Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ι. Τζαμτζής: Αλλαγές στα φωτοβολταϊκά πάρκα



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Πολύ σημαντικές αλλαγές φέρνει η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετά τις προτάσεις του Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και άλλων βουλευτών σχετικά με την παράταση στο δικαίωμα σύνδεσης των φωτοβολταικών πάρκων των αγροτών και όχι μόνον, με την παλαιή τιμή, που είναι πολύ μεγαλύτερη.
Η τροπολογία θεραπεύει με σαφείς διατάξεις το πρόβλημα, αφού προβλέπει ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι είχαν συνάψει σύμβαση πώλησης από 1/07/2011, αλλά δεν μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν τη σύνδεσή τους, παίρνουν παράταση τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου προκειμένου να προλάβουν να ενεργοποιήσουν τη σύνδεσή τους με την τιμή αναφοράς που είχαν συμφωνήσει αρχικά.
Ο κ Τζαμτζής στην ομιλία του τόνισε τα εξής: 
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ : Πηγαίνω πολύ σύντομα κύριε Υπουργέ, σε κάποια θέματα τα οποία έχει το νομοσχέδιο. Έχουμε μια Κύρωση, αλλά έχει μέσα κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα ήθελα να καταθέσω τις προτάσεις μου ή την άποψη μου και κάποια ερωτήματα.
Θέμα πρώτο, φωτοβολταϊκά.
Η επέκταση του χρόνου θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Εγώ θα έλεγα πέρα των δύο μηνών, γιατί αυτός ο χρόνος έχει ροκανισθεί ουσιαστικά. Σκεφτείτε ότι συζητούμε τώρα το νομοσχέδιο, μέχρι να πάρει φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης θα πιάσουμε Φεβρουάριο. Θα πρέπει από τότε και μετά, αλλά εγώ θα προτείνω να δώσουμε περισσότερο χρόνο, δεν θα δημιουργηθεί και κανένα τεράστιο θέμα. Διότι, εάν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα τους αγρότες με τα φωτοβολταϊκά, πιστεύω ότι το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου τουλάχιστον τριμήνου εγώ θα έλεγα και εξαμήνου γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας, οι τράπεζες κόλλησαν όλες τις διαδικασίες. Ο αγρότης είχε κάποια χρήματα, είχε τη δυνατότητα με κάποιο κτήμα, προχώρησε τη διαδικασία να πάρει κάποιο δάνειο και τον μπλοκάρανε.
Εδώ εγώ θα πρότεινα ακόμη και εξάμηνη παράταση. Το θέμα όμως το σημαντικό έρχεται και σταματά στην τιμή.
Όταν κάνω την αίτηση της σύνδεσης, επειδή έχουμε λίγο μπερδευτεί, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ποια θα είναι η τιμή πώλησης.
Τη στιγμή δηλαδή, που θα αρχίσει να ρέει το παραγόμενο ρεύμα από το φωτοβολταϊκό συγκρότημα.
Από εκείνη την χρονική στιγμή και μετά πρέπει να δούμε το θέμα της τιμής και η επέκταση αυτού του χρόνου πρέπει να πάει και στην τιμή. Θα πρέπει δηλαδή, όποιος χρόνος δοθεί παράταση, να αφορά και την τιμή.
Να μην λέμε απλά σύνδεσης, τιμή πώλησης να πούμε του παραγόμενου ρεύματος.
Το ίδιο πιστεύω ακριβώς, πρέπει να γίνει και με τα φωτοβολταϊκά της στέγης. Είναι μια κίνηση η οποία πραγματικά πιστεύω, πέραν των οποιοδήποτε άλλων αποτελεσμάτων δημιουργεί άλλες διαδικασίες και βάζει σε οικολογικές λογικές τον απλό πολίτη.
Νομίζω ότι, και για τους απλούς πολίτες, θα πρέπει να δοθούν παρατάσεις γιατί τα ίδια προβλήματα κύριε Υπουργέ -μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας- που είχανε οι αγρότες τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πολίτες που έκαναν αιτήσεις σύνδεσης.
Μπλόκαραν οι τράπεζες τα όποια δάνεια είχαν πάρει και υπάρχει σοβαρότατο θέμα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το θέμα της τιμής σε όσα είπα.
Υπάρχει ένα θέμα ακόμη, ο ΛΑΓΗΕ συμφωνεί άσχετα από τη δική μας απόφασης για την παράταση της τιμής, τι συμβαίνει σε αυτό το σημείο γιατί πρέπει να διευκρινιστεί;
Από εκεί και πέρα, έχουμε και λέμε εάν ένας αγρότης δεν θέλει το φωτοβολταϊκό αυτό, τι μέλει γενέσθαι;
Θα γυρίσει την εγγυητική και τελειώνει, σταματάει, παύει να διεκδικεί. Πρέπει μέσα στο νομοσχέδιο να συμπληρωθεί, μια παράγραφος η οποία θα λέει κύριε Υπουργέ, ότι οι υποχρεώσεις που δημιουργούνται για τον πολίτη, τον αγρότη σταματούν.
Ποια είναι μια βασική υποχρέωση; Το ότι τον πάτε υποχρεωτικά στην 7η κατηγορία και ασφαλίζετε του ΟΓΑ. Άρα, θα πρέπει να καταργηθεί αυτή η υποχρέωση και να έχει το δικαίωμα ο αγρότης ο οποίο πλέον καταθέτει την εγγυητική, για τα φωτοβολταϊκά να γυρίζει ξανά στην προηγούμενη πλέον κατάσταση. Να γυρίζει στο βαθμό που είχε πριν την 5η κατηγορία και όχι στην 7η όπως είναι υποχρεωτικά τώρα.
Τρίτο θέμα και κλείνω με αυτό. BIO DIESEL.
Έχω κάνει και ερώτηση για αυτό το θέμα κύριε Υπουργέ.
Με το BIO DIESEL υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά τις μηχανές. Τι μέλει γενέσθαι; Κάποια λύση πρέπει να βρεθεί.
Πολλοί αγρότες, έχουν αντιμετωπίσει οξύτατο πρόβλημα.
Έχουν καεί μηχανές από μεγάλα τρακτέρ που κοστίζουν 70.000 € και 80.000 €, δηλαδή περιουσίες αγροτών. Πρέπει να δούμε ποια λύση θα βρεθεί. Προσωρινά  μου είχατε προτείνει κάτι. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τους αγρότες. Επειδή αυτό το θέμα θα ερχόταν στη Βουλή πολύς κόσμος μου ζήτησε να μεταφέρω αυτό το αίτημα, διότι πράγματι  υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Κάποιοι είναι ενήμεροι, αλλά υπάρχουν πολλοί που δεν το γνωρίζουν ούτε καν σαν θέμα.
Δεν ξέρουν ότι δημιουργείται βλέννα λόγω διαφόρων μυκήτων από το βιοντίζελ στην ανάμειξη του με το πετρέλαιο.



http://www.karatzova.com

2η πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος δράσης 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές»



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Μέτρου 214 «Γεωργο-περιβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 έχει εκδοθεί   2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Δράσης 1.4  «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές».
Περίοδος υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης ορίζεται η περίοδος από 08/02/2013 έως 08/03/2013.
Οι ενδιαφερόμενοι – υποψήφιοι δικαιούχοι, αφού λάβουν γνώση των όρων και προϋποθέσεων της Δράσης 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές», υποβάλλουν πλήρως συμπληρωμένη αίτηση ενίσχυσης, στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ή
στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) ή στις Οργανώσεις Παραγωγών Καπνού (ΟΠΚ).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ Πέλλας , Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσά , Πλατεία Π.Ι.Κ.Π.Α., Γιαννιτσά, 1ος όροφος,  τηλ. 2382084404 υπόψη κα. Καλιωτάκη Α.



http://www.karatzova.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου