Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Απίστευτο παρασκήνιο για την τορπίλη της Κομισιόν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΔΥΟ ΔΩΡΑ


Περίσσευαν τα χαμόγελα στις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με το αφεντικό του ρωσικού κολοσσού, όταν κανένας δεν υποψιαζόταν την ευθεία ανάμειξη οικονομικών συμφερόντων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ
Περίσσευαν τα χαμόγελα στις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με το αφεντικό του ρωσικού κολοσσού, όταν κανένας δεν υποψιαζόταν την ευθεία ανάμειξη οικονομικών συμφερόντων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Της Μαρίας Σπυράκη
Οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ έχοντας περιλάβει στο πακέτο και μια σειρά «δώρα» που θα βελτίωναν την εικόνα τους στην ελληνική αγορά. Η προσφορά για την εξαγορά της ΔΕΠΑ θα συνδυάζονταν με τη δέσμευση για την κατασκευή και λειτουργία στην Ελλάδα νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.
Ταυτόχρονα θα ανακοινώνονταν η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε δύο δόσεις ώστε να κατέβει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδος όλα έδειχναν να έχουν δρομολογηθεί. Μάλιστα στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετείχε στις συναντήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ έλεγε χαρακτηριστικά πως «έδειχνε να επιθυμεί διακαώς τη ΔΕΠΑ και να είναι έτοιμος να δώσει όσα χρειάζονται για να την αποκτήσει...».
Εξαφανίστηκαν
Τελικά όμως οι Ρώσοι δεν εμφανίστηκαν. Αντίθετα εξαφανίστηκαν στην κυριολεξία. Η κυβέρνηση έμαθε μέσω e-mail από τη ρωσική Sintez ότι δεν θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά για το ΔΕΣΦΑ, δεν είχε όμως καμία επίσημη ενημέρωση από τη Gazprom. Ο ρόλος της ευρωπαϊκής επιτροπής στο ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ ήταν τόσο καταλυτικός και εξόφθαλμος που καμία επίσημη διάψευση δεν φαίνεται αρκετή.
Απίστευτο παρασκήνιο για την τορπίλη της Κομισιόν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
Γνώστης της κατάστασης στις Βρυξέλλες ο επί εικοσαετία σχεδόν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν μάσησε τα λόγια του όταν ερωτήθηκε για τα σενάρια που εμφάνιζαν την Κομισιόν να βάζει εμπόδια στην απόκτηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η δεύτερη στην ευρωπαική αγορά φυσικού αερίου: «Δεν βρίσκομαι μέσα στους μυστικούς διαδρόμους της Κομισιόν, δεν ξέρω αν έχει εμπλακεί η Κομισιόν στη διαδικασία την οποία εσείς περιγράφετε. Ούτε το αποκλείω, ούτε το θεωρώ δεδομένο μέσα στο σκεπτικό και στην επιχειρηματολογία μου. Εάν τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετείχε και παρενέβη με τον τρόπο που εσείς περιγράψατε, τότε θα πρέπει η Κομισιόν να είναι σε θέση να αναλάβει όλες τις επιπτώσεις της στάσης της. Αν έγινε αυτό έτσι όπως το είπατε?» είπε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αφήνοντας εμφανώς να φανεί ότι πρόκειται για κοινό μυστικό.
Η Κομισιόν είχε άλλωστε διαμηνύσει μέσω του Ματίας Μορς, ότι ζητούσε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ ώστε εάν τελικά κατέληγε στους Ρώσους να μην μπορούσε η Gazprom να μπλοκάρει την είσοδο αζέρικου αερίου στον αγωγό IGB στον οποίο η ΔΕΠΑ συμμετέχει κατά 50%.
Παράλληλα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. διεμήνυσε στην ρωσική πλευρά, ότι θα συμπεριελάμβανε την εξαγορά της ΔΕΠΑ στην έρευνα που διεξάγουν οι Βρυξέλλες για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η Gazprom στην Ε.Ε. με δεδομένο ότι η παρουσία της εξελίσσεται σε ισχυρό μονοπώλιο. «Ήταν μια διαμάχη που υπερέβη την Ελλάδα» παραδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς μόλις πληροφορήθηκε την εξέλιξη.
Τους προηγούμενους μήνες ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολαντ, τον Ζοζέ Μπαρόζο και είχε στείλει μήνυμα και στον Λευκό Οίκο για να σημειώσει πως δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ από εταιρείες ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμφερόντων. Στην ουσία είχε απευθύνει προσκλητήριο χωρίς όμως να πάρει απάντηση.
Η αποχώρηση των Ρώσων ήταν ένα σενάριο το οποίο δεν είχε αποκλείσει, αλλά έδειχνε να μη συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες. Αντίθετα Gazprom και Sintez φαινόταν επικρατέστερες για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αντίστοιχα.
Γνωρίζοντας τις ισχυρές αντιδράσεις της Κομισιόν και τις κατηγορίες περί μονοπωλίου των Ρώσων στην Ευρώπη, ο Αντώνης Σαμαράς πήγε επί τούτου στο Αζερμπαϊτζάν και συνάντησε τον πρόεδρο Αλίεφ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο η αζέρικη Socar να διεκδικήσει το ΔΕΣΦΑ.
Το μήνυμα
Το μήνυμα άλλωστε του Αλίεφ ήταν «ξεχάστε τα σχέδια για τον αγωγό ΤΑΡ εφόσον ο ΔΕΣΦΑ περάσει στους Ρώσους.» Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να πρότεινε στον Αλίεφ να προχωρήσει η Socar σε μια πολύ καλή προσφορά για το ΔΕΣΦΑ με τη δέσμευση ότι η αποκρατικοποίηση δεν έχει κλείσει και θα πάει στην πιο ελκυστική προσφορά.
Η Socar φαίνεται πως τώρα διεκδικεί με αξιώσεις το ΔΕΣΦΑ, αλλά η μεγάλη αποκρατικοποίηση που θα απέδιδε σχεδόν ένα δισ. και θα άλλαζε το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα βρήκε «τοίχο» από την Κομισιόν που είχε ήδη αποφασίσει να μην επιτρέψει στους Ρώσους να επεκταθούν άλλο στην Ευρώπη.



Σαμαράς: Ο κόσμος περιμένει να σπάσουμε αυγά

Σαμαράς: Ο κόσμος περιμένει να σπάσουμε αυγά


Την ευρύτερη σημασία της απόφασης του να τερματιστεί η λειτουργία της ΕΡΤ και την απόφαση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αναδεικνύει με άρθρο του στην Καθημερινή ο Αντώνης Σαμαράς.
Το κείμενο του άρθρου:
"Μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεβολευτούν οι βολεμένοι; Μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς να συγκρουστείς με όλους εκείνους που πασχίζουν να διασώσουν τα προνόμιά τους; Μπορεί να αλλάξει η χώρα χωρίς τολμηρές τομές;
Μπορείς να ζητάς από τον κόσμο να υποστεί θυσίες, όταν βλέπει να μένουν άθικτα γύρω του «προπύργια» και σύμβολα αδιαφάνειας και διαφθοράς;
Τα ερωτήματα είναι ρητορικά ασφαλώς. Όλοι ξέρουν την απάντηση...
Τώρα καιρός να μιλήσουμε και για το πραγματικό πρόβλημα: που ασφαλώς δεν είναι η ΕΡΤ! Γιατί κανείς δεν τη σεβόταν εδώ και χρόνια. Την έβριζαν ως «απαξιωμένη» και «χειραγωγούμενη» εκείνοι που σήμερα... θρηνούν! Κι αποκαλύπτουν έτσι γιατί ο κόσμος αποστρέφεται σήμερα το φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν αντέχει την υποκρισία του!
Ασφαλώς το πρόβλημα δεν είναι ούτε η «δημόσια ενημέρωση». Γιατί, απλούστατα, δεν υπήρχε δημόσια ενημέρωση για πολύ καιρό!
Πώς να υπάρχει; Αφού η ΕΡΤ βρισκόταν μόνιμα σε... απεργία! Ποιος δεν θυμάται τις «ξαφνικές» απεργίες σε κάθε κρίσιμη επίσκεψη ξένου ηγέτη, όταν ερχόταν να προσφέρει στήριξη στη χώρα μας; Ή όταν η ελληνική ηγεσία πήγαινε στο εξωτερικό για να κερδίσει τη στήριξη μεγάλων χωρών; Αυτή η μόνιμη απεργία ήταν η... «δημόσια ενημέρωση» που θέλουν και αξίζουν οι Ελληνες; Αυτήν υπερασπίζονται σήμερα με ρεσιτάλ υποκρισίας;
Χθες ο Εισαγγελέας Διαφθοράς διέταξε δικαστική έρευνα για την ΕΡΤ. Και σύντομα θα πληροφορηθούμε όλα εκείνα που κρύβονταν επιμελώς για δεκαετίες. Και τότε θα πέσουν οι μάσκες και θα αποδειχθεί γιατί τόσος θόρυβος ξαφνικά για την αμαρτωλή ΕΡΤ...
Αντίθετα, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, υγιή οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης, δημόσιο αλλά όχι κομματικά ελεγχόμενο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Γιατί δημόσια ενημέρωση δεν υπήρχε τόσο καιρό...
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η ΕΡΤ ούτε η δημόσια ενημέρωση. Το πρόβλημα είναι ότι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει ο ελληνικός λαός να τις στηρίξει. Και για να τις στηρίξει, πρέπει να του δείξουμε ότι τολμάμε να τα βάλουμε με τα πιο κραυγαλέα προπύργια αδιαφάνειας και σπατάλης.
Το πρόβλημα, για να το πω πιο ωμά, είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει δίκιο όταν αναρωτιέται: Καλά οι θυσίες που επιβάλλετε σε όλους μας και που θα είναι, όπως μας λέτε, «προσωρινές»... Εχετε, όμως, τα κότσια, έχετε την πολιτική βούληση, να τα βάλετε και με τους ισχυρούς και με τα ολοφάνερα κάστρα της σπατάλης; Είστε εσείς διαφορετικοί, ώστε να κάνετε τη διαφορά; Ή μήπως είστε «μια από τα ίδια»; Γιατί κι άλλοι μας έταξαν την «εξυγίανση» της ΕΡΤ. Και δεν προχώρησε τίποτε. Ούτε ένα βήμα!
Πράγματι, δεν προχώρησε γιατί τα προνόμια ήταν τόσο καλά «προστατευμένα» και η αδιαφάνεια τόσο διάχυτη και τόσο προσεκτικά κατοχυρωμένη, που κανείς δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό.
Κι όσο ο κόσμος έβλεπε να συνεχίζεται η ίδια νοσηρή κατάσταση στην ΕΡΤ κουνούσε το κεφάλι του και μονολογούσε: Ολοι ίδιοι είναι! Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους. Μόνον εμάς, τους απλούς πολίτες, θεωρούν «υποζύγια» και μας φορτώνουν όλα τα βάρη.
Οι απλοί πολίτες είχαν δίκιο να σκέπτονται έτσι. Αλλά τώρα αυτό ακριβώς αλλάζουμε: τώρα δείχνουμε έμπρακτα, όχι με κενά λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις, ότι όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Οχι, δεν μας λείπει η πολιτική βούληση να τα βάλουμε με τα «κάστρα των προνομίων»!
Ο ελληνικός λαός δεν έχει αντίρρηση να υποστεί προσωρινά κάποιες θυσίες για να ορθοποδήσει η χώρα και να ωφεληθεί ο ίδιος και τα παιδιά του. Αρκεί αυτές οι θυσίες να μοιράζονται δίκαια. Οχι να χτυπάμε μονίμως τους αδύναμους και ανυπεράσπιστους, την ώρα που μένει άθικτη η «μεγάλη συντεχνία» των προνομιούχων και των βολεμένων. Γιατί αυτή διαμαρτύρεται τώρα. Και γι΄ αυτό διαμαρτύρεται: γιατί φοβάται ότι τώρα θα χτυπηθούν στα αλήθεια τα προνόμιά τους. Και θα επιβληθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη.
Προφανώς δεν αντιδικούμε με τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Δεν είναι αυτοί το πρόβλημά μας. Άλλωστε, αρκετοί απ΄ αυτούς θα ξαναπροσληφθούν στον νέο Οργανισμό. Αλλά αξιοκρατικά αυτή τη φορά. Και όλοι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. Το πρόβλημα το έχουν τα «κυκλώματα» που απομυζούσαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς να την υπηρετούν. Και το έκαναν με τον πιο αλαζονικό τρόπο.
Αυτό τελείωσε πια! Η εντολή που έχουμε είναι να τα αλλάξουμε όλα. Όχι να συμβιβαστούμε με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους. Αυτή η εντολή είναι η δύναμή μας. Κι ο λαός ξέρει ότι «χωρίς να σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται".
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας και να τη σταθεροποιήσουμε. Μόλις ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση όλων των ελληνικών τραπεζών. Άνοιξε ο δρόμος για να συμμετάσχει η Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη. Έρχονται στη χώρα επενδυτές, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Μπορούμε τώρα να κάνουμε πίσω ή να διστάσουμε;
Τόσον καιρό αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τώρα δίνουμε τη μάχη για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής μέσα στην Ελλάδα. Κι αυτή είναι, πρωτίστως, μάχη Δημοκρατίας! Γιατί αν δεν πείσουμε τον κόσμο ότι εννοούμε αυτά που λέμε, καιροφυλακτούν πάσης φύσεως εχθροί της Δημοκρατίας.
Μεταρρυθμίσεις και Δημοκρατία πάνε μαζί. Μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιήσουμε, όχι μόνο την Οικονομία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία. Κι όλα αυτά δεν γίνονται αν δεν είσαι έτοιμος «να σπάσεις αυγά».
Αλλωστε και ο κόσμος αυτό περιμένει από μας. Ετσι δεν είναι;"



ΕΡΤ: Δεν είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα ισότητας…


Πολλοί έγραψαν, γράφουν και θα συνεχίσουν να γράφουν για το αν έπρεπε να κλείσει ή όχι η ΕΡΤ. Για το αν έπρεπε να γίνει με αυτό τον τρόπο ή όχι.

Για το αν η δυσωδία της ΕΡΤ ήταν μεγάλη ή μικρή (μόνο σε αυτό διαφωνούν, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ότι η ΕΡΤ βρωμούσε).

Και κάποιοι τέλος τολμούν και θέτουν και θέμα δημοκρατίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Κάποιοι αναδεικνύουν το ζήτημα στο μείζον για τη χώρα.

Κάποιοι τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Αυτοί οι ίδιοι, στα 3 χρόνια του μνημονίου, δεν μίλησαν για τίποτα άλλο.

Δεν είδαν άραγε τίποτα στα 3 αυτά χρόνια?

Τους απολυμένους σε εργοστάσια, το κλείσιμο εταιρειών, μαγαζιών, περιπτέρων, την εξαφάνιση κλάδων, που δεν θα ξανανοίξουν όχι σε ένα τρίμηνο,αλλά ούτε σε δέκα χρόνια. Τις οικογένειες αυτών των απολυμένων, την αξία της εργασίας τους, την ανάγκη άμεσης αποκατάστασής τους.

Όχι φίλε μου, αυτά δεν τα είδαν. Δεν τα κατήγγειλαν, δεν αντέδρασαν, δεν προσπάθησαν να ρίξουν κυβερνήσεις για αυτά.

Μπορεί βέβαια να απεργούσε τότε η ΕΡΤ -  για να μην χάσει η συντεχνία τα προνόμια όπως συνέχεια τα τελευταία χρόνια - και να μην ενημερώθηκαν.

Το πιθανότερο όμως είναι ότι απλά δεν νοιάστηκαν, γιατί ο εργάτης, ο περιπτεράς, ο υπαλληλάκος, ο ταμίας, η γραμματέας, η τηλεφωνήτρια, ο courier, ο φύλακας δεν έχουν μικρόφωνο και κάμερα.

Γιατί απλά δεν είναι ο κομματικός μηχανισμός προβολής τους.

Γιατί απλά έχουν δική τους φωνή, αλλά δεν μπορούν να τη μεταδώσουν.

Δυο πράγματα σε όλη αυτή την υπόθεση με βασανίζουν πιο πολύ και θα τα μοιραστώ:

1.       Άραγε τι σκέφτονται για όλα αυτά οι απολυμένοι του 902, που δεν βρήκαν συμπαράσταση από κανέναν, όταν ο σταθμός τους κήρυξε τον ανένδοτο για να μην απολυθούν οι κηφήνες της ΕΡΤ?

2.       Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν κακώς τον καθύβριζε ο κόσμος σε παρελάσεις, όταν έβλεπε απολυμένους κάθε μέρα, όταν τον καλούσε ο κόσμος να πάρει θέση σε περικοπές συντάξεων και μισθών, γιατί δεν έκανε ούτε μια διαρροή?


Γι΄αυτό σας λέω, δεν είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα ότι εσύ κι εγώ δεν είμαστε ίσοι με τους άλλους.

Βλέπεις εσύ κι εγώ δεν έχουμε ούτε κάμερα ούτε μικρόφωνο.

Του Nick Peep



Αρχειοθήκη ιστολογίου