Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

O Economist «χώνει» βαθιά τον πρώην τσάρο!!



Το βρετανικό περιοδικό Economist, δημοσιεύει ένα πολύ σκληρό άρθρο για τον πρώην τσάρο της οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 
Το άρθρο ξεκινάει ως εξής: «Ο πρώτος ένοχος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στα πρόσφατα χρονικά της Ελλάδας δεν θα είναι ενδεχομένως κάποιος κροίσος, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών».
Κάνοντας συνοπτική αναφορά στο παραπεμπτικό προς τη Βουλή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», το περιοδικό απαριθμεί τα επιβαρυντικά στοιχεία κατά του κ. Παπακωνσταντίνου:
«Το 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βασικός διαπραγματευτής του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έλαβε από την κυβέρνηση της Γαλλίας ένα CD με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων οι οποίοι διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία... Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να είχε δώσει αμέσως τη "λίστα Λαγκάρντ" στην οικονομική αστυνομία.
Αντιθέτως, σύμφωνα με το παραπεμπτικό πόρισμα προς τη Βουλή, το κράτησε ο ίδιος. Το πόρισμα αναφέρει την ύπαρξη "ενδείξεων" ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα τριών μελών της οικογένειας του πριν μεταφέρει τη λίστα σε USΒ. Κατόπιν, η έρευνα σταμάτησε. Δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ δήλωσαν ότι δεν έλαβαν ποτέ επίσημη εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με τη διεξαγωγή πλήρους κοινοβουλευτικού ελέγχου, το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του και δίκης για νόθευση εγγράφων και παράβαση καθήκοντος.
Διεγράφη από το ΠαΣοΚ και αποκηρύχθηκε από το πρώην αφεντικό του, τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργό και πρώην επικεφαλής του ΠαΣοΚ.
Ο ίδιος αρνείται ότι πείραξε το CD, ισχυριζόμενος ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος, από αυτούς που δεν εξασφάλισαν, ως όφειλαν, τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι της λίστας ήταν φοροφυγάδες... Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από κοινοβουλευτικό έλεγχο πρέπει να περάσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημερινός επικεφαλής του ΠαΣοΚ, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε το USB στο συρτάρι του γραφείου του πάνω από έναν χρόνο προτού το στείλει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ζητώντας άλλο ένα αντίγραφο του δίσκου.
Τα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα τα οποία διέρρευσαν σε περιοδικό ερευνητικής δημοσιογραφίας θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν κατάλογος της επιχειρηματικής και επαγγελματικής ελίτ της Ελλάδας. Το νέο CD, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού Εισαγγελέα, περιλαμβάνει ονόματα της οικογένειας του κ. Παπακωνσταντίνου: της Ελένης Παπακωνσταντίνου, δικηγόρου εμπορικού δικαίου απόφοιτου του Χάρβαρντ και μέλους του ΤΑΙΠΕΔ, και του συζύγου της, με κοινό λογαριασμό ύψους 1,2 εκ. ευρώ, καθώς και του συζύγου της αδερφής της κυρίας Παπακωνσταντίνου, μεσίτη αγοράς όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό. Στις 2 Ιανουαρίου, η κυρία Παπακωνσταντίνου, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο, παραιτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Τέλος, το άρθρο προσθέτει ότι «στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε άμεση τιμωρία των φοροφυγάδων, ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν μπορεί να χαίρει ασυλίας. Οι συμπατριώτες του ωστόσο εμφανίζονται σκεπτικιστές: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής».



http://www.parapolitika.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου