Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Tροπολογία θα κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία θα «ξεπαγώνει» η έκδοση νέων αδειών και η θεώρηση των υφιστάμενων.



Tροπολογία που θα κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης μετά τις 20 Ιουλίου (αφού ανοίξει, δηλαδή, το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής), θα θεσπίζονται μεταβατικές διατάξεις με τις οποίες θα «ξεπαγώνει» η έκδοση νέων αδειών και η θεώρηση των υφιστάμενων. Πιο συγκεκριμένα, στην τροπολογία θα προβλέπεται η ανανέωση της θητείας των προηγούμενων Τριμελών Επιτροπών μέχρι να σχηματισθούν οι επόμενες, δηλαδή μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2014.
Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία θα προβλέπεται η παράταση λειτουργίας των υπαρχόντων Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου.
Εκτιμάται ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα ξεκινήσει να κινείται ξανά, έστω και με αργούς ρυθμούς, η διαδικασία αδειοδοτήσεων. Ωστόσο παραμένει η απορία για ποιο λόγο οι μεταβατικές αυτές διατάξεις ή έστω ένα «ενδιάμεσο καθεστώς» για την ομαλή μετάβαση στο καινούργιο δεν προβλέφτηκαν εξαρχής στον αρχικό νόμο ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του αποκλεισμού από τις λαϊκές εκατοντάδων παραγωγών οι οποίοι είδαν προϊόντα τους να σαπίζουν στα χωράφια και να ζημιώνονται οικονομικά.
«Ναι στη διακριτότητα μεταξύ παραγωγών-εμπόρων, όχι στο διαχωρισμό»
Εξάλλου, μένεα εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας πνέουν οι ομοσπονδίες παραγωγών αλλά και πωλητών λαϊκών αγορών με αφορμή το διαχωρισμό παραγωγών-εμπόρων αλλά και τα κριτήρια απονομής των θέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ημέρα που ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Γιακουμάτος διαβεβαίωνε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα κοινοποιούνταν στους αρμόδιους φορείς για διαβούλευση, η απόφαση είχε ήδη... δημοσιευθεί στο ΦΕΚ υπογεγραμμένη από τον υπουργό, Ν. Δένδια.
Μιλώντας στo Αgronews,o πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δε δεχόμαστε ούτε πρόκειται να εφαρμόσουμε την υπουργική απόφαση ούτε τον εν λόγω νόμο» και προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει από το φθινόπωρο σε ουσιαστική αναδίπλωση.
«Είμαστε υπέρ της διακριτότητας, ακόμα και με ειδική σήμανση, μεταξύ παραγωγών κι εμπόρων προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει από ποιον ψωνίζει, όμως ο διαχωρισμός ευνοεί καθαρά τους εμπόρους. Οι τελευταίοι διαθέτουν στους πάγκους τους περισσότερα προϊόντα. Μια λαϊκή αγορά καλύπτει τουλάχιστον 6-7 τετράγωνα και όταν ο καταναλωτής που έρχεται να κάνει τα ψώνια του βρει πρώτα μπροστά του έναν επαγγελματία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ψωνίσει από εκεί και μόλις καλύψει τις ανάγκες του θα φύγει από τη λαϊκή», τονίζει.
Ο ίδιος προειδοποιεί, επίσης, ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να δεχτούν τις κληρώσεις για την απονομή των θέσεων. «Τις θέσεις αυτές τις έχουμε πολλοί από εμάς εδώ και 30 χρόνια και τις έχουμε αποκτήσει νόμιμα. Αν το υπουργείο θεωρεί ότι κάποιες έχουν αποδοθεί παράνομα ή με χρηματισμό να τις βρει και να τιμωρήσει τους υπαίτιους. Αλλά δεν είναι δυνατό να μπαίνουμε όλοι στη διαδικασία της κλήρωσης».

http://www.agronews.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου