Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για το έτος 2015, ζητούν 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας


Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για το έτος 2015, ζητούν με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν δέκα (10) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής,προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς όπως τονίζουν, η κατάθεση μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το επόμενο έτος, κρίνεται αναγκαία ειδικά σε μια περίοδο όπου η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών.
 
Αναλυτικά η ερώτηση (αρ. πρωτ.4497/11-11-2014) έχει ως εξής:
 
ΠΡΟΣ TOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
·         Οικονομικών
·         Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
 
ΘΕΜΑ: «Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς»
Το υφιστάμενο καθεστώς αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ορίζεται από το άρθρο 2 του Ν.4224/2013. Σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες διατάξεις, από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2014, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, τα οποία λογίζονται ως κύρια κατοικία τους, εφόσον η αντικειμενική τους αξία, δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα -χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης- είναι μέχρι 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη, δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εκπνέει η προθεσμία που ορίζεται από το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια σε συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους.
Μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, κρίνεται αναγκαία η κατάθεση μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το 2015.
Κατόπιν τούτων…
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1.    Θα καταθέσουν τα συναρμόδια Υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει παράταση και για το 2015 στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς;
2.    Θα διατηρηθούν ως έχουν οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ακινήτου σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς;
 
 
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ                                                Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2014
1.    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ
2.    ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
3.    ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
4.    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
5.    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
6.    ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
7.    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
8.    ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
9.    ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
10.  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου