Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: Ο Δήμος Έδεσσας στην πιλoτική εφαρμογή του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος»






 Μετά από πρόταση του Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη, να συμμετεχει και ο Νομός Πέλλας στο πιλοτικό πρόγραμμα, ο Δήμος Έδεσσας θα είναι μία από τις 13 περιοχές από όπου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Με την εφαρμογή αυτή θα καλυφθούν και όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, αίτημα το οποίο είχε ζητήσει κατ΄ επανάληψη ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με παρεμβάσεις του στον αρμόδιο Υπουργό κ. Βρούτση Ιωάννη.
Με τη νέα υπουργική απόφαση, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δικαιούνται άτομα και οικογένειες με μηδενικά εισοδήματα. Στον υπολογισμό του συνολικού πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.
Εξαιρούνται επίσης, η αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης ή διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο.
Ως πραγματικό εισόδημα υπολογίζεται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων που λαμβάνουν τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από τα 200 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο και φθάνει στα 400 ευρώ τον μήνα για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα. Το ανώτατο ποσό της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνει τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα και την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και σε 50 ευρώ για κάθε ανήλικο. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος, λογίζεται ως ενήλικας.
Τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα, ενώ οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση και σε μία σειρά άλλων παροχών (πχ επίδομα θέρμανσης, κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου και επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης).
Προβλέπεται επίσης η ένταξη των δικαιούχων σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης, σε πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου, προγράμματα ενίσχυσης απόρων και αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αναστέλλεται στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος απομακρύνεται από την Ελλάδα περισσότερο από δύο μήνες, εκτός και αν η απομάκρυνση οφείλεται σε λόγους υγείας







Αρχειοθήκη ιστολογίου