Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Πρέπει να υπάρξει «ακατάσχετο», για την Ενιαία Ενίσχυση από την εφορία, η οποία μπαίνει ή τη Παρασκευή ή τη Δευτέρα και Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων πάνω από 20.000 €»

 


«Πρέπει να υπάρξει «ακατάσχετο», για την Ενιαία Ενίσχυση από την εφορία, η οποία μπαίνει ή τη Παρασκευή ή τη Δευτέρα και Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων πάνω από 20.000 €» αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στην σημερινή ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών για το Σχέδιο Νόμου «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων».
 
Ο κ. Τζαμτζής ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, πάνω-κάτω θα συζητήσουμε τα ίδια θέματα, αυτά που μπήκαν την τελευταία φορά.
Άρθρο 4. Πρέπει να διορθωθεί ο υπολογισμός του Κυρίου Φόρου. Πρέπει, δηλαδή, να μην δημιουργούν συσσωματώσεις και ομαδοποιήσεις. Οι διαφορές ανάμεσα στον φόρο πρέπει να έχει την ίδια απόσταση. Δεν μπορεί να είναι στη μια περίπτωση, στη μία κλίμακα η διαφορά 0,10, στην άλλη 1,60. Διαφορές, μιλάω, πάντα σε ευρώ. Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, το έχω θέσει από την προηγούμενη φορά και πρέπει να δοθεί λύση.
Δεύτερο θέμα. Ημιτελή κτίσματα. Η πρόταση είναι, αντί για το 0,4% να πάει στο 0,2%. Επειδή, ακριβώς, το ημιτελές κτίσμα είναι αποθεματικό προϊόν και γι' αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει η μείωση.Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε το θέμα των ξενοίκιαστων μακροχρόνια διαμερισμάτων, καθώς και τα μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτά, δηλαδή, στα οποία έχουν «κόψει» το ρεύμα δύο, τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια. Θα πρέπει, και εδώ να πάει ο συντελεστής στο 0,4%.
Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, όταν ο φορολογούμενος οφείλει και βρίσκεται διαπιστωμένα σε αδυναμία. Αντί να πάει ο φορολογούμενος φυλακή, αντί να έχουμε πλειστηριασμούς, να έχει τη δυνατότητα να κάνει την εκχώρηση για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών του υποχρεώσεων.
Άλλο θέμα. Οι διατάξεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των καθαρών κερδών των οικοδομικών επιχειρήσεων. Λόγω της περιόδου, της κρίσης που περνάμε, πρέπει να έχουν εφαρμογή στις κατασκευές που η άδειά τους εκδίδεται από 1/1/2014.
Άλλο θέμα. Το θέμα των σπιτιών που έχουν αγοραστεί με δάνειο. Αγοράζει κάποιος το σπίτι αυτό, και την ώρα που αποπληρώνει αυτό το δάνειο, που κάνει έναν αγώνα αυτή τη δύσκολη περίοδο να αποπληρώσει το δάνειο, καλείται ταυτόχρονα, να πληρώσει και υψηλό φόρο. Εδώ, πρέπει να έχουμε ρύθμιση, κύριε Υπουργέ, να ελαφρύνουμε τους συμπολίτες μας αυτούς.
Θέμα φορολογίας οικοπέδων. Υπάρχουν σημεία τα οποία θέλουν αποσαφήνιση. Οικόπεδα στα όρια των σχεδίων πόλεως, πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά τα θέματα. Αυτά τα οικόπεδα είναι εκτός σχεδίου. Είναι αγροτεμάχια, δεν έχουν μπει στο σχέδιο. Ένα θέμα είναι αυτό. Δεύτερο θέμα. Τα αγροτεμάχια τα οποία έγινε στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, είναι εκτός σχεδίου, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και δεν πρέπει να μένει σε κανέναν απολύτως έφορο να δώσει λύση στο θέμα. Τρίτο θέμα. Είναι αυτά τα οποία είναι σε φάσεις εφαρμογής. Πολλοί δήμοι, έχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη το σχέδιο πόλεως. Αυτό το σχέδιο πόλεως, όμως, είναι σε τρεις φάσεις. Εάν δεν ολοκληρωθεί, δεν μπορούμε να πούμε ότι το