Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Τροπολογία για την ισότιμη ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκότοπων»



Τροπολογία για την ισότιμη ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκότοπων κατέθεσαν 6 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις»
Για την κατάθεση της τροπολογίας ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής τόνισε ότι «πριν ακόμα γίνει αισθητό το πρόβλημα του αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων πραγματοποίησα για το θέμα μια σειρά από παρεμβάσεις τόσο μέσα στη Βουλή και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό τόσο στον Νομό Πέλλας όσο και σε άλλους Νομούς. Με την τροπολογία που καταθέτουμε ζητούμε την ισότιμη ανακατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων πανελλαδικά προκειμένου να υπάρξει ισότητα στους κτηνοτρόφους της χώρας και να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της αγροτικής παραγωγής».
Στην τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές αναφέρουν τα εξής:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις»


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Από τη διαδικασία επανακαθορισμού και επανακατανομής της επιλέξιμης έκτασης των βοσκοτόπων για την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων - σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 2 του Καν. 1120/2009 και δυνάμει της υπ’ αριθμ. C (2012) 4293/28-6-2012 Εκτελεστικής Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων για όλη την Επικράτεια διαμορφώθηκε σε 17 εκατομμύρια στρέμματα.

Από την κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών - οι οποίοι και καθόρισαν τον χαρακτηρισμό ή όχι των εκτάσεων ως επιλέξιμων βοσκοτοπικών - με τρόπο αδικαιολόγητο, σχεδόν καταχρηστικό και από πλημμέλειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ - κάποιοι Νομοί, όπως οι Σέρρες, η Λάρισα, η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Άρτα, η Πέλλα, η Καβάλα, ο Έβρος, η Λέσβος, οι Κυκλάδες, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μαγνησία αδικήθηκαν κατάφωρα, χάνοντας τεράστιες εκτάσεις βοσκοτόπων και μένοντας με χιλιάδες κτηνοτρόφους απλήρωτους.
Κι αυτό γιατί η σημασία της ύπαρξης επιλέξιμης βοσκήσιμης έκτασης είναι πρωταρχικής σημασίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της αγροτικής παραγωγής (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, διατήρησης αυτόχθονων φυλών, κλπ), είναι δηλαδή ο παράγοντας, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση της δικαιούμενης ενίσχυσης.

Οι εκτάσεις, λοιπόν, που κρίθηκαν επιλέξιμες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2013 και οι ακόμη πιο μειωμένες το 2014, είναι συντριπτικά λιγότερες από το 2012, το έτος δηλαδή πριν την εφαρμογή του Εθνικού σχεδίου δράσης για τα βοσκοτόπια.

Και το παράλογο είναι ότι βρίθει η Ελληνική Επικράτεια βοσκοτόπων, που δυστυχώς, και λόγω της σημαντικής συνολικής μείωσης στα 17 εκ. στρέμματα από 25 αλλά και λόγω των αυθαίρετων κατανομών ανά Νομό δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως επιλέξιμοι άρα δεν ενεργοποιούν την αναγκαία χρηματοδότηση για τους κτηνοτρόφους.

Αποτέλεσμα αυτής της παλινωδίας είναι χιλιάδες ήδη χειμαζόμενοι κτηνοτρόφοι ανά την Ελλάδα να παραμένουν απλήρωτοι (η πλειοψηφία κατά 100%) από το 2013 τόσο για την ενιαία ενίσχυση όσο και για την εξισωτική από χρήματα «χαμένων» βοσκοτόπων.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Νομό Σερρών με στοιχεία του Απριλίου του 2014 περισσότεροι από 664 κτηνοτρόφοι χάνουν πάνω από 2.576.000 ευρώ δικαιούμενης ενιαίας ενίσχυσης.

Και το χειρότερο είναι ότι κινδυνεύουν να υποστούν την ίδια αδικαιολόγητη αφαίμαξη και για το 2014, κατά την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, η πρώτη δόση της οποίας θα καταβληθεί τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Για τους παραπάνω λόγους, και προκειμένου να εξομαλυνθούν οι κατάφωρες αδικίες, που σημειώθηκαν στο διαπεριφερειακό καταμερισμό των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων το 2013 και 2014, ζητούμε με την παρούσα διάταξη την ορθολογική κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων με ενδεχόμενη μεσοσταθμική μείωση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων (πανελλαδικά) από Νομούς, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτάρκεια και την ολοκλήρωση της ισότιμης ανακατανομής των βοσκοτόπων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014.

Να υπογραμμιστεί ότι η εξομάλυνση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική και για τις πληρωμές του 2013 και του 2014, και θα εξασφαλίσει την απαλοιφή των διακρίσεων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Με την παρούσα διάταξη εναρμονίζεται η εθνική εφαρμογή του νέου καταμερισμού των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων για το 2013 και 2014, κατά τρόπον ώστε να εφαρμοστεί ισότιμη και ορθολογική κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων με ενδεχόμενη μεσοσταθμική μείωση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων (πανελλαδικά) από Νομούς, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτάρκεια.


Αθήνα, 31-10-2014
Οι προτείνοντες Βουλευτές:
Αραμπατζή Φωτεινή βουλευτής Ν. Σερρών
Τζαμτζής Ιορδάνης βουλευτής Ν. Πέλλας
Βογιατζής Παύλος βουλευτής Ν. Λέσβου
Γεωργαντάς Γεώργιος βουλευτής Ν. Κιλκίς
Κέλλας Χρήστος βουλευτής Ν. Λάρισας
Μακρή Ζέτα βουλευτής Ν. Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου