Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

185.000.000 εκατομμύρια "μποναμάς" για στρατιωτικούς. "Ξεπάγωσαν" το ΒΟΕΑ





185.000.000 ευρώ ήταν το “δώρο” της κυβέρνησης προς τους δικαιούχους του ΜΤΣ ,οι οποίοι αναμένουν από το 2009 την καταβολή του βοηθήματος που αφορά στα παιδιά τους, το γνωστό ΒΟΕΑ. Βοήθημα για το οποίο είχαν κρατήσεις σ΄ όλη τη καριέρα τους με την προοπτική ότι τα παιδιά τους με τη συμπλήρωση του 25ου έτους θα έπαιρναν ένα ποσό.

Η καταβολή του ΒΟΕΑ είχε επί της ουσίας παγώσει από το 2009 και πριν από λίγο ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος με μήνυμά του στο twitter ανακοίνωσε το “ξεπάγωμα”.

Πως θα γίνει η καταβολή; Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Στρατιωτικών αναφέρει:


Υπογράφηκε την Παρασκευή 28 Δεκ 2012 το μνημόνιο συνεργασίας για τις ληξιπρόθεσμες  οφειλές μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου  Εθνικής  Άμυνας  (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ)  που περιλαμβάνει και
την πίστωση για τα ΒΟΕΑ των δικαιούχων του ΜΤΣ, ενώ εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση  απ' το γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών  κ. Χρήστου Σταϊκούρα περί αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.  Η πίστωση αφορά τις αιτήσεις των  ΒΟΕΑ που έχουν υποβληθεί από Ιαν. 2009 μέχρι Σεπτ. 2012. Η εκταμίευση της πίστωσης σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων μηνών, που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλονται  περίπου 3.000 ΒΟΕΑ μηνιαίως. Απαραίτητες προϋποθέσεις λήψης του ΒΟΕΑ από τους ενδιαφερόμενους είναι η ύπαρξη ενεργού τραπεζικού λογαριασμού και η υποβολή φορολογικής ενημερότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΜΤΣ, ώστε να μην παρουσιασθούν καθυστερήσεις στη ροή του προγράμματος.
            Η Ομοσπονδία, όπως είχε ήδη ενημερώσει σχετικά από 29 Νοεμβρίου 2012 για την πίστωση υπέρ ΜΤΣ (ειδικά για τα ΒΟΕΑ) ύψους 184.429.036 εκ. ευρώ, ήταν  ενήμερη από την αρχή της  προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ σε συνεργασία με τη Διοίκηση του  ΜΤΣ. Γνωρίζοντας επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίσθηκαν κατά την εξέλιξη των διαδικασιών, αλλά κυρίως τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την  Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ  κ.κ.  Πάνο  Παναγιωτόπουλο και Παναγιώτη Καράμπελα, τον Α/ΓΕΕΘΑ Στγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Α/ΓΕΣ Αντγο Κων/νο Γκίνη, ώστε σε αγαστή συνεργασία με τον Αναπληρωτή  Υπουργό Οικονομικών  κ. Χρήστο Σταϊκούρα, να περιληφθεί άμεσα  στους εξυπηρετούμενους φορείς  το ΜΤΣ, η ΠΟΣ οφείλει να αναγνωρίσει σε αυτούς και τα στελέχη των δύο Υπουργείων που ενεπλάκησαν, την επιτυχία της προσπάθειας αυτής, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια.
            Μετά την παραπάνω εξέλιξη για τα ΒΟΕΑ, τη 15ετή ρύθμιση του χρέους προς το Υπουργείο Οικονομικών, τη σταδιακή αποπληρωμή υποχρεώσεων του ΜΤΣ προς ΕΛΟΑΣ, ΕΚΟΕΜΣ, ΝΙΜΤΣ, ΕΑΑΣ, κλπ,  διαφαίνονται σημεία σταθεροποίησης της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου, η οποία βεβαίως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι περνά μέσα από τις δύο μειώσεις του μερίσματος των δικαιούχων κατά 25% κάθε φορά, ήτοι συνολικά 43,75% εντός δύο ετών, μείωση που κατατάσσει τοΜΤΣ στην κορυφή των ταμείων ασφάλισης που έχουν υποστεί ανάλογες  περικοπές. Τα νέα δεδομένα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, ώστε να επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων που εκκρεμούν, για να μπορέσει το ΜΤΣ να ανακάμψει,  να εξυγιανθεί, αλλά κυρίως να εκσυγχρονισθεί.
            Παράλληλα όμως προσδοκούμε από τον Αναπληρωτή  Υπουργό Οικονομικών  κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος έχει γίνει πλέον κοινωνός των κατάφορων αδικιών που έχουν συντελεστεί, ειδικά σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, τόσο των εν ενεργεία όσο και των εν αποστρατεία με τις διαφαινόμενες τριπλές μειώσεις με ένα και μόνο νόμο (Ν. 4093/2012), να προβεί  στην άρση της επιχειρούμενης «μισθολογικής κακοποίησης» των στελεχών, τηρώντας  τις  προεκλογικές δεσμεύσεις της 7ης Ιουνίου 2012.



http://www.onalert.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου