Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη «χείμαρρος» του Τζαμτζή: «Και εγώ και ο Καρασμάνης θα μπορούσαμε να σταθούμε σαν Υπουργοί»

Συνέντευξη «χείμαρρος» του Ιορδάνη Τζαμτζή

Μία αποκλειστική συνέντευξη «χείμαρρο» παραχώρησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής στο Aridaia News. 

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, μετά από ένα χρόνο στην Κυβέρνηση, ασκεί δριμεία κριτική σε υπουργούς αλλά και στην ίδια την ηγεσία, βάζοντας ξεκάθαρα «κόκκινες γραμμές» σε θέματα που θεωρεί ότι δεν συνάδουν με την αξιοπρέπειά του. Απαντά σχετικά με το γεγονός ότι από το 1974 η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δώσει θέση σε κανένα στέλεχος από την Πέλλα, χαρακτηρίζοντας το Νομό μας αδικημένο. Αναφέρεται στα αγροτικά θέματα που γνωρίζει πολύ καλά, σημειώνοντας για άλλη μια φορά τις πολλές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για να σταθεί όρθιος ο πρωτογενής τομέας. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τζαμτζή:

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με ένα γενικό σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. 

«Δύσκολη, πολύ δύσκολη, με δύσκολες αποφάσεις. Είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν πριν το κλείσιμο της ολομέλειας με το πολυνομοσχέδιο είναι πραγματικά πολύ δύσκολες, από την άλλη όμως και αναγκαίες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι ορθά πιέσαμε να υπάρξουν αλλαγές. Και έχω ξαναπεί ότι οι υπουργοί όταν εισηγούνται κάποια νομοσχέδια, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην έρχονται τα νομοσχέδια με κάποια πράγματα τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν ερευνηθεί και αναγκάζεται έτσι η Βουλή να πιέζει, να φτάνει στα άκρα, ακόμη και να λέει “δεν θα ψηφίσουμε”, όπως είπα εγώ ότι δεν θα ψηφίσω τα επιπλέον 80.000.000 ευρώ για την ΕΡΤ, γιατί πρέπει να υπάρξει έρευνα, δουλειά και το νομοθέτημα να έρχεται ολοκληρωμένο στη Βουλή για ψήφιση. Το διάστημα αυτό όντος ήταν πολύ δύσκολο και για την κυβέρνηση, αλλά και για τους Βουλευτές γιατί πάρθηκαν πολύ σοβαρά μέτρα τα οποία έχουν σχέση με το μέλλον της χώρας. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι το αύριο της χώρας, να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, να καλύψει τις ανάγκες της και σιγά-σιγά να αποκτήσει την επάρκεια, να αρχίσει δηλαδή να καλύπτει τις ανάγκες της μόνη της, να μπορέσει να επανακκινήσει την οικονομία της». 

Τι χρονικό ορίζοντα δίνετε στην Κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι μπορεί να διατηρηθεί για πολύ ακόμα η κυβερνητική συνοχή;

«Πιστεύω ότι δεν έχει πρόβλημα η κυβέρνηση, όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, είναι να επικοινωνήσουμε και να περάσουμε στον πολίτη την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων. Και νομίζω ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες στους πολίτες, δυσκολίες ακόμα και επιβίωσης για πολλούς συμπολίτες μας, εάν ενημερώνουμε τον πολίτη και συζητάμε μαζί του, θα έχουμε ένα καλύτερο έδαφος για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις κι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο». 

Πρόσφατα, αντιδράσατε έντονα για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ. Που έγκειται η διαφωνία σας; 

«Εγώ δεν διαφώνησα σε καμία περίπτωση με το να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που απολύονται. Όμως διαφώνησα κάθετα με το να αλλάξουμε το νόμο, δηλαδή να μην αποζημιωθούν με τον υπάρχοντα νόμο, αλλά με μία νέα ρύθμιση η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους εργαζομένους να πάρουν όχι 40.000.000 ευρώ που υπολογίζονται περίπου ότι θα πάρουν, αλλά να πάρουν επιπλέον 80.000.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 120.000.000 ευρώ. Και αντέδρασα διότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να έχουμε κόψει τα δώρα από τον αγρότη και την αγρότισσα, να έχουμε κόψει 10.000.000 ευρώ που χρειάζονταν για τη σύνταξη της πολύτεκνης μάνας, την ώρα που ψάχνουμε 10.000.000 ευρώ για ζημιές των αγροτών και 30.000.000 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνεις αυτά τα ποσά και να θέλεις ταυτόχρονα να δώσεις επιπλέον 80.000.000 ευρώ στους απολυμένους της ΕΡΤ. Γι’ αυτό και είπα ότι δεν το ψηφίζω. Ευτυχώς ο Υπουργός αντιλήφθηκε ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα και απέσυρε το σχετικό άρθρο». 

Με τα σημερινά δεδομένα πιστεύετε ότι ο αγρότης μπορεί να επιβιώσει; 

«Ακόμα και στην κρίση ο αγρότης μπορεί να επιβιώσει, με ορθές πρακτικές, με σωστούς Συνεταιρισμούς και φυσικά με νέες δομές στον αγροτικό τομέα. Δεν είναι δυνατόν να λέμε μόνο ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να σταθεί στα πόδια του, παρά την κρίση, αρκεί να γίνουν αλλαγές. Γι’ αυτό το λόγο κατέθεσα τρισέλιδο υπόμνημα στον Πρωθυπουργό το οποίο δημοσιοποίησα όπου λέω ξεκάθαρα δύο πράγματα: Πρώτον, η νέα ΚΑΠ που έρχεται, με αυτούς τους Συνεταιρισμούς δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Το φωνάζω και δεν θα σταματήσω να το φωνάζω, ότι πρέπει να ξεμπλοκάρει το σύστημα. Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να μπορεί να δημιουργηθεί μια ομάδα παραγωγών από 10 παραγωγούς και στην Ελλάδα αυτό να απαγορεύεται. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε ακόμη Συνεταιρισμούς οι οποίοι στο όνομα είναι μεγάλοι, αλλά δεν μπορούν να διακινήσουν ούτε ένα κιλό ροδάκινα πλέον, γιατί κανείς δεν τους εμπιστεύεται. Δεν είναι δυνατόν να πάμε μπροστά χωρίς να ενεργοποιηθεί ο θεσμός των Δημοπρατηρίων, δηλαδή το ηλεκτρονικό εμπόριο. Από το 1992 όντας Δήμαρχος Σκύδρας έφτιαξα μελέτη σκοπιμότητος μετά από μία επίσκεψη στη Χάγη και είδα το μεγαλύτερο δημοπρατήριο της Ευρώπης, το Greenery. Από τότε παλεύω να γίνει ένα δημοπρατήριο στη Σκύδρα, η οποία είτε αρέσει είτε όχι είναι το κέντρο των δύο Νομών Πέλλας και Ημαθίας στα νωπά φρούτα και λαχανικά. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που βούλιαξαν Συνεταιρισμούς, ακόμα να θέλουν να κρατούν τα ηνία». 

Συμφωνείτε με τους Δημάρχους που υπέβαλαν την παραίτησή τους για αντίδραση; 

«Διαφωνώ με την κίνηση των Δημάρχων που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Και αυτό, γιατί έχω μάθει στη ζωή μου να παλεύω. Αυτό σημαίνει κατάθεση όπλων για μένα. Έχω μάθει να παλεύω. Εγώ αν ήμουν Δήμαρχος δεν θα παραιτούμουν, θα πάλευα με κάθε τρόπο. Φυσικά και περνά πολύ δύσκολες στιγμές η τοπική αυτοδιοίκηση. Από την άλλη όμως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η τοπική αυτοδιοίκηση όπου δουλεύει οργανωμένα πετυχαίνει. Παράδειγμα: Είχε απενταχθεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Άρνισσας. Δόθηκε πολύ μεγάλος αγώνας, συνεχής επισκέψεις και επαφές με το γενικό γραμματέα του υπουργείου υποδομών κ. Αλεξιάδη και το αποτέλεσμα ήταν το έργο να ενταχθεί. Είναι από τα έργα που αν και απεντάχθηκε σε πρώτη φάση, εντάχθηκε πάλι. Και αυτό γιατί υπήρξαν ολοκληρωμένες μελέτες από το Δήμο Έδεσσας, υπήρξαν παρεμβάσεις από το Δήμο. Έχω πάει με το Δήμαρχο Έδεσσας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, αλλά και μόνος μου στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων. Ότι χρειάστηκε, αμέσως ο Δήμος ανταποκρίθηκε. Με αυτό το παράδειγμα, θέλω να σας δώσω να καταλάβετε ότι όταν ο Δήμος λειτουργεί οργανωμένα, παίρνει λεφτά. Αν περιμένεις καθήμενος στο γραφείο σου στο Δημαρχείο να σε θυμηθούν από την Αθήνα, αυτές οι εποχές τελειώσανε. Αν δεν διεκδικήσεις, δεν υπάρχει μέλλον. Προγράμματα υπάρχουν, αρκεί να είναι προετοιμασμένος ο κάθε Δήμος. Όποιοι θα είναι έτοιμοι με μελέτες θα ενταχθούν, όποιοι δεν είναι έτοιμοι δεν θα ενταχθούν και θα βρίζουν γενικά την κυβέρνηση και την κοινωνία. Ε, δεν πάει έτσι. Ο Δήμαρχος πρέπει να προβλέπει, να διεκδικεί, να τρέχει για να μπορεί να βγάλει λεφτά. Ξέρω πολύ καλά πως είναι, γιατί το έκανα πολλά χρόνια όντας Δήμαρχος. Ακόμα και με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έπαιρνα λεφτά. Πήγαινα στην Αθήνα και διεκδικούσα, δεν καθόμουν στο γραφείο να περιμένω. Η ευθύνη των Δημάρχων και του καθενός μας είναι μεγάλη». 

Πριν λίγο καιρό έγινε ανασχηματισμός και αναμέναμε να υπάρξει αξιοποίηση κάποιου στελέχους από το Νομό μας. 

«Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε κανείς. Και δεν θεωρώ μόνο τον εαυτό μου ικανό. Ο Γιώργος Καρασμάνης είναι περισσότερα χρόνια Βουλευτής από μένα, είναι άξιο στέλεχος. Είμαστε δύο άνθρωποι που είμαστε πολλά χρόνια, αν δεχτούμε ότι η εμπειρία παίζει ρόλο. Δυστυχώς δεν έγινε κανείς. Και λέω δυστυχώς, διότι θεωρώ ότι μπορούσαμε να σταθούμε πολύ άνετα. Εγώ ούτε στην Αθήνα πήγα να παρακαλέσω, ούτε τίποτε. Το μόνο που έκανα ήταν να στείλω ένα sms στον ίδιο τον πρόεδρο και να του πω ότι έχω τη δυνατότητα, μετά από 10 χρόνια Δήμαρχος και 10 χρόνια Βουλευτής, έχω και την εμπειρία και τη γνώση, τουλάχιστον σε δύο τομείς να σταθώ πάρα πολύ δυνατά. Στον αγροτικό τομέα και στην αυτοδιοίκηση μπορώ να παράξω ουσιαστικό έργο. Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις είναι του προέδρου». Αυτό όμως που το αποδίδεται. Το ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν εμπιστεύεται τα στελέχη της Πέλλας; «Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Έχω πει πως ίσως να είναι και μαχαιρώματα μεταξύ μας. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι είναι θέμα του Πρωθυπουργού το ποιον θα επιλέξει. Όμως η Πέλλα είναι πράγματι αδικημένη, διότι από το 1974 από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας δεν πήρε κανένας καμία θέση. Δε νομίζω ότι όλοι όσοι περάσανε από τότε ήταν ανίκανοι. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καθόλου μα καθόλου ανίκανο. Τον θεωρώ πάρα πολύ ικανό και το έχω αποδείξει στην πράξη. Το απέδειξα όταν το 1989 παρέλαβα έξι χωριά που είχαν τεράστια προβλήματα και όταν έφυγα παρέδωσα έναν οργανωμένο Δήμο, όσο λίγοι πανελλαδικά, με έργα τα οποία ακόμα δεν έχει φτάσει κανείς στο σημείο αυτό. Δεν είμαι λοιπόν ανίκανος. Το γιατί δεν αξιοποιήθηκε κανείς, δεν μπορώ να το απαντήσω. Το άσχημο είναι ότι αδικείται η Πέλλα, η οποία έχει δώσει στη Νέα Δημοκρατία πολύ μεγάλα ποσοστά. Έχουμε φτάσει στο 49% και πάλι στις δύσκολες περιόδους ήμασταν από τους πρώτους Νομούς με υψηλά ποσοστά». 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχουμε Δημοτικές Εκλογές. Εσείς θα είστε παρών; 

«Δεν έχω συζητήσει ακόμα με τους συνεργάτες μου. Θα συζητήσω μαζί τους και θα δούμε όλοι μαζί κάποια πράγματα, γιατί με όλους αυτούς ξεκινήσαμε μία κίνηση πριν από κάποια χρόνια. Θα μιλήσω μαζί τους και μετά θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Στην πολιτική όλα είναι ρευστά». 

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο; 

«Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πρέπει στον τόπο να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα μέτρα είναι επώδυνα. Ταυτόχρονα, επειδή οι Βουλευτές της επαρχίας ζούμε μέσα στα χωριά και συναντάμε πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ότι οι Βουλευτές του κέντρου παίρνουμε πολύ περισσότερα μηνύματα. Υπάρχει το φαινόμενο των αντιδράσεων από Βουλευτές. Είναι αλήθεια ότι ως Βουλευτές έχουμε κι εμείς τις κόκκινες γραμμές μας και είμαστε ξεκάθαροι. Ένα θέμα το οποίο πρόσφατα θέσαμε και αποτελεί κόκκινη γραμμή, είναι το θέμα του ΤΕΒΕ. Συγκέντρωσα 13 υπογραφές, επικεφαλής εγώ και άλλοι 12 συνάδελφοι συνυπέγραψαν, τη μη υποβολή ΤΕΒΕ στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Και λέμε ξεκάθαρα σε αυτό ότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που έχουν επιβαρυνθεί τόσο τα πράγματα, να θέλουμε να επιβάλουμε ΤΕΒΕ στα καφενεία, στα κομμωτήρια των χωριών και σε διάφορους άλλους μικροεπαγγελματίες οι οποίοι βγάζουν ένα μικρό εισόδημα. Είπαμε λοιπόν ότι βάζουμε κόκκινη γραμμή στις προτάσεις που κάνει η πρόεδρος του ΟΑΕΕ κ. Κοτίδου, η οποία έχει προτείνει τόσο στον κ. Στουρνάρα, όσο και στον κ. Βρούτση να επιβληθεί ΤΕΒΕ σε όλους. Αυτό αν έρθει στη Βουλή, εμείς δεν το ψηφίζουμε. Και το λέω αυτό, διότι παραδώσαμε την επιστολή στο Γραμματέα της Κ.Ο. για να τη μεταφέρει στον ίδιο τον πρόεδρο, όπως την παραδώσαμε και στον κ. Στουρνάρα και στον κ. Βρούτση ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν περνάει. Θέλω να τονίσω επίσης ότι έχουμε ξεκινήσει και ψάχνουμε την υπόθεση της αναδρομικότητας που προσπαθούν να επιβάλουν κάποιοι στο ΤΕΒΕ. Δηλαδή, στέλνουν χαρτιά και λένε π.χ. “έπρεπε να είχες πληρώσει στο ΤΕΒΕ 10.000 ευρώ”. Τι λέτε ρε;; Που το είδατε αυτό γραμμένο;; Είμαστε απέναντι και δεν φοβίζει κανέναν η οποιαδήποτε συνέπεια, όταν έχει να κάνει με την αξιοπρέπειά μας και με κάποια θέματα που θεωρούμε κόκκινη γραμμή. Αυτό το λέω, διότι είμαι συνειδητοποιημένος, κομματικό στέλεχος από την πρώτη ώρα, στηρίζω την παράταξη με νύχια και με δόντια, ένα χρόνο τώρα στην κυβέρνηση έχω στηρίξει την παράταξη και το Σαμαρά με νύχια και με δόντια. Όμως έχουμε αξιοπρέπεια και θέλω, μιλώντας για μένα προσωπικά, να μπορώ να ζω στο χωριό μου, γιατί εγώ δεν έκανα λεφτά από την πολιτική και δεν έχω να πάω να μείνω στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού. Στο Μαυροβούνι θα μένω μέχρι να πεθάνω. Γι’ αυτό θέλω να έχω το κεφάλι ψηλά, και είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτά που λέω και πράττω».

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Όχι στην υποχρεωτική ένταξη ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ»

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Όχι στην υποχρεωτική ένταξη ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ»

Την αντίθεση τους δήλωσαν 13 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη σχετικά με την εγκύκλιο 80 όπου εντάσσει υποχρεωτικά ασφαλισμένους του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ.

Στην ερώτηση που υπογράφουν οι Βουλευτές κ.κ. Τζαμτζής Ιορδάνης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Μπατσαρά Γεωργία, Σολδάτος Θεόδωρος, Σκόνδρα Ασημίνα, Κοντογεώργος Κωνσταντίνος, Βογιατζής Παύλος, Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα, Κουτσούμπας Ανδρέας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Αναστασιάδης Σάββας και Κόλλιας Κωνσταντίνος και κατέθεσαν στον αρμόδιο Υπουργό, εκφράζουν την διαφωνία τους και προτείνουν αλλαγές στην Νομοθεσία σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, καθώς επίσης ζητούν να υλοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Βουλή για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ, ακόμη και των συνταξιούχων του ΟΓΑ, επιβάλλει με την εγκύκλιο 80 ο ΟΑΕΕ, επιβάλλοντας εισφορές χιλιάδων ευρώ σε αγρότες των χωριών με πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκους. 

Ο ΟΑΕΕ ζητά την αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από το 2010 από αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά, π.χ. είναι κουρέας στο χωριό σε περιοχές προαιρετικές, δηλαδή σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, με εξόφθαλμα διασταλτική ερμηνεία των νόμων 3846/2010, 4144/2013. 

Η εγκύκλιος 80 του ΟΑΕΕ είναι πλήρης εντολών προς τα περιφερειακά υποκαταστήματα, οι οποίες αδικούν κατάφορα επαγγελματίες και ακόμη περισσότερο τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. 

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επιβολή ένταξης στον ΟΑΕΕ, συνταξιούχου του ΟΓΑ, ο οποίος έχει καφενείο σε χωριό κάτω από 2000 κατοίκους. Και φυσικά του ζητά ο ΟΑΕΕ, να πληρώσει αναδρομικά εισφορές 3 ετών. 

Είναι σωστή η νομοθετική ρύθμιση που επήλθε από τον Ν. 4144/2013 και αφορά τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όπου μέχρι και τα 10 δωμάτια, για τον εγγεγραμμένο στο μητρώο αγροτών ιδιοκτήτη, η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται από τον ΟΓΑ. 

Για σκεφτείτε λοιπόν ένας αγρότης με μια περιουσία 10 τουριστικών δωματίων ορθά ασφαλίζεται στον ΟΓΑ, ενώ ένας αγρότης με ένα καφενείο θέλετε να τον ασφαλίσετε στον ΟΑΕΕ. 

Οι περιπτώσεις αντικρουόμενων και εξ αυτού του λογού αδίκων διατάξεων είναι πολλές. 

Α) Μικροπωλητές λαϊκών αγορών: Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και των πωλητών με παραγωγική άδεια οι οποίοι είναι αγρότες. Η διάκριση με κριτήριο τις συμμέτοχες σε λαϊκές αγορές,ή το εισόδημα, δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός οτι ένας αγρότης δικαιούται παραγωγική άδεια για να πωλεί την παράγωγη του. Επιπλέον τι θα γίνει με τους παραγωγούς όχι μόνον αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι θα πωλούν προϊόντα τους σε λαϊκές παραγωγών τις Κυριακές; 

Β) Συνταξιούχοι του ΟΓΑ: Αντικρουόμενες είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Σε άλλους δίνεται το δικαίωμα επιστροφής των εισφορών και για άλλους θεωρεί ο ΟΑΕΕ ότι ορθώς ασφαλίστηκαν και δεν του επιστρέφονται οι εισφορές. Παρόλα αυτά, όσοι δεν είχαν καταβάλει εισφορές, δεν υπάρχει καμιά συνέπεια και ορθά διότι ο παρανομών είναι ο ΟΑΕΕ και όχι ο συνταξιούχος, τον οποίο υποχρεώνει ο ΟΑΕΕ εκτός από την εισφορά στον ΟΓΑ να πληρώνει και αυτόν δηλαδή τον ΟΑΕΕ. Επιπλέον με κριτήριο διαφορετικές ημερομηνίες νομοθετικών παρεμβάσεων, ο ΟΑΕΕ άλλους ασφαλισμένους του ΟΓΑ τους απαλλάσσει από ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και άλλους τους επιβάλλει να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ. 

Γ) Ακόμη ποιο άδικες είναι οι ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους ηλικίας 64 ετών τους οποίους ο μεν ΟΓΑ δεν ασφαλίζει, και για να ανοίξουν ένα καφενείο σε ένα χωριό 500 κατοίκων τους υποχρεώνει ο νομοθέτης να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Πόσα είναι τα έσοδα του καφενείου από 20-30 καφέδες την ημέρα για να πληρώσει ο καφετζής, την ασφάλιση του ΟΑΕΕ, την ΑΕΠΙ, την GRAMMO, την ΕΡΑΤΩ (πνευματικά δικαιώματα για την χρήση τηλεόρασης),τα έξοδα για ρεύμα και υλικά και να βγάλει και μεροκάματο; Τα 10 ευρώ του καφετζή θα του τα πάρει με το παραπάνω η εισφορά στον ΟΑΕΕ. Έλεος! Θα κλείσουν τα καφενεία και η παράνομη εργασία θα επεκταθεί. Μια κομμώτρια ή ένας κουρέας δεν θα κάνει ποτέ έναρξη επαγγέλματος αλλά θα κουρεύει στο σπίτι τον πελάτη. "Ο ΟΑΕΕ θα πάει για μαλλί και θα φύγει κουρεμένος" όπως λέει η λαϊκή παροιμία. 

Δ) Ακατανόητες έως αλλοπρόσαλλες και απόλυτα άδικες ακόμη , είναι οι ρυθμίσεις με τον καθορισμό του οικονομικού κριτήριου, ως κριτήριου υποχρεωτικής ένταξης στον ΟΑΕΕ ακόμη και για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, το οποίο όμως είναι για άλλους το 250πλασιο,για άλλους το 400πλασιο και για άλλους το 500πλασιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. 

Πρέπει να υπάρξει εξομοίωση στο οικονομικό κριτήριο και φυσικά να ανέβει στο 800πλασιο του ΗΑΕ, διότι το ημερομίσθιο έχει μειωθεί υπερβολικά. 

Τέλος πρέπει να γίνει αναφορά στις "ποινές" που επιβάλλει η εγκύκλιος οι οποίες προβάλλουν ως "ποινές εκδίκησης" για ασφαλισμένους οι οποίοι δεν προσήλθαν στο διάστημα των 2 μηνών για έλεγχο, η μπορεί να μην έλαβαν ειδοποίηση και τους επιβάλλεται ως ποινή η υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ. 

Πολλές είναι ακόμη οι αντικρουόμενες και άδικες ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ σε περιοχές προαιρετικές δηλαδή σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων χωρίς να έχουν ληφθει υπόψη οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης των αγροτών που έχουν επεκταθεί στα 67 χρόνια για τους παλιούς ασφαλισμένους, ενώ για τους αγρότες που θα συμπληρώσουν 42 χρόνια ασφάλισης το όριο συνταξιοδότησης ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι θα είναι το 62ο έτος της ηλικίας τους. 

Οι αντικρουόμενες και διαφορετικές διατάξεις του ΟΑΕΕ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, έχουν κάνει δαιδαλώδη την νομοθεσία για τις εισφορές ώστε απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις στα ασφαλιστικά. Οι "μανδαρίνοι" που τις εισηγούνται, δυσκολεύουν ακόμη και την πολιτική ηγεσία και καθιστούν την παρουσία τους δίπλα στην ηγεσία, απολύτως απαραίτητη. 

Κύριε Υπουργέ, 

Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταθεί οικονομικά όρθιος ο ΟΑΕΕ, καλούνται οι αγρότες με ελάχιστα εισοδήματα και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, "να πληρώσουν την νύφη". 

Ο ΟΑΕΕ στέλνει χαρτιά-ειδοποιητήρια παντού και ζητά αναδρομικά προηγούμενων τριετιών, πολλές χιλιάδες ευρώ, από ανθρώπους που πλήρωναν τον ΟΓΑ τους, σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα ταμεία του. 

Κύριε Υπουργέ, κυρία Πρόεδρε του ΟΑΕΕ, πάρτε αυτά τα χαρτιά πίσω. 

Οι πολίτες σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, αγρότες και άλλοι ασφαλισμένοι, δεν έχουν να σας δώσουν αυτά τα λεφτά που ζητάτε. 

Την κακοδιοίκηση του ΟΑΕΕ δεν μπορεί να την πληρώσουν αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. 

Οι ρυθμίσεις αυτές θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για την διάλυση των μικρών τοπικών κοινωνιών των χωριών μας. 

Κύριε Υπουργέ, τα παραπάνω αποτελούν και πρόταση για αλλαγές στην νομοθεσία για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ: 

α) Τι προτίθεσθε να πράξει ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες και να απλοποιηθεί η νομοθεσία για την ένταξη κάποιου ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ, η στον ΟΓΑ; 

β) Τι προτίθεσθε να πράξετε για την ανάκληση των απαραδέκτων και άδικων ειδοποιητηρίων του ΟΑΕΕ για πληρωμή πολλών χιλιάδων ευρώ από ασφαλισμένους του ΟΓΑ; 

γ) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Βουλή για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης;»

Ι. Τζαμτζής: Προχωράει η διαδικασία καταβολής του ΦΠΑ στους αγρότες

Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ενημερώνει τους αγρότες ότι προχωράει η διαδικασία καταβολής τους ΦΠΑστους αγρότες από τις αρμόδιες ΔΟΥ Πέλλας.
Η καθυστέρηση η οποία παρατηρείται και δημιουργεί ερωτήματα στους αγρότες πότε θα πληρωθούν οφείλεται στις αλλαγές των ορίων τόσο των στρεμμάτων όσο και των τιμών όπου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. 
Δηλαδή αυξάνονται οι ποσότητες των στρεμμάτων και οι τιμές ανά προϊόν, δίνοντας την δυνατότητα να επιστραφεί ο ΦΠΑ στο 80 έως 90% των αγροτών που είχαν οδηγηθεί στον έλεγχο. 
Τα στοιχεία αυτά της αναθεώρησης έχουν δοθεί στις κατά τόπους εφορίες, όμως υποχρεωτικά επανελέγχονται από την αρχή οι αιτήσεις και το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει καθυστέρηση. Το θετικό είναι ότι η διαδικασία προχωρά γρήγορα από τις αρμόδιες ΔΟΥ και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα πάρει επιστροφή ΦΠΑ. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου