Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ιορδάνης Τζαμτζής: «ΝΑΙ στο αφορολόγητο στα 9.250 Ευρώ, ΟΧΙ στα βιβλία Εσόδων – Εξόδων των αγροτών μέχρι 20.000 ευρώ»


 
«ΝΑΙ στο αφορολόγητο στα 9.250 Ευρώ, ΟΧΙ στα βιβλία Εσόδων – Εξόδων των αγροτών μέχρι 20.000 ευρώ», αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής κατά τη σημερινή (15-12-2013) συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το Σχέδιο Νόμου «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» επί των άρθρων.
Στην ομιλία του ο κ. Τζαμτζής ανέφερε τα εξής:
 
«Κύριε Υπουργέ, θα ξεκινήσω απευθυνόμενος σε εσάς. Στο άρθρο 4, στον υπολογισμό του κύριου φόρου πρέπει να δούμε πάση θυσία το θέμα της κλιμάκωσης των συντελεστών κτιρίων. Εδώ πρέπει να υπάρξουν περισσότεροι συντελεστές με μεγαλύτερη προοδευτικότητα και εξηγώ τι εννοώ. Αν δούμε τα στοιχεία στην πρώτη κατηγορία, έχουμε βασικό φόρο 2, στη συνέχεια έχουμε 2,80, δηλαδή αύξηση 40%. Πάμε στη συνέχεια 2,90, μόλις 0,10 λεπτά. Στη συνέχεια πάμε από το 2,90 στο 3,70, δηλαδή 80 λεπτά. Πηγαίνουμε στη συνέχεια στο 6 με 1,5 ευρώ διαφορά. Πηγαίνουμε στο 7,60 με 1,60 λεπτά διαφορά. Πηγαίνουμε στο 9,20 με 1,60 διαφορά, στο 9,50 με 0,30 διαφορά και στη συνέχεια, στο 11,10 με 1,60, στο 11,30 με 20 λεπτά διαφορά και κλείνουμε το 13 με 70 λεπτά διαφορά. Εδώ πρέπει να υπάρξει αλλαγή. Θα πρέπει να έχει περισσότερους συντελεστές και με μεγαλύτερη προοδευτικότητα.
Δεύτερον, ο συντελεστής ημιτελούς κτίσματος αντί για 0,4% θα πρέπει να πάει στο 0,2%,επειδή το ημιτελές κτίσμα είναι αποθεματικό εμπόρευμα και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξει μείωση. Ανάλογη μείωση θα πρέπει να υπάρξει και στα άδεια σπίτια.
Τρίτον, πρέπει να θεσμοθετηθεί η εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο όταν φορολογούμενος οφείλει και βρίσκεται διαπιστωμένα σε αδυναμία. Αντί να πάει φυλακή, αντί να έχουμε πλειστηριασμούς κ.λπ., να έχει τη δυνατότητα να κάνει την εκχώρηση για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Αντί να πάμε σε πλειστηριασμούς ή φυλάκιση, να έχει αυτή τη δυνατότητα να εκχωρήσει το ακίνητο. Αυτό θα πρέπει να θεσμοθετηθεί.
Τέταρτον, οι διατάξεις που αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των καθαρών κερδών των οικοδομικών επιχειρήσεων πρέπει, λόγω της περιόδου που περνάμε, να έχουν εφαρμογή στις κατασκευές που η άδειά τους εκδίδεται από 1/1/2014..
Επιπλέον, όσο αφορά την αυτοπαράδοση των σπιτιών, από τα 3 χρόνια που ορίζει ο νόμος πρέπει να πάει στα 6 χρόνια.
Υπάρχει το θέμα των σπιτιών που έχουν αγοραστεί με δάνειο. Αγοράζει κάποιος ένα σπίτι με δάνειο, έχει να πληρώσει τη δόση του δανείου, αλλά ταυτόχρονα έχει να πληρώσει και υψηλό φόρο. Πρέπει να το δούμε αυτό, κ. Υπουργέ. Θα πρέπει να μοιραστεί κάπως η επιβάρυνση αυτή και να επιμεριστεί για να μην έχει αυτήν την επιβάρυνση ο πολίτης.
Πηγαίνω στο θέμα της φορολογίας των οικοπέδων. Τα οικόπεδα στα όρια των σχεδίων πόλεως πρέπει να ξεκαθαριστούν, να είναι συγκεκριμένα και να μην επιδέχεται αμφισβήτησης, διότι πηγαίνει ο πολίτης στην εφορία και άλλα που λέει ο ένας έφορος και άλλα λέει ο άλλος.
 Τα οικόπεδα τα οποία είναι στο όριο του σχεδίου πόλεως, εντός οικισμού, αλλά έξω από το σχέδιο πόλεως, είναι τα αγροτεμάχια τα οποία είναι εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Με την πρώην ιδιότητά μου ως δημάρχου, σας λέω ότι υπάρχει πολλές φορές μια ασάφεια σε αυτό το σημείο και πολλές φορές δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν αδικίες.
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτά τα οποία είναι στο ΓΠΣ δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο πόλεως.
Τρίτον και πολύ σημαντικό είναι ότι το σχέδιο πόλεως πρέπει να είναι τελειωμένο, δηλαδή στην φάση της εφαρμογής επί του εδάφους δεν έχει τελειώσει το σχέδιο πόλεως. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, διότι ένα σχέδιο πόλεως για να ολοκληρωθεί πρέπει να περάσει από τις τρεις φάσεις, να αναρτηθεί, να τελειώνει και από κει και πέρα να ισχύει.
Όσο αφορά το θέμα των αγροτών και τη φορολογία των αγροτών, στο άρθρο 43, παράγραφος 5, προβλέπεται βιβλίο εσόδων-εξόδων πάνω από 20.000 και ξέρετε ότι έχει μειωθεί η επιστροφή του ΦΠΑ. Το φωνάζω από πέρυσι και από αυτό το βήμα μάλιστα και το έχουμε πει κατ' επανάληψη. Πάνω από  20.000, κ. Υπουργέ, δεν υπάρχει λόγος  να μπούμε στη διαδικασία αυτή και να  έχουμε βιβλία εσόδων - εξόδων για τους  αγρότες, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή πραγματικά δεινοπαθούν και, να πούμε σε έναν παππού, «ξέρεις, πάρε  τώρα  να κάνεις και  βιβλίο εσόδων εξόδων». Θα σε κοιτάει περίεργα απλά και δεν  θα κάνει τίποτα.
Δεύτερο θέμα είναι το αφορολόγητο. Όπως ισχύει στους μισθωτούς, πρέπει να υπάρξει το αφορολόγητο των 9.250 ευρώ και από κει και πέρα να υπάρχει η οποιαδήποτε ρύθμιση.
 Τρίτον, σας έχουμε καταθέσει μια ερώτηση για να υπάρξει ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και για τα ΑΔΑ.
Είναι ευκαιρία αυτήν τη στιγμή να βγουν αυτές οι προτάσεις που κάνουμε, να ελεγχθούν και να μπουν. Θα τις επαναφέρουμε στη δεύτερη ανάγνωση, να το έχετε υπόψη σας. Πρέπει να το δούμε και αυτό το θέμα.
Άρθρο 39, ΚΤΕΟ. Να παραμείνoυν ως έχουν. Έχουν επιβαρυνθεί οι άνθρωποι. Πέρασαν από έλεγχο, πιστοποιήθηκαν, δεν υπάρχει λόγος σήμερα να πληρώσουν πάλι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΚΤΕΟ αλλά και Δημοσίων, να έχουν διαπίστευση και να πληρώσουν από 6 έως 20.000 ευρώ. Είναι άδικο για τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπουν ξανά σε αυτή τη διαδικασία.
Δεύτερο θέμα, άρθρο 30. ΟΤΑ. Είναι απλό το ερώτημα. Ποιον εξυπηρετεί η κινητικότητα στους ΟΤΑ; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί ακριβώς ζητούν, είτε παρουσία των Υπουργών εδώ, ή να μας ενημερώσουν, έστω και εγγράφως, για το τί ακριβώς θέλουνε.
Διατηρητέα, υπάρχουν, όπως ειπώθηκε πριν από συνάδελφο, δύο κατηγοριών. Αυτά το οποία ορίζονται ως διατηρητέα όταν κάνω εγώ αίτηση και το ζητώ και αυτά τα οποία ορίζει το Κράτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι οικισμοί και επιπλέον είναι τα βαρόσια σε πόλεις. Στην Πέλλα, στην Έδεσσα έχουμε φερ’ ειπείν και οικισμούς έχουμε και βαρόσια. Αυτοί οι άνθρωποι, πέρα από την τρομακτική επιβάρυνση που έχουν, που τους υποχρεώνει το Κράτος να στήσουν ξανά αυτές τις κατοικίες με εικοσαπλάσια έξοδα παραπάνω, καταλαβαίνετε ότι, πλέον, δεν μπορούμε να τους φορολογούμε. Είναι αμαρτία από το Θεό. Είναι μια ρύθμιση που πρέπει να δούμε πάση θυσία.
Δεύτερο θέμα. Ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα φυσικά πρόσωπα τα τιμωρούμε. Αυτούς, δηλαδή, που έχουν ιδιόκτητα ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ. θα τα τιμωρήσουμε γιατί θα τους βάλουμε να φορολογηθούν παραπάνω, από αυτούς που έχουν ξενοδοχεία και έχουν νομικό πρόσωπο. Πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και οι δύο.
 
Κλείνω, κ. Πρόεδρε, αναφερόμενος σε ένα πολιτικό θέμαΔιαβάζω σήμερα στις εφημερίδες και αυτό το οποίο είδα ξανά, για άλλη μια φορά, μια πρόσκληση σε αποστασία από τον κ. Βούτση. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Βούτσης μας κάλεσε να σταματήσουμε με την ψήφο μας την έκπτωση της Δημοκρατίας και την κατάρρευση της κοινωνίας. Ακουστέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν είναι εδώ ο κ. Βούτσης, πρέπει να σας πω, ότι πρώτα απ' όλα είναι ξεδιάντροπο, απαράδεκτο και άτιμο αυτό το οποίο γίνεται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Το ξεκινήσει ο αρχηγός σας, το συνεχίζουν τα στελέχη σας, να καλούν τους συναδέλφους της συμπολίτευσης σε αποστασία. Ας καλέσει πρώτα απ' όλα ο κ. Βούτσης, ως Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον κ. Λαφαζάνη, ας καλέσει τον κ. Μητρόπουλο, ας καλέσει τον οποιοδήποτε από εσάς, να έχετε μια ενιαία φωνή, να λέτε τα ίδια. Να μην πατάνε σε δύο βάρκες. Να μη λέει ο ένας Α και ο άλλος Β. Ο λαϊκισμός, η υποκρισία και διγλωσσία είναι πλέον το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ. Κοροϊδεύετε τους πολίτες. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι θα ψηφίσουμε. Αφήστε, λοιπόν, αυτές τις άτιμες πρακτικές, οι οποίες δεν σας τιμούν, να το ξέρετε.
 Ευχαριστώ πολύ».

Αρχειοθήκη ιστολογίου