Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Στον Υπουργό ο Τζαμτζής για το επίδομα θέρμανσης και τη φορολογία των αγροτεμαχίων







Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη Γιώργο, την οποία προκάλεσε ο Βουελυτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, είχαν σήμερα 7 Οκτωβρίου, οι 15 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Τζαμτζής Ιορδάνης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Μπατσαρά Γεωργία, Σολδάτος Θεόδωρος, Σκόνδρα Ασημίνα, Κοντογεώργος Κωνσταντίνος Βογιατζής Παύλος, Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα, Κουτσούμπας Ανδρέας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Αναστασιάδης Σάββας, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Αραμπατζή Φωτεινή, Κέλλας Χρήστος, οι οποίοι υπέγραψαν και κατέθεσαν στις 9-9-13 ερώτηση για το επίδομα θέρμανσης και ερώτηση για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Στη συνάντηση αυτή ο κ. Τζαμτζής και άλλοι Βουλευτές έθεσαν στον Υφυπουργό για άλλη μια φορά τα θέματα: 

α) Αύξηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο πετρέλαιο, στους δικαιούχους με την μορφή του επιδόματος θέρμανσης. 

β) Να δοθεί προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο και στη συνέχεια να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 

γ) να γίνει διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

δ) να καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στην επαρχία, και σε όσους χρησιμοποιούν άλλη καύσιμη ύλη (ξύλο, πέλλετ, φυσικό αέριο κλπ).

ε) να πραγματοποιείται ουσιαστικός έλεγχος στις εισόδους της χώρας για τις εισαγωγές των καυσόξυλων από γειτονικές χώρες. 

Ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας στους Βουλευτές τόνισε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα είναι 34 και πιθανότατα 35 λεπτά/ λίτρο και έτσι με την σημερινή τιμή του πετρελαίου, η οποία κυμαίνεται στο 1,30 ευρώ / λίτρο, η τιμή ουσιαστικά θα πέσει κάτω από το 1 ευρώ, όπως ζητούσαν οι Βουλευτές στην ερώτηση τους. 

Επίσης, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι στην απόφαση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα ανακοινωθούν ελαστικότερα οικονομικά κριτήρια, ώστε να διευρυνθεί ουσιαστικά ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος. 

Ακόμη, ο κ. Μαυραγάνης είπε ότι είναι δύσκολο να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε χρήστες άλλων καύσιμων υλών. 

Για τους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιούνται στις εισόδους της χώρας για τα καυσόξυλα και άλλα, ο Υφυπουργός ζήτησε αμέσως από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος από μεικτά συνεργεία των περιφερειών στις εισόδους της χώρας και να γίνεται αυστηρός έλεγχος στις εισαγωγές ξύλων, πέλλετ και άλλων καύσιμων υλών. 

Στη συνέχεια της σύσκεψης οι Βουλευτές έθεσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι διαρροές του νομοσχεδίου σχετικά με την φορολόγηση των αγροτεμαχίων και λοιπών γηπέδων. 

Στην ανάλυση του θέματος επισημάνθηκαν τα παρακάτω: 

α) για τα κτήματα που καλλιεργούνται δεν θα πρέπει να υπάρξει διαφορετικός συντελεστής θέσης, ούτε διαφορετικός συντελεστής σχετικά με την απόσταση από τη θάλασσα. Υπογραμμίστηκε ότι όταν ένα κτήμα καλλιεργείται δεν αποδίδει περισσότερο επειδή είναι κοντά στη θάλασσα ή είναι κοντά σε ζώνη υψηλότερης τιμής από ότι ένα αγροτεμάχιο με καλλιέργειες σε απόσταση από τη θάλασσα ή σε ζώνη χαμηλότερης τιμής. 

β) τα καλλιεργούμενα κτήματα δεν πρέπει να φορολογηθούν με διαφορετικούς συντελεστές αν είναι σε εθνική οδό ή επαρχιακό δρόμο διότι οι καλλιέργειες δεν αποδίδουν παραπάνω στον κάτοχο. Επεσήμαναν δε ότι ότι θα πρέπει ο κάτοχος να φορολογηθεί μόνο εάν προχωρήσει σε πώληση του αγροτεμαχίου αυτού. 

γ) δεν μπορεί να φορολογούνται γήπεδα λατομείων και μεταλλείων με συντελεστή 1,2 και καλλιεργούμενες εκτάσεις εάν έχουν ελαιόδεντρα με συντελεστή 2 και αν έχουν άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες με συντελεστή 2,5. 

δ) για τις εγκαταλελειμμένες γαίες, οι οποίες δεν καλλιεργούνται και τις οποίες το Υπουργείο θέλει να φορολογήσει, ωθεί τους κατόχους να την πουλήσουν επειδή δεν την καλλιεργούν και αυτό είναι απαράδεκτο. 

ε) αναφέρθηκαν σε προβλήματα φορολόγησης αγροτεμαχίων που βρίσκονται στα όρια του σχεδίου πόλεως, ιδιαίτερα στα χωριά, τα οποία είναι μπαξέδες και αυτά έχουν αγροτική χρήση. 

στ) τέλος, αναφέρθηκαν στα κτίσματα αγροτεμαχίων, τα οποία φορολογούνται με συντελεστή 5, τονίζοντας ότι οι οργανωμένοι αγρότες τα χρησιμοποιούν ως χώρους φύλαξης των αγροτικών μηχανημάτων τους και δεν είναι δυνατόν η πολιτεία που στηρίζει την οργάνωση των αγροτών να φορολογεί τα κτίσματα αυτά. 

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία εξετάζει όλες τις παρατηρήσεις που έγιναν με την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές και πρότεινε στους Βουλευτές να συναντηθούν με στέλεχος του Υπουργείου και να καταθέσουν και σε αυτόν τις παραπάνω προτάσεις, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από τους Βουλευτές. 

Στο τέλος της σύσκεψης οι Βουλευτές ευχαρίστησαν τον κ. Μαυραγάνη για τη συνάντηση τονίζοντας ότι τόσο το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης όσο και το θέμα των αγροτεμαχίων αφορά όλους τους συμπολίτες μας και πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Υφυπουργό να μεταφέρει τις προτάσεις των Βουλευτών στον Πρωθυπουργό.




Αρχειοθήκη ιστολογίου