Ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ, με αδημοσίευτο έως τώρα υλικό, προβάλλεται στο διαδίκτυο «ξεδιπλώνοντας» τη λέξη ... «συνωστισμό» με την οποία η «εκπρόσωπος» του ελληνικού έθνους, Μαρία Ρεπούση, περιέγραψε την κόλαση που βίωσαν οι ομοεθνείς μας στη Σμύρνη το 1921.
Ούτε και ο πιο ακραίος Τούρκος εθνικιστής δεν θα περιέγραφε με τη λέξη «συνωστισμός» τα όσα διαδραματίστηκαν τότε. Το εκπληκτικό φιλμ ντοκουμέντο του George Magarian περιέχει συγκλονιστικές εικόνες που παρέμειναν επί 86 χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή του μικρού αυτού ντοκιμαντέρ , έως ότου το 2008 ο εγγονός του βρήκε το μοναδικό αυτό υλικό, το έσωσε από τη φθορά του χρόνου, και το έβγαλε στη δημοσιότητα.
Ο George Magarian, γεννήθηκε το 1895 ,σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) ή YMCA. Αν και η YMCA δενήταν φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής.
Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, την ίδια στιγμή, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
Τον ευχαριστούμε για την καταγραφή των ιστορικών αυτών στιγμών για το ελληνικό έθνος και καλούμε την κ. Μαρία Ρεπούση ,αν βρει χρόνο μεταξύ των... ιστορικών αναλύσεων που κάνει, να το δει.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να το βρει στη διεύθυνση: www.youtube.com/watch?v=t2B84CyLblk
Γ.Κοκ.