Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Υγεία: Τρόφιμα-έκπληξη που καταπολεμούν τον πόνο




Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα φλιτζάνι καφές, ένα πιάτο φασόλια και μερικά χάπια ibuprofen; Η απάντηση που εκπλήσσει είναι ότι μειώνουν τον πόνο.
«Ίσως η λήψη ενός χαπιού είναι ευκολότερη, αλλά τα χάπια δεν κάνουν τίποτα για να καταστείλουν την υποβόσκουσα αιτία του πόνου σας, όπως κάνει η κατανάλωση των σωστών τροφίμων», αναφέρει η Beth Reardon, υπεύθυνη διατροφής στο κέντρο Duke Integrative Medicine. Ο αριθμός των τροφίμων που αποδεικνύεται ότι καταπολεμούν τον πόνο όλο και αυξάνεται κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Παρακάτω θα διαβάσετε για ορισμένες ενοχλήσεις και πόνους που νιώθουμε, καθώς και για τα τρόφιμα που μπορούν να τους καταπολεμήσουν.

Πόνοι στις αρθρώσεις

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι κάποιες αρχικές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση 20 ξινών κερασιών είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη χαπιών ibuprofen για τη μείωση του πόνου. Σε μια πιο πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση περίπου 45 κερασιών ημερησίως μείωσε κατά 25% την πρωτεΐνη C-reactive, που είναι μια βασική αιτία φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Παρομοίως, ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, ένα στοιχείο που σε μια έρευνα καταλάγιασε τον πόνο, όπως έκανε και το ibuprofen σε ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

Καταπονημένοι μύες

Μήπως περπατάτε πολύ όλη τη μέρα και γυμνάζεστε συνεχώς; Τότε, πιείτε τσάι από τζίντζερ, καθώς σε μια πρόσφατη έρευνα, οι άνθρωποι που έκαναν βάρη ένιωθαν 25% λιγότερο πόνο 24 ώρες μετά την άσκηση με την κατανάλωση τζίντζερ (περίπου μισό κουταλάκι τη μέρα για έντεκα μέρες) από ό,τι εκείνοι που κατανάλωσαν ένα υποκατάστατο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό που βοηθάει είναι η τζιντζερόλη, αντιοξειδωτική ουσία που καταπολεμά τις φλεγμονές και τον πόνο.

Καούρα

Μια έρευνα για το περιοδικό Gut απέδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν συχνά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, πιθανότατα γιατί οι ίνες βοηθούν το φαγητό να φτάσει πιο γρήγορα στο στομάχι και να προλάβει με αυτόν τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Πόνος κατά τη χώνευση

Η μενθόλη που υπάρχει στη φρέσκια μέντα, αλλά και το τσάι μέντας δρουν χωνευτικά και βοηθούν τη διαδικασίας της πέψης, ενώ παράλληλα χαλαρώνουν τους μυς του στομάχου, προλαμβάνοντας έτσι τις κράμπες και τους σπασμούς. Για τη διάρροια, η Reardon προτείνει την κατανάλωση ενός έως τριών κουταλιών του γλυκού άγλυκης καρύδας σε κομμάτια, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Κράμπες προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν περισσότερη ριβοφλαβίνη από τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως κράμπες σε σχέση με εκείνες που λάμβαναν μικρότερη ποσότητα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, όπως τα φιστίκια μπορούν να μειώσουν τις ενοχλήσεις, τις κράμπες και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αναφέρει η Reardon.

Πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι είναι αποτέλεσμα των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται σε διαστολή στον εγκέφαλο μας. Για να τους καταπολεμήσετε, μπορείτε να πιείτε έναν καφέ ή άλλα αφεψήματα με καφεΐνη, όπως το τσάι, διότι βοηθούν στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και ανακουφίζουν τον πόνο, ενώ συντελούν στην αποτελεσματικότητα των παυσίπονων φαρμάκων, άρα μπορείτε να μειώσετε τη δόση που λαμβάνετε.

Αν, ωστόσο, έχετε ημικρανίες, τότε πιθανότατα έχετε έλλειψη μαγνησίου και θα επωφεληθείτε από την κατανάλωση φαγητών που είναι πλούσια σε μαγνήσιο, όπως οι κολοκυθόσποροι, το γνωστό πασατέμπο. Το μαγνήσιο βοηθάει να ηρεμήσουν τα νεύρα και οι τεντωμένοι μύες που συμβάλλουν στην ημικρανία, λέει η Reardon.




Αρχειοθήκη ιστολογίου