Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ασυμβίβαστο και παράνομο να έχει μετοχές στην εταιρεία ο Φλαμπουράρης

Ομολόγησε ότι είναι μέτοχος στην εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ που πήρε δουλειά από το Δημόσιο


Ασυμβίβαστο και παράνομο να έχει μετοχές στην εταιρεία ο Φλαμπουράρης


Η εταιρεία της οποίας είναι μέτοχος πήρε δουλειά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου - Έπρεπε να είχε εκπέσει από το αξίωμα του υπουργού - Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος - Το Σύνταγμα και ο νόμος 1558/1985 δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας - Συνταγματολόγοι θέτουν και ζήτημα ευθυνών του ΑΠ, που δεν έκανε προσυμβατικό έλεγχο

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται η ανάληψη κατασκευαστικού έργου από την εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, πρώην υπουργού Επικρατείας και πολιτικού «πατέρα» του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Φλαμπουράρης, μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία του έλαβε συμβόλαιο 3,9 εκατ.ευρώ ενόσω ο ίδιος ήταν μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, ομολόγησε ότι είναι μέτοχος στην κατασκευαστική εταιρεία «ΔΙΑΤΜΗΣΗ» και ισχυρίστηκε προκλητικά ότι κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να έχει μετοχές σε όποια εταιρεία θέλει, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ουδεμία απαγόρευση υπάρχει για τους υπουργούς. Όμως όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ, η μετοχική σχέση του τέως υπουργού Επικρατείας με εταιρεία που έλαβε έργο από το Δημόσιο του στερεί το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής και φέρνει σε δυσμενή θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρμαχο του αγώνα υπέρ της νομιμότητας Αλέξη Τσίπρα ο οποίος καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης του πολιτικού του μέντορα από τη λίστα της Α' Αθηνών.



Την ώρα που οι σημερινές αποκαλύψεις του protothema.gr για την εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» που κατάφερε να πάρει δημόσιο έργο αξίας 3,9 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση και συγκεκριμένα στις 20 Μαϊου 2015 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ο ίδιος ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν υπουργός Επικρατείας, κάνουν το γύρο του διαδικτύου και αναπαράγονται απ' όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει λέξη προς λέξη τα στοιχεία του ρεπορτάζ.

Με την απάντηση του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο κ. Φλαμπουράρης παραδέχεται κατά πρώτον ότι είναι μέτοχος ακόμα και σήμερα στην επίμαχη κατασκευαστική εταιρεία αλλά παράλληλα στην προσπάθεια του να αποσείσει τις ευθύνες του διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρείες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρείες ούτε ο υπουργός»!



Η καινοφανής αυτή ομολογία του υποψηφίου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών όμως είναι εντελώς αντισυνταγματική και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ο κ. Φλαμπουράρης θα έπρεπε να είχε εκπέσει του υπουργικού του αξιώματος λόγω συμμετοχής σε εταιρεία που λάμβανε δημόσια έργα στη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Συγκεκριμένα: 

Βάσει του κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα στο άρθρο 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών, παράγραφο 2 με τρόπο απόλυτο ξεκαθαρίζεται πως «τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί ΔΕΝ επιτρέπεται να συνάπτουν οποιαδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα από την οποία γεννάται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων. Η απαγόρευση ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή επιχείρηση στην οποία συμμετέχει μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός ως ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ή ως ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ, ετερόρρυθμος ή περιορισμένης ευθύνης εταίρος ή διατηρεί την ιδιότητα ανώτατου διοικητικού στελέχους».



Στο άρθρο 3 επίσης ξεκαθαρίζεται πως «η παράβαση των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων συνεπάγεται την ακυρότητα των πράξεων που ορίζονται στην παράγραφο 2 και την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών κατά τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Επιπρόσθετα, στο προεδρικό Διάταγμα αρ. 63 του 2005 και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας δεν επήλθε καμία αλλαγή ως προς τις αυστηρές διατάξεις του άρθρου 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης.

Όμως επειδή την Κυριακή κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Φλαμπουράρης θα εκλεγεί βουλευτής Α Αθηνών (είναι πρώτος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ με άμεση τοποθέτηση του από την Κουμουνδούρου) την επόμενη θα βρεθεί αντιμέτωπος με το άρθρο 57 του Συντάγματος για τα ασυμβίβαστα έργα. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα διότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα η την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου, ή μετόχου ή διοικητή, ή διαχειριστή ή μέλους του δ.σ. ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών της επιχείρησης η οποία …αναλαμβάνει μελέτες ή προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή  συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».



Και το άρθρο 57 συμπληρώνει πως «βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό όπως ο νόμος ορίζει».

Είναι σαφές λοιπόν πως ως μεγαλομέτοχος εταιρείας με δοσοληψίες με το Δημόσιο ΔΕΝ μπορεί να είναι πλέον υποψήφιος με το κόμμα της Αριστεράς και πλέον ο τέως πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας καλείται να πάρει θέση για το αν θα επιτρέψει μια παρανομία εντός της εκλογικής διαδικασίας. Το θέμα έχει εκτός της προφανούς νομικής του απόληξης κι έντονα ηθική καθώς η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που μιλάνε εσυνεχώς και αδιαλείπτως για «ηθικό πλεονέκτημα έναντι του …παλιού» και για «μάχη υπέρ της νομιμότητας». Τώρα ο κ. Τσίπρας καλείται ν επιλέξει μεταξύ του Συντάγματος και των νόμων του κράτους   και του στενότερου ίσως συνεργάτη και πολιτικού του πατέρα.

Δήλωση Λοβέρδου
«Αν ο πρώην υπουργός παρέμενε μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρείας που ανέλαβε έργο από ΟΤΑ, τότε βάσει της κείμενης νομοθεσίας περί υπουργών σύμβαση είναι άκυρη και ο πρώην υπουργός ευθύνεται βάσει του νόμου περί ευθύνης των υπουργών».

Παράλληλα, έμπειροι συνταγματολόγοι θέτουν και ζήτημα ευθυνών του Αρείου Πάγου, που δεν έκανε προσυμβαστικό έλεγχο.

http://www.protothema.gr/

Debate: Καθαρός νικητής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης


Debate: Καθαρός νικητής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης - Κεντρική Εικόνα
Σίγουρος ο πρόεδρος της ΝΔ, αμήχανος και χωρίς πρόταση ο Τσίπρας 
Τι ειπώθηκε στη δεύτερη τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών
Οι απαντήσεις στους δημοσιογράφους και οι διάλογοι Τσίπρα-Μεϊμαράκη


Καθαρό νικητή είχε το αποψινό dabate, καθώς ο Βαγγέλης Μειμαράκης, επικράτησε έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, εμφανίστηκε πιο σίγουρος και ξεκάθαρος από ποτέ, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που το έριχνε συνέχεια στην πλάκα και στο χιούμορ, χωρίς να πει τίποτε και να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για την περίοδο της διακυβέρνησης του. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά ενίσχυσε το πρωθυπουργικό προφίλ του.
Ο πρώην πρωθυπουργός σε πολλές απαντήσεις έδειχνε αμήχανος και προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, απαντώντας με τσιτάτα και κλισέ, στα οποία είναι πολύ καλός. Παράλληλα πιάστηκε αδιάβαστος σε αρκετά ζητήματα.
Σε όλες τις θεματικές ενότητες , ο Βαγγέλης Μειμαράκης, ήταν πιο σίγουρος από ποτέ και επανέλαβε ότι "δεν υποσχέθηκα τίποτα" και πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Ο Βαγγέλης Μειμαράκης, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα "γιατι ζητάτε την ψήφο του ελληνικού λαού;" λέγοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει ζαλιστεί μετά την υπογραφή του μνημονίου.  
Παράλληλα στις δύο συζητήσεις που είχαν με τη διαδικασία των απευθείας ερωτήσεων και απαντήσεων ο Αλέξης Τσίπρας έχασε κατά κράτος.
Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής:
«Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του.
Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων.
Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας»

http://www.parapolitika.gr/

Η εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη πήρε δουλειά 3,9 εκατ. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη πήρε δουλειά 3,9 εκατ. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου - Κεντρική Εικόνα

Το έργο αναμένεται να πληρωθεί με διαδικασίες εξπρές


Η εργολαβική σύμβαση
Σύμφωνα με την εργολαβική σύμβαση που φέρνουμε σήμερα στο φως, στις 20 Μαΐου στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο 48χρονος εκπρόσωπος της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ Γιάννης Κοτταρίδης συνυπέγραψαν τη συμφωνία για την ανάληψη εκ μέρους της κατασκευαστικής εταιρείας των συμπληρωματικών έργων στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013.
Μάλιστα η ΔΙΑΤΜΗΣΗ είχε ανακηρυχθεί μειοδότρια εταιρεία στις 21 Νοεμβρίου 2014 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε έναν διαγωνισμό που διενεργήθηκε την 23 Σεπτεμβρίου 2014. Η εταιρεία έδωσε έκπτωση 38,05% με δεύτερη την εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ που έδωσε έκπτωση 36,62% και τρίτη την ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ με 35,76%. Παρά το γεγονός όμως πως οι ημερομηνίες ανακήρυξης της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ως μειοδότριας είναι προ της έναρξης της υπουργικής θητείας Φλαμπουράρη και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αίσθηση προκαλεί το γεγονός λίγο αργότερα και με κυβέρνηση πλέον της Αριστεράς, στις 20/5/2015,  κάτω από ακραίες συνθήκες για τη χώρα, με όλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης να βρίσκονται υπό πρωτοφανή πίεση κι ενώ ο ίδιος ο κ. Φλαμπουράρης πλέον είχε αναλάβει θέση κυβερνητικής ευθύνης, η περιφέρεια Πελοποννήσου έσπευσε να προωθήσει κι όχι να παγώσει ή αναβάλει αυτό το έργο προχωρώντας στο πλέον δεσμευτικό στάδιο. Την τελική υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πολλά είναι τα δημόσια τέτοιου είδους έργα που υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες έχουν βαλτώσει και τα οποία χρονίζουν με διαδικασίες που συχνά ξεπερνούν το ένα ή και τα δυο με τρία έτη.
Η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ όμως, 4 μόλις μήνες μετά την υπουργοποίηση του κ. Φλαμπουράρη υπογράφει τη σύμβαση και της ανοίγονται δρόμοι εκτέλεσης και πληρωμής αποδεικνύοντας πως ποτέ η κατασκευαστική δεν έκλεισε όπως ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα ανέφερε στην ΕΡΤ και παραμένοντας ως κατασκευαστική επιχείρηση ιδιαίτερα ενεργή στο παιχνίδι. Μάλιστα όπως γνωρίζουμε, ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό άνω του 50% της εταιρείας με έτερους μετόχους τους κ.κ. Γιάννη Κοτταρίδη και Μιχάλη Μοσχοβούδη. Η σύνθεση αυτή δεν άλλαξε ούτε στη γενική συνέλευση της 24 Δεκέμβρη 2013 ούτε στην τελευταία της 30ης Ιουνίου 2014, άρα συμπεραίνεται πως ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να παραμένει μέτοχος μιας εταιρείας που λάμβανε στον καιρό που ο ίδιος ήταν υπουργός κρατικά έργα.


http://www.parapolitika.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου