Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Μέσω νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ θα αποφασισθεί η αναστολή διώξεων για τα μέλη ΔΣ Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεω



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε στηΔιαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την υπερψήφιση του άρθρου 9 του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ και άλλες διατάξεις» για την αναστολή διώξεων σε μέλη Δ.Σ. Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Η αναστολή ισχύει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετατροπής των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων σε πρωτοβάθμιες ή της συγχώνευσής τους ή της εκκαθάρισής τους και μόνο σε ό,τι αφορά οφειλές στο δημόσιο ή ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Αναλυτικότερα ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής:
«Συμφωνούμε όλοι ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να καταστεί μοχλός ανάπτυξης για την έξοδο της χώρας, μια ώρα αρχύτερα, από την κρίση. Μια, όμως, από τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να καταστεί ο πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης είναι η ύπαρξη ισχυρού, υγιούς συνεταιριστικού κινήματος. Διότι, οι ισχυροί συνεταιρισμοί έχουν παρέμβαση στην αγορά:
Πρώτον, μπορούν να προμηθεύονται για λογαριασμό των συνεταίρων τους σε χαμηλότερες τιμές τα αγροτικά εφόδια.
Δεύτερον, μπορούν να συγκεντρώνουν τα αγροτικά προϊόντα και να πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές για αυτά.
Τρίτον, μπορούν να έχουν παρέμβαση στο χώρο της τυποποίησης και της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, έτσι ώστε η προστιθέμενη αξία να μένει στον τόπο μας.
Τέταρτον, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην προβολή και στην προώθηση των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Δυστυχώς, στη χώρα που γεννήθηκε η συνεταιριστική ιδέα - στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στη Λάρισα, στα Αμπελάκια ήταν η πρώτη συντροφιά, η πρώτη συνεταιριστική οργάνωση – από τη δεκαετία του ’80 παρατηρούμε μια παρακμιακή πορεία του συνεταιριστικού κινήματος. Βεβαίως στη δεκαετία του ’80 σημειώθηκε μια ευρύτερη κατάπτωση των ηθικών αξιών στην ελληνική κοινωνία και είχαμε και την υποχώρηση των αξιών του συνεργατισμού, του συνεταιρίζεσθαι. Έτσι, πολλοί  συνεταιρισμοί έγιναν εστίες διαφθοράς.
Αποτέλεσμα είναι σήμερα να βρίσκονται σε τέλμα πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις. Η μόνη δραστηριότητα, την οποία ασκούν πια, είναι οι δηλώσεις καλλιέργειας, το ΟΣΔΕ. Και βεβαίως βρίσκονται σε αυτό το τέλμα είτε από αμαρτίες του παρελθόντος, είτε από άστοχες οικονομικές επιλογές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης. Διότι, από το 2009 και εντεύθεν με την παγκόσμια οικονομική κρίση, που χτύπησε και το κατώφλι της χώρας μας, τα επιτόκια, με τα οποία δανείζονταν οι συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις, εκτινάχτηκαν από το 3% στο 13%. Έτσι πολλές Ενώσεις και συνεταιρισμοί βρέθηκαν σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και μπήκαν σ’ αυτόν το φαύλο κύκλο. 
Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, μετά την ψήφιση του συνεταιριστικού νόμου  4015, ο οποίος, παρά τις προθέσεις – θέλω να πιστεύω ότι ο συντάκτης κάθε νόμου έχει αγαθές προθέσεις – στην πράξη προκάλεσε τεράστιες δυσλειτουργίες. Ένας επιχειρηματίας εν μέσω της κρίσης έχει τη δυνατότητα, στην προσπάθεια να νοικοκυρέψει τα του οίκου του, να πουλήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσει οφειλές του προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους ή τις τράπεζες. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όμως, βρέθηκαν σε ένα καθεστώς ομηρίας, διότι με το ν.4015 έως ότου υλοποιηθεί η μετατροπή ή η εκκαθάρισή τους δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.
Έτσι, λοιπόν, οι σημερινές διοικήσεις συνεταιρισμών, που μπορεί να μην ευθύνονται για χρέη ή για οφειλές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, σέρνονται στα δικαστήρια και στα κρατητήρια.
Η νομοθετική ρύθμιση, που φέρνουμε, στοχεύει στην αποτροπή του διασυρμού και της διαπόμπευσης ανθρώπων που έχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Αναστέλλεται, δηλαδή, η δίωξή τους μέχρι τις 31.12.2013, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετατροπής από δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές σε πρωτοβάθμιες ή της συγχώνευσής τους με άλλους συνεταιρισμούς ή της εκκαθάρισής τους και μόνο σε ό,τι αφορά οφειλές στο δημόσιο ή ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επ’ ουδενί, δεν αποτελεί άφεση αμαρτιώνδεν αποτελεί συγχωροχάρτι για όσους «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι». Αντιθέτως, αυτός ο χρόνος δεν μετρά στο χρόνο παραγραφής των τυχών αδικημάτων.
Είναι, όμως, άδικο κοντά «στα ξερά να καίγονται και τα χλωρά». Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που δεν ευθύνονται για φαινόμενα κακοδιαχείρισης του παρελθόντος να διαπομπεύονται και να διασύρονται. Η σημερινή κατάσταση λειτουργεί αποτρεπτικά σε νοικοκυραίους, σε σοβαρούς αγρότες να ασχοληθούν με τα συνεταιριστικά.
Τραβούμε, λοιπόν, μια γραμμή, όσον αφορά το παρελθόν. Στόχος μας είναι υγιείς συνεταιρισμοί, με επιχειρηματικό χαρακτήρα, που στηρίζονται καθαρά σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών είναι μονόδρομος για την Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία χώρα με ανεπτυγμένο αγροδιατροφικό τομέα, χωρίς σημαντική παρουσία αγροτικών συνεταιρισμών.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση προτίθεται να φέρει συνολικές διορθώσεις στο νόμο περί συνεταιρισμών. Θέλω επίσης να πω ότι λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που έγιναν από διάφορες πτέρυγες της Επιτροπής. Στην Ολομέλεια θα διατυπωθούν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο άρθρο προς την κατεύθυνση που και οι συνάδελφοι βουλευτές έθεσαν».


http://www.agrotypos.gr

Γάτα βάζει κροκόδειλο στη θέση του...

Αρχειοθήκη ιστολογίου