αγροτεμάχιο είναι, πλέον, στο τελικό σχέδιο πόλεως. Αν είναι, φερ’ ειπείν, στη φάση εφαρμογής επί του εδάφους, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τώρα, όσον αφορά τους αγρότες. Θέμα πρώτο, και να το ξεκαθαρίσουμε, κύριε Υπουργέ, είσαστε ο αρμόδιος Υφυπουργός. Μεθαύριο, μετά από επαφή που είχα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα, θα πληρωθεί η Ενιαία Ενίσχυση των αγροτών. Έκκληση κάνω, και «χτυπάω καμπανάκι». Θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς σας μια ξεκάθαρη δήλωση, αρίθμηση- πέστε το όπως θέλετε, κάντε το όπως θέλετε- για το ακατάσχετο των χρημάτων αυτών από την εφορία. Διότι, υπάρχει αυτός ο φόβος. Και σας το λέω, διότι έχω πλήρη γνώση του τι λέω, θα μπουν τα λεφτά τα οποία περιμένουν οι αγρότες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, φάρμακα, λιπάσματα, οι κτηνοτρόφοι τροφές, ΟΓΑ που περιμένουν να πληρώσουν και δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εάν πάει πάρει η εφορία ή οποιοσδήποτε, η τράπεζα, θα έχουμε ξεσηκωμό!. Σας το λέω, θα πρέπει να το δείτε αυτό. Θα πρέπει να υπάρξει «ακατάσχετο», για την Ενιαία Ενίσχυση η οποία μπαίνει ή τη Παρασκευή ή τη Δευτέρα. Από κει και πέρα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων, Υπουργέ μου, πάνω από 20.000 €. Τους λόγους τους ανέφερα και προχθές. Δεν είναι δυνατό να κάθεται να ασχολείται ένας άνθρωπος με εισόδημα 5000 € και 7.000 € να έχει Βιβλία Εσόδων- Εξόδων. Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, οικονομικά! Ζητάνε 500, 600, 700 € οι λογιστές.
Δεύτερο θέμα. Πρέπει να υπάρξει αφορολόγητο. Όπως ισχύει με αποδείξεις για τους μισθωτούς, το όριο θα πρέπει να είναι 9250 €.
Τρίτο θέμα. ¨»Κόκκινα δάνεια» τα οποία «καίνε». Εξαγορά των «κόκκινων δανείων» από τους πολίτες, με δικαίωμα προτεραιότητας. Λέγεται ότι funds, πάνε να αγοράσουν δάνεια. Εφόσον, λοιπόν, στο ποσό αυτό το οποίο θα πωληθεί από τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα δάνειο, να έχει το δικαίωμα ο οφειλέτης να εξαγοράσει το δάνειο αυτό, με προτεραιότητα.
Άρθρο 39, για το ΚΤΕΟ, δόθηκαν απαντήσεις, θα το δούμε ξανά το θέμα. Είναι, όμως, ένα πρόβλημα, διότι επιβαρύνει τους ανθρώπους αυτούς, γιατί έχουν περάσει από πιστοποίηση.
Δεύτερο θέμα, με τους ΟΤΑ. Επιμένουμε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιον εξυπηρετεί η κινητικότητα στους ΟΤΑ.
Διατηρητέα. Έθεσα ξανά το θέμα την προηγούμενη φορά. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, ιδιαίτερα για αυτούς που χωρίς να το επιθυμούν, το κράτος έρχεται και λέει «Βαρόσια» και ολόκληροι οικισμοί, χαρακτηρίζεστε διατηρητέοι, και μετά ιδιοκτήτες στήστε ξανά το σπίτι αυτό». Τα έξοδα είναι τρομακτικά. Και σ' αυτό το σημείο, πρέπει να σας πω ότι έχω ιδίαν άποψη και ξέρω το πρόβλημα, επειδή στην Έδεσσα, π.χ., υπάρχει το Βαρόσι της Έδεσσας, το οποίο είναι ουσιαστικά αιχμάλωτο, κι ο κόσμος καλείται να ξοδέψει τεράστια ποσά χρημάτων για να μπορέσει να στήσει αυτές τις κατοικίες ξανά.
Τέλος, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η ίδια ρύθμιση που θα ισχύσει για τα ξενοδοχεία. Η ίδια ρύθμιση, η φορολογία θα πρέπει να είναι στα ίδια επίπεδα και για τους κατόχους ενοικιαζόμενων δωματίων.
 
 
Κλείνω, λέγοντας ένα πράγμα. Χθες, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, είπα ότι είσαστε «Αριστεροί της Εκάλης και του Κολωνακίου». Τώρα, το λέω ξανά αυτό «και με την βούλα» των «πόθεν έσχες» που κυκλοφόρησαν. Πραγματικά, είσαστε συνώνυμο του πλούτου.
 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου