Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Ανατροπή στο συνεταιριστικό κίνημα, για να του δώσουμε τη δυνατότητα ξανά να γεννηθεί από τις στάχτες του».


«Ανατροπή στο συνεταιριστικό κίνημα, για να του δώσουμε τη δυνατότητα ξανά να γεννηθεί από τις στάχτες του» , τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Βουλής για τον Σχέδιο Νόμου «του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Αναλυτικότερα ο κ. Τζαμτζής στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
 «Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αγωνία όλων μας είναι ο αγροτικός τομέας, ένας αγροτικός τομέας τον οποίο θεωρούμε πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, ένας αγροτικός τομέας με πολλά πάρα πολλά προβλήματα.
Κύριε Υπουργέ, και στην Επιτροπή έκανα γενικές αναφορές όσον αφορά ιδιαίτερα τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων που έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί. Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να δούμε το σύνολο της αγροτικής μας οικονομίας και το πώς μπορεί να περπατήσει.
Ανατροπή, κύριε Υπουργέ, στο συνεταιριστικό κίνημα, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα ξανά να γεννηθεί από τις στάχτες του. Γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, οι οποίες είναι στην κυριολεξία προβληματικές. Πάρα πολλές απ’ αυτές είναι συνεταιρισμοί-σφραγίδες, χρωστούν χρήματα σε αγρότες και φυσικά αυτοί οι συνεταιρισμοί, αυτές οι ομάδες παραγωγών δεν μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν τους αγρότες μας να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ουσιαστικά και προωθήσουν τα προϊόντα, να τα πουλήσουν.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο φεύγουν οι αγρότες από τους συνεταιρισμούς. Και πού πάνε και πέφτουν; Πολλές φορές, δυστυχώς, στα νύχια επιτηδείων.
 Πολλές φορές στα νύχια κάποιων οι οποίοι περιμένουν και οι οποίοι έχουν επενδύσει πού; Ουσιαστικά στην κακή κατάσταση των συνεταιρισμών.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να δούμε -το τόνισα και την προηγούμενη φορά- είναι το εξής: Πρέπει να αφήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα να «αναπνεύσει». Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούν να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών. Αυτά τα 3 εκατομμύρια όριο, το όριο ανθρώπων που θα συστήσουν μια ομάδα παραγωγών και όλα αυτά πρέπει να διαγραφούν, κύριε Υπουργέ.
Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον αγρότη και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να μπορέσουν να οργανωθούν. Γιατί; Γιατί, δυστυχώς, παλιά στελέχη συνεταιρισμών κυριολεκτικά πολλές φορές τραβούν τους αγρότες με το γιουλάρι, όπως λένε στο χωριό μου, από τη μύτη και τους σέρνουν όπου θέλουν. Γιατί; Γιατί υπάρχουν παλαιότερα γραμμάτια που εξοφλούνται. Αυτό, λοιπόν, το τονίζω και το φωνάζω: Δώστε τη δυνατότητα να μπορέσουν να ανασυγκροτηθούν οι ομάδες παραγωγών και να μπορέσει ξανά να αναγεννηθεί το συνεταιριστικό κίνημα.
Δεύτερο θέμα είναι ο ΕΛΓΑ. Πρέπει να μπούμε άμεσα στη διαδικασία αναθεώρησης μέσα στον ΕΛΓΑ. Πρέπει να καλυφθούν όλες οι αιτίες οι οποίες επιφέρουν ζημιά στους αγρότες. Ο αγρότης θέλει να ξέρει πως ό,τι και να πάθει, πληρώνοντας τον ΕΛΓΑ, θα μπορέσει να αποζημιωθεί.
Κλασσική περίπτωση είναι η περίπτωση ακαρπίας. Κόσμος πολύς -το ξέρετε- ιδιαίτερα στις Περιφέρειες Πέλλας, Ημαθίας κ.λπ. έχουν τρομακτικό πρόβλημα με την ακαρπία ιδιαίτερα στις παραγωγές των συμπύρηνων ροδάκινων αλλά και σε άλλες παραγωγές. Τρομερό το πρόβλημα και πολύς κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση γι’ αυτό το θέμα.
Πρέπει να γίνουν αλλαγές, για να καλυφθούν όλες οι ζημιές.
Τρίτο θέμα είναι τα δημοπρατήρια. Δημοπρατήρια που, ενώ τα περνάμε στα χαρτιά, στη διαδικασία δεν έχουμε περάσει. Δημοπρατήρια που έχουν ανάγκη όλοι οι υγιείς συνεταιρισμοί, όλες οι υγιείς ομάδες, oλοι οι αγρότες οι οποίοι κάνουν σωστή παραγωγή τα έχουν ανάγκη για να μπορέσουν μέσα από αυτά να προωθήσουν τα προϊόντα τους και ταυτόχρονα να πάρουν οι ίδιοι, χωρίς μεσάζοντες, την τιμή που δικαιούνται. Ταυτόχρονα, δίνουν τη δυνατότητα να μπορέσουμε μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο να βγούμε σε αγορές διεθνώς.
Βιβλία εσόδων-εξόδων. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι ο θέμα του τέλους επιτηδεύματος.
 Είχαμε συνάντηση χθες στις 15.00’, κύριε Υπουργέ, πριν τη συνάντηση που είπατε ότι έγινε. Ουσιαστικά ήταν συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων αυτή. Τριάντα τρεις Βουλευτές που υπογράψαμε συγκεκριμένο κείμενο –και θα σας το καταθέσω αυτό το κείμενο - συναντηθήκαμε με το Γενικό Γραμματέα τον κ. Θεοχάρη. Ξεκαθαρίσαμε κάποια πράγματα και πάνω απ’ όλα ένα: Όχι στην καταβολή τέλους επιτηδεύματος από τους αγρότες. Είναι ανήκουστο, ούτε να στο σκέφτεστε αυτό το πράγμα!
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Δεύτερο θέμα. Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις, για να επιλυθούν προβλήματα, όπως τα ημερομίσθια των αγροτών, τα ημερομίσθια των εργατών, αποσβέσεις και υπολογισμός παγίων, αποθέματα παραγωγής προηγούμενων ετών και επιπλέον, αποθέματα αγορών και τιμολόγια τα οποία έχουν πάρει οι αγρότες για τη φετινή παραγωγή. Πήραν τροφές, παραδείγματος χάρη, για τη φετινή χρονιά. Τα τιμολόγια αυτά θα πρέπει να ισχύσουν φέτος.
Επιπλέον, είναι το θέμα της τήρησης των βιβλίων με τους συνταξιούχους είτε του ΟΓΑ είτε άλλων ταμείων, αλλά και με όλους τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες.
Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα να λέτε «δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος». Εσείς, όμως, είστε ο επικεφαλής των αγροτών. Οι αγρότες σε εσάς προσβλέπουν. Και προσβλέπουν, γιατί πραγματικά υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να μπείτε εσείς μπροστά.
Έκτο θέμα. Παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων.
Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία. Όχι στην παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων χωρίς έγγραφη συγκατάθεση του παραγωγού.
Σήμερα τι γίνεται; Έχουμε περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων από την παλιά Αγροτική και «βάζει χέρι» στις ενισχύσεις των αγροτών. Αυτές οι ιστορίες πρέπει να σταματήσουν.
Περιμένουν οι αγρότες να πάρουν κάποια λεφτά για να επιβιώσουν και κάποιοι παρεμβαίνουν στις κοινοτικές ενισχύσεις και κάνουν παρακράτηση. Τόνισα και είπα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάθετα αντίθετη. Το ξέρετε, όπως το ξέρω και εγώ. Πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ούτε στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε στην ενίσχυση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να γίνεται παρέμβαση και παρακράτηση από οποιονδήποτε τρίτο στις ενισχύσεις που παίρνουν οι αγρότες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε.
Τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών πρέπει να ρυθμιστούν. Είναι ένα τεράστιο θέμα, είναι μια θηλιά στο λαιμό των αγροτών.
Σας καταθέτω την ερώτηση την οποία σας καταθέσαμε, κύριε Υπουργέ, και περιμέναμε απάντηση.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ερώτηση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Είναι ερώτηση που απευθύνεται και στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και προς εσάς. Έχουν περάσει είκοσι πέντε μέρες και απάντηση δεν πήραμε. Και δεν μιλούμε μόνο για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών, δεν μιλούμε μόνο για τα ΑΔΑ, μιλούμε και για τις παρακρατήσεις και για όλα αυτά τα θέματα τα οποία πραγματικά ταλαιπωρούν, αλλά ταυτόχρονα συνεχώς σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του αγρότη.
Το μπλοκάρισμα των ενισχύσεων είναι το τεράστιο πρόβλημα το οποίο πρέπει σίγουρα το Υπουργείο να το λύσει.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας μόνο μια κουβέντα:
Μητρώο αγροτών και μητρώο εμπόρων. Είναι δύο θετικότατες ρυθμίσεις οι οποίες πραγματικά δίνουν τη δυνατότητα πλέον να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ποιος είναι ο ετεροεπαγγελματίας αγρότης και να δώσουμε ανάλογα δικαιώματα.
Και, βεβαίως, να πάψει πλέον ο αγρότης να χάνει τα λεφτά του από απατεώνες εμπόρους, οι οποίοι με ακάλυπτες επιταγές, με πέτσινες επιταγές και ρίχνοντας «πιστόλι», αφήνουν ανθρώπους σήμερα πραγματικά να μην έχουν να φάνε.
Κύριε Πρόεδρε, εγώ στηρίζω, ψηφίζω το νομοσχέδιο. Περιμένω, όμως, άμεσα από τον Υπουργό να καταθέσει νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς και φυσικά για τον ΕΛΓΑ, γιατί πρέπει να γίνουν πάση θυσία αλλαγές.
Ευχαριστώ πολύ».

Αρχειοθήκη ιστολογίου