Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: Αν και οι αγρότες μπαίνουν σε ρυθμίσεις χρεών το δημόσιο προχωρά σε κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους

 (25/11/2014 14:13)


Αν και οι αγρότες προχωρούν σε ρυθμίσεις των χρεών τους προς το δημόσιο και τον ΟΓΑ, το δημόσιο προχωρά σε κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους. Αυτό καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. «Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές να νομοθετούν «ρυθμίσεις» για τις εισφορές του ΟΓΑ και τα χρέη προς το δημόσιο, οι αγρότες να εντάσσονται σε αυτές και στη συνέχεια η Εφορία και οι τράπεζες να «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και να προχωρούν σε κατασχέσεις. Στην ουσία καταργούν στην πράξη την ρύθμιση που οι βουλευτές νομοθέτησαν στη Βουλή», τονίζει ο βουλευτής. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, θα μπορούν να κατάσχονται και οι αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί, εφόσον αυτές ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε εγγράφως στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, με την οποία ζητούσε να είναι ακατάσχετα τα χρήματα των αγροτών, που αφορούν τις αποζημιώσεις λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, «θα επανέλθω στη Βουλή για το θέμα των κατασχέσεων. Έχω παραδείγματα με ονόματα αγροτών που αν και μπήκαν στη «ρύθμιση» για τα χρέη του ΟΓΑ, είχαν πληρώσει τη δόση και είχαν πάρει και ενημερότητα, το δημόσιο προχώρησε σε κατάσχεση χρημάτων από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το ίδιο έχει συμβεί και με τον ΕΝΦΙΑ, που το δημόσιο προχωρά σε κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών όλου του βεβαιωθέντος ποσού και όχι της ληξιπρόθεσμης δόσης».

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στον βουλευτή της ΝΔ

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των αγροτών, ο κ. Χαρδούβελης επικαλέσθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη όλων των βεβαιωμένων σε αυτήν (Δ.Ο.Υ.) οφειλών, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσής τους, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων τους εν γένει στα χέρια τρίτων καθώς και στα χέρια Πιστωτικών Ιδρυμάτων), κατά των οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά, κατά την ελεύθερη κρίση του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ (άρθρο 31 περί ακατάσχετου), εισάγονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις στον πιο πάνω κανόνα και προσδιορίζονται κατά τρόπο αποκλειστικό οι χρηματικές απαιτήσεις εις χείρας τρίτων, οι οποίες είναι ακατάσχετες, «στις οποίες δεν εμπίπτει η συγκεκριμένη αποζημίωση». Ο υπουργός επισήμανε ότι έχει θεσπιστεί το ακατάσχετο καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα για ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ.

Στο σημείο αυτό πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η μη κατάσχεση εις χείρας των Πιστωτικών Ιδρυμάτων της αποζημίωσης που θα καταβληθεί στους αγρότες λόγω της επιβολής του εμπάργκο από την ΕΕ θα ισχύσει μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ σύμφωνα με τα ανωτέρω, εκτός εάν ρητά οριστεί στο νόμο που θα την προβλέπει το ακατάσχετο του συνόλου αυτής». 

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πολιτεία παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.

«Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου