Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ιορδάνης Τζαμτζής:"Με προτάσεις αλλάξαμε σημαντικές διατάξεις για τους αγρότες και όλους τους πολίτες στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων"



"Με προτάσεις και επιχειρήματα αλλάξαμε πολύ σημαντικές διατάξεις για τους αγρότες και όλους τους πολίτες, στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ρυθμίσεις που τους επιβάρυναν τόσο για τα οικόπεδα, τα σπίτια, όσο και για τα χωράφια. 
Με τις παρατηρήσεις μας και τις παρεμβάσεις μας, συμβάλουμε και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ενός δικαιότερου νόμου."

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά την συζήτηση του σχεδίου νομού για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. 

Ο κ. Τζαμτζής τόνισε τα εξής: 

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βασική αρχή της παράταξής μας είναι η προστασία της ιδιοκτησίας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλο αυτό το διάστημα που ήταν στη διαβούλευση αυτό το σχέδιο νόμου. Δεν περίμενα, τουλάχιστον, από τον κ. Καραθανασόπουλο να σταθεί στο θέμα της ιδιοκτησίας. Το Κ.Κ.Ε. αν γίνει ποτέ κυβέρνηση δεν πρόκειται να έχει ιδιοκτησία, κρατικά θα είναι όλα, οπότε δεν μπαίνει θέμα να συζητούμε για ιδιοκτησία.

Η παράταξη, όμως, που δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Άκουσα με πολύ προσοχή αυτά τα οποία ειπώθηκαν τόσο από τον Εισηγητή, αλλά ταυτόχρονα διαβάζω και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα αυτά. Το διάστημα αυτό είχαμε τη διαβούλευση και υπήρχε η δυνατότητα να καταθέσουν όλοι προτάσεις. Μάλιστα ξέρω πολύ καλά ότι στο Υπουργείο κατατέθηκε σωρεία προτάσεων απ’ όλους τους φορείς.

Αυτό το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι άλλαξε άρδην η φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Μπορεί να κατηγορηθήκαμε ως αντάρτες, μπορεί να μας είπαν χίλια δυο, όμως κατορθώσαμε συντονισμένα να αλλάξουμε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Έρχομαι τώρα στο δικό σας πρόσωπο κ. Υπουργέ (Μαυραγάνης), γιατί εσείς αυτή τη στιγμή εκπροσωπείτε την κυβέρνηση. Το ερώτημα θα ήθελα να το απευθύνω στον κ. Στουρνάρα. Έπρεπε να γίνει αυτός ο κακός χαμός για να φτάσουμε σε αυτή την αλλαγή πλέον του νομοσχεδίου; Αυτό το λέω γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι η πρώτη συνάντηση που κάναμε ήταν μαζί σας και είχαμε πει συγκεκριμένα πράγματα. Παρόλα αυτά δεν άλλαξαν ρυθμίσεις.

Σήμερα, όμως, έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο νόμου το οποίο αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο πραγματικά δεν έχει εκείνες τις ρυθμίσεις, οι οποίες θα αδικούσαν κατάφορα και τους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν αστικά ακίνητα, δηλαδή οικόπεδα και σπίτια και τον αγροτικό κόσμο, όχι τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα οικόπεδα, αλλά ακόμα μεγαλύτερο με τα αγροτεμάχια.

Βεβαίως, ακούω πολλές φορές ότι τα αγροτεμάχια για πρώτη φορά φορολογούνται. Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Είναι μια περιουσία. Αυτό που προσπαθήσαμε και άλλαξε είναι ότι δεν υπάρχει εκείνη η φορολόγηση με τους συντελεστές που κανείς δεν τους καταλάβαινε πρώτα απ’ όλα και επιβάρυνε άδικα τον αγρότη για ένα κτήμα το οποίο δούλευε για να βγάλει ένα μεροκάματο. Ενώ αντίθετα υπήρχαν ρυθμίσεις οι οποίες βοηθούσαν άλλες ομάδες τη στιγμή που αυτές οι ομάδες είχαν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα από τους συγκεκριμένους χώρους οι οποίοι θα φορολογούνταν.

Με προτάσεις λοιπόν και επιχειρήματα αλλάξαμε πολύ σημαντικές διατάξεις τόσο για τους αγρότες, ρυθμίσεις που τους επιβάρυναν τόσο για τα οικόπεδα, τα σπίτια, όσο και για τα χωράφια. Σήμερα όλοι οι βοηθητικοί χώροι που χρησιμοποιούν οι αγρότες, είτε αυτά είναι στάβλοι είτε είναι θερμοκήπια είτε είναι αποθήκες κλπ, δεν έχουν πλέον καμία φορολόγηση. Άλλαξαν οι διατάξεις και για τα αστικά ακίνητα και για την αστική περιουσία. Δίνεται πλέον η δυνατότητα να μπορούμε να πούμε ότι το 75% των πολιτών θα πληρώσουν λιγότερο φόρο από πέρυσι.

Εδώ έρχεται και μπαίνει ένα ερώτημα. Σας ακούμε συνεχώς να λέτε και να κατακρίνετε την Κυβέρνηση. Ακούστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είμαστε ευτυχισμένοι για την φορολογία που επιβάλουμε. Κανείς δεν είναι ευτυχισμένος, μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να μην επιβάλλει κανείς φορολογία σε κανέναν. Να μην υπάρχει κανένας μα κανένας δυσαρεστημένος. Δεν απαντάται, όμως, σε ένα βασικό ερώτημα. Που θα βρείτε τα λεφτά;

Διαβάζω μία πρόσφατη ανακοίνωσή σας, 24.10.2013 στην οποία λέτε επί λέξει «κοιτάξτε τι κάνουν, πράττουν το πρωτοφανές, φορολογώντας αγροτεμάχια ακόμα και στάνες». Έχει αλλάξει άρδην αυτό. Παραπέρα, όμως, δεν λέτε τίποτα. Δεν λέτε τίποτα απολύτως. Λέτε μάλιστα «μειώνουν το φόρο για τους πλουσίους». Ταυτόχρονα εδώ μας λέτε ότι φορολογούμε αλύπητα, ποιους; Φορολογούμε τους έχοντες και κατέχοντες και αυτούς μάλιστα σε σημείο στις περισσότερες περιπτώσεις να πληρώνουν λιγότερα από ότι προβλέπονταν να πληρώσουν. Αυτό το λέω διότι και μέσα στο πρόγραμμά σας, το οποίο έχω στα χέρια μου, λέτε θα φορολογήσουμε το μεγάλο πλούτο.

Ακούστε, επειδή πάρα πολλά έχουν ειπωθεί, εγώ καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε, γιατί πατάτε σε δύο βάρκες. Πρόσφατα διάβαζα μια δειγματοληψία που έγινε βγάζοντας το προφίλ του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είναι 50αρης, με 2000 μέσο μισθό κλπ. Είναι γεγονός είστε η αριστερά του Κολωνακίου, της Εκάλης. Είστε η αριστερά, τουλάχιστον το στελεχιακό σας δυναμικό είναι αυτό που έχει πραγματικά δεξιά τσέπη. Επειδή, όμως, είστε βολεμένοι τόσα χρόνια δεν είναι δυνατόν να αντιδράτε στη φορολόγηση αυτών οι οποίοι έχουν, διότι χρησιμοποιείτε τη λογική που λέει ότι κοιτάξτε φωνάζουμε μεν αλλά δεν το θέλουμε κιόλας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υπάρχει όντως προοδευτική φορολόγηση. Υπήρξε διαβούλευση και παρεμβάσεις και δόθηκε η δυνατότητα για προτάσεις. Όμως, είναι γεγονός ότι ο στόχος μας ήταν ένας, να έχουμε ένα δικαιότερο σχέδιο νόμου. Έναν φόρο ο οποίος θα είναι δίκαιος, τουλάχιστον όσο γίνεται πιο δίκαιος. Αυτή ήταν η προσπάθεια που καταβάλαμε όλοι για να μπορέσουμε να έχουμε και αποτελέσματα ουσιαστικά, να υπάρξουν έσοδα για το κράτος, γιατί χωρίς έσοδα δεν γίνεται. Πέστε την αλήθεια στον κόσμο, με δανεικά πλέον δεν γίνεται πολιτική. Αυτά τα οποία λέτε ο κόσμος τα ακούει και τα ακούει έτσι, γιατί πλέον δεν γίνεται με δανεικά. Δεν δίνει κατ’ αρχήν κανείς δανεικά.

Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα τις μέρες αυτές και με την Εισηγήτρια μας την κυρία Πατριανάκου να υπάρξουν παρεμβάσεις σε άρθρα και αλλαγές. Είναι θέματα, τα οποία πρέπει να δούμε με τους ανάπηρους, να τα διευκρινίσουμε, με τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους, τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρέπει να δούμε το θέμα των ημιτελών κτισμάτων και των άδειων κτισμάτων. Πρέπει να υπάρξει μια διευκρίνιση, κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το ΓΠΣ. Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τι μέλλει γενέσθαι; Θα υπολογισθεί; Πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα γίνει. Το ΓΠΣ ορίζει χρήσεις γης. Εάν βάλουμε και το ΓΠΣ στη διαδικασία, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Όπως, πρέπει να ξεκαθαρίσει, να αποσαφηνιστεί και το θέμα των οικοπέδων ή αγροτεμαχίων που βρίσκονται στα όρια του σχεδίου πόλεως ή εντός οικισμού, αλλά εκτός σχεδίου πόλεως, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι ιδιαίτερα στην επαρχία αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Εδώ είμαστε, λοιπόν, με τις παρατηρήσεις μας και τις παρεμβάσεις μας, να συμβάλουμε και να διαμορφώσουμε όσο γίνεται ένα πλαίσιο ενός δικαιότερου νόμου.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω, κύριε Υπουργέ, να τονίσω και ένα θέμα, το θέμα των ΟΤΑ. Υπάρχει μια διάταξη για τους ΟΤΑ, την οποία πρέπει να τη δούμε. Δεν νομίζω ότι πρέπει να περάσει. Αυτή τη διάταξη θα πρέπει να τη βγάλουμε από το σχέδιο νόμου.

Ευχαριστώ πολύ

Αρχειοθήκη ιστολογίου