Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Όχι υπερεξουσίες στον υπόδικο Γεωργίου


29.08.2013
Σε προσωπικό βατερλό του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξελίχθηκε η απόπειρα να δώσει νέες -οιονεί νομοθέτη- υπερεξουσίες στον υπόδικο και μοιραίο για το ελληνικό χρέος πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου, καθώς μπροστά στο «βέτο» των βουλευτών Νέας Δημοκρατίας και αντιπολίτευσης το υπουργείο Οικονομικών έκανε πίσω και τροποποίησε τη ρύθμιση στα μέτρα των βουλευτών.

Το θέμα είχε αναδείξει το περασμένο Σάββατο η «δημοκρατία» αποκαλύπτοντας ότι με τροπολογία Στουρνάρα ο κ. Γεωργίου, ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι διόγκωσε το έλλειμμα του 2009 και κάποτε έστελνε e-mail στον Πολ Τόμσεν ζητώντας του να παρέμβει για να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (!), αποκτούσε εξουσιοδότηση να εκδώσει Κανονισμό ώστε υπάλληλοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που θα επιλέγει ο ίδιος να έχουν πρόσβαση στα απόρρητα φορολογικά στοιχεία των Ελλήνων.

Ολα αυτά προκάλεσαν αναταραχή στις τάξεις των βουλευτών οι οποίοι επαναστάτησαν και θεώρησαν απαράδεκτη την παροχή έξτρα αρμοδιοτήτων στον υπόδικο για το θέμα διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με αποτέλεσμα τα όργανα να αρχίσουν χθες στη Βουλή από νωρίς. Στο παρασκήνιο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -ακόμα και αυτοί που δεν συμμετέχουν στο Β’ Θερινό Τμήμα, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος- φρόντισαν να κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο της τροπολογίας, το οποίο καθιστούσε οιονεί νομοθέτη τον κ. Γεωργίου, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη τόνισε ότι ο κ. Γεωργίου θα έπρεπε να έχει επιδείξει ευθιξία και να έχει παραιτηθεί.

Σφοδρή επίθεση κατά του κ. Γεωργίου εξαπέλυσαν όμως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με τα δύο κόμματα να ζητούν ονομαστική ψηφοφορία στοχεύοντας στο μπλοκάρισμα της τροπολογίας. Υπό τον φόβο πιθανού «αντάρτικου» στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας, αν και βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή, δεν πήγε στην Ολομέλεια για να υπερασπιστεί την τροπολογία) αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση. Κι ενώ με την έναρξη της διαδικασίας είχε υπερασπιστεί την τροπολογία μπροστά στις ενστάσεις των βουλευτών, στην ουσία πήρε πίσω την τροπολογία και με αλλαγή της τελευταίας στιγμής αφαιρέθηκε η εξουσιοδότηση στον κ. Γεωργίου να εκδώσει τον σχετικό κανονισμό και έτσι οι όροι της πρόσβασης των μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε απόρρητα φορολογικά στοιχεία θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση.


Αιτιολογώντας αρχικά την τροπολογία ο κ. Σταϊκούρας είχε προσπαθήσει να αποσυνδέσει το περιεχόμενο της τροπολογίας από το πρόσωπο του κ. Γεωργίου υποστηρίζοντας ότι η διάταξη της τροπολογίας είναι πάνω από τα πρόσωπα της διοίκησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τυχόν εκκρεμείς διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η απόπειρά του δεν έπεισε τους βουλευτές, με αποτέλεσμα την τροποποίηση της τροπολογίας.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Αρχειοθήκη ιστολογίου