Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ 62 ΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ



 

 
Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2014
 
Ψηφίσθηκε σήμερα η Τροπολογία για τη συνταξιοδότηση των αγροτών και μάλιστα με μία σημαντική προσθήκη, που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους αγρότες να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη, στρατού και σπουδών.
 
«Είναι τεράστια η σημασία αυτής της Τροπολογίας», επεσήμανε ο Βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος από  το 2000 αγωνίζονταν για την ρύθμιση αυτή με τελευταία παρέμβαση, την ερώτηση που κατέθεσε στις 8-7-2014, ως πρώτος υπογράφων και την προσυπέγραφαν άλλοι 30 συνάδελφοι
«Το Υπουργείο αναγνώρισε το αίτημά μας οι αγρότες να συνταξιοδοτούνται στα 62 χρόνια με 40 έτη ασφάλισης, αλλά μετά και τη χθεσινή μας συνάντηση,  με τον Υπουργό κ. Βρούτση, ο Υπουργός πρόσθεσε το δικαίωμα εξαγοράς επιπλέον πλασματικών ετών, όπως του ζητήσαμε. Πρόκειται για μία ουσιαστική δικαίωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων μας».
Η Τροπολογία μαζί με την προσθήκη, η οποία κατατέθηκε σήμερα,  ψηφίστηκε στη σημερινή Συνεδρίαση Ολομέλειας της Βουλής.
 
 Να σημειωθεί ότι  Επιτροπή Βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας οι κκ. Ιορδάνης ΤζαμτζήςΠαύλος Βογιατζής και Τιμολέων Κοψαχείλης είχαν συνάντηση το μεσημέρι 2.30.μ.μ την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν στον υπουργό για την βελτίωση της τροπολογίας που κατέθεσε ο Υπουργός στην Βουλή με την οποία θα συνταξιοδοτούνται οι αγρότες στα 62 τους χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ ή διαδοχικά και σε άλλα ταμεία.
 Οι Βουλευτές της Ν.Δ. τόνισαν στον κ. Βρούτση ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί επαρκώς η δυνατότητα συνταξιοδότησης των αγροτών με διαδοχική ασφάλιση συνολικά 40 ετών, με τελευταίο φορέα τον ΟΓΑ και τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ.
Ταυτόχρονα επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις και εφόσον έχουν πληρώσει οι αγρότες 35 χρόνια,  να μπορούν να «βγουν» στην σύνταξη στα 62 χρόνια.
Τέλος πρότειναν να υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών στρατού και σπουδών.
Οι Βουλευτές της Ν.Δ. τόνισαν ότι με την πολύ μεγάλη αλλαγή που επιφέρει η τροπολογία του Υπουργού Εργασίας δικαιώνονται οι αγρότες ,οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς μας.
 

Στα 62 στη σύνταξη οι αγρότες. Ικανοποίηση από τον Δάνη Τζαμτζή που ζητά την ρύθμιση αυτή , από το 2000

Στα 62 στη σύνταξη οι αγρότες

Δικαιώνονται οι αγρότες με την συνταξιοδότηση στα 62 χρόνια, με 40 χρόνια ασφάλισης

Δικαιώνονται οι αγρότες με την τροπολογία του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, για συνταξιοδότηση στα 62 τους χρόνια, με 40 χρόνια ασφάλισης, τόνισε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, μιλώντας στις 24-9-2014 στην Βουλή, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι από το 2000 ζητά την ρύθμιση αυτή. 

Έχουμε υποχρέωση όλοι, αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές μας διαφορές, να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία, γιατί πραγματικά φέρνει μια πολύ μεγάλη ανατροπή στα συνταξιοδοτικά των αγροτών, τόνισε ο κ. Τζαμτζής, ο οποίος στην ομιλία του είπε τα εξής:
 
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας είναι μια τροπολογία πολύ σημαντική και αφορά μια πολύ μεγάλη αλλαγή στον αγροτικό τομέα. Έχει να κάνει με την ασφάλιση των αγροτών. Τουλάχιστον οι παλαιότεροι με έχετε ακούσει από το 2000 που πρωτομπήκα σ’ αυτή την Αίθουσα, που με τίμησαν οι πολίτες της Πέλλας, να μιλώ συνεχώς για τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών. 

Προτάσεις γίνονταν συνεχώς, κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο γιατί ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να δουλεύουν μέχρι την ηλικία των εξήντα επτά χρόνων. Ταυτόχρονα, είναι ένα επάγγελμα το οποίο πρέπει να χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινό και βαρύ. Αυτός ο αγώνας έχει καρποφορήσει. 

Ερωτήσεις τις οποίες είχαμε υποβάλλει με συναδέλφους παλαιότερα φέρουν την υπογραφή του ίδιου του Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και μιας πλειάδας Υπουργών σήμερα της Κυβέρνησης, του κ. Βρούτση, του κ. Σταϊκούρα και άλλων συναδέλφων. 

Είναι πολύ σημαντική αλλαγή, διότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν οι αγρότες στα εξήντα δύο τους χρόνια με σαράντα χρόνια ασφάλισης. Θα βρεθούν, βέβαια, άνθρωποι οι οποίοι θα πουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν όλοι. Πράγματι. Δεν νομοθετούμε, όμως, μόνο για το σήμερα, νομοθετούμε για τις γενιές που μπαίνουν μέσα στον αγροτικό τομέα, δουλεύουν… 

Εάν θέλετε και αν συμφωνείτε, εγώ σας προκαλώ να το ψηφίσετε. Λοιπόν, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ένα: Δικαιώνονται οι αγρότες με αυτήν την τροπολογία. Η Κυβέρνηση Σαμαρά κάνει μια πραγματικά πολύ μεγάλη τομή και μπορεί να ειπωθεί ότι θα πάρουν σύνταξη σε κάποια χρόνια, σε βάθος ετών. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. 

Κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας επισημάνω ένα πρόβλημα: Πρέπει να διευκρινιστεί μέσα στην τροπολογία ξεκάθαρα –γιατί ενώ αυτό προβλέπεται στην Έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, δεν διευκρινίζεται επαρκώς– η διαδοχική ασφάλιση, η δυνατότητα δηλαδή συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ με διαδοχική ασφάλιση του αγρότη ή της αγρότισσας σε προηγούμενα χρόνια από άλλους φορείς. 

Εάν πάτε στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου λέει: «Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης αν ο ΟΓΑ είναι ο τελευταίος φορέας ασφάλισης και πρώτον, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης –δηλαδή να υπάρχουν δεκαπέντε έτη ασφάλισης στον ΟΓΑ- ή δεν είναι αρμόδιος φορέας ο ΟΓΑ για την κρίση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, τότε η αίτηση σύνταξης δεν μεταβιβάζεται». 

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι επιτρέπεται η διαδοχική ασφάλιση. Ενώ όμως προβλέπεται η διαδοχική ασφάλιση στην Έκθεση του Λογιστηρίου, μέσα στην τροπολογία χρειάζεται να διορθωθεί επαρκώς, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Το λέω αυτό διότι πραγματικά αυτή η τροπολογία φέρνει μια πολύ μεγάλη αλλαγή η οποία δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες μας να πάρουν σύνταξη στα εξήντα δύο τους χρόνια. 

Σε αυτήν την Αίθουσα, κύριε Υπουργέ, πριν από κάποια χρόνια, το 2008 συγκεκριμένα, μιλώντας σε μια ημερίδα για την αγρότισσα γυναίκα, μίλησα για την αγρότισσα την κυρά Παρασκευούλα. Αναφερόμουν στην μάνα μου, η οποία δεν ευτύχησε να ζει για να πάρει σύνταξη. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά τα χρόνια τα πρόσωπα των γονιών μου τα έβλεπα σε όλους τους αγρότες και τις αγρότισσες οι οποίοι παλεύουν με τα χώματα. Έχουμε υποχρέωση όλοι, αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές μας διαφορές, να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία γιατί πραγματικά φέρνει μια πολύ μεγάλη ανατροπή στα συνταξιοδοτικά των αγροτών. 

Το έχετε ζητήσει κι εσείς –και να έχετε την τόλμη, κύριε Αποστόλου να τοποθετηθείτε κιόλας- όπως έχει ζητήσει και ο κ. Κεγκέρογλου κατά καιρούς. 

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάποια θέματα που αφορούν το καλό των αγροτών μας, οι οποίοι παλεύουν μέσα στα χώματα, παλεύουν πάνω στο βουνό ή στη θάλασσα, είναι κτηνοτρόφοι, είναι αλιείς, είναι αγρότες με ήλιο ή με παγωνιά, απέναντι στα στοιχεία της φύσεως ουσιαστικά και θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε στα εξήντα δύο χρόνια. 

Εγώ θέλω να καλέσω τον Υπουργό Εργασίας για άλλη μια φορά να υπάρξουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις για το κενό το οποίο θα υπάρξει για το διάστημα αυτό, των χρόνων δηλαδή που θα απαιτούνται από το ’88, που ήταν η πρώτη χρονιά ασφάλισης με πληρωμή των αγροτών, καταβολής δηλαδή εισφορών. Αυτό, κύριε Υπουργέ, θα συμπληρώσει τη διαδικασία και θα είναι ακόμη σημαντικότερο για τους αγρότες μας, οι οποίοι πραγματικά μοχθούν και δικαιούνται να έχουν αυτήν την αντιμετώπιση. 

Τίποτε όμως δεν μπορεί να σκιάσει τη μεγάλη αλλαγή που φέρνει αυτή η τροπολογία, μια τροπολογία για την οποία δεσμεύτηκε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα ο Αντώνης ο Σαμαράς, ο Πρωθυπουργός της χώρας και σήμερα υλοποιείται με την τροπολογία που καταθέτει το Υπουργείο Εργασίας. 

Σας ευχαριστώ πολύ».

Να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ζητούν με ερώτηση τους 26 Βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον Ανδρέα Μαρίνο Βουλευτή Ηλείας, και συνυπογράφοντα τον Ιορδάνη Τζαμτζή Βουλευτή Πέλλας.






Να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ζητούν με ερώτηση τους 26 Βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον Ανδρέα Μαρίνο Βουλευτή Ηλείας, και συνυπογράφοντα τον Ιορδάνη Τζαμτζή Βουλευτή Πέλλας.

Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές αναφέρουν:

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη
Θέμα : Να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ
Κύριε Υπουργέ,
            Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα,  αφενός στο  σύνολο και αφετέρου στην ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περυσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε πολύ έντονα το φαινόμενο της εκτεταμένης ακαρπίας, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια ενός μεγάλου όγκου παραγωγής, κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αποτέλεσμα ήταν η κατακόρυφη πτώση του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες αγγίζουν και το 100% της παραγωγής.
Ωστόσο ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν κατέστη δυνατό να συνδράμει μέσω των αποζημιώσεων που καταβάλλει σε περιπτώσεις ζημιών τους πληγέντες παραγωγούς, εξαιτίας του ότι ο ασφαλιστικός του κανονισμός δεν προβλέπει την κάλυψη των εν λόγω απωλειών. Ως εκ τούτου χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες σε όλη τη χώρα στερήθηκαν τις απαραίτητες αυτές αποζημιώσεις, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα χρέη και υποχρεώσεις τους, αλλά και να μην δύνανται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα, το μοναδικό μέσο επιβίωσής τους.
Επιπροσθέτως μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην καταβολή των αποζημιώσεων, αφού δεν γίνεται έγκαιρα η εκτίμηση των ζημιών και η κοινοποίηση των πορισμάτων, γεγονός που οδηγεί τους παραγωγούς ανά την επικράτεια σε απόγνωση, διότι στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας μεγάλος αριθμός αγροτών βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυτη ένδεια. Για τον λόγο αυτό θεωρείται αναγκαία και η πιστοποίηση της λίστας ελεύθερων επαγγελματιών Π.Ε και Τ.Ε Γεωπόνων, όπως προτείνεται  και από την πανελλήνια ένωση Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΕΕΓΕ), με άμεσο στόχο να θεραπευτούν οι αιτίες που επιφέρουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στον ΕΛΓΑ.
Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα και δεδομένου ότι σε ετήσια βάση προκαλούνται  ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, επιβάλλεται να αναμορφωθεί  το θεσμικό του πλαίσιο (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι) όσον αφορά την αγροτική δραστηριότητα, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές. Είναι αδήριτη ανάγκη α) να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εισφορών, β) να επισπευσθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, γ) να  ενισχυθεί η συνεργασία του οργανισμού με τους αγρότες, τους επαγγελματίες γεωπόνους, την τοπική αυτοδιοίκηση και οποιαδήποτε άλλον φορέα ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα.
 

Κατόπιν των ανωτέρω  ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αναβαθμιστούν όλες οι υπηρεσίες του, ώστε να ικανοποιούνται οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι που στερούνται τις αναγκαίες αποζημιώσεις;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.      ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
2.      ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
3.      ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
4.      ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
5.      ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
6.      ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
7.      ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
8.      ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
9.      ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
10.  ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
11.  ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
12.  ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
13.  ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ
14.  ΜΑΔΡΕΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
15.  ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΤΑΝΙΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ
16.  ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
17.  ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  -ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
18.  ΤΑΜΗΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
19.  ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
20.  ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
21.  ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
22.  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
23.  ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
24.  ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
25.  ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
26.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ







  

Αρχειοθήκη ιστολογίου