάνης.
Μέτρο 2. Αγορά υλικών και εγκατάσταση συστημάτων προστασίας αγροτικών καλλιεργειών από το χαλάζι (αντιχαλαζικό δίχτυ). Στόχος του μέτρου είναι η προστασία των γεωργικών καλλιεργειών από το χαλάζι.

Δικαιούχοι του μέτρου είναι:

α) φυσικά πρόσωπα (μη συνταξιούχοι, οποιουδήποτε ταμείου) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, σύμφωνα με τον Ν. 3877/2010 και καλλιεργούν τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, την ακτινιδιά, τη ροδιά και τα αμπελοειδή στις επιλέξιμες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
β) αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμεροι σύμφωνα με τον Ν. 3877/2010 και υλοποιούν το μέτρο για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων μελών τους, τα οποία μέλη τους πληρούν τις προϋποθέσεις των φυσικών προσώπων της περίπτωσης α.

Το ποσοστό επιχορήγησης του μέτρου ανέρχεται σε 60% της επιλέξιμης δαπάνης. Ως επιλέξιμες για τον υπολογισμό της επιχορήγησης θεωρούνται οι δαπάνες που αφορούν:

  • το κόστος αγοράς των υλικών για την υλοποίηση της εγκατάστασης (πλην ΦΠΑ)
  • την αμοιβή της εργασίας σε τρίτους, με ανώτερο ποσοστό επί του συνολικού κόστους το 20%, για την υλοποίηση της εγκατάστασης (πλην ΦΠΑ)
  • τη δαπάνη αγοράς αντιχαλαζικού διχτυού και των προβλεπόμενων συνοδευτικών υλικών (πλην ΦΠΑ)
Μέτρο 3. Αγορά υλικών και εγκατάσταση συστημάτων προστασίας καλλιέργειας κερασιάς και αμπέλου από το χαλάζι και τη βροχή. Στόχος του μέτρου είναι η προστασία της καλλιέργειας της κερασιάς και της αμπέλου από το χαλάζι και τη βροχή. Δικαιούχοι του μέτρου είναι:
α) φυσικά πρόσωπα (μη συνταξιούχοι, οποιουδήποτε ταμείου) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, σύμφωνα με τον Ν. 3877/2010 και καλλιεργούν την κερασιά και τα αμπελοειδή σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
β) αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμεροι σύμφωνα με τον Ν. 3877/2010. και υλοποιούν το μέτρο για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων μελών τους, τα οποία μέλη τους πληρούν τις προϋποθέσεις των φυσικών προσώπων της περίπτωσης α.

Το ποσοστό επιχορήγησης του μέτρου ανέρχεται σε 60% της επιλέξιμης δαπάνης. Ως επιλέξιμες για τον υπολογισμό της επιχορήγησης θεωρούνται οι δαπάνες που αφορούν:

α) το κόστος αγοράς των υλικών, για την υλοποίηση της εγκατάστασης (πλην ΦΠΑ)
β) την αμοιβή της εργασίας σε τρίτους, με ανώτερο ποσοστό επί του συνολικού κόστους το 15%, για την υλοποίηση της εγκατάστασης (πλην ΦΠΑ)
γ) τη δαπάνη αγοράς αντιχαλαζικού διχτυού και των προβλεπόμενων συνοδευτικών υλικών (πλην ΦΠΑ)
δ) τη δαπάνη αγοράς αντιβροχικής μεμβράνης και των προβλεπόμενων συνοδευτικών υλικών (πλην ΦΠΑ).
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2013, στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. της περιοχής, όπου βρίσκεται η προς προστασία γεωργική εκμετάλλευση. Αρμόδια υπηρεσία για την παραλαβή και καταχώριση των αιτήσεων είναι το Τμήμα Εφαρμογών και Επικοινωνίας κάθε Υποκαταστήματος.
Μετά τη συγκέντρωση των αιτημάτων και τον έλεγχο των φακέλων από τη Δ/νση Μελετών & Εφαρμογών, το ΔΣ του ΕΛΓΑ αποφασίζει για την έγκριση υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης της εγκατάστασης, να ενημερωθούν αναλυτικά από το τοπικό Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας 2013, καθώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών των εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των μέτρων 2 και 3.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου