Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - επικοινωνία Σαμαρά με Κουβέλη, Βενιζέλο


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους εκπροσώπους της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενημέρωσε τον Φ. Κουβέλη και τον Ευ. Βενιζέλο ο πρωθυπουργός. Στις 18.00 το απόγευμα συνάντηση Στουρνάρα με τρόικα.
Των Σωτήρη Νίκα - Γιώργου Τερζή

Για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τα μέλη της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.
Τηλεφωνική επικοινωνία, είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τους πολιτικούς αρχηγούς, Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, και τους ενημέρωσε για το περιχεχόμενο της συζήτησης, που είχε με τα μέλη της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» στη συνομιλία των δύο πλευρών παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων. Σύμφωνα με πηγές της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε στον Φ. Κουβέλη ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι αναζητείται η χρυσή τομή σε όλα τα ζητήματα.
Πληροφορίες πριν τη συνάντηση, ανέφεραν ότι ο κ. Σαμαράς θα έθετε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του. Σχετικά με την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων από το δημόσιο, θα ζητούσε να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων νέων ανθρώπων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο προσωπικό.
Στο Eurogroup της 13ης Μαίου όλα δείχνουν ότι θα κριθεί η δόση των 6 δις ευρώ που εξαρτάται από την θετική έκβαση του τρέχοντος ελέγχου, ενώ τα 2,8 δις ευρώ που αποτελούν τη δόση του Μαρτίου θα καταβληθεί προσπάθεια από την κυβέρνηση, ώστε να εκταμιευθεί εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η δόση των 6 δισ. ευρώ στο Eurogroup θα κριθεί στις 13 Μαΐου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιδιώκουν να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί για να εκταμιευθούν τα 8,8 δις ευρώ μαζί, αλλά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, ώστε εντός Απριλίου να εκταμιευθούν τα 2,8 δις ευρώ και τα 6 δις ευρώ τον Μάιο.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, καθώς το πρόβλημα θα υπάρξει εάν μέχρι τις 20 Μαίου δεν έχουν εκταμιευθεί οι δόσεις. Τότε λήγουν ομόλογα της τάξης των 5,6 δις ευρώ που θα πρέπει να αποπληρωθούν από τις δόσεις που αναμένεται να εκταμιευθούν.
Τα ανοικτά μέτωπα
Σε ό,τι αφορά στα ανοικτά μέτωπα, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank. Η συγχώνευση δεν θα δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό βάρος και δεν επιβαρυνθεί το έλλειμμα και το χρέος, όπως υποστήριξε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Στον τραπεζικό τομέα, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα
απορροφηθούν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton Bank, καθώς μετά την ανάληψη από την Πειραιώς των κυπριακών τραπεζών το ζητούμενο είναι αν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος ή όχι.
Για το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου με τις απολύσεις να παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι», το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως ο αριθμός που θέλει η τρόικα για μείωση παραμένουν τα 25.000 άτομα. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι 1.000 επίορκοι που θα αντικατασταθούν από 1.000 άτομα με τα απαραίτητα προσόντα είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης.
Παράλληλα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου επισήμανε ότι είμαστε κοντά στην εξάλειψη του δημοσιονομικού «κενού» για το 2013 που εκτιμάται στα 2,3 δις ευρώ και εκτίμησε ότι θα μηδενιστεί μέσω των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα και από τα έσοδα του φόρου που θα επιβληθεί επί των ακινήτων. Ειδικά για τον τελευταίο, το οικονομικό επιτελείο περιμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το κλείσιμο μέρους του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την μείωση των συντελεστών του ισχύοντος ΕΕΤΗΔΕ.



http://www.kathimerini.gr/

Εταιρεία «μυστήριο» πίσω από το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΦΩΤΙΑ» ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ



etaireia-mystirio-piso-apo-to-sxedio-dolofonias-toy-kosta-karamanli 
Μία εταιρεία συμβούλων με σχεδόν μηδενικό κύκλο εργασιών φέρεται να ήταν το όχημα που χρησιμοποίησαν «σκοτεινοί» παράγοντες για να συνεχίσουν και μετά το 2005 να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και άλλων πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, της συγκεκριμένης εταιρείας φέρεται να ηγείται ένα άτομο νεαρής ηλικίας, το οποίο δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι ήταν πρόσωπο - βιτρίνα.

Πίσω από αυτό δρούσαν όσοι κατά τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. 

Το γεγονός ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή η κατασκοπεία σε βάρος της χώρας, όπως αποκαλούν οι δικαστικές Αρχές τη συνέχιση των υποκλοπών έως τουλάχιστον το 2007, που είναι μεταξύ των νέων στοιχείων οδηγεί τους ανακριτές να ζητήσουν τη συνένωση των δύο δικογραφιών που έως τώρα χειρίζονταν ξεχωριστά και αφορούν η μία τις τηλεφωνικές υποκλοπές και η άλλη τις καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικοί λειτουργοί εντοπίζουν μια λεπτή γραμμή πάνω στην οποία τέμνονται οι δύο υποθέσεις.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα πως οι αξιωματικοί της ΕΥΠ που κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας εντάσσουν μια σειρά γεγονότων που σημάδεψαν αρνητικά την εποχή Καραμανλή σε ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος.

Στις καταθέσεις τους, που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες κατονομάζουν συγκεκριμένες υποθέσεις που θεωρούν ότι εντάσσονται στο εν λόγω σχέδιο. Φέρονται δηλαδή να αναφέρουν μεταξύ άλλων τα επεισόδια που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τις πυρκαγιές του 2007, την επίθεση στην ΚΕΔ το 2007 και το χτύπημα στα δικαστήρια της Λάρισας το 2004, εν όψει της μεταγωγής εκεί των μελών της «17 Νοέμβρη».

Οι δύο «καυτές» υποθέσεις απασχολούν τις δικαστικές Αρχές της χώρας από το 2005. Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ανατέθηκε στον 3ο ειδικό ανακριτή έπειτα από ποινική δίωξη που ασκήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 κατά παντός υπευθύνου για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας και αφορά τις υποκλοπές συνομιλιών μελών της κυβέρνησης της ΝΔ, κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων κ.α. το διάστημα 2004-2005.

Η υπόθεση των καταγγελιών για σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2012 στον 3ο τακτικό ανακριτή Αθηνών, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε - επίσης κατά αγνώστων- για τα αδικήματα των «προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας», «διατάραξης ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος» και «αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει του Σύνταγμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας, οι καταγγελίες αφορούσαν έγγραφο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προς την ΕΥΠ, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή, λόγω της ενεργειακής πολιτικής της τότε κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να αφορούσε την περίοδο 2006-2008.

Δύο επιθέσεις γεννούν υποψίες

Με την οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» τα μέλη της οποίας σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της «νεότερης γενιάς τρομοκρατίας» στην Ελλάδα, συνδέει ο αρμόδιος ειδικός ανακριτής την υπόθεση του σχεδίου «Πυθία 1», συγχωνεύοντας τις δικογραφίες των τηλεφωνικών υποκλοπών και της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και την αναφορά των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για πρόθεση δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.

Κομβικό σημείο η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού τον Μάρτιο του 2009 στο κτίριο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από διαμέρισμα του Κώστα Καραμανλή στην οδό Αρματολών και Κλεφτών για την οποία στέλεχος της ΕΥΠ κατέθεσε ότι την ώρα της έκρηξης ο τότε πρωθυπουργός κινείτο με το αυτοκίνητο του στο σημείο αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα της εποχής, η ασφάλεια του τότε πρωθυπουργού άλλαξε την τελευταία στιγμή το δρομολόγιό του έπειτα από προτροπή του ιδίου.

Η δεύτερη βομβιστική ενέργεια που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών είναι αυτή στα δικαστήρια της Λάρισας εν όψει της μεταγωγής των μελών της «17 Νοέμβρη», στις 19 Μαίου του 2004, η οποία όμως τελικά δεν έγινε ποτέ. 

Η βομβιστική αυτή ενέργεια, στην οποία για πρώτη φορά έγινε ενεργοποίηση βόμβας μέσω κινητού τηλεφώνου στην Ελλάδα, ήταν αποτυχημένη καθώς η έκρηξη έγινε ανεξάρτητα από τη θέληση των βομβιστών, από ένα λάθος τηλεφώνημα μιας ηλικιωμένης γυναίκας από την Κρήτη, η οποία αποφάσισε μετά από πολύ καιρό να καλέσει στο κινητό του τηλέφωνο ένα συγγενικό της πρόσωπο, το οποίο όμως είχε καταργήσει τον αριθμό του, τον οποίο η εταιρεία έβγαλε και πάλι στην αγορά, για να καταλήξει τελικά στο καρτοκινητό-πυροκροτητή της «Λαϊκής Θέλησης».



http://newpost.gr/

60 εκατ. ευρώ «ομολόγησε» ότι διακίνησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος





Επιβαρύνεται περαιτέρω η θέση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση των μιζών από τα εξοπλιστικά προγράμματα, εντόπισαν τη διακίνηση 60  εκατομμυρίων ευρώ, μέρος της παράνομης περιουσίας που απέκτησε μέσω  δωροδοκίας. Η διακίνηση έγινε είτε χέρι με χέρι είτε με βαλίτσες, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έδωσε στον άλλοτε στενό του συνεργάτη,Ιωάννη Σμπώκο, που είναι επίσης προφυλακισμένος, 40 εκατομμύρια ευρώ προκείμενου να τα διαχειριστεί για
λογαριασμό του, με συμφωνία η προσδοκώμενη απόδοση να φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Το εν λόγω πόσο επιβεβαιώνεται από δεκάδες χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο προσωπικό αρχείο του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικαστών, τα 40 εκατομμύρια αποτελούν «μέρος της παράνομης περιουσίας που απέκτησε ο πρώην υπουργός εκ της δωροδοκίας».
Ωστόσο, οι δικαστικές έρευνες δεν έχουν κατορθώσει να ανακαλύψουν πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά.
Ακόμη 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν «χέρι με χέρι».
Υπενθυμίζεται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συγγενικά του πρόσωπα και στενοί του συνεργάτες αναμένεται να κάτσουν στο εδώλιο για την υπόθεση του «μαύρου» χρήματος στα εξοπλιστικά στις 22 Απριλίου.
*Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής



Αρχειοθήκη ιστολογίου