Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Σαμαράς: Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας


Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που περνά η ελληνική κοινωνία, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «βγήκαμε από την εντατική, αλλά όχι από το νοσοκομείο», επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
«Σήμερα η πατρίδα μας δίνει μία μάχη, δίνουμε μία μάχη για να ξεπεράσει ο τόπος την κρίση χωρίς προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες. Δίνουμε την μάχη με οιωνούς αίσιους, θα βγούμε από την κρίση και θα δώσουμε αισιοδοξία και χαμόγελο στα νέα παιδιά», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Συμπλήρωσε ότι οι δύο δεσμεύσεις της ΝΔ, να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και να μειωθεί το χρέος με επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια, έχουν γίνει πραγματικότητα. «Τηρήσαμε δύο βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις, κρατήσαμε την χώρα στο ευρώ και πετύχαμε αλλαγή της δανειακής σύμβασης μειώνοντας το χρέος, ενώ πετύχαμε και επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής. Πετύχαμε την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει. Παράλληλα αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό και ενισχύσαμε την ενότητα στο εσωτερικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Τα πετύχαμε χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία που θα σημάδευε την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες» τόνισε και πρόσθεσε ότι «χωρίς την παράταξή μας, δεν θα είχε σωθεί η πατρίδα», χωρίς πάντως να υποβαθμίσει τη σημασία της υπέρβασης που έκαναν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει πολλά και ότι η κυβέρνηση των τριών κομμάτων πασχίζει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και να φέρει νέες επενδύσεις που θα μειώσουν την ανεργία, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην Αντιπολίτυεση, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Το τελευταίο οκτάμηνο τολμήσαμε όλες τις αλλαγές που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, διορθώνουμε λάθη και στρεβλώσεις. Για το πως φθάσαμε στην κρίση έχουν ευθύνες όλοι. Όμως από τη μία πλευρά βρίσκονται κόμματα που είδαν το λάθος και θέλουν να σηκώσουν την χώρα στα πόδια της, θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να πιάσουμε τους στόχους για να βγούμε από τα μνημόνια. Απέναντί μας είναι εκείνοι που διώχνουν επενδυτές, έχουν κάνει σημαία τους την ανομία, χαϊδεύουν παρανόμους, εκείνοι που μιλούν με πολλά στόματα, εμφανίζονται με πολλά πρόσωπα, εκτός Ελλάδας λένε ότι νόμισμά μας είναι το ευρώ και μέσα λένε άλλα, μας κατηγορούν γιατί έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας ενώ πηγαίνουν έξω και αναζητούν την επιδοκιμασία τους. Μας κατηγορούν εκείνοι που τη μία θέλουν να σκίσουν τα μνημόνια, την άλλη να τα διαπραγματευθούν την άλλη να τα καταργήσουν μονομερώς. Από όλα έχει ο μπαξές τους. Δεν μας πτοούν ούτε οι απειλές τους ούτε οι δημαγωγίες τους. Εκφράζουν το χειρότερο πρόσωπο του χθες και ότι κρατά την χώρα στο χθες» τόνισε και συνέχισε: «Μαζί με τα άλλα δύο κόμματα σηκώνουμε το βάρος της ανόρθωσης της χώρας. Κάναμε πολλά, βγήκαμε από την εντατική όχι από το νοσοκομείο. Έχουμε μπροστά μας το στοίχημα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, πρέπει να ανακουφίσουμε τα χαμηλότερα στρώματα να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Έπρεπε πρώτα να σώσουμε την χώρα από την χρεοκοπία και μετά να αρχίσουμε να ενισχύουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
«Θα προσεγγίσουμε την κοινωνία για την ακούσουμε»
Υπογράμμισε ότι «με το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας χτίζουμε την Ελλάδα του 2020. Η παράταξή μας αποτελεί δύναμη ενότητας και ευθύνης», ανέφερε και απηύθυνε κάλεσμα για ένα ακόμα «άλμα», όπως το χαρακτήρισε, ώστε να πρωτοστατήσει και πάλι η ΝΔ στην ανάκαμψη της χώρας.
«Σήμερα ξεκινάμε την πορεία για το 9ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Τους επόμενους μήνες θα πούμε πολλά, θα προσεγγίσουμε την κοινωνία για την ακούσουμε. Η παράταξη έχει στέρεες ρίζες και γερές παραδόσεις στην κοινωνία».
Γυρίζοντας πίσω, είπε ότι το Μάρτιο του 2010 η χώρα πήγαινε στο μνημόνιο, ενώ η ΝΔ βαλλόταν από παντού. Μέσα σε τρία χρόνια, μέσα στην κατάρρευση των πάντων, εμείς μείναμε όρθιοι και αποτελούμε τον άξονα για όσους θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δύο ήταν η σταθμοί στην πορεία μας, η άρνηση να ψηφίσουμε το πρώτο μνημόνιο και η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αρνηθήκαμε το μνημόνιο γιατί ήταν λάθος, γιατί «ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ήταν λάθος όπως λέγαμε μόνοι μας από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «όμως δεν είπαμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις ή ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο όπως έλεγαν κάποιοι άλλοι».
Αναφερόμενος στην ΑΟΖ σημείωσε ότι για να απελευθερώσουμε τους ενεργειακούς πόρους μας χρειαζόμαστε την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται τους ενεργειακούς πόρους της Ελλάδας.
Μίλησε όμως και για τα ευρωπαϊκά πράγματα λέγοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην συζήτηση για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.
Για τα αποτελέσματα στην Ιταλία, ο κ. Σαμαράς είπε ότι έχουν προκαλέσει τριγμούς στο καράβι της Ευρώπης, αλλά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της. «Αυτά που περνάει η χώρα είναι δύσκολα, αλλά αυτά που θα περνούσε αν δεν είχαμε κάνει όσα κάναμε θα ήταν πολύ χειρότερα και οδυνηρά, αυτά που θα αντιμετώπιζε η χώρα θα ήταν όχι μόνο ανυπόφορα, θα ήταν τραγωδία. Μπήκαμε στην τελική ευθεία, οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν, δεν θα υπάρξουν άλλα νέα μέτρα λιτότητας και μόλις μπούμε στην ανάπτυξη θα υπάρξει και αποκατάσταση των αδικιών» είπε ο κ. Σαμαράς.
Επιστροφή κομματικών συνδικαλιστών στη ΝΔ
Εν τω μεταξύ, με απόφασή της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ., που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή στη Ν.Δ. κομματικών στελεχών που είχαν διαγραφεί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αποφασίστηκε η άρση των ποινών μελών του κόμματος για παραβάσεις του καταστατικού κατά την άσκηση της συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας οι οποίοι και επανεντάσσονται εφόσον βέβαια το επιθυμούν στα μητρώα των μελών της».

Αρχειοθήκη ιστολογίου