Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Δύο γραμμές και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ: Η Αριστερή Πλατφόρμα ζητεί έξοδο από το ευρώ


Τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «αφορίζει» την έξοδο από το ευρώ ως ένα καταστροφικό σενάριο, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη όπως φαίνεται επιμένει στην πρότασή της και μάλιστα με «ηχηρό» τρόπο.
Κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής, κατατέθηκε διαφορετικό κείμενο με στοιχεία έντονης κριτικής -σε σχέση με το κείμενο που προτείνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με αποτέλεσμα για ακόμη μία φορά το κόμμα να έχει στην ουσία δύο διαφορετικές πολιτικές γραμμές.
Η Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμά ότι «η επιλογή του ευρώ έχει καταστεί επιλογή ένταξης στη Γερμανική σφαίρα οικονομικής επιρροής και κηδεμονίας», ενώ κάνει παράλληλα λόγο για τις «αυταπάτες που διαλύονται» και πως φαίνεται καθαρά ότι «η Ευρωζώνη είναι μια ζώνη νομισματικής και οικονομικής κηδεμονίας του Γερμανικού κατεστημένου, στην οποία η νομισματική και η οικονομική πολιτική υπερκαθορίζονται από τα ιδιοτελή συμφέροντα του μεγάλου Γερμανικού κεφαλαίου και των κυρίαρχων καπιταλιστικών κύκλων της ΕΕ».
Κλιμακώνοντας την κριτική κατά του ευρώ, η Αριστερή Πλατφόρμα τονίζει πως «δεν είναι μια επιλογή ουδέτερου νομίσματος, όπως φαντασιώνονται κάποιοι κύκλοι, αλλά επιλογή ενός σκληρού και άγριου μονεταριστικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος, το οποίο διαμορφώνεται ερήμην των λαών και με ολοκληρωτικές υπερεθνικές μεθόδους από τη στενή “συμμαχία” των κεφαλαιακών ελίτ κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμαχία, βεβαίως, που μέσα στην κρίση και τα αδιέξοδα διαπερνάται όλο και περισσότερο από σφοδρές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις».
«Η άλλη Ευρώπη ως στόχος της αριστεράς, αποκτά νόημα μόνο με όρους ρήξης και ανατροπής της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ με στόχο τον σοσιαλισμό σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα» σημειώνει στο κείμενο της η πλατφόρμα και προσθέτει: «Και αυτά μπορούν να προκύψουν, αν μια χώρα ή ομάδα χωρών ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου από την Ευρωζώνη και της σύγκρουσης με τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ, για να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα προοδευτικών και σοσιαλιστικών μετασχηματισμών που εκ των πραγμάτων θα επιφέρει και ένα ντόμινο ανατροπής συνολικά της Ευρωζώνης και της ΕΕ για μία άλλη Ευρώπη προοδευτική και σοσιαλιστική».
Μάλιστα, η Αριστερή Πλατφόρμα, καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να ερευνήσει τις συνέπειες από το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη με «αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο», όπως σημειώνει.
Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας που μιλάει για το καταστροφικό ενδεχόμενο ενός «Grexit», και από την άλλη η Αριστερή Πλατφόρμα βρίσκεται στα... κάγκελα, ζητώντας έξοδο...
ΠΑΝ.ΒΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου