Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Αντίθετοι 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την ένταξη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ


Την αντίθεση τους δήλωσαν 30 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση σχετικά με την εγκύκλιο 80 όπου εντάσσει υποχρεωτικά ασφαλισμένους του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ με δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων καθώς και τα απαράδεκτα πρόστιμα που επιβάλλονται.
Οι 30 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υπογράφουν την ερώτηση, εκφράζουν την διαφωνία τους και προτείνουν αλλαγές στην Νομοθεσία σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη ασφαλισμένων του ΟΓΑ που στον ΟΑΕΕ, δηλαδή ασφαλισμένων που κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, αναφέροντας τα εξής:
«Την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ, ακόμη και των συνταξιούχων του ΟΓΑ, επιβάλλει με την εγκύκλιο 80 ο ΟΑΕΕ, επιβάλλοντας εισφορές χιλιάδων ευρώ σε αγρότες των χωριών με πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκους.\
Ο ΟΑΕΕ ζητά την αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από το 2010 από αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά, π.χ. είναι κουρέας στο χωριό σε περιοχές προαιρετικές, δηλαδή σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, με εξόφθαλμα διασταλτική ερμηνεία των νόμων 3846/2010, 4144/2013.
Η εγκύκλιος 80 του ΟΑΕΕ είναι πλήρης εντολών προς τα περιφερειακά υποκαταστήματα, οι οποίες αδικούν κατάφορα επαγγελματίες και ακόμη περισσότερο τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επιβολή ένταξης στον ΟΑΕΕ, συνταξιούχου του ΟΓΑ, ο οποίος έχει καφενείο σε χωριό κάτω από 2000 κατοίκους. Και φυσικά του ζητά ο ΟΑΕΕ, να πληρώσει αναδρομικά εισφορές 3 ετών.
Είναι σωστή η νομοθετική ρύθμιση που επήλθε από τον Ν. 4144/2013 και αφορά τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όπου μέχρι και τα 10 δωμάτια, για τον εγγεγραμμένο στο μητρώο αγροτών ιδιοκτήτη, η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται από τον ΟΓΑ.
Για σκεφτείτε λοιπόν ένας αγρότης με μια περιουσία 10 τουριστικών δωματίων ορθά ασφαλίζεται στον ΟΓΑ, ενώ ένας αγρότης με ένα καφενείο θέλετε να τον ασφαλίσετε στον ΟΑΕΕ.
Οι περιπτώσεις αντικρουόμενων και εξ αυτού του λογού αδίκων διατάξεων, είναι πολλές.
Α) Μικροπωλητές λαϊκών αγορών: Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και των πωλητών με παραγωγική άδεια οι οποίοι είναι αγρότες. Η διάκριση με κριτήριο τις συμμέτοχες σε λαϊκές αγορές, ή το εισόδημα, δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι ένας αγρότης δικαιούται παραγωγική άδεια για να πωλεί την παράγωγη του.
Επιπλέον τι θα γίνει με τους παραγωγούς όχι μόνον αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι θα πωλούν προϊόντα τους σε λαϊκές παραγωγών τις Κυριακές;
Β) Συνταξιούχοι του ΟΓΑ: Αντικρουόμενες είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Σε άλλους δίνεται το δικαίωμα επιστροφής των εισφορών και για άλλους θεωρεί ο ΟΑΕΕ ότι ορθώς ασφαλίστηκαν και δεν του επιστρέφονται οι εισφορές. Παρόλα αυτά, όσοι δεν είχαν καταβάλει εισφορές, δεν υπάρχει καμιά συνέπεια και ορθά, διότι ο παρανομών είναι ο ΟΑΕΕ και όχι ο συνταξιούχος, τον οποίο υποχρεώνει ο ΟΑΕΕ εκτός από την εισφορά στον ΟΓΑ, να πληρώνει και αυτόν, δηλαδή τον ΟΑΕΕ.
Επιπλέον με κριτήριο διαφορετικές ημερομηνίες νομοθετικών παρεμβάσεων, ο ΟΑΕΕ άλλους ασφαλισμένους του ΟΓΑ τους απαλλάσσει από ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και άλλους τους επιβάλλει να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.
Γ) Ακόμη ποιο άδικες είναι οι ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους ηλικίας 64 ετών τους οποίους ο μεν ΟΓΑ δεν ασφαλίζει, και για να ανοίξουν ένα καφενείο σε ένα χωριό 500 κατοίκων τους υποχρεώνει ο νομοθέτης να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ.
Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Πόσα είναι τα έσοδα του καφενείου από 20-30 καφέδες την ημέρα για να πληρώσει ο καφετζής, την ασφάλιση του ΟΑΕΕ, την ΑΕΠΙ, την GRAMMO, την ΕΡΑΤΩ (πνευματικά δικαιώματα για την χρήση τηλεόρασης),τα έξοδα για ρεύμα και υλικά και να βγάλει και μεροκάματο;
Τα 10 ευρώ του καφετζή θα του τα πάρει με το παραπάνω η εισφορά στον ΟΑΕΕ. Έλεος!
Θα κλείσουν τα καφενεία και η παράνομη εργασία θα επεκταθεί.
Μια κομμώτρια ή ένας κουρέας δεν θα κάνει ποτέ έναρξη επαγγέλματος αλλά θα πηγαίνει και θα κουρεύει στο σπίτι τον πελάτη.
"Ο ΟΑΕΕ θα πάει για μαλλί και θα φύγει κουρεμένος" όπως λέει η λαϊκή παροιμία.
Δ) Ακατανόητες έως αλλοπρόσαλλες και απόλυτα άδικες ακόμη , είναι οι ρυθμίσεις με τον καθορισμό του οικονομικού κριτήριου, ως κριτήριου υποχρεωτικής ένταξης στον ΟΑΕΕ ακόμη και για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, το οποίο όμως είναι για άλλους το 250πλασιο,για άλλους το 400πλασιο και για άλλους το 500πλασιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.
Πρέπει να υπάρξει εξομοίωση στο οικονομικό κριτήριο και φυσικά να ανέβει στο 800πλασιο του ΗΑΕ, διότι το ημερομίσθιο έχει μειωθεί υπερβολικά λόγω κρίσης.
Τέλος πρέπει να γίνει αναφορά στις "ποινές" που επιβάλλει η εγκύκλιος οι οποίες προβάλλουν ως "ποινές εκδίκησης" για ασφαλισμένους οι οποίοι δεν προσήλθαν στο διάστημα των 2 μηνών για έλεγχο, η μπορεί να μην έλαβαν ειδοποίηση και τους επιβάλλεται ως ποινή η υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ.
Πολλές είναι ακόμη οι αντικρουόμενες και άδικες ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ σε περιοχές προαιρετικές δηλαδή σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων χωρίς να έχουν λάβει υπόψη, τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης των αγροτών που έχουν επεκταθεί στα 67 χρόνια για τους παλιούς ασφαλισμένους, ενώ για τους αγρότες που θα συμπληρώσουν 42 χρόνια ασφάλισης το όριο συνταξιοδότησης ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, ότι θα είναι το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Οι αντικρουόμενες και διαφορετικές διατάξεις του ΟΑΕΕ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, έχουν κάνει δαιδαλώδη την νομοθεσία για τις εισφορές, ώστε απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις στα ασφαλιστικά.
Οι "μανδαρίνοι" και το προεδρείο του ταμείου που τις εισηγούνται, δυσκολεύουν ακόμη και την πολιτική ηγεσία και καθιστούν την παρουσία τους δίπλα στην ηγεσία, απολύτως απαραίτητη.
Κύριε Υπουργέ,
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταθεί οικονομικά όρθιος ο ΟΑΕΕ, καλούνται οι αγρότες με ελάχιστα εισοδήματα και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, "να πληρώσουν την νύφη".
Ο ΟΑΕΕ στέλνει ξανά χαρτιά-ειδοποιητήρια παντού και ζητά αναδρομικά προηγούμενων τριετιών, πολλές χιλιάδες ευρώ, από ανθρώπους που πλήρωναν τον ΟΓΑ τους, σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα ταμεία του.
Κύριε Υπουργέ, κυρία Πρόεδρε του ΟΑΕΕ, πάρτε αυτά τα χαρτιά πίσω.
Οι πολίτες σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, αγρότες και άλλοι ασφαλισμένοι, δεν έχουν να σας δώσουν αυτά τα λεφτά που ζητάτε.
Την κακοδιοίκηση του ΟΑΕΕ δεν μπορεί να την πληρώσουν αγρότες που είναι ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για την διάλυση των μικρών τοπικών κοινωνιών των χωριών μας.
Κύριε Υπουργέ, τα παραπάνω αποτελούν και πρόταση για αλλαγές στην νομοθεσία για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
α) Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες και να απλοποιηθεί η νομοθεσία για την ένταξη κάποιου ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ, η στον ΟΓΑ;
β) Τι προτίθεσθε να πράξετε για την ανάκληση των απαραδέκτων και άδικων ειδοποιητηρίων του ΟΑΕΕ, για πληρωμή πολλών χιλιάδων ευρώ από ασφαλισμένους του ΟΓΑ;
γ) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Βουλή για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης;»
Οι ερωτώντες βουλευτές
  1. Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Πέλλας
  2. Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
  3. Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Τρικάλων
  4. Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς
  5. Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ηλείας
  6. Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Μεσσηνίας
  7. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος Βουλευτής Έβρου
  8. Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Δράμας
  9. Σολδάτος Θεόδωρος Βουλευτής Λευκάδας
  10. Κοντός Αλέξανδρος Βουλευτής Ξάνθης
  11. Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Καβάλας
  12. Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ημαθίας
  13. Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Σερρών
  14. Κοντογιάννης Γεώργιος Βουλευτής Ηλείας
  15. Ορφανός Γιώργος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
  16. Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ηλείας
  17. Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Πιερίας
  18. Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Καρδίτσας
  19. Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος Βουλευτής Καβάλας
  20. Νταβλούρος Αθανάσιος Βουλευτής Αχαΐας
  21. Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Βοιωτίας
  22. Αυγενάκης Λευτέρης Βουλευτής Ηρακλείου
  23. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος Βουλευτής Πιερίας
  24. Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Λέσβου
  25. Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Κορινθίας
  26. Καρανάσιος Ευθύμιος Βουλευτής Χαλκιδικής
  27. Βλάχος Γιώργος Βουλευτής Αττικής
  28. Καλαντζής Γιώργος Βουλευτής Καβάλας
  29. Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ημαθίας
  30. Μανδρέκα Ασπασία Βουλευτής Φωκίδας



http://www.agrotypos.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